Melns,
Māsa rīkojās pareizi? Es neko netiektu, ja vēlāk tik tiešām mana māsa nekļūtu par vecmāmiņu bērnam - uz mūžu invalīdam. Tad jau labāk, lai tas skuķis baidās, kamēr sapratīs pati.
Es, protams, nevaru zināt visu tavu ģimenes stāstu, bet pateicu tikai savas domas konkrēti par audzināšanu sakarā ar smēķēšanu u.c. apreibinošām vielām. Es tomēr nesenāk biju bērns un zinu, ka šādas dauzīšanas un psihiskas aizliegšanas (nevis mierīgi paskaidrojot, kāpēc nevar u.tml.) liek bērniem tikai vēl vairāk gribēt darīt sliktas lietas un smēķēšana ir sīkums salīdzinot ar visu pārējo.
Esam ļoti tālu no ievadtēmas, bet varu pateikt tikai vienu. Esmu stingrās līnijas piekritējs bērnu audzināšanā. Protams, ir jāskaidro, ko nedrīkst un kāpēc nedrīkst. Un ir slikti, ja vecāki ir tik neinformēti, ka viņi neko jēdzīgu nevar pateikt, bet ir jārunā par otru lietu, par kuru ir izrunāts ar visiem manējiem. Mūsu starpā darbojas nerakstīts līgums. Es savus bērnus uzturu un kamēr tas ir tā, viņu saistības ir mani klausīt. Kad aizies no mājām lielajā dzīve, tad varēs darīt, ko grib, bet tagad - esiet tik laipni! Es savas līguma saistības pildu! Pildiet arī jūs! Nepildīsiet jūs - nepildīšu es!