Suns grauž, ko darīt?

10 gadi
Reitings 755
Reģ: 29.01.2009
Man ir vajadzīgi jebkādi ieteikumi, lai ierobežotu mana 5 mēnešus vecā suņa graušanu. Galvenā problēma ir tāda, ka viņš grauž sienas stūrus. Laiks kad viņš to dara ir nakts, līdz ar to pieķert nesanāk. Graušana ir pašsaprotama viņam mainās zobi. Ir sapirktas gan graužamās mantas, gan kauli, gan koka gabali no meža atstiepti. Bet tomēr sienām klāt laist negribu. Ierobežoju viņu naktī atstājot virtuvē, koridorā ( virtuve ir kopā ar koridoru), tur sanāk 3 stūri. Vakar ar līmlenti līmēju uz stūriem biezu avīzes kārtu, bet tapetēm tas materiāls atgrūž līmlenti. Sastūmu priekšā krēslus, bet tas ir īss variants, jo tiek tāpat klāt.
Dalieties pieredzē, kā jums gājis ar šo periodu. Ko darīt, lai saprastu, ka tieši sienas ir tā vieta ko nedrīkst.?
19.06.2013 10:37 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Mana draudzene smērēja sienas stūrus ar krievu sinepēm, lai suns negrauž :D
19.06.2013 12:37 |

Reitings 2342
suns nav cilvēks un neuztver vārdus, teikumus, domas. Suns uztver tikai toni - pozitīvi vērsts vai negatīvi vērsts

Mazs bērns uztver tieši tāpat! Suni audzinot un attīstot, noteikti vārdi (komandas) tiek sasaisīti ar darbību. Un pie kājas vai es komandu izdziedu, vai izrūcu.

Varētu būt, ka mazulis satraucas, tapēc šādi nedarbi. Ļauj gulēt guļamistabā pie gultas.
19.06.2013 12:38 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
es isti nesaredzu atshkjiribu starp berna vai sunja audzinashanu, princips viens. pavisam mazu, ja nav ieradita vieta, vajag njemt klat, bet tadu, kuram vieta zinama, iespejams, ljaunu nenodaris pasedeshana vinja vieta ar suni, kamer shis iemieg, pieradis, ka jagulj tur.
19.06.2013 12:51 |

Reitings 1823
Reģ: 17.05.2013
Graušana labi zināma bija manās mājas, suni nedrīkst sodīt pēc nodarītā,sodīt drīkst tikai tad ja pieķer viņu tai brīdi ka grauž stūri, ir jakaunina tā es tiku ar savu monstru galā. Man mājās bija mīksti polsterētas ardurvis un tagad ir bez polsterējuma sunim labpatika minūtes laikā noraut polsterējumu, sagrauza dārgos zābakus, viena beņķa kāju kura pēc tam nolūza.
19.06.2013 12:55 |

10 gadi
Reitings 936
Reģ: 01.10.2009
Neapskaužu tos saimniekus, kuriem suņuki tādi ne īpaši paklausīgi. Manējai 6 mēn. vecajai skaistulei vienreiz pasaka - nedrīkst (tādā stingrā tonī,), tad viņa vairs arī nedara to, ko noziegusies. :)
19.06.2013 13:09 |

10 gadi
Reitings 755
otep - prieks, ka Tev paveicies ar suņa paklausību. Man tiešām ir ļoti aktīvs un nepaklausīgs suņuks. Bet tā pat dikti mīļš man viņš ir :)
19.06.2013 13:12 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Nu bērns gan ātri vien saprot daudz vairāk kā tikai toni, jo sāk mācīties, kas ir labs, kas slikts. Suns ar mēģinājumu/kļūdu metodi IEMĀCĀS, ko drīkst, un ko nedrīkst, nevis kas ir labs un slikts. Protams, ka noteiktas komandas, viņš sasaista ar darbību, bet suns nesaprot, kad viņam mēģina paskaidrot, redz ka nedrīkst grauzt mammas kurpes, jo viņai viņas ļoti patīk. Nedrīkst striktā tonī un viss (gadījumā, kad suns ir pieķerts, nevis vēlāk). + lietas kas nav iemācītas - uz tām suns reaģē tikai ar toņa palīdzību. Pasaki sunim kaut ko labu, bet skarbā, nosodošā tonī un viņs pieglaudīs ausis un būs ''noskumis'', pasaki viņam kaut ko ļoti sliktu bet priecīgā, ''ejam staigāt'' līdzīgā tonī un suns būs sajūsmā.
Un pie kājas vai es komandu izdziedu, vai izrūcu.
šī galīgi nav taisnība. Ja sunim priecīgā, rotaļīgā balsī, kas tiek lietota ikdienā pasaka ''fu'', kad viņš mēģina saplosīt kaķi, reakcija nebūs gluži tāda pati, kā tad, ja tas tiek pateikts kā komanda (tāpēc tās arī sauc par komandām).
19.06.2013 13:13 |

Reitings 1492
Reģ: 14.04.2013
Kā te jau teica - vairāk jānodarbina suns, tad arī negrauzīs.
19.06.2013 13:18 |

Reitings 2494
manējais arī grauza visu, kas pagadījās ceļā - līdz kāda pusgada vecumam.

Gruza mēbelēm kājas, čības, veļu, ja kaut kas bija nokritis zemē... da jebko... bet ja viņam iedeva koka sprungulīti - tad bija miers (kamēr to nesasmalcināja) .. tā viņam joprojām kārtīga pagale vai koka sprungulītis ir TOP 1 rotaļlieta - viņš pats mājas aiziet uz šķūnīti un no malkas grēdas izvelk pagali un to noplosa pa pagalmu :D

Bet tā graušana viņam paŗies.. tikai ap to lauku jau viss būs apgrauzts :D
19.06.2013 13:19 |

Reitings 2342
Hone, es ar savu galīgo netaisnību esmu izaudzinājusi vidusāzieti par paraugbērnu. :) Ja gribi foršu suni, neuzskati viņu par idiotu, jo tici man - viņš noteikti par Tevi domās tāpat, secīgi - arī izturēsies :)

p.s. Tev tētis klientiem māca lietot komandu "fu"?:D
19.06.2013 13:24 |

Reitings 874
Neskatoties uz visiem sava suņa nedarbiņiem, man laikam ļoti paveicās, jo neko īpašu nesagrauza - vienu reizi noplēsa tapetes, un mēģināja pagaršot kurpi (protams, manu mīļāko kurpju pāri izvēlējās), bet to ātri no viņa izdabūju ārā. Viņam arī bija 100 un viena VIŅA graužamā lieta, bet tās jau nav tik interesantas, tāpēc atdevuu pa vienai savu mīksto rotaļlietu kolekciju, un protams, brīžos, kad ieraudzīju kaut ko neatļautu graužam, dabūja pa biksēm.
Par košanu rokās - tā bija lielāka problēma, bet kinologs ieteica, kā no tās atbrīvoties, laikam kāds mēnesis divi pagāja un arī šis niķis bija izdabūts laukā!

Bet to, ka suņus laiž gulēt guļamistabā, esmu pilnīgi un galīgi pret, viņam ir sava vieta, un tā sunim ir jāzin! OK, es šeit nerunāju par pudeļbirstes lieluma tepiķa dir*ējiem, bet nu arī tiem būtu jāzin suņa vieta. Jo piekrītu autes teiktajam par tām spalvām, smiltīm utt., manējais tagad istabā (un arī ne guļamistaba) ienāk tikai tad, ja viņam to atļauj!
19.06.2013 13:28 |

Reitings 50
Reģ: 17.05.2010
Ieteiktu pārliecināties, ka kucēns saņem pietiekami daudz kalcija. Es nezinu ar kādu materiālu tev ir apstrādātas sienas, bet, piemēram, reģipsī (ar sastāvā esošo ģipsi) mēdz būt kalciju saturošas vielas.
19.06.2013 13:29 |

