Vai Latvijā ir zemākais dzīves līmenis starp Baltijas valstīm?

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Nesen man izvērtās "interesanta" diskusija ar vienu ārzemnieku, kurš bija apceļojis Baltijas valstis. Tik daudz kritikas attiecībā uz Latviju sen nebiju dzirdējusi - gan par šausmīgo "sovjetisko" (apbūves ziņā) Rīgu, agresīvo satiksmi un neizbraucamajiem ceļiem, drausmīgo apkalpošanu un "jocīgo" vietējo ēdienu, gan arī par drūmajiem cilvēkiem. Kā arī viņš apgalvoja, ka ir ļoti jūtama atšķirība starp trim Baltijas valstīm - Latvija ir visatpalikusī. Viņš teica, lai sasniegtu Igaunijas līmeni Latvijai smagi jāstrādā kā minimums 15 gadus! Starp Latviju un Lietuvu nav tik krasa atšķīrība, taču arī jūtams, ka Lietuvā dzīves līmenis ir augstāks. Viņa secinājumi mani riktīgi nokaitināja, bet varbūt nav par ko dusmoties, jo "tam" ārzemniekam ir taisnība! Kadas ir jūsu domas par šo tēmu?
12.06.2013 22:31 |

Reitings 314
Pievakare,taču piekritīsi, ka secinājumi par valstīm (un ne tikai par valstīm) rodas salīdzīnot A un B. Ja Latviju salīdzina, teiksim, ar Albāniju, tad Latvija ir izteikta Ziemeļeiropas valsts, taču, ja Latviju salīdzina ar Igauniju (vai Somiju), tad bieži Latviju raksturo kā Austumeiropas valsti.

Šeit nav runa par to, cik daudz cilvēks ir vispār ceļojis un kadas valstis ir redzējis, bet gan viņa redzējums par Baltijas valstīm kopumā, un dažado dzīves līmeni šajās valstīs.
13.06.2013 17:02 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Pievakare,taču piekritīsi, ka secinājumi par valstīm (un ne tikai par valstīm) rodas salīdzīnot A un B. Ja Latviju salīdzina, teiksim, ar Albāniju, tad Latvija ir izteikta Ziemeļeiropas valsts, taču, ja Latviju salīdzina ar Igauniju (vai Somiju), tad bieži Latviju raksturo kā Austumeiropas valsti.

Šeit nav runa par to, cik daudz cilvēks ir vispār ceļojis un kadas valstis ir redzējis, bet gan viņa redzējums par Baltijas valstīm kopumā, un dažado dzīves līmeni šajās valstīs.

Labi - Baltijas valstis. Vai Lietuvā, Igaunijā nav "jocīgs" ēdiens? Teiksi, cepelīni visiem garšo? Un stipri šaubos, ka pabraucot pāris km no Latvijas robežas uz vienu vai otru pusi cilvēki kļūst mazāk īgni un satiksme mazāk agresīva.
13.06.2013 17:08 |

Reitings 314
Taisnība, domāju, ka atšķirība ir minimāla. Es vispār necenšos pārliecināt Tevi,ka Latvijā ir "jocīgs" ēdiens (man pašai bija šoks, kad šis sāka runat par to un vēl pieminēja asinsdesu) un Igaunijā, Lietuvā - nē, vai, ka Latvijā ir īgnāki cilvēki nekā abās pārējās Baltijas valstīs. Es tikai velos dalīties ar iegūto informaciju,un varbūt kads, tāpat kā es, paskatīsies uz lietām no cita skatu punkta. Vai pareizi ir dzīvot ar klapēm uz acīm: "nu jā, Baltijas valstīs dzīves līmenis ir ļoti lidzīgs"? Vai arī atzīt, ka nē, nav tā un darīt kaut ko lietas labā?
13.06.2013 17:25 |

Reitings 29
Reģ: 13.06.2013
Vispār tev es tev ieteiktu pamainīt gan savu attieksmi, gan arī izteikšanās veidu. Es saprotu, ka internets, bet nu tomēr...tici man tas noderēs nāks tev tikai par labu.

Es tavus ieteikumus neņemšu vērā, jo man atšķirībā no tevis nekas nav jātēlo, un jāielako mati un jālien citiem pakaļā kā pēdējam glumeklim.

Man nospļauties ja kāds man nepatīk pateikšu sejā, lai iet ieskrietes neatkarīgi no tā cik '' dārgi tas man maksās'' pilnīgi vienalga.
13.06.2013 17:29 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Pievakare, šis gan ir ārpus diskusijas robežām, bet gribi teikt, ka Lietuvā cepelīnus vispār var tik viegli atrast:) ? Par šo mēs ar lietuviešiem bieži esam smējušies, ka parasti visur tie ir beigušies, lai arī ir minēti ēdienkartē.
13.06.2013 17:29 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Vulpes, nezinu, kā ir visā Lietuvā, bet maniem vecākiem ir pāris iecienītas kafejnīcas/restorāni, kur viņi katru reizi iegriežas un tētis katru reizi arī ēd tos cepelīnus.

Vispār tos cepelīnus sanāca pieminēt, jo māsas draugs (nelatvietis) ar mocībām ēda tos (jo šķita nepieklājīgi atteikties), jo tētis bija nenormāli izreklamējis. :D
13.06.2013 17:44 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Pilnīgi dusmas uzsit, cik daudz cilvēki var nolikt paši savu valsti! Atveru šodien tvnet - tur viena no pirmajām ziņām, ka LV ir pēdējā vietā starp Baltijas valstīm ekonomiskās attīstības ziņā, atveru cosmo un šeit ir uztaisīta tieši tāda pati diskusija un 99% meiteņu dzied līdzi, cik viss te slikti, cilvēki nepieklājīgi, ceļi drūp kopā utt.. Protams, nav mums tā attīstība tik liela, bet katru dienu ziņu portālos var manīt kādu vaimanuloģijas rakstu, kas būtībā nerisina problēmu un cilvēkiem nosit dūšu vēl vairāk te dzīvot un kaut ko darīt. Ir mums liela nabadzība, bet tajā pašā laikā, kad paskatās kā cilvēki iepērkās veikalos, rodas cits viedoklis. Kas man nāk prātā salīdzinot Igauniju ar Latviju - Tallinas sabiedriskais transports - veci trolejbusi, kuri knapi turās kopā, bet cilvēkiem lielākas algas, augstāks dzīves līmenis pamatā, bet mums Rīgā tiek pirkti jauni, bet cilvēkiem ienākumu līmenis no tā neuzlabojas. Latvieši ir tendēti uz ārišķību. Kaut vai vienas autores minētais piemērs par to, ka latvietis nevis māju savedīs kārtībā, bet iegādāsies glaunu auto paņemtu kredītā, kuru pats nemaz nespēj atļauties. To pašu var ļoti labi manīt arī filmā Rūdolfa mantojums - nekur tālāk no tā laika neesam aizgājuši. Starp citu, mums varbūt ir sliktāks ekonomiskais stāvoklis, kuru var arī uzlabot, bet vide mums ir tīrāka un arī ielas tiek tīrākas uzturētas, salīdzinot ar tām pašām ārzemēm. Nesaprotu arī to mūsu spītību, cenšoties Latviju pieskaitīt Z-Eiropas valstīm. Nu esam mēs A-Eiropa, gribam to vai nē, pārāk ilgi esam pavadījuši laiku Padomju savienībā, līdz ar to cilvēku mentalitāte un domāšana ir mainījusies, tieši tāpēc, domāju, ka tā ir kļūda skriet visu laiku pakaļ Rietumiem.

Gribētos zināt, no kurienes tad tas ārzemnieks bija. Mājas tā nevar vienā momentā nojaukt un uzcelt jaunas vietā. Tam nepieciešami ārkārtīgi daudz līdzekļi. Ēdiens nepatika? Katram taču gaume savādāka. Jāsaka, ka kultūras līmenis viņam pašam ir zem katras kritikas, runājot ar cilvēkiem, kuri šo valsti pārstāv tādā tonī.
13.06.2013 18:08 |

10 gadi
Reitings 384
Reģ: 21.01.2013
Trecuios
Es tavus ieteikumus neņemšu vērā, jo man atšķirībā no tevis nekas nav jātēlo, un jāielako mati un jālien citiem pakaļā kā pēdējam glumeklim.

Es tev ieteicu tikai labu padomu un, tas vai tu to ņem vērā, tā jau ir tikai tava darīšana.

Aizstāvēt un pateikt savu viedokli, tas ir apsveicami, ka tu to dari. Bet runa jau ir par tavu valodu. Saproti ar šādu valodu tu tālāk par pārdevēju netiksi. Es protams jau iepriekš atvainojos, ja tā nerunā...bet nu šeit tavs izteiksmes veids par kaut ko liecina.
13.06.2013 18:26 |

Reitings 29
Saproti ar šādu valodu tu tālāk par pārdevēju netiksi

Un vai tad tas nav labi? Kurš tad vēlais, lai kāds cits tiktu kaut kur tālāk nekā viņš pats. Ar kāju pagalvu un uz leju tikai nospiedīs. Kā tādas žurkas viens otram kāpj uz galvas.

Latvieši jau kā tāja anekdotē, par katlu un velnu tikai viens otru vēl novilks uz leju.

Tākā, kā jau teicu man venalga !
13.06.2013 19:35 |

Reitings 305
Reģ: 17.04.2013
Kiprā ir 10x agresīvāk nekā Latvijā.Apstajas uz 2 sekundēm jau pīpina.Arī redzēju ,ka viens otru nolamā.
13.06.2013 19:50 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
gan par šausmīgo "sovjetisko" (apbūves ziņā) Rīgu,

Viņš laikam domāja ka ar neatkarību vajadzēja visas Padomju ēkas nojaukt un celt jaunas.
Viņš varēja nāk palīgā ar finansēm ?
Salīdzinājumi ar Lietuvu, Igauniju - skaidrs ka Latvijā viņam kaut kas negaršoja, varbūt lija lietus un tāpēc viss likās slikti.
Labāk lai cilvēki ir nopietni, nekā Rietumeiropas māklīgajiem smaidiņiem un mūžīgajām atvainošanās par neko.
Varbūt viņš ar savu valsti varēja padzīvot 50 gadus PSRS sastāvā tad redzētu smaidīgus cilvēkus, skaistas ēkas un attīstītu ekonomiku.
Kur varētu būt taisnība - daudziem Latviešiem tiešām patīk čīkstēt un sūdzēties, visur saskatīt tikai slikto.
Bet kopumā skatoties visa Baltijas valstis nekur tālāk viena no otra nav tikusi.
13.06.2013 20:36 |

Reitings 1446
Reģ: 20.12.2011
Tur mēs noteikti esam pirmajā vietā! Tā vietā, lai strādātu un celtu valsti, mums vieglāk ir "mūžīgi meklēt Nokiju" un gānīties par dzīvi.

Gānās par savu valsti pat Eiropas top bagātajās valstīs. Lietuvieši studenti, kurus esmu sastapusi, arī uzreiz atradīs, kur piemetināt par savu valsts krīzi.
13.06.2013 20:44 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Latvijā ir ļoti negatīva attieksme pret tūristiem. Sākot ar attieksmi un beidzot ar uzcenojumiem taksometros, konsumacijām bāros.
Vairums no arzemniekiem, ar kuriem runāju un kuri ir bijuši LV, apgalvo, ka mums ir ļoti skaista zeme, bet nedraudzīga pret tūristiem. Izskanēja pat viedokļi - nekad vairs neapmeklēšu to zemi!
Laikam jau ar šādu attieksmi ar tūrismu nenopelnīsim daudz :)

Par dzīves līmeni Baltijas valstīs piekrītu.. īpaši, ja salīdzina ar EST
13.06.2013 20:59 |

10 gadi
Reitings 1582
Reģ: 22.03.2013
Varat nepievērst uzmanību. Daudzu ārzemnieku hobijs ir gudri muldēt par trūkumiem trešās pasaules valstīs, kad pašu mītnes zemēs ar to pašu lietu nereti ir vēl šausmīgākas problēmas. Tā tāda lielās nācijas pārākuma sajūtas izrādīšana vietā un nevietā. Un vēlme izlikties gudrākam (krutākam) nekā patiesībā ir. Mute ir ciet, kad pastāsti to, ko viņa paša Zviedrijā esi redzējis. Jau sen tādai muldēšanai nepievēršu nekādu uzmanību. Tests uz mūsu mazvērtības kompleksiem.
13.06.2013 21:09 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Varat nepievērst uzmanību. Daudzu ārzemnieku hobijs ir gudri muldēt par trūkumiem trešās pasaules valstīs, kad pašu mītnes zemēs ar to pašu lietu nereti ir vēl šausmīgākas problēmas. Tā tāda lielās nācijas pārākuma sajūtas izrādīšana vietā un nevietā. Un vēlme izlikties gudrākam (krutākam) nekā patiesībā ir. Mute ir ciet, kad pastāsti to, ko viņa paša Zviedrijā esi redzējis. Jau sen tādai muldēšanai nepievēršu nekādu uzmanību. Tests uz mūsu mazvērtības kompleksiem.

Perfekts komentārs!

Es pati savulaik strādāju kādā skandināvu uzņēmumā, kur bosiem vienam vairāk, citam mazāk bija jūtama vāji slēpta pārākuma apziņa. Augstākajos amatos Latvijas meitā viņi konsekventi lika tikai skandināvus (somus, zviedrus), apmaksāja viņiem šeit uzturēšanās izdevumus, jo uzskatīja, ka Latvijā nav gudru un spējīgu cilvēku,lai gan to vadības darbu, ko šeit veica skandināvi, mierīgi varēja veikt tikpat izglītots latvietis. Turklāt pats amizantākais - ieceltajam somam bija jūtamas problēmas ar alkoholu, kā dēļ dažkārt viņš nespēja adekvāti strādāt. Vairākas reizes ziņojām skandināvu vadībai par pārkāpumiem (ne tikai par alko) - viņi visai pasīvi un neticīgi reaģēja, sak, ko tie pelēkie, postsovjetiskie ļautiņi saprot. Līdz mirklim, kad tas soms, kāda ļoti kļūmīga manevra dēļ, uzņēmuma ražošanas daļai radīja milzīgus zaudējumus.... Pēc tam pirmo reizi mūžā konkursā uz vakanto vietu uzvarēja latviešu puisis:D

Vispār es vienmēr esmu brīnījusies par praksi, ko ne pirmo reizi lasu cosmo, - otram cilvēkam par viņa tautu tieši bliezt acīs visu, ko domā. Tas šķiet kaut kā augstprātīgi un aizvainojoši. Es piemēram, nekad neuzdrošinātos itālim acīs pateikt, ka man kaitina viņu temperaments, pateikt grieķim, ka grieķim, ka viņu sievietes ir neglītas, jo no saules pārgri sačervelējušās vai aizbraukt uz nabadzīgajiem Balkāniem un uzskaitīt visus viņu trūkumus. Jā, es ļoti labi zinu, ka Latvijai ir ļoooti daudz trūkumu, varu uztaisīt sarakstu ar 100 lietām, ko vajadzētu uzlabot un kas man šeit nepatīk, bet mani sāpina, ja manās mājās ciemiņš spļauj man atklāti acīs. Ja tu svešā valstī esi viesis, cieni mājinieku:)
13.06.2013 21:51 |

Reitings 29
ko tie pelēkie, postsovjetiskie ļautiņi saprot.

Viņi daudz ko saprot, kā privatizēt, pa kapeikām sindikātiem pārdot un nahrinizēt, lai vecajai rietumeiropai nebūtu konkurences.

Un kas pēc viņiem paliek pāri nākamajāt jaunajām paaudzēm pajāt, galvenais pensiju uzpumpēt un kapā ar Mersi ievelties!

TRUE STORY
13.06.2013 22:03 |

Reitings 1
Reģ: 30.07.2013
Mans viedoklis ir sitaads.Ir viegli mums salidzinaat ar citam valsttiim,bet kas esi prom no tavas valsts tad nav ta pati attieksme.Esmu viena no Latinamerikas valstim jau 8 gadus,es gribetu ka vismaz 1% butu kas no latvijas,diemzeel taa nav.Te ir sliktaaks dziveslimenis nekaa latvijas padomju laikos un pirmspadomju.edienu vispar nesalidzinaat, tadu garsigu biezpienu,sviestu nedabuut, ne latvijas kreejums ,ne maize. Rij galu un tortillas visu dienu un neko citu neredzi kaa pretiigas ielas,kam lielaka dala pat nav asfalta ,ielas pilnas ar atkritumiem,tikai bagato rajonos viss ideaali. Nesalidzinat ar tursma lielakajam vietaam kur vietejam pat nepieklut ,jo lai uz tam aizbrauktu letak laikam uz eeuopu vari aizbraukt. Te nepasapnot par 4 gadalaikiem, vasara un netirais gaiss cauru gadu.Es kad biju latvijaa taa negribeeju vairs tur buut un tagad jebko dotu lai buutu atpakal,bet no otras puses esmu pieradusi pie cilveku laipniibas kas latvija vispar gandriz neeksiste,ja tev ir kada problema gimene tevi atbalsta vai ja tev kaada vajadziba peksi uz ielas sagadas ,palidziba tev palidz.Latvijaa ja paprasisi kadu ielu ,retais tev vinu pateiks vai nu pasuutis uz vienu vietu. Es sobrid studeju bet uz dzivi seit netaisos palikt jo mana veseliba netur ne sejieniesu edienu ne klimatu un lielo netiribu un nedroso dzives veidu.Varbut kadu dienu uz citu europas valsti brauksu dzivot ka beigsu studijas. Latvijaa man patiik viss kas mums ir,protams darbs nav nekada ceriiba bet parejas lietas man apmierina. Vismaz lv mums mediciniska palidziba ir atra salidzinot ar sejieni,lai tiktu pie vizites jagaida menesiem,sadzives rekini ir nenormali dargi,telefons, elekrriiba ,ediens,utt .Man cits nekas neatliek kaa izmantot to ko iesakusi un tad prom.Nu taa.Neviena valsts nebuus tas pats kas tevzeme, nekad,jo ne ediens, ne daba ir kas musu latvijai ir un es domaju ka tas svariigi.Varbut citiem tikai mantiskaas vertibas svariigas.Es ari gribeeji kruti pa pasauli pavazaties,biju arii spanijaa un ari nesalidzinat ,gribas lv .
30.07.2013 03:24 |

Reitings 2224
Reģ: 29.01.2009
Nu kas par muļķībām, ka LV ir paši briesmīgākie ceļi, un ka sliktāki var būtir tikai Indijā utt?
Tiešām kaitina, ka visas tādas nolicējas. Krievijā kāda ir bijusi? Izņemot Maskavu? Vot tur ir slikti ceļi. Un paši Krievi, kad atbrauc uz LV saka, ka te ir daudz labāki ceļi.
Piemērām Lietuvā ir ļoti daudz sliktu ceļu, tā kā neuzskatu, ka mums ir sliktāki. Tā pat man nešķiet, ka Lietuva mum būtu baigi priekšā savā attīstības līmeni- varbūt tikai kādās atsevišķās sfērās. Par Igauniju varbūt piekrītu, bet nu tāpat pilnīgs sviests.
Vecas mājas? A Jūs zinat cik daudzi cilvēki labprāt renovētu savas mājas, bet visur dīvo veci cilvēki, kuri nevar atļauties nomainīt logus, radiatorus un kur nu vel samest naudu mājas fasādes atjaunošanai!
30.07.2013 08:27 |

Reitings 893
Dāmas, atļaujiet, lūdzu, jums pajautāt, ko saprotat ar jēdzienu "dzīves līmenis"? Manuprāt, no ekonomikas aspekta tas ir ļoti dažādu faktoru - iekšzemes kopprodukta attiecības pret iedzīvotāju skaitu, mājsaimniecību ienākumu līmeņa Džīni koeficients, Eiropas savienībā lietoto Lākenas indikatoru, patēriņa cenu līmeņa attiecības pret vidējiem ienākumiem, vidējās darba stundu, vidējā dzīves ilguma utt. - kopums, tādēļ kaut cik objektīvi salīdzināt dzīves līmeni dažādās valstīs ir ļoti sarežģīti.
2005. gadā veiktais pētījums par dzīves kvalitātes indeksu atklāj, ka Latvijā šis parametrs ir pat augstāks nekā Igaunijā, lai arī subjektīvi šķiet, ka Igaunijā dzīves līmenis tomēr ir augstāks. Kādēļ tik negaidīts rezultāts? Pētījuma autori dzīves kvalitātes indeksa noteikšanai salīdzināja ne tikai ekonomisko dzīves līmeni, bet arī politisko stabilitāti, dzimumu līdztiesību u.tml. faktorus.
30.07.2013 09:00 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Latvija jau nav tikai Rīga:)
30.07.2013 09:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits