Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 680
Reģ: 16.07.2013
Vienai lietai es piekritīšu ir, ka tomēr vairumā gadījumu latvieši ir pieklājīgāki, bet krievi mīl izrādīt savas emocijas vietā un nevietā, pie tam nereti rupji.
Manhattanite, šoreiz gan tam vairāk sakars ar dziļiem etniskajiem mazvērtības kompleksiem un ar nepieklājīgumu tikai sekundāri.
17.09.2013 08:24 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Kur jūs veikalos esat redzējušas, ka pārdevējas nemāk latviski? Es gan neesmu bijusi Daugavpilī, bet Rīgā man nekad nav sanācis ko tādu redzēt.

Man tā, piemēram, gadījās Alfas Rimi - gribēju nopirkt gaļu, bet pārdevēja neko nesaprata latviešu valodā. Un kaut ko sāka bubināt, ka nerunāju ar viņu krievu valodā.

Cik esmu bijusi Daugavpilī, pārdevējas ļoti cenšas runāt latviešu valodā. Un, ja godīgi, ir pat pieklājīgākas nekā Rīgā. Protams, visur ir izņēmumi.
17.09.2013 08:29 |

Reitings 305
Reģ: 29.01.2009
Nav problēma tautībā, bet gan pašā cilvēkā, tas ir mans viedoklis un vienmēr tāds būs.
Vienīgais krievu tautības cilvēki pārsvara ir ļoti emocionāli, tāpēc tava frāze par valsts valodu viņu izprovocēja!
Satiekot rupju cilvēku, nekad neesmu aizdomājusies, ka pie vainas ir tautība!
17.09.2013 09:23 |

Reitings 585
Reģ: 14.05.2013
Manhataniite.

Un nesaprotu kāds tam vispār sakars ar krieviem? Šādu situāciju varēji sagaidīt da no jebkuras tautības, no latvieša vēl jo vairāk, starp citu, jo latvieši, kā negribētos atzīt ir diezgan ļauni pēc būtības. Tur jau rodas tās probēmas, ka veido stereotipus no vienas kaut kādas situācijas.
17.09.2013 11:22 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Aizbraucot uz Vāciiju, Franciju, Itāliju es domāju, ka runājat angliski, ja kaut kas nepieciešams? Un ja uz ielas tad, kad censtos piemēram atrast transportu vai kādu iestādi jums atbildētu, lai lasies uz savu zemi vai iemācies valsts valodu vispirms, kāds būtu iespaids? Par to iet runa!

Vacijā, Francijā,Itālijā ļoti maz cilvēki zin Angļu valodu. Vācijā vēl daudz maz ok. Francijā izņemot Parīzi, neviens francūzis pat necentīsies ar tevi runāt angliski. Itālijā līdzīgi kā Francijā. Viņiem nav saprotams kāpēc tu zini angļu valodu, bet nerunā viņu valodā - ar ko angļu valoda ir labāka par franču, itāļu, vai vācu.
Anglijā ja tu nerunā anglisli tu esi nekas, tāpēc nav ko te Latviešiem pārmest par attieksmi.
17.09.2013 14:52 |

Reitings 10509
p.s.
Turklāt tūristi parasti paintresējas par situāciju vālstī uz kuru grasās doties.
1. ir valoda kādā runā...
2. laika apstākļi.
3. karadarbība, nemieri...
4. valūta
5. ...
17.09.2013 15:06 |

Reitings 1652
Reģ: 01.02.2013
Nav spēka lasīt tik daudz lapu, BET, vai man vienīgajai šķiet, ka Tev ir kādas problēmas ar komunikāciju? Cik lasu Tevis veidotās tēmas/problēmas, Tu vienmēr raksti par to, ka ar kādu saķeršanās. Principiāli vienmēr jāatbild un jāpasaka.
Man nav bijuši šādi gadījumi ne ar latviešiem, ne ar krieviem, ne transportā, nekur citur.
Laikam esmu miermīlīgs cilvēks, jo labprātāk paklusēju nekā saku kaut ko, lai izraisītu asas vārdu apmaiņas.
17.09.2013 15:06 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Es jau zināju pirms atvēršanas, ka šai diskusijai būs vairāk kā 10 lpp. :D

Ar rupjību esmu saskārusies no vienas krievu tantes 15. trolejbusā. Un, kad agrāk strādāju veikalos, tad, jā, krievu tautības klienti bija..kādu vārdu lai piemēro..vīzdegunīgāki. Un tajos gadījumos netika skarts valodas jautājums, tikai tīri pircēja-apkalpojošā personāla/uzņēmuma attiecības. Un, jā, es uzskatu, ka krievu tautības cilvēki lielākoties ir karstasinīgāki un skaļāki. Neteiktu, ka izteikti nepieklājīgāki kā latvieši, bet viņu nepieklājība, pēc manas pieredzes, parasti acīmredzamāk izpaužas temperamenta dēļ.
17.09.2013 15:16 |

Reitings 6037
Reģ: 10.08.2011
Ir viena tāda cilvēku šlaka (pārsvarā zema intelekta utml), kas vienkārši ienīst visu un visus. Viņi izjūt baudu izlamājoties un pazemojot. Viņi tikai mauj savu, vienalga, ka garām. Tā viņi iegūst savu enerģiju. Vēl vairāk uzkurbulējas, ja atbild mierīgi vai neko, jo tā nav viņu vēlamā pretreakcija. Tie ir cilvēki, kurus iekšēji grauž neapmierinātība ar sevi un dzīvi. Jauniešiem - aduzināšana ģimenē jeb nelabvēlīgās ģimenes bieži vien.