Reitings 1196
Suns nav un nav jāuzskata par idioti, bet suns ir paklausīgs tikai tad, kad skaidri apzinās, kurš ir saimnieks un ar ''nu lūdzu, mīļumiņ, nevajag tā darīt'' suns nez vai to sapratīs (cilvēkiem vispār ir tendence domāt, ka suns lieliski saprot visu, ko tie viņam saka, bet gadiem ilgi zinātniskie pētījumi, protams, saka kaut ko citu) :) Protams, ka māca ''fu'', ''aport'' un vēl virkne citu komandu ir standarta apmācība - ''fu'' gan, protams ikdienā paredzēts lietot izteiktās krīzēs situācijās, tomēr vairākas reizes esmu redzējusi, ka cilvēki šo komandu izmanto, lai atturētu suni no tās pašas graušanas. Kas tevi pārsteidz tajā, ka tiek mācīta šī komanda? :)
19.06.2013 13:30 |

Reitings 874
Ak, jā, es arī savam sunim no dzimšanas līdz pat šodienai visu laiku dodu kalcija tabletes. Un ik pa laikam apskauzu savu suni, ka viņam bez zobārsta apmeklēšanas, bez 2x zobu tīrīšanas dienā utt., ir skaisti balti veseli zobi :D
19.06.2013 13:31 |

Reitings 2342
Hone, nekas. Viss tapa skaidrs, pasveicini tēti, izklausās labs treneris. :)
19.06.2013 13:33 |

10 gadi
Reitings 755
Mans darbs bija saistīts ar bērniem + studēju psiholoģiju, līdz ar to saprotu ka daudzas te saista bērnu audzināšanu ar suņa audzināšanu. Tomēr piekrītu ka katrs ir individuāls, gan bērns, gan suns. Ir dažādi raksti, temperamenti, iedzimtības iezīmes utt. Līdz ar to vienam bērnam būs stingri jāiemāca, ka tas ir kaķis, dzīva būtne un viņam sāp ja rauj aiz astes. Toties citam pietiks, ja mierīgi pastāstīs, runājot. Tieši tā pat ir ar suņiem, neder visiem viens, neder. Un es nespēju atrast savam sunim pareizo pieeju.
19.06.2013 13:34 |

Reitings 1196
ctn , man gan ir sajūta, ka tas bija sarkasms, bet mans tētis tiešām ir labs treneris :) Bet tiešām intereses pēc - kas tev tapa skaidrs?
19.06.2013 13:42 |

Reitings 5941
Reģ: 30.10.2009
Pavisam vienkārši - kolīdz suns sāk grauzt stūrus, tu uz visām 4 skrien klāt un rūc tā, it kā būtu suņa mamma. :D No sirds.
Vai ja tas nesanāk - centies novērst suņa uzmanību no stūriem. Varbūt viņam vienkārši nepietiek tava uzmanība, jo nomesta mantiņa nešķiet interesanta tāpat vien. Kāds prieks no tādas, ja nevienam viņu nevajag? A uz stūriem tu gan klāt uzreiz un viņa prātā dauzies (vai vismaz pievērs uzmanību) ar viņu. ;)
19.06.2013 13:49 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Mans ir dikti klausīgs, visi stūri veseli. Tam viņam savas mantiņas, kaļķa klucītis. Tev pirms gulētiešanas jāstaigā garas pastaigas, jānodarbina sunis un jāseko, lai visi vitamīni viņam tiek, tas ir sabalansēta barība , plus apskati kādas foršas mantiņas un graužamos suņiem. Ar bāršanu īsti neko nepanāksi 6 mēnešos, jau par vēlu. Suns ir jāmāca ļoti agri.
19.06.2013 13:55 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
no kā ir veidotas tās sienas?Ģipsis,krīts?Varbūt sunim vienkārši organismā trūkst kaļķis un tas to ir atradis tavā sienā.Zobi taču mainās,šajā laikā būtu jādod papildus kalcijs.
19.06.2013 14:07 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits