Bērna krišana gar zemi lielveikala sākas mājās, nevis pašā lielveikalā. Tas nozīmē, ka viņš neizprot starpību starp uzvedību mājās un ārpus tās. Majās mēs bērnam laujam daudz vairāk kā citur un tas ir arī normāli, jo mājās ir tā vieta, kur bērnam jājūtas drošībā. Tomēr arī mājās nedrīkst ļaut bērnam krist gar zemi.
Manai meitai tagad ir gads un 2 mēneši. Pavisam nesen vēl mums arī bija tā problēma ar krišanu uz grīdas, kad kaut ko nedabūja. Nu, nokrita, nokrita. Es aizgāju uz citu istabu sēdēt. Nepagāja ne 3 dienas, kad tā rīkojos un tagad jau kādu menesi vai ilgāk nekādas krišanas nav bijis. Protams, kad grib kādu vadu pagrauzt, bet es neļauju, pačīkst, bet ātri atrod sev citu nodarbi.
Varbūt nebūs populārs viedoklis, bet es uzskatu, ka bērnam pēc iespējas mazāk jāaizliedz. Mūsu mājās ir divi aizliegumi - negrauzt vadus un neēst zemi no palmas puķu poda. Abi ir labi zināmi un abus regulāri gribas pārkāpt. Zinu, ka šīs problēmas atrisināsies, kad beigs bāzt visu mutē. Bet ir arī citas lietas, kas ir bīstamas, piemēram, plīts, karsta kafija. Tad, nu, es izlēmu, ka labāk, lai apdedzina mazo pirkstiņu, nekā appaucē visu ķermeni. Ļāvu pataustīt karstu kafiju, ieslēgtu plīti, jo tā interese bija milzīga. Tagad tās lietas, piemēram, vairs neinteresē, jo zina, ka ir karsts.
Kā likt bērnam cienīt citus? Te es izmantoju metodi aci pret aci. Baigā problēma bija ar matu plēšanu. Plēsa kā traka, īpaši, kad palika dusmīga. Nu, es arī paplēsu. Vairs to nedara, jo saprot, ka sāp. Tapat ar kniebšanu un zvetēšanu pa seju. Protams, es to nedaru, lai nodarītu viņai lielas sāpes. Bet bišķin jau viņa jūt un tā arī iegaumē.
Nezinu, kas būs tālāk un nesaku, ka audzināt tā, ka es to daru ir pareizi. Katrs berns ir individuāls un katrs vecaks tieši tāpat. Neviens jau arī nepiedzimst par gada teti vai gada mammu, to visu mācas kopā ar bērnu. Man šķiet, ka jābūt atvērtam pratam pieņemt to, ka bērns redz pasauli savādāk kā mēs un maksimāli jāatbalsta viņa centieni to izzināt. Tad, iespējams (vēl nezinu, kas būs nākotnē, bet pagaidām izskatās, ka tā ir), vecāku un bērnu vidū rodas sapratne un saskaņa.