Šāda tipa cilvēki parasti pulcējas sabiedriskajā transportā un visādos mazos veikaliņos (mazās maximas ieskaitot), to rindās, tirgū, mikrorajonos. Diez vai tādus sastapsiet, piemēram, Sky, kur apgrozās cita līmeņa cilvēki.
17.09.2013 15:17 |

Reitings 10509
piekrītu par audzināšnu ( arī iepriekš jau rakstīju ).
vienkāši mazajiem krieviem vēljoprojām tiek audzināta necieņa pret Latvijas valsti un valodu. Nesen biju paēst ar ģimemeni, dzīvojamies pa rotaļu laukumu. Mazais krievu puika ( 12 gadi varētu būt ) kaut ko man pajautāja uz ko es arī atbildēju ( Latviski ). Puika ar lepnumu : es nerunāju Latviski.
Nu nerunā, tad nerunā, kas man :)
17.09.2013 15:40 |

10 gadi
Reitings 466
Reģ: 14.04.2013
Njā, cik aprobežoti mēdz būt cilvēki.

Es kad pati strādāju veikalā (Alfā), klientiem jautāju, kā labāk runāt - latviski vai krieviski.
Man nebija problēmu nākt pretī un tāpēc man NEKAD nebija neviena kašķa ar klientiem.
Šad tad dabūju vēl uz ķepas. :D
17.09.2013 15:45 |

Reitings 670
Reģ: 03.10.2010
Man atkal ir bijusi tāda situācija,kad sēžu kompānijā ar feiniem un jaukiem krievu tautības cilvēkiem,kas samērā runā labi latviski, a pienāk latviešu daiļavas un sāk jauki lekties ne pa tēmu viņiem virsū,ka viņi redz ir krievi un ka viņiem te nav ko darīt. Tā kā ļoti nesmuki mēdz uzvesties arī paši latvieši.
Viss jau atkarīgs no mums pašiem,jo vairāk neitrālāk reaģēsim uz cittautībniekiem,jo mazāk būs šādu incidentu!
Šitā zeme bieži uzdzen depresīvas izjūtas,ka profilakses pēc pilnīgi nepieciešams aizšmaukt reizi gadā kur citur, jo savādāk pats tāds nekāds paliec.
17.09.2013 16:02 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Riigaa-vina teica,ka tagad letini kasaas ar krieviem,driiz buus ieksaa musulmaani ,kaa jau visaas valstiis-tad buus tiesam ,ko redzeet...Es kaadreiz domaaju,ka letini ar to savu-valstina maza,gribam buut tikai latviesi utt.nekur taalu netiks!Francuuziem ar to ir loti laba pieredze,varbuut arii citaas valstiis!Tie nu tiesaam nebuus tie ,kuri maacisies to muusu valodu!Buus vien jaapielaagojas savaa valstii arii viniem.Zinu,ka tas skan sausmiigi,bet taa buus...!
Pilnīgas mulkības. Sāsim ar to ka daudz piemēru ka melnie un musulmaņi ja dzīvo LV ātrui vien sak runat latviešu valodā. Un bariem uz mazo LV kur silti ir tikai 3 menesi gadā,lielas cenas un maza alga vini nebrauks. Labak tak tai pat Uk stradat par 6 paundiem stundā. Tā ka nevajag izplatīt urbānās klačas. :)
17.09.2013 17:04 |

Reitings 27552
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/95042/hosams-abu-meri-idealajas-vakarinas-sariko-diskoteku-arabu-terpos

Roberto Meloni, un daudzi daudzi citi ari runa latviski. Tā lūk!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.09.2013 17:06 |

Reitings 27552

Reitings 27552
http://www.youtube.com/watch?v=IxdEOMk2Krk . Vispar te varētu salikt simtiem piemeru.
17.09.2013 17:09 |

Reitings 10509
Kubiete +
kaut ko līdzigu gribēju arī es teikt.
vienkārši sataisīja mēslus ar krievu valodas referendumu un tagad cenšās visu nogludināt, biedējot ar musulmaņiem.
nu nav Latvija nekāda zelta bedre, lai te masveidā peļņā brauktu musulmaņi vai citas tautas.
17.09.2013 17:44 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Riigaa-vina teica,ka tagad letini kasaas ar krieviem,driiz buus ieksaa musulmaani ,kaa jau visaas valstiis-tad buus tiesam ,ko redzeet...Es kaadreiz domaaju,ka letini ar to savu-valstina maza,gribam buut tikai latviesi utt.nekur taalu netiks!Francuuziem ar to ir loti laba pieredze,varbuut arii citaas valstiis!Tie nu tiesaam nebuus tie ,kuri maacisies to muusu valodu!Buus vien jaapielaagojas savaa valstii arii viniem.Zinu,ka tas skan sausmiigi,bet taa buus...!

Par musulmaņiem nezinu, bet to, ka ķīnieši te masveidā ierodas, tas ir fakts. Kaut vai:
http://www.tvnet.lv/zinas/regionos/479053-50_kiniesu_iegadajusies_ipasumu_cesis
http://www.youtube.com/watch?v=VWh2CJjhjJ4
17.09.2013 19:15 |

Reitings 273
Reģ: 24.08.2013
Idiote tā jau arī ir diagnoze!!!Viens pateica pārējie pakaļ..Kad vienreiz cilvēkiem pieleks,ka visus nemēram ar vienu vārdu..Es varu nosaukt tik daudz latviešu - un tik pat daudz krieviem,tāpat kā +gan latviešiem gan krieviem..Slima tēma,tik tiešām,pieaugt vajag un atvērt acis plašāk cik daudz apkārt patīkamu krievtautības cilvēku,ne sēdet ar aizspriedumiem un ar huiņu te nodarboties.
17.09.2013 19:18 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Kubiete un Ziile-sakumaa to varbuut taa pat nejuut...,bet parunaasim peec gadiem!:)
17.09.2013 19:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits