marchixa
Redzi, tu pārzini UK medicīnas sistēmu cik runāts, dzirdēts un cik zinu līmenī. :) Es nedomāju ka tāds viedoklis ir tas drošticamākais.
Pati bieži saskaros ar UK mediķiem, no pacientu skatpunkta raugoties es šo sistēmu labi pārzinu un zinu daudz vairāk piemēru ar latviešu neprasmi izmanto NHS pakalpojumus dēļ sistēmas neparzināšanas, vājām valodas zināšanām un nevēlēšanās pieņemt padomu kā rīkoties attiecīgajā situācijā ( ar to saskaros īpaši bieži) nekā reāla medicīnas darbinieku vienaldzību, nolaidību vai neprofesionalitāte, kas eksistē arī UK bet tā nav masveida problēma. Sanāks ka es dziedu slavas dziesmas NHS, bet UK ir viena no labākajām medicīnas sistēmām pasaulē, LV grūstošajai valsts medicīnai līdz tam līmenim ar pašreizējo valsts "atbalstu" savu mūžu netikt. LV medicīnas līmenis ir trešo pasaules valstu līmenī un ja piemēram salīdzina labākās Indijas vai Pakistānas medicīnas iestādes, tad līmenis pat atpaliek. Biju, redzēju, apskatīju, izbaudīju, no zila gaisa neko nerauju. :D
UK dzīvojot man ir drošības sajūta, ka ja kādam no maniem ģimenes locekļiem vajadzēs ārstu vai slimnīcu, viņam tas būs reāli piejams te un tagad nevis jāgaida pusgads vai vairāk valsts apmaksātu med. aprūpi kā LV, neatkarīgi no tā vai mums ir nauda vai nav un medicīnas pakalpojumu dēļ mums nebūs jāgrimst parādos. Medikamenti pat visādus sīkumus kā paracetamolu ieskaitot apmaksā NHS. Cik reāli LV pieejami valsts apmaksāti medikamenti, ārsta aprūpe un slimnīca? Man ģimenē neviens neko bez maksas nav dabūjis, paši visu maksājām.
Bērnu aprūpē līdz skolas vecumam LV medicīnā ir liels caurums. UK pēc bērniņa piedzimšanas mājas vizīte nāk valsts apmaksāta vecmāte, krūts barošanas sleciāliste un health visitor kura turpina nākamos gadus uzraudzīt bērna attīstību, veselību un parunājas ar vecākiem vai viņiem nav problēmu un vai viņa var palīdzēt. Ja bērniņam ir runas aizkavēšanās, tiek nozīmēts logopēds par ko arī maksā NHS un viss ir reāli pieejams ne tikai uz papīra vai pēc gada un vairāk. Bērnu veselība UK tiešām tiek uzraudzīta un arī jaundzimušā mammas veselība. Latviešu draugi un paziņas un kuri gadiem dzīvo UK saka to pašu- medicīnas sistēma nav perfekta, bet ir ļoti laba.