Man ar pumpām palīdz tikt galā pirmkārt, uzturs. Nelietoju pārāk daudz piena produktus, jo tie veicina pumpu rašanos.
Otrkārt, katru vakaru lieku zilo mālu sejas maskas. Patiešām palīdz attīrīt ādu. Kādas 3 reizes nedēļā arī lieku uz sejas citronu sulu, lai tiktu vaļā no rētām un dezinficētu ādu.
Treškārt, īpaši neaizraujos, bet lietoju arī Akne BP5, agrāk lietoju Aknefug gelu. Šie līdzekļi sausina ādu un tos lietojot nav vēlams sauļoties, tāpēc arī izvairos no saules, vismaz sejas rajonā vai arī vismaz saulainā laikā uz sejas uzlieku SPF50 saules aizsargkrēmu. Citādāk vienreiz sanāca, ka seja palika sarkana kā tomāts, sausa rajonos, kur man bija pumpas, jo saprotams, ka BP liku tikai uz tām vietām. Un tā kā esmu apsēsta ar jaunības saglabāšanu, tad īpaši nepārdzīvoju par to, ka staigāju apkārt ar bālu seju, jo saule ir diezgan kaitīga ādai. Sliktākajā gadījumā lietoju paštonējošu krēmu vai tumšāku tonālo. :D Un melnajiem punktiem palīdz sejas toniks, kas satur salicilskābi, piemēram, Neutrogena vai Garnier produkti satur salicilskābi, pērkot tikai jāpēta sastāvs.
Ceturtkārt, ja kādreiz uzrodas kāda liela, īpaši nepatīkama pumpa, nekādā gadījumā nedrīkst to aiztikt un spaidīt. Parasti es kā spot-treatment izmantoju uz maza vates gabala uzpilinātu ūdeņraža pārskābi, kas izsausina pumpu.
Un piektkārt, svarīgi ir arī mitrināt ādu pat ja tā ir tendēta uz piņņu veidošanos. Ziemā it īpaši. Parasti pirms gulētiešanas uzlieku uz sejas organisko, auksti spiestu kokosriekstu un/vai mandeļu eļļu, kas ādu padara gludu un barotu. Tās neaizsprosto poras, ja lieto organiskās eļļas, lai cik pretrunīgi neizklausītos eļļas lietošana uz jau tā visticamākais taukainu, pumpainu ādu.
Ja lieto dekoratīvo kosmētiku, tad svarīgi ir izvēlēties tādus tonālos un pūderus, kas nesatur eļļas, parafīnus, vaskus.
Tas viss kopā ir tas, kas man palīdz cīnīties pret šo problēmu. Ceru, ka spēju palīdzēt.