Valsts māna vecākus un liek bērniem knapināties

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Ko jūs domājat par šo tēmu http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/477042-valsts_mana_vecakus_un_liek_berniem_knapinaties_izsniedz_16_burtnicas_uz_23_skoleniem ? Vai esmu vienīgā, kura nesaprot tur pausto sašutumu?
03.09.2013 13:28 |

Reitings 50
Reģ: 19.02.2013
Ne pa tēmu diskusijas sākumtēmai, bet pieminējāt pāris reizes skolotāju atvaļinājumus.
Ziniet, ko es nekādīgi nespēju saprast? Kā, nu kā skolotājs drīkst atļauties paņemt atvaļinājumu mācīvb gada laikā?!? Ar šausmām atceros draudzeņu stāstīto, ka viņu skolā periodiski skolotāji, kuri gatavoja tieši 12.klasi centralizētajiem eksāmeniem, pavasarī mierīgi ņem un paņem atvaļinājumu, lai gan nav pat izņēmuši visu vielu, kas jāzina uz eksāmeniem.
04.09.2013 10:11 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Kā, nu kā skolotājs drīkst atļauties paņemt atvaļinājumu mācīvb gada laikā?!?

Grib un paņem. Jā, tas nav smuki pret skolēniem, bet no otras puses - skolotājam skološana ir DARBS, nevis svēts pienākums. Un skolotājs, tāpat kā citi strādājošie, var paņemt no darba atvaļinājumu, ja viņam ir labs iemesls to darīt.

Kad skolotājam ir 2 mēnešu atvaļinājums vasarā un vēl pa nedēļiņai mācību gada laikā, tad gan viņam jābūt tādam pašam, kā citiem strādājošajiem - nedrīkst vaļoties, bet kad viņš mācību gada laikā (kā jebkurš cits strādājošais) paņem mazu bezalgas atvaļinājumu uz sava rēķina, tad viņš ir rīkojies drausmīgi, jo, redz, bērniņi kaut ko nezinās eksāmenā...

Man 12. klasē vienā priekšmetā skolotāja nebija vispār (nu negribēja neviena gribētāja uz šo šausmīgi iekārojamo vakanci), i nekas, dzīva.
04.09.2013 10:32 |

Reitings 50
Reģ: 19.02.2013
Brālis šogad pabeidza 12.klasi. Matemātikas skolotāja ņēma īstu atvaļinājumu - mēnesi garu -, lai aizbrauktu ceļojumā uz Taizemi. Matemātikas eksāmens ir obligāts, stundas pēc tam neatstrādāja, skolēniem nācās meklēt privātskolotāju, jo tā pati skolotāja nebija ieinteresēta iekavēto tomēr kaut tiem, kas vēlējās, konsultācijās pastāstīt - tam konsultācijas neesot domātas. Tas nav normāli. Ja skolotājs paņem uz īsu laiku, var saprast, ok..bet šitā. Skolotājiem darbs ir mācīt, tad lai māca!
04.09.2013 10:56 |

Reitings 17280
Skolotājiem darbs ir mācīt, tad lai māca!

Vispār piekrītu. Bet no otras puses, mūsu sabiedrībā jau sāk kļūt populāra spārnotā frāze "kā maksā, tā strādā" ...
04.09.2013 11:21 |

Reitings 2295
Reģ: 29.01.2009
Eksāmena rezultāti atkarīgi ir tikai un vienīgi no paša. Skolotājs jau tikai ievirza. Tālākais darbs ir paša rokās.
04.09.2013 11:27 |

