Ķīmijā droši var izpausties tieši pārtikas ķīmijā. Es tā darīju pagājšgad - praktisko daļu veicu LU Pārtikas ķīmijas centrā un ZPD tika uz valsti.
Savu tēmu neteikšu, bet pazīstamie taisīja par:
Hidroksilmetilfurfurols (toksiska viela) dažādos pārtikas produktos.
Glutamīnskābe piena produktos.
Fenola savienojumi augļos un dārzeņos.
Svarīgākā daļa ir tieši praktiskā, tādēļ izvēlies tematu, ko reāli varēsi izdarīt. Nevajag rakstīt par pesticīdiem pārtikā, ja, piemēram to var pārbaudīt tikai ar profesionālām ierīcēm noslēgtās telpām. Bet tāpat nevajag rakstīt par tik vieglu tematu kā C vitamīns augļos (šis atkārtojas 100x katru gadu). Piemēram, mans darbs bija komplicētāks, jo pētīju gan C vitamīnu, gan fenola savienojumus, organiskās skābes un antiradikālo aktivitāti.
Protams var rakstīt darbu par pašas sintezētu vielu, bet tur atkal jāskatās, vai tu esi gatava veidot kontaktu ar laboratorijām utt.