Lasot diskusiju par vīriešiem-narcisiem, nolēmu izveidot gejiem veltītu tematu. Uzreiz jāatzīst, ka nepazīstu tik daudzus gejus, lai varētu izdarīt kādus vispārinājumus, tādēļ varu vadīties tikai no savas ierobežotās pieredzes. Uzsveru, ka viss manis rakstītais uzskatās tikai par statistiski-vidējo, proti, attiecināts pret ļaušu grupu, nevis konkrētu indivīdu.
Vispirms jāvienojas, ko saprotam ar jēdzienu "gejs". Tradicionāli ar to tiek apzīmēti homoseksuāli orientēti vīrieši, kaut arī es nepazīstu nevienu geju, kurš kaut reizi dzīvē nebūtu iesaistīts heteroseksuālās attiecībās. Šis fakts liecina, ka patiesībā seksuālās orientācijas jēdziens ir visai nosacīts un robežas starp homo- un heteroseksualitāti - izplūdušas. Manuprāt, mēs visi esam vairāk vai mazāk biseksuāli - tos, kuri vairāk sliecas par labu pretējā dzimuma partneriem, dēvējam par heteroseksuāļiem; tos, kas sliecas par labu savam dzimumam - par gejiem. Protams, ir sastopami arī "tīrie" biseksuāļi, bet, lai cik tas nebūtu paradoksāli, tādu tomēr ir relatīvi maz. Lielu lomu spēlē arī kultūra un tradīcijas, kas lielā mērā modificē mums dabiski piemītošo seksualitāti, taču tēmas apjoma ierobežojuma dēļ neizplūdīšu garākā iztirzājumā.
Atļaušos sniegt savu subjektīvo vērtējumu par man pazīstamajiem gejiem, atļaušos sākt ar tiem piemītošajām pozitīvajām īpašībām, salīdzinot ar viņu heteroseksuāli orientētajiem brāļiem. Manuprāt, geji ir pieklājīgāki, laipnāki, pozitīvāk noskaņoti, smaidīgāki, asprātīgāki. Heteroseksuāli vīrieši bieži aizmirst sievietei, piemēram, atvērt durvis, taču geji tādā ziņā, manuprāt, ir daudz uzmanīgāki. Arī savā starpā tie retāk ir rupji, vulgāri, tiesa, bieži vien viņu stāstītās anekdotes ir neiedomājami rupjas. Šeit gan jāņem vērā, ka Rīgas geju kopiena ir visai šaura, tādēļ vairums cits citu pazīst.
Kas man ļoti patīk gejos, ir viņu atvērtība visam jaunajam, neparastajam, atšķirīgajam. Ja hetero kompānijā paziņotu, ka esmu veģetārietis, liela varbūtība, ka saņemšu izbrīnas pilnus jautājumus, iespējams, arī pārmetumus vai izsmiešanu, taču geji šādu faktu uztveru ar pilnīgu toleranci un sapratni.
Man ļoti patīk geju rūpība un uzmanība pat sīkumos. Esmu saņēmis pašu gatavotas apsveikumu kartiņas no viena puiša; man pietiek palūkoties uz elektroniskā pasta vēstuli, lai par 80% būtu pārliecināts ka tās autors ir gejs - nevainojama interpunkcija, ortogrāfija, atbilstoša leksika.
Manuprāt, geji vienkārši ir brīvāki no aizspriedumiem, no kā izriet vairums šo pozitīvu īpašību.
Saprotams, ka jāparunā arī par to trūkumiem. Es domāju, ka geju pāru attiecības nav tik ilgstošas kā hetero pāriem - viņi biežāk maina partnerus, kas izraisa paaugstinātu STS risku, kā arī emocionāli iztukšo cilvēku. Gejiem daudz biežāk raksturīgas dažādas pašdestruktīvas darbības, piemēram, alkoholisms. Jā, ja salīdzinām alkoholiķu, narkomānu, azartspēļu atkarīgo skaitu uz 100 000 iedzīvotāju, tad, manuprāt, geju grupā šādu atkarīgo personu ir vismaz 10 reižu vairāk nekā hetero grupā. Domāju, ka tas lielā mērā saistīts ar sabiedrības aso nosodījumu viņu dzīvesveidam, neiecietību, pašu ģimeņu naidīgo attieksmi u.tml.
Geji bieži vien mēs būt pārlieku emocionāli, nesavaldīgi, pat histēriski. Atceros, ka reiz devos kopā ar vienu savu paziņu uz SPA, bet viņš visu procedūras laiku (vairāk nekā stundu) bez apstājas sūkstījās par savu partneri. Biju gatavs viņam aizsiet muti.
Personīgi man nepatīk geju ģērbšanās stils, bet tas, protams, ir ļoti subjektīvi. Kopā apģērbu ar saviem paziņām-gejiem iegādāties nevaru, jo viņi visu laiku kritizē manu stilu, ka, viņuprāt, tas esot pārāk pelēks, formāls utt. Savukārt es viņiem atbildu, ka, manuprāt, viņi ģērbjas kā geji, un tad sākas smiekli. :)
Nebūsim naivi - arī geju vidū sastopami rupji, primitīvi, nekopti un rupji vīrieši - izņēmumi iespējami it visur.
Kā jūs domājat, kur esmu iepazinies ar šiem jaukajiem gejiem? Klubā "XXL"? Nē, sporta klubos. Jā, jā, daudzas meitenes pa nenojauš, cik daudziem no tiek skaistajiem un muskuļotajiem puišiem viņas ir pilnīgi vienaldzīgas.
Par lesbietēm gan nepratīšu neko komentēt, jo savā mūžā esmu saticis tikai dažus pārus - vienīgi varu teikt, ka šīs dāmas nemaz neatgādina meitenes no "pieaugušo filmās" redzamajām.
Es domāju, ka mūsu sabiedrība nav tik nobriedusi, pieaugusi, lai spētu pieņemt homoseksualitāti. Ir jāpaiet ilgam laikam, jānomainās vairākām paaudzēm, pirms spēsim cilvēku vērtēt kā personību, prātu, talantu, nevis seksualitāti.
Piezīme: pats sevi uzskatu par heteroseksuāli orientētu, jo līdz šim man nav bijis neviens homoseksuāls sakars; arī veģetārietis neesmu - garšo gaļas produkti. Daži no maniem hetero pazīstamajiem vīriešiem ir jautājuši, v ai arī es pats gadījumā neesot gejs vai vismaz bi, taču mana atbilde allaž bijusi noliedzoša. Jā, kopā ar gejiem ir jautri un interesanti, taču, manuprāt, ir lietas, kuras attiecībās man spēj sniegt tikai sieviete - esmu vecmodīgs pēc geju uzskatiem. Savukārt skaistumkopšanai un vīrieša rūpēm par savu ārieni, manuprāt, nav nekāda sakara ar seksuālo orientāciju
Kāds ir jūsu viedoklis par šiem cilvēkiem?