Reitings 155
Reģ: 06.03.2012
Manuprāt ir pilnīgi loģiski, ka, ja valsts apņēmusies nodrošināt skolēniem mācību līdzekļus, bet faktiski to nedara, vecāki ir sašutuši.
Jā, kad es gāju skolā vecāki man visu sapirka, jo tā bija pieņemts un nevienu neinteresēja, ka BEZMAKSAS pamatizglītība patiesībā sagādā milzīgus tēriņus. Labi, ka mani vecāki to varēja atļauties, bet citiem tomēr tas radīja būtiskas problēmas - nabadzīgākās ģimenēs nācās "savilkt jostas", lai bērnus varētu palaist uz skolu, un nerunāsim par dzērāju bērniem, kuri uz skolu nenāca, jo vecāki nevārēja atļauties un viņiem arī nebija vēlmes saviem bērniem kaut ko pirkt.
Līdz ar to man bija prieks pagājušajā gadā dzirdēt, ka mācību līdzekļi tiks nodrošināti - tātad bērnam, kura vecāki nav tik turīgi, ir iespēja iegūt izglītību, izmantojot tos mācību līdzekļus, ko skolotājs uzskata par nepieciešamiem programmas apgūšanai. Tas nozīmē, ka bērnam nav jākaunas par to, ka viņam nav burtnīcas vai grāmatas un līdz ar to viņam nav arī attaisnojuma nemācīties - viss ir nodrošināts.
Bet darba burtnīcu lietderība jau ir cits jautājums - protams, ka no 100 lapām, kas tai burtnīcā ir, tiek aizpildīta labi ja trešdaļa. Te jau jādomā par skolotāja saprātīgumu - varbūt, ka nav jāliek vecākiem pirkt visu komplektu - grāmatu un n-tās darba burtnīcas vienam priekšmetam - varbūt pietiek tikai ar mācību grāmatu? Bez tam, mūsdienās, kad lielākajā daļā skolu tiek nodrošināti projektori klasēs, skolotāji tos varētu izmantot un kādu īpaši svarīgu uzdevumu parādīt bērniem tādā veidā?
04.09.2013 11:47 |

Reitings 2342
Par atvaļinājumiem runājot, Agas situācijā ir būtiski saprast, ka skolotājam tas atvaļinājums šā vai tā vasarā būs. Iespējams, ka papildus. Šeit būtu lietderīgi pēc mācību beigām ieviest standarta 8h darba dienu, tajā iekļaujot visus veicamos darbiņus. Vienalga, vai tā sapulce, eksāmenu labošana, tāfeles mazgāšana vai mācību programmas pilnveide, atkarīgs kā kolektīvs vienojas. Ja atvaļinājumu paņēmi martā, jūlijā tā nebūs! Skolotāji ir cilvēki, kuriem ir tiesības braukt uz Taizemi, kad vēlas, kaut maijā, bet tad ir jāstrādā jūlijā. Laika kontrolei varētu izmantot etalonus, kurus jau daudzās skolās izmanto skolēnu kontrolēšanai. Ieviest arī bonusu sistēmu par jaunradi un radošumu mācību procesa izveidē, piemēram, interaktīvas nodarbības utml. Secīgi, laba alga būtu sava darba lietpratējiem, sūnaina haltūristiem, kas baro grāmatnīcas un autorus izmantojot darba burtnīcas.
04.09.2013 13:54 |

Reitings 1701
Brālis šogad pabeidza 12.klasi. Matemātikas skolotāja ņēma īstu atvaļinājumu - mēnesi garu -, lai aizbrauktu ceļojumā uz Taizemi. Matemātikas eksāmens ir obligāts, stundas pēc tam neatstrādāja, skolēniem nācās meklēt privātskolotāju, jo tā pati skolotāja nebija ieinteresēta iekavēto tomēr kaut tiem, kas vēlējās, konsultācijās pastāstīt - tam konsultācijas neesot domātas. Tas nav normāli. Ja skolotājs paņem uz īsu laiku, var saprast, ok..bet šitā. Skolotājiem darbs ir mācīt, tad lai māca!

Šādos gadījumos skolotājas nav vainīgas, ir vainīga skolas vadība, kas slikti organizējusi darbu. Galu galā skolotāji nav dzelzscilvēki - citam gribas atpūsties, citai dekrēts, citam jāraksta augstskolā noslēguma darbs utt., bet skolas vadībai ir pienākums atrast aizvietotāju. Mums tā diezgan bieži bija.
04.09.2013 15:12 |

Reitings 1701
Par atvaļinājumiem runājot, Agas situācijā ir būtiski saprast, ka skolotājam tas atvaļinājums šā vai tā vasarā būs. Iespējams, ka papildus. Šeit būtu lietderīgi pēc mācību beigām ieviest standarta 8h darba dienu, tajā iekļaujot visus veicamos darbiņus. Vienalga, vai tā sapulce, eksāmenu labošana, tāfeles mazgāšana vai mācību programmas pilnveide, atkarīgs kā kolektīvs vienojas. Ja atvaļinājumu paņēmi martā, jūlijā tā nebūs! Skolotāji ir cilvēki, kuriem ir tiesības braukt uz Taizemi, kad vēlas, kaut maijā, bet tad ir jāstrādā jūlijā. Laika kontrolei varētu izmantot etalonus, kurus jau daudzās skolās izmanto skolēnu kontrolēšanai. Ieviest arī bonusu sistēmu par jaunradi un radošumu mācību procesa izveidē, piemēram, interaktīvas nodarbības utml. Secīgi, laba alga būtu sava darba lietpratējiem, sūnaina haltūristiem, kas baro grāmatnīcas un autorus izmantojot darba burtnīcas.

Būtu laba sistēma. :) Vienīgi par to jaunradi, radošumu - vai vienmēr vajag? Man trāpījās daudz radošu skolotāju, bet bija arī daži tādi, kuri atnāca uz stundu kā uz lekciju augstskolā - savu nostāstīja un viss. Ja kādam kaut kas interesēja, vienmēr atbildēja, varēja ilgāk pēc stundas parunāties utt., taču nekādas tāfeles vai tml. neizmantoja. Man jau liekas, ka, ja nav dots talants stāstīt/mācīt, tad arī nekāda interaktīvā tāfele un radošie uzdevumi nepalīdzēs..
04.09.2013 15:18 |

Reitings 1701
Laika kontrolei varētu izmantot etalonus, kurus jau daudzās skolās izmanto skolēnu kontrolēšanai

Kā tas ir? Pirmo reizi kaut ko tādu vienkārši dzirdu.
04.09.2013 15:19 |

Reitings 2342
Margo, tas radošums bija tikai piemērs. Pamata doma ir vienkārša - skolotājs analizē savu darbu, tā rezultātus un piedalās procesa pilnveidē. Tā varbūt aktīva nodarbība, tikpat labi profesionāli vadīta klases diskusija. Atkarīgs no sākuma bāzes. Skolotājs ir tas, kurš redz, kas pietrūkst, nestrādā, ne jau IZM. Atceros, ka mums pēdējo gadu vēsturi mācīja LU prof., tā bija BAUDA, ne stunda. Nevarēja salīdzināt ar darba burtnīcu atkarīgajiem piemaksu bļāvējiem. Ja tādi būtu visi, manis pēc viņiem varētu būt pirmpirkuma tiesības uz saldākajām vasaras zemenēm...

Sīči ienākot skolā nopīkstina etalonu, tiek reģistrēts, kad ieradies, kad aizgājis. :)
04.09.2013 15:26 |

Reitings 1701
Skaidrs. :)

Sīči ienākot skolā nopīkstina etalonu, tiek reģistrēts, kad ieradies, kad aizgājis.

Sistēma laba, bet varu iedomāties, kāds sašutums piemeklēja skolēnus. :D
04.09.2013 15:28 |

Reitings 2342
Margo, ar laiku jau pierod. Domāju, ka skolotāji pret šādu sistēmu arī iebilstu, bet reāli - ja jau citur šāda kontrole notiek un tai nav ne vainas, kādēļ tā nevarētu būt skolā? Domāju, ka ir skolotāji, kas baidās ņemt atvaļinājumu, lai, piemēram, aizbrauktu slēpot. Šāda sistēma šo problēmu atrisinātu. Principā darba laiku 8 h varētu noteikt arī mācību gadā, ja stundas līdz 14:00, tad pēc tam var labot burtnīcas. Ja skolotājam ir jāsēž ilgāk par 8, maksā par virsstundām. Visādas mistiskās piemaksas par burtnīcu labošanu, klases audzināšanu utml. ir grūti kontrolējamas un piemērojamas.
04.09.2013 15:34 |

Reitings 2342
8 h, nevis 20:00 :D
04.09.2013 15:35 |

Reitings 17280
Ja tādi būtu visi, manis pēc viņiem varētu būt pirmpirkuma tiesības uz saldākajām vasaras zemenēm...

Piesaistīt tādus cilvēkus skolām var
ceļot (pamatīgi) algas,
apcērpjot skolēnu tiesības, lai skolotājs varētu dzīvot ar nesajātiem nerviem
ceļot profesijas prestižu (iedomājieties, ka iepazīstaties ar glītu, inteliģentu, šarmantu vīrieti. Saruna: "Nu, un par ko tu strādā?" Viņš: "Es esmu piektās klases dabas mācības skolotājs")
nu un protams, piešķirot tiesības uz zemenēm :)

Bet redz, par šādiem jautājumiem īsti presē spriests netiek. Darba burtnīcu jautājums ir būtiskāks. Cik man stāsta pazīstama skolotāja, algas nevis ceļas pēdējos 2-3 gados, bet gan krīt.
04.09.2013 15:36 |

Reitings 2342
57days, algu pacelšana ir īstermiņa variants, jo vienmēr gribēs vairāk.. tāda cilvēka daba. Reāli vajag dot iespēju pelnīt vairāk, ar bonusiem, kuri jānopelna.

Algas jau ir par slodzi. Cits jautājums, ka slodzes visiem nepietiek...
04.09.2013 15:46 |

Reitings 17280
ctn, ir grūti izmērīt (un apmaksāt) radošumu, spēju saprast jauniešus, iedvesmot mācīties utt.

8 h atsēdēt darbā var kafijojot un čatojot cosmo, un var gatavojot izdales materiālus un rokot interesantus faktus grāmatās un internetā. Apmaksāt pēc laika?

Apmaksāt pēc skolēnu atzīmēm? Katrs liek, kādas grib. Pēc CE rezultātiem? Un ko tad, ja 12. kl skolotājs māca super, bet "saņēmis" līdz 11. klasei slikti mācītus skolēnus ar drausmīgiem robiem zināšanās? Un kā tiem, kas māca 5. klasi? Pēc kaut kāda "pašnovērtējuma" ziņojuma?

Laba alga palielinātu to cilvēku skaitu, kas šo amatu vispār grib. Un ar rindu uz lielisko vakanci sliktos skolotājus, kas māca no darba burtnīcas, neizņem vielu un aizbrauc uz Taizemi varētu atlaist un pienemt vietā labākus.
04.09.2013 15:59 |

Reitings 2342
Redzi, es reiz dzirdēju stāstu par skolotāju, kura izmantoja super metodi - learning by doing, proti, lika skolēniem pašiem vadīt stundas, to laikā vai nu nebija klāt, vai arī sēdēja stūrī un laida muļķi. Kas mainītos, ja viņai apmaksātu nevis slodzes likmi, bet gan laika? Absolūti nekas, ja vien neskaita, ka tad nevarētu bļaut par burtnīcu labošanu un sagatavošanos stundām. Un būsim atklāti, vai tiešām sagatavošanās prasa n-tās stundas? Katru gadu maļ vienu un to pašu, no tām pašām grāmatām, burtnīcām. Kaut ko no sevis pielicis ir retais.

Laba alga ir stiepjams jēdziens, jo apetīte rodas ēdot. Faktiski, es pat būtu par to, lai vidusskolā, pamatskolas pēdējās klasēs varētu mācīt arī personas bez ped. izglītības. Piemēram, maģistrs ekonomikā būtu tiesīgs pasniegt ekonomikas pamatus. Tad arī būtu skolotājiem tā konkurence, ja nostātos blakus spējīgi, izglītoti un PRAKTISKI domājoši cilvēki. Algas pielikšana pašreizējā situācijā nenozīmētu skolotāju maiņu. Ir jārada veselīga konkurence, un skaidra apmaksas sistēma. Šobrīd tā ir par sarežģītu.
04.09.2013 22:57 |

Reitings 17280
Un būsim atklāti, vai tiešām sagatavošanās prasa n-tās stundas?

Man aizņem. Es mācu kursos, nevis skolā, un pat izmantojot tās pašas grāmatas, ko pagājušajā gadā, es katru gadu veidoju citus papildmateriālus - vai nu man ir ideja, kā to izdarīt labāk, vai šogad ir mācīts citādi un vecie materiāli īsti neder, vai man pa starpai ir gadījusies tāāāds materiāls, ko žēl neiedot.

Vienai nodarbībai pusotras stundas garumā es mājās gatavojos tā vidēji stundu.
05.09.2013 08:08 |

Reitings 17280
... ā nē, kopš sāku lietot labu grāmatu ar labu darba burtnīcu, mazāk laika aizņem :) Bet nu es (nospļaujoties par kopīraitiem) visu visiem izkopēju.
05.09.2013 08:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits