Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |
 
10 gadi
Reitings 2563
Reģ: 29.01.2009
Personīgi nekad neesmu meklējusi vīrieti pēc mašīnas, dzīvokļa lieluma vai maka biezuma, bet pēc domāšanas veida, attieksmes pret dzīvi u.c. tāda veida aspektiem. Un galvenais, lai vīrietim rokas neaug no pakaļas.

Un ar vīrieti, kam ir n-tās kredītsaistīabs es nemaz nejustos droši tīri emocionālā ziņā.
Un jā, tev taisnība, akatības un neapdomības dēļ bieži vien vīrieši rīkojas bezatbildīgi neapsverot pilnīgi nekādas nākotnes iespējamības.
23.07.2013 10:35 |
 
10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Varbūt Tev arī ir taisnība, bet kāda starpība, ko citi dara??
un kāpēc 20 gadīgam čalim būtu jābūt brieduma un saprāta kalnagalam??kāpēc tajos gados nevar izpriecāties? nu un, ka briadums nāks ap 30??

un stap X6 un Getz vēl ir vidusmērs, kas ļauj gan taupīt, gan izskatīties cienījami.
pēdējie teikumu ir ritīgs bullshits! kādā sakarā čalim jādzīvo pie vecākiem nevis savā mājvietā?
kam tad viņš krāj, ja mūžīgi jādzīvo pie mammītes, jābrauc ar getz un jāēd mājās???
pffff..

sakars Tavā stāstā ir, bet var iztikt arī bez pārspīlējumiem.
23.07.2013 10:36 |
 
Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Jāpiekrīt,ka daudzi ir muļķi vai nu izšķiež naudu,vai nu ir otra galējība-kapeikpisēji.


Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
Cilvēks var pārvietoties ar x6,ēst ārpus mājas un dzīvot šikā dzīvoklī,bet tikai tad,ja tiešām to spēj atļauties,nevis kad pelna 400ls,respektīvi,nav būtiski cik pelna,būtiski ir tas,lai nedzīvo pāri saviem līdzekļiem.
23.07.2013 10:38 |
 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Par automašīnām un dzīvesvietu runājot, manuprāt, kaut kāds BMW X6 vai milzīgs dzīvoklis ir ārišķības pazīme, bet gudri cilvēki nemēdz būt ārišķīgi…
23.07.2013 10:40 |
 
Reitings 1579
Reģ: 04.04.2013
Esmu jauna, starp 25 un 30g un nemuzam netiktos ar tadu, kurs dzivo pie vecakiem.
23.07.2013 10:41 |
 
Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Ārišķība ir rakstura īpašība.

Kāpēc cilvēkam,kurš var atļauties uzcelt privātmāju dažus km no šosejas un džipu ar ko ziemā izbraukāt ceļu,būtu jādzīvo maksačkas hruščova daudzdzīvokļu mājā?
23.07.2013 10:45 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Aizraujošs stāsts, tomēr atkal jau jūtamas pārspīlējumu vēsmas. Nokomentēšu tikai rindkopu, kur tu arī uzdod jautājumu.
saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.

Šis nu ir tik ārkārtīgi pārspīlēts. Saprātīgi cilvēki māk izdarīt pareizas un atbilstošas izvēlas, saprātīgi cilvēki nav baiļu pārņemti, bet nav arī bezbailīgi. Tavā piemērā es redzu cilvēku, kas ir pārbijies, jo kā gan citādi viņš ir iekrits tādās galējībās? Kā gan citādi cilvēks ir bijis tik neprātīgs, ka nopircis dzīvokli guļamrajonā vecu dzīvokli(spriežu pēc vārda lēts), un kā zināms vecajām mājām saules mūžu nesola, tāpēc šāda izvēla ir tālu no saprātīgas. Lai vai kā, arī es, protams, šobrīd drusku runāju hiperbolās, tomēr man ir jāoponē, jo tavs piemērs nav realitāte vienmēr. Klusais Smaids, tiešām nezinu, kādā sabiedrībā dzīvi, izklausās, ka ļoti, ļoti skumjā - kur apkārt vīrieši muļķi un sievietes cacas, bet tici, ka ir saprātīgi vīrieši, kas brauc ar BMW x6(kuram ir visai mazs degvielas patēriņš starp citu - salīdzinoši), saprātīgums ir nevis auto markā, bet izvēlē - pirkt jaunu ai tomēr mazlietotu.
Un, kas ir vēl skumjāk, izklausās, ka tu ar katru diskusiju gribi izsmisīgi pierādīt cik tavs viedoklis ir pareizs, cik forši ir dzīvot vienam, cik saprātīgs esi tu un cik nesaprātīgi ir nemācīties eksaktus priekšmetus. Šobrīd es nekorekti izvilku kopainu un sametu vienā maisā, bet šāda pēcgarša rodas.

Vēl man radās neviltots jautājums. Tu uzsver savu bezdarbību, brīvo laiku darbā. Kā tas sasaucas ar tavu kaismīgo mešanos diskusijās par to, ka cilvēks nedrīkst būt slinks? Vai tad kārtīgam pilsonim vajadzētu lielīties ar nekā nedarīšanu darbā?
23.07.2013 10:46 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Īpaši gudrs Tu arī nešķieti. Te pat nav nozīmes vecumam. Gudrība, saprātīgums, ja tas cilvēkam dots, jūtams jebkurā vecumā.
23.07.2013 10:47 |
 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Ja cilvēks ir patiešām turīgs, tad, protams, var atļauties arī villu, taču cik ir tādu cilvēku? Manuprāt, vairums cenšas dzīvot pāri saviem līdzekļiem.
23.07.2013 10:48 |
 
10 gadi
Reitings 3122
Reģ: 29.01.2009
Kaapeec vienmeer ir jaarunaa galeejiibaas? Ir tacu arii normaali cilveeki - taadi pa vidu, kas prot baudiit dziivi ar tiem liidzekljiem, ko pasi nopelna. Un pietiek visam - gan izklaideem, gan celojumiem, gan dziivei skaistaa dziivokliitii, gan arii kaut ko atlikt nebaltai dienai izdodaas. Ir tacu arii taadi piemeeri...
23.07.2013 10:48 |
 
Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Ja cilvēks ir patiešām turīgs, tad, protams, var atļauties arī villu, taču cik ir tādu cilvēku? Manuprāt, vairums cenšas dzīvot pāri saviem līdzekļiem.
Tieši tāpēc es jau minēju.
,respektīvi,nav būtiski cik pelna,būtiski ir tas,lai nedzīvo pāri saviem līdzekļiem.
23.07.2013 10:49 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Manuprāt, kādām skauž. Jā, es nebaidos šī populārā cosmo vārda - skauž! :D BMW X6 ir tik ērta mašīna, pilnīgi dusmas, ka tu tā izskaies -
kaut kāds BMW X6
:D
23.07.2013 10:50 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Vēl viena nianse, ja vīrietis dzīvo pie vecākiem vai pēc tavas teorijas, viņš nav kaut kāds lumpenis, kas kārtīgi nav studējis eksaktās zinātnes, jo šobrīd pat lāgā nav spējīgs sev dzīvesvietu nodrošināt?
23.07.2013 10:51 |
 
Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Šur tur piekrītu autoram, jo ļoti daudzi dzīvo pāri saviem līdzekļiem un mētā krutos, bet ir galējība arī taupībai. Ir lietas, uz kurām ir neloģiski netaupīt - piemēram, ja vienā veikalā mikseris maksā 40ls, bet Tu zini, ka veikalā, kas ir 50 m attālumā tas maksā 30ls, tad patiešām ir stulbi pirkt dārgāko, bet, ja tas aiziet tādās galējībās kā ēst tikai mājās, braukt ar vecu mašīnu vai dzīvot pie vecākiem 30 gadu vecumā (nerunāju, ja vecākiem ir pils, bet gan parasts dzīvoklis), tad ir jautājums par to - vai tā vispār ir dzīvošana vai arī tā ir eksistēšana?
23.07.2013 10:52 |
 
Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
saprātīgi vīrieši, kas brauc ar BMW x6
Ieliec gāzi un braukā nost.
Saprātīgs vīrietis! 8)
23.07.2013 10:54 |
 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
_paris, man aizdomas, ka daudzas 70., 80. gadu celtnes pārdzīvos Trekno gadu steigā lipinātās būves, ja runājam par daudzdzīvokļu namiem.
Man blakus ir daži pat ļoti saprātīgi cilvēki, tādēļ nevaru sūdzēties par savu vidi.
Bijusī sieva šobrīd pārvietojas ar BMW X6; degvielas patēriņš ir iespaidīgs.
Tik tiešām es piedāvāju alternatīvu viedokli, bet vai to varētu dēvēt par vēlmi izmisīgi pierādīt savu viedokli? Nezinu gan, es te vairāk īsinu laiku tikai. :)
Par slinku sevi neuzskatu, jo fakts, ka neko nedaru vienā darbā, nenozīmē, ka strādāju tikai vienā vienīgā.
23.07.2013 10:55 |
 
Reitings 13628
Reģ: 29.01.2009
Es arī zinu vienu it kā foršu vīrieti (raksturs un attieksme pret apkārtējiem ir ļoti laba), kas 28 gados dzīvo pie vecākiem, jo tā esot izdevīgāk - nav jāmaksā komunālie maksājumi, mamma taisa ēst un izmazgā drēbes. Un meiteni vest uz randiņu ir ekonomisks zaudējums.
Tik daudz gan nekomunicējam, lai saprastu, vai tas bijs joks vai patiesība.
23.07.2013 10:57 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Smaid, nu kāds tad ir Tavas ex sievas BMW degvielas patēriņš? Kas slēpjās zem vārda iespaidīgs? Daudzi tieši meklē BMW noslēpumu - kā ar tādu džipu braucot, patēriņš ir6-7l robežās.
23.07.2013 11:03 |
 
Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
_paris, kuram BMW džipam ir tik mazs patēriņš?
23.07.2013 11:05 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?


Tādu, kas pietiekoši rūpīgi mācījās, manā klasē bija vairums. Arī puiši. Arī olimpiādēs piedalījās, un medaļas arī neizpalika. Starp viņiem paralēli labām mācībām bija arī, kas uzsmēķēja. Tusēšana bija modē arī olimpiāžu medaļniekiem, neizpalika arī kāds alkohols.

Meiteņu (un citu klasesbiedru) acīs kotējās tie, kas bija jautri, komunikabli un GUDRI (parasti tas nozīmēja labas atzīmes).

Nu jā, mācījos labā skolā, varbūt tāpēc tā.
23.07.2013 11:05 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits