Vai Latvijā ir zemākais dzīves līmenis starp Baltijas valstīm?

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Nesen man izvērtās "interesanta" diskusija ar vienu ārzemnieku, kurš bija apceļojis Baltijas valstis. Tik daudz kritikas attiecībā uz Latviju sen nebiju dzirdējusi - gan par šausmīgo "sovjetisko" (apbūves ziņā) Rīgu, agresīvo satiksmi un neizbraucamajiem ceļiem, drausmīgo apkalpošanu un "jocīgo" vietējo ēdienu, gan arī par drūmajiem cilvēkiem. Kā arī viņš apgalvoja, ka ir ļoti jūtama atšķirība starp trim Baltijas valstīm - Latvija ir visatpalikusī. Viņš teica, lai sasniegtu Igaunijas līmeni Latvijai smagi jāstrādā kā minimums 15 gadus! Starp Latviju un Lietuvu nav tik krasa atšķīrība, taču arī jūtams, ka Lietuvā dzīves līmenis ir augstāks. Viņa secinājumi mani riktīgi nokaitināja, bet varbūt nav par ko dusmoties, jo "tam" ārzemniekam ir taisnība! Kadas ir jūsu domas par šo tēmu?
12.06.2013 22:31 |

Reitings 29
Reģ: 13.06.2013
nu bet nejau visi tie minimālās pelnītāji dzīvo tunelī, lai to stādītu kā rādītāju

HA HA :D nu ja nu ja galvenais ierakties savā 500 Ls dzīves burbulītī un domāt kad esi baigi krutais ! Tikai tava alga ir netieši atkarīga no citu dzīves līmeņa ekonomika ir naudas plūsmas tīkls.

No vēstures Marijai Antonietei arī viss bija pajāt, jo viņai jau bija labi pārējie lai ēd kūkas.

Tikai pats smieklīgākais ir tas, kā ziņās vienreiz rādīja, kad lielais Latvijas patriots pats zaudē darbu un pirms tam nozākāja aizbraucējus nu pašam ir jākravā somas kā tādam muļķim.
13.06.2013 13:54 |

Reitings 577
Reģ: 29.01.2009
Piekriitu tam arzemniekam par visiem simts :)
13.06.2013 13:55 |

10 gadi
Reitings 384
Reģ: 21.01.2013
Trecuios
Jo vēl nodokļus maksā katrs uzņēmējs, un viņam to nopelna darbinieki ne jau viņš no sava maka to maksā kā rezultātā ir zemāka alga.
Bet tā jau saucās augstākā apčakarētāju matemātika! Tikai muļķis domā ka viņš maksā tikai tos 24%+11%

Tā jau nu gan nav. Uzņēmumam 1 darbinieks izmaksā pat ļoti daudz. No tevis reāli atvelk 11%, kas ir darba ņēmēja soc nodoklis. Ja piemēram, darbiniekam uz rokas tiek maksāta alga 600ls, tad darba devējam, tas izmaksā 1081.69
Tas ka daudz aiziet nodokļos, tas tā ir. Tie ir apmēram ap 50% no ieņēmumiem.

Un par tēmu. Strādāju uzņēmumā, kuram ir gan sadarbības partneri gan Lietuvā, gan Igaunijā.
Ir labāka nodokļu politika, piemēram Igaunijā nav avansa uzņēmuma nodoklis, mums ir.
Abas valstis necieta krīzē tikpat ļoti cik mēs.
Igaunijā ļoti attīstīta ir IT nozare, savukārt Lietuvā tā ir ražošana. Lietuvā ir ļoti daudz uzņēmumu kādas mums Latvijas Finieris.
13.06.2013 14:00 |

10 gadi
Reitings 384
Trecuios
Ieteiktu tev ziņas labāk nelasīt un neskatīties. Secinājumus labāk izdari pati parunājoties ar apkārtējiem cilvēkiem, vislabākais no dažādām nozarēm. Tad radīsies reālāks priekštats par to, kas notiek Latvijā.
13.06.2013 14:03 |

Reitings 29
Tad radīsies reālāks priekštats par to, kas notiek Latvijā.

Murgs kurā daudzi nemaz dzīvot negrib. Es jau krāju naudu un pētu kas nepieciešāms, lai pārvāktos uz Dāniju!

Balsošu ar kājām. Šeit var palikt top 15% krējums un viņu bērni savā starpā var pāroties, un vairoties. Varbūt arī Latvija ir domāta, 250 tūkst iedzīvotājiem, pārējie nav vajadzīgi.

Katrs jau pats savs laimes kalējs, nu ja nu ja pilnīgi piekrītu un kāpēc gan to laimi nepakalt kaut kur citur!
13.06.2013 15:01 |

Reitings 819
Reģ: 29.01.2009
Trecuios, ja domā, ka Dānijā tev būs medusmaize, tad labāk nemaz nebrauc!
13.06.2013 15:06 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Jauki, ceru , ka tas ārzemnieks vais pie mums nebrauks ... :) Man te patīk, agresīvā satiksme man netraucē, pat mazliet patīk. Ēdiens jocīgs !? Nu man piemēram UK virtuve šķiet nebaudāma , so ? Visā visumā tas ir tā ārzemnieka subjektīvais viedoklis.. Mani tiešām neuztrauc ko, kaut kāds Huli vai Jons padomās par manu dzimteni, galvenais, lai mēs paši savā zemē justos ērti ;)
13.06.2013 15:10 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Trecuios, ko tad Tu pati neattīsti savu uzņēmējdarbību, ja ne Latvijā, tad Lietuvā vai Igaunijā? Vai tikai māki atkal norādīt ko vajadzētu, nevajadzētu? No turienes jau negatīva sabiedrība, jo viss ir briesmīgi slikti, bet es paskatos draugos cilvēku bildes, kas aizbraukuši no LV, ne visi, bet skats nožēlojams, jo tiešām strādāt viesnīcā, kafenē, un izskatās ir vērts pamest valsti un atgriezties tikpat pliks cik aizbrauci...
13.06.2013 15:15 |

10 gadi
Reitings 384
Trecuios
Par to, ka daudz dzīvo slikti, tam es piekrītu. Bet par to, ka labi tikai 15%, tam gan man grūti noticēt.

Bet citā valstī jau tev ar nebūs nekāda medusmaize, neviens jau neko uz paplātes klāt nenesīs.

Vispār tev es tev ieteiktu pamainīt gan savu attieksmi, gan arī izteikšanās veidu. Es saprotu, ka internets, bet nu tomēr...tici man tas noderēs nāks tev tikai par labu.
13.06.2013 15:16 |

10 gadi
Reitings 384
Gurri+100000

Neviens jau parasti nestāsta, kad slikti iet, un tāpēc rodas iespaids, ka tu ir īsta sapņu zeme.
Protams, ir jau cilvēki, kas tur labi pelna.

Bet atceros vienu dokumentālo filmu, par to kā latvieši Īrijā lasa mazus gliemezīšus. Viņi visi dzīvoja kopā vienā mājā, tad lietainā un drēgnā laikā agri no rīta gāja vākt gliemežus. Nu laimīgi viņi neizskatījās.
13.06.2013 15:20 |

Reitings 9561
Protams, es saprotu, ka liela daļa sabiedrības ir zem iztikas līdzekļiem, bezdarbs, bet liela daļa šo cilvēku necenšas meklēt iespējas kur sevi realizēt, un vieglāk vainot citus. Man no zināmā loka, aizbrauca no valsts jo viņu rajonā (pilsētā) darba nav, bet tas nenozīmē, ka citur nav, vienkārši, slinkums stundu pavadīt ceļā uz darbu, un es pieņemu, ka slinkums būtu arī kaut ko veidot pašam, tikai gānīties un meklēt tikai negatīvo gan viegli!
13.06.2013 15:27 |

Reitings 9561
Nesen runāju ar vienu sievieti, bērni brauc prom no LV, jo pēc visa stāstītā LV neko īsti negrib darīt, studē uz senču rēķina, darbu nemeklē, nevar atrast - lieki piebilst šāds spriedums pirms vispār kaut ko sāk darīt. Un runāju par jauniem cilvēkiem.
13.06.2013 15:29 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Man liekas, tam ārzemniekam ir ļoti šaurs redzesloks un ar to arī viss ir pateikts. Ne Latvijā ir vaina.

agresīvo satiksmi un neizbraucamajiem ceļiem,

Piemēram, šādu izteikumu var pateikt cilvēks, kurš nekad nav ceļojis. Latvijā nav agresīvās satiksmes vai neizbraucami ceļi. Ja jums tā liekas, tad pamēģiniet, piemēram, pāriet pāri gājēju ceļiņam Ukrainā. Tur šoferiem ir absolūti vienalga, ka luksoforā ir zaļā gaisma un uz ceļa ir zebra. Tāpat ir vienalga par noteikumiem. Bedres tur ir krietni lielākas par mūsējām.
Tāpat visai agresīvu satiksmi esmu manījusi arī citās valstīs, kur esmu bijusi.
13.06.2013 15:47 |

Reitings 4258
"jocīgo" vietējo ēdienu

Šeit uzreiz iedomājos to ārzemnieku kā, atvainojos, diezgan apaļīgu cilvēku, kurš visos savos ceļojuma mērķos ēd McDonaldā un nejauši Latvijā iemaldījies, piemēram, Lido. Man ceļojot patīk pagaršot vietējo ēdienu. Var šķist jocīgs, var nešķirt, bet pieskaitīt to pie valsts mīnusiem? Nopietni? Cik tam ārzemniekam gadu?
13.06.2013 15:49 |

Reitings 571
Reģ: 03.03.2012
vienkārši, slinkums stundu pavadīt ceļā uz darbu,

Varētu padomāt, ka tā braukāšana stundu no rīta prom un stundu atpakaļ ir par velti. Bieži vien parēķinot vienkārši nav izdevīgi ņemt to darbu citā pilsētā, jo no jau tā mazās algas vēl liela daļa aiziet bendzīnam, bet no atlikušās jānomaksā rēķini un nekas pāri nepaliek. Draudzenei bija tieši tāda situācija. Izrēķināja, ka no tās minimālās, ko viņa tur saņemtu, pēc bendzīna izmaksām un rēķinu nomaksas 5Ls pāri paliek. Tā kā nevajag bļaut, ka cilvēki slinki un negrib uz citu pilsētu braukt strādāt utt. Ir gadījumi, kad vienkārši nav vērts, jo nav izdevīgi. Turklāt, ārpus Rīgas un lielākajām pilsētām arī iespējas ar autobusu vai vilcienu tikt uz darbu citā pilsētā nav spīdošas, jo vai nu transprots iet vienu, divas reizes dienā, neizdevīgā laikā vai neiet vispār.
13.06.2013 16:06 |

Reitings 9561
Jasmin, tad nevajag braukt ar auto, daudz kur iet sabiedriskais, man kolēģi vispār sametas un brauc ar vienu transportu, un viņiem ne tuvu nav minimālā, algas lielākas protams, pati es 4 gadus braucu 2h uz darbu vienā virzienā, bet man zināmiem cilvēkiem 1 transports 50min, un pārvācas masveidā jo darbs nav pie mājas.
13.06.2013 16:13 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Pievakare, runa bija tieši par Baltijas valstīm, nevis par Itālju vai Spāniju, pat ne par Ukrainu vai Moldovu.

Pats tas zviedrs bija samērā slaids, nedomāju, ka pārtiek no fast food'iem, jo pelna samērā labi. Jau iepriekš rakstīju, ka to "jocīgo ēdienu" viņš attiecināja uz asinsdesu, kas tika pasniegta kā latviešu nacionālais ediens.
13.06.2013 16:17 |

Reitings 4258
Piekritīšu Jasmīnai. Strādāt un dzīvot dažādās pilsētās ir labi, ja viss ar naudu (ienākumiem un izdevumiem) ir aprēķināts un visam kaut cik pietiek vai arī patiešām nav tuvāka varianta un tas ir vienīgais iespējamais iztikas avots. Tāpēc ne visos gadījumos tāds variants būs labs.

Gurri, piemēram, sabiedriskā transporta biļete no vienas pilsētas uz otru pilsētu mēnesī ir aptuveni 40 ls+ pārvietoties tai otrajā pilsētā mēnesī kādi 10 lati vai vairāk. Braukt ar kādu citu automašīnā savukārt ne vienmēr var atrast un jāsaka, ka gluži mazāk tas neizmaksā par transporta biļeti. Tātad sanāk vismaz 50 ls mēnesī vējā. Ja cilvēks saņem minimālo algu un viņam ir jāspēj vēl sevi (vai vēl kādu citu) uzturēt, tad diez ko labi vis nesanāk.
13.06.2013 16:21 |

Reitings 4258
Pievakare, runa bija tieši par Baltijas valstīm, nevis par Itālju vai Spāniju, pat ne par Ukrainu vai Moldovu.

Zinu, izlasīju virsrakstu. Tomēr, ja cilvēks ceļo, apskata daudzas lietas savā dzīvē un viņam ir plašs redzesloks, tad brīnīšanās par "jocīgo ēdienu" vai agresīvo braukšanu te būtu nevietā, jo viņam būtu prātā fakts, ka pasaule ir plaša un dažāda.
13.06.2013 16:24 |

Reitings 29
darbu nemeklē, nevar atrast - lieki piebilst šāds spriedums pirms vispār kaut ko sāk darīt. Un runāju par jauniem cilvēkiem.

Jaunus cilvēkus neviens neatbalsta visur prasa pieredzi, bet kā lai iegūst pieredzi ja nav pieredzes? Tagad pat praksti grūti dabūt, neviens jau neies skolot jaunos konkurentus.

Visi tik grib vairāk sev un mazāk sev. Man pat sāk likties ka vecie cilvēki priecājās ka jaunieši aizbrauc mazāk konkurentu, darba vidē.

Tāpēc vien negribās šeit pat bērnus dzemdēt !
13.06.2013 16:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits