Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Latvija ir briva jau kopš 91 gada, un pa šiem gadiem valodu (( % iebraucejau atri vien iemācās. Tie ir fakti. Un tapat būs nākotnē. Lai cik ļoti tas kadam nepatiktu.
17.09.2013 19:36 |

Reitings 27552
99% :D palaboju
17.09.2013 19:37 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Latvijā musulmaņi ir un ir bijuši gadiem, ja viņi šeit nesabira lielā burbuļa laikā, tad kāpēc lai viņiem uz šejieni braukt tagad. ņemot vērā Latvijas ekonomikas atīstības tempus...
17.09.2013 19:41 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Nu ja Tev latviski runājošie čainizi vai babaji (kas te dzīvos masveidā) patiks labāk par krieviem, kuri nerunā (uzsveru tieši nerunā, jo ne visie tie, kas nerunā, nepārvalda valodu), tad jā, mani tiešām parauj rēka
17.09.2013 19:42 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Ar ko Latvijā dzīvojošs ķīnietis būtu izpelnījies mazāku cieņu kā krievs?
Es varu pieņemt, ka cilvēkiem ir šaurs skatījums uz pasauli utt., bet tādu atklātu rasismu gan man ir grūti paciest.
17.09.2013 19:52 |

Reitings 27552
Kur kads ir izrāvis ka uz mazo nabadzigo LV musulmani skries cauri visasi eiropai bariem????????? Kāds naivums
17.09.2013 20:01 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013

To pašu jautājumu var pagriezt arī otrādi un dažam labam pajautāt (p, Kubietei).
17.09.2013 20:03 |

Reitings 134
Reģ: 10.07.2013
Zīle,
vienkāši mazajiem krieviem vēljoprojām tiek audzināta necieņa pret Latvijas valsti un valodu.

^nu, viss nav simtprocentīgi - tieši vakar dzirdēju, kā krievu puisītis vaicā savam tēvam, kādēļ viņam jāmācās latviešu valoda, un tēvs atbildēja, ka jāciena tās valsts valoda, kurā dzīvo.
17.09.2013 20:05 |

Reitings 27552
Jautā? Jo es piemeram nesapratu tavu domu gājienu. UN SIMTO REIZI SAKU, MANA VIETĀ NAV JAIZDOMA KO ES DOMĀJU!!!!!!!!!!!
17.09.2013 20:05 |

Reitings 27552
P.S. Turklat es perfekti pārvaldu kri8evu valodu, citeju dzeuju no galvas. ne pārāk sen te cosmo par šo tieši strīdējāmies, jo es biju viena no retajām kas uzskata ka ir jazin krievu valoda. A te daža manā vieta kārtējo reizi izmurgo pasakas,
17.09.2013 20:07 |

Reitings 1701
Kubiet, nu tu esi salikusi kaut kādus video, kur nelatvieši un nekrievi runā latviski. Es, iespējams, kļūdaini sapratu, ka domā, ka viņi ir kaut kādā ziņā labāki par šeit dzīvojošiem krieviem.
17.09.2013 20:07 |

Reitings 27552
Nu ir ari tadi krievu kas nemak latviesu valodu. Tie ir fakti. Un tādā gadijuma jā, ja kaudze ārzemnieku no visas pasauoles var atri iemacities valodu, bet tante kas te dzivo gadus 50 nevar, tad jāāā es viņu nevaru cienīt. Un tie video bija domati emanuellei kura teica ka muslimi jau nu latviski nerunas, ar faktiem pieradiju ka ta nu viss nebūs. Nu nav viņi tadi glupi un neinteliģenti.
17.09.2013 20:10 |

10 gadi
Reitings 2916
Alise - tas tekstiņš pa draugiem.lv un twitteri jau kādu laiciņu klīst, un tu tagad vakar arī tieši to pašu dzirdēji uz ielas? :D

Nu, es varu pateikt atklāti savas domas un man nav kauns par savu viedokli. Ja LV 10 gadus dzīvos krievs un ķīnietis, es cienīšu vairāk to, kurš pratīs latviešu valodu, kurš cienīs to (nepieprasīs krievu vai ķīniešu valodu pasludināt par otru valsts valodu), cienīs latviešu kultūru un vēsturi (nepiedalīsies provokācijās valsts svētku laikā utml.). Un man pilnīgi vienalga, no kuras valsts cilvēks nāk, ar kādu mentalitāti un tradīcijām. Cieņa tomēr ir tik elementāra lieta, ka radībai, kas pāraugusi pērtiķa stadiju, to vajadzētu apgūt (vismaz 10 gadu laikā).
17.09.2013 20:13 |

Reitings 1701
Es domāju, ka ir ļoti liela nozīme arī tam, cik daudz pārceļas. Ja pārceļas viena musulmaņu ģimene vai viens ķīnietis, vai itālietis, viņš to latviešu valodu, protams, iemācīsies, jo visa vide viņam apkārt ir latviska un citu iespēju diži nav, ja vien gribi vispār kontaktēties ar cilvēkiem. Ja, kā Emmanuelle saka, te pārvāksies daudz musulmaņu, tad nedomāju, ka viņi (vai jebkura cita tauta, kas masveidā ievāktos) būs tik kulturāli, ka mācīsies mūsu valodu. Viņi veidos savu tā teikt kopienu, ko kādreiz izdarīja arī krievi.

Es arī nedomāju, ka te uz patstāvīgu dzīvošanu pārvāksies musulmaņi vai ķīnieši, tikai runāju no sērijas "kā būtu, ja būtu".
17.09.2013 20:14 |

Reitings 27552
Ja LV 10 gadus dzīvos krievs un ķīnietis, es cienīšu vairāk to, kurš pratīs latviešu valodu, kurš cienīs to (nepieprasīs krievu vai ķīniešu valodu pasludināt par otru valsts valodu), cienīs latviešu kultūru un vēsturi (nepiedalīsies provokācijās valsts svētku laikā utml.). Un man pilnīgi vienalga, no kuras valsts cilvēks nāk, ar kādu mentalitāti un tradīcijām. Cieņa tomēr ir tik elementāra lieta, ka radībai, kas pāraugusi pērtiķa stadiju, to vajadzētu apgūt (vismaz 10 gadu laikā).+
17.09.2013 20:15 |

10 gadi
Reitings 2916
Margo - UK viņu ir masveidā, lai neteiktu vairāk :D Absolūtais vairākums no tiem, ko esmu satikusi, angliski runā ievērojami labāk kā tur dzīvojošie austrumeiropieši.
17.09.2013 20:18 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Itkā tiem, kurus satiekam ikdienā uz pieres būtu rakstīts cik gadus viņš ir nodzīvojis LV! Ja runājam par mūsu pašu attieksmi, tad ikdienā sabiedrībā naids pret krievu valodu var izrādīties nepamatots.
Un neesat nu naivas, tās, kuras nemāk krievu valodu, kāpēc tas ir noticis, ja krievu valodas ir tik daudz apkārt? Tāpēc, ka jūs apgrozāties tikai latviešu sabiedrībā. Vai tad krieviem nevar būt identiska situācija? Un tā ir jebkurā valstī - ir kopienas un vienkarši bariņi, kuri komunicē noslēgti tikai savā starpā un citu valodu (ārpus šī bariņa) nevar iemācīties. Un esmu pārliecināta, ka jebkurš krievs, kurš ir padzīvojis LV kādu laiku, noteikti saprot paris desmitus vārdus. Bet kā jau katrs no mums, kurš slikti zin valodu, kautrējas tajā runāt...
17.09.2013 20:22 |

Reitings 1701
Tu gan salīdzināji angļu valodu ar latviešu.

Principā man vienkārši smieklīgi liekas likt kaut kādu, piemēram, Meloni (iepr. lapās video) par paraugu. Ja viņš nemācītos latviešu valodu, tad viņam būtu divas iespējas 1) braukt atpakaļ uz turieni, kur nācis 2) dzīvot pilnīgā izolācijā. Pavisam citādāka situācija būtu, ja uz LV pārvāktos simtiem itāļu.
Un tieši tā ir arī krievu situācija - kā jau dauudz reizes esmu teikusi, daudzi pārzina latviešu valodu, bet nerunā, jo viņiem nav vajadzības. Tur nav runa par to, ka 10 gadus dzīvo valstī un neprot valsts valodu, bet ir runa par to, ka 10 gadus dzīvo un nav nepieciešamības to lat. val. pielietot, vismaz savā ikdienā nē, jo apkārt ir tikpat daudz citu krievu, krievu mediju utt. utt.
17.09.2013 20:23 |

Reitings 1701
Bet kā jau katrs no mums, kurš slikti zin valodu, kautrējas tajā runāt...

+ Un šo es zinu no pieredzes.. Latvieši nemaz nav tik pieklājīgi pret krieviem, lai būtu tā pārliecinātība runāt savā lauztajā latviešu valodā (bet lai tā nebūtu tik lauzīta, ir jārunā tajā vairāk. ti, sanāk kā apburtais aplis).
17.09.2013 20:27 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Es varu pieņemt, ka cilvēkiem ir šaurs skatījums uz pasauli utt., bet tādu atklātu rasismu gan man ir grūti paciest.

++++

Es pat pārfrāzētu, kāpēc kādam jābūt labākam vai prioritārā pozīcijā?
Man vienmēr neizpratni izraisa akls nacionālisms, neiecietība un rasisms, it īpaši no tiem, kuri jūtas paši diskriminēti (dažreiz pat pamatoti) Latvijā!

Kā arī nesaprotu šo baidīšanu ar musulmaņiem un tumšādainiem. Nu atbrauks, dzīvos un?
17.09.2013 20:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits