Akadēmiskā nozaru literatūra bagātina intelektu, protams. Bet laba daiļliteratūra, manuprāt, ir tā, kas bagātina dvēseli.
Par kādu dvēseli ir runa? Man tas šķiet ļoti patvaļīgs dalījums. Ne velti literatūras un mākslas kritiķi ir vienmēr daudz lasījuši estētiku, literatūras teoriju, vēsturi, arī ētiku un normatīvo politiku u.tml. Bez laba teorētiskā fundamenta ir sarežģīti saprast daiļliteratūru, it sevišķi no augstajiem plauktiem. Viens iemesls, kādēļ es
Nereai nevaru piekrist, ir tieši tas, ka manu paziņu vidū ir gana daudz lasītāju, arī tādu, kas ''progresējuši,'' taču lielākoties neko vairāk par ''man patika, interesanta grāmata, smieklīgi'' viņi tā arī nepasaka. Tieši tādēļ, ka iztrūkst šis, ko tu sauc par intelektuālo, aspekts. Lielākā daļa klasikas nodarbojas ar sarežģītu ētisko problēmu risināšanu, taču bez tradīcijas pārzināšanas tas kļūst par vienkāršu stāstu ar daudz aizraujošiem, negaidītiem pavērsieniem, tāpat kā Transformeri u.tml. Esmu pat literatūru studējošos dzirdējusi klasiskus darbus raksturojam tādiem vārdiem, ka nezinot nodomātu - runa ir par kārtējo seklo meksikāņu copy-paste seriālu. Bet izrādās, viņi ir runājuši par Igo, Dimā, Dostojevski, un turklāt mēģinājuši to darbu slavēt, nevis izsmiet un nopelt, kā dzirdētais raksturojums varētu likt domāt.