Tām, kuras īrē dzīvokli

Reitings 2870
Reģ: 20.12.2012
Meitenes, vēlos vienā konsultatīvā jautājumā palūgt Jūsu padomu:)
Ar draugu jau divus gadus dzīvojam brīnišķīgā dzīvoklī Rīgā. Kad ievācāmies, bija tikko pabeigts eiro remonts. Cena par īri ir salīdzinoši zema, jo parasti par šādiem dzīvokļiem īres maksa ir daudz augstāka. Ir veidots dizains dzīvoklī, lieliska infrastruktūra- sūdzēties nebūtu iemesla.. BET, saimniece ir kundze gados, kura katru mēnesi nāk pakaļ naudai pati. Protams, neesmu vienīgā noteikti, kurai saimnieki paši brauc pakaļ. Ir jau saprotams, ka saimnieks vēlas pārliecināties par to, kā tiek izmantots dzīvoklis, vai nav bojājumu, bet mūsu saimniece nāk katru mēnesi, nerēķinoties ar to, vai būsim mājās, vai nē. Visbiežāk gadās, ka kāds ir mājās, bet ne vienmēr. Nepārspīlēju-viņa pārlūko katru putekli, katru stūrīti dzīvoklī.
Pati saka, ka ir ļoti apmierināta ar mums, ka esam jauks pāris, viņai paveicies ar īrniekiem, bet mēs ar draugu vakar pamatīgi sadusmojāmies par šo jautājumu, jo tā tomēr ir mūsu PRIVĀTĀ telpa, kamēr īrējam un man nav komfortabli, ka kāds nāk, kamēr neesam mājās.
Turklāt nesen atkal bijām atstājuši naudu dzīvoklī, zinot, ka viņa ieradīsies, kad nebūsim un bija pietrūkuši 50 santm jo, gluži vienkārši, nekad precīzi nevaram aprēķināt elektrību, gāzi.. To viņa vēlas darīt pati. Pēc tam telefonsarunā viņa man atļāvās norādīt, ka viņai parādnieki ļoti nepatīkot:D Mēs ar savējo šokā.

Ar komunikāciju man nekad problēmas nav bijušas, tāpēc plānoju viņai norādīt, ka vēlamies, lai viņa ierastos, kad esam mājās, bet labprāt uzklausītu Jūs-vai es "taisu no mušas ziloni" un tas ir normāli vai arī būtu normāli tomēr ieteikt apmeklēt mūs, kad esam mājās?

Esam kārtīgs pāris, uzskatu, ka esam ļoti labi īrnieki. Viss tiek maksāts regulāri, esam kārtīgi, bet tāpat viņa vienmēr atradīs, kur norādīt, ka, piemēram, uz gāzes plīts ir palicis traipiņš:D
27.03.2013 15:24 |

Reitings 2258
Reģ: 29.01.2009
Mums ir līgumā norādīts, ka mēs nemainām atslēgu/slēdzeni, un īpašniece nenāk bez iepriekšējas vienošanās un bez mūsu klātbūtnes, jo kamēr mēs īrējam, telpas ir mūsu lietošanā, viņai tās tikai pieder. Arī, kad tu izīrē kinozāli pasākumam, nenāk kinozāles īpašnieks un nesēž tavā kino seansā. Un visi šie, kam ir problēmas ar pārskaitījumu, kas nāk pēc skaidras naudas, ir tie, kas nemaksā nodokli par to, ka izīrē savu īpašumu cities, tā nodarbojoties ar saimniecisko darbību peļņas gūšanai.
27.03.2013 18:01 |

10 gadi
Reitings 861
Reģ: 01.12.2009
reizem dzīvokļa saimnieki mēdz būt arī vēl pretīgāki - saimnieks bija sameklējis jaunus īrniekus, kas bija gatavi maksāt vairāk un iedeva samēra nelielu laiku izvākties, bet pats trakākais bija fakts, ka viņš neko nesakot iepriekš veda rādīt dzīvokli, puisis šādi nokļuva nepatīkama situācija, vēl 10os no rīta vartoties pa gultu dzird ka pieklauvē, kamēr tik lien ārā no gultas jau dzird ka atslēga ver vaļā durvis - pilnās dusmās izdzina ārā! Saimnieks ir samiunieks, bet sveši cilvēki, kad redz Tavas personīgas lietas gan nav forši!
Tagad vismaz ir mierīgi tikai mēneša beigās samaksā naudu.

Kaut kāda cieņa ir jaizrāda arī pret īrniekiem, jo tomēr tajā brīdi viņi to dzīvokli sauc par savām mājam un par to godīgi norēķinās. Protams ir normāli, ka saimnieks veic pārbaudi vai viss ir kartība ar dzīvokli , bet nu ne jau nebrīdinot nāk iekšā.
27.03.2013 18:14 |

Reitings 1531
Man ir stāsts par kādu sludinājumu. Nezinu vai dzīvokli kāds izīrēja, bet atmiņā tas man ir palicis.
Tika izīrēts 2 istabu dzīvoklis, par ļoooti smieglīgu naudiņu.
Kā izrādījās, dzīvoklis ir 3 istabu un izīrētas tiek 2 no 3 istabām.
Kundze pati dzīvo ārpus Rīgas, bet regulāri ierodas padarīt savas ģēlas lielpilsētā.
Jāmaksā komunālie par visām istabām, jo takš īre ir TIK maza.

Bet kundze jebkurā brīdī var ierasties mājās, atslēgt savu istabu, palikt tur pa nakti, ieiet vannā, ieslēgt sildītāju un visu pārējo, ko sirds kāro, BET jāmaksā par to ir īrniekam. Jo īre taču tiek prasīta TIK maza. Tie laikam bija kādi 70ls.

Morāle? Tante ierodas un paziņo, ka tagad padzīvos kādu laiku, jo dzīvoklis taču ir viņas :D
27.03.2013 18:16 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
Pie mums ar draugu saimnieks ar nāk reizi mēnesī, pārliecinās, ka viss ok, ka nav haoss te :D Neko baigi neložņā, bet uzmet aci kopskatam, bet tas ir tikai virtuvē un koridorī, istabā un toaletē , vannasistabā viņš nenāk :) Vienmēr piezvana sarunā laiku kad atnāks pēc naudiņas un uzkavējas 5-10min un ir prom, un ļoti saprotošs , tā kā apmierina :) Nepatiktu ja nāktu te kad gribētu vai pēkšņi ierastos 9:00 no rīta vai 23:00 vakarā !

Tā kā autores gadījumā uzskatu, ka tantiņai ir jāsaprot ka jums ir privatā telpa, viņai ir tiesības nākt un apskatīt, bet tiešām saskaņojoties ar jums, un par tiem 50 santīmiem- nav jau pasaules gals, būtu vienkārši pateikusi- ka pietrūka 50sant un viss, nevis par parādniekiem jau saukt :D
27.03.2013 18:21 |

Reitings 7743
Vnk. neej pie durvīm, kad nāk pēc naudas, būs mācība, ka par laiku jāvienojas.
27.03.2013 18:26 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Nekad nav bijusi problēma ar dzīvokļu saimniekiem. pārskaitām naudu caur internetbanku. ciemos pa visu šo laiku ir bijis 1x. neinteresēja, nezvanās.
man nepatiktu,ja katru mēnesi nāktu dzīvokļa saimnieks. ja vienīgi ātri paņemt naudu un tikpat ātri nozustu, bet ne jau tā,kad ar tēju maz vai jācienā un visus stūrus apskata ,izsaka nez kādas piezīmes. protams,domu,ka nepieļauju domu- dzīvokļa saimnieks nāk uz dzīvokli bez manas vai drauga klātbūtnes. man būtu neomulīgi..nav garantijas,ka nepaņems naudu un vēl nesāks skatīties mantas, kas atrodas skapīšos utt. cilvēki mēdz būt zinkārīgi.
man jau šķiet,ja viņa jau ir sākusi iet ,kad Jūs neesiet mājās,tad būs grūti ieskaidrot,ka tas nav zolīdi, nepieļaujami
27.03.2013 18:28 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
veca tante, nu ko tu viņai padarīsi, varbūt domā, ka jūs pārdosiet viņas hlamus pa kluso.. viņai droši vien citu darīt nav ko, gan jau ka reizi mēnesī sajūtas svarīga un iet "biznesa darīšanās".

vajag skaidri pateikt, ka nākamo mēnesi jāvienojas par konkrētu laiku. par iemeslu var ņemt viņas pašas pārmetumu par tiem 50 sant. Saki, ka nevēlies vairs tādu situāciju piedzīvot ka esi parādā un ka nākamreiz dosi naudu tikai rokā pašai un nekā savādāk.

+vecam cilvēkam jau tie 50 santīmi varbūt tiešām ir no svara.. bet mums pat Narvesen kafija nesanāk par to..
27.03.2013 18:58 |

Reitings 1434
Varu saprast dzīvokļa īpašnieci. Kādu laiku atpakaļ, būtībā sen, mēs paši piedāvājām izīrēt dzīvokli kādai ģimenei. Dzīvoklis bija pēc remonta, viss tīrs, kārtīgs, jaunas tapetes, lamināts, santehnika. Ne jau stāsts par to. Īrnieki veica maksājumus caur ibanku kādu laiciņu. Nebraucām tur neko skatīties vai pārbaudīt, jo vienkārši neuzskatījām par vajadzību. Tomēr, pēc kāda laika, kad ģimene bija izvākusies atklājās bēdu ieleja. Tapetes netīras, plīts netīra, uz lamināta švīkas. Atceros, kā to visu berzām, lai dabūtu vismaz tīru. Tā kā varu iedomāties būt tās sievietes ādā.
27.03.2013 19:18 |

Reitings 118
Reģ: 22.11.2012
Man arī dzīvokļa saimniece nāk pati pēc naudas.. bet vienmēr sazvanāmies,kurā laikā mes būsim dzīvoklī , bez mūsu klātbūtnes viņa tik vienreiz bija dzīvokli,,kad mēs mēnesi tur nezuturējāmies, un pēc tās reizes, viņai redzot ,ka dzīvoklī ir kārtība , nau sapuvuši - nemazgāti trauki :D utt .. viņa saprata,ka mēs nenodaram viņas dzīvoklim kkādus postījumus, bija apmierināta..
man arī ir kundzīte (pietam dīvaina) , bet nu Tev noteikti būtu jārunā ar viņu ,ka tomēr jūs neēsat mazi bērni,un paši spējat saskaitīt komunālos utt..
27.03.2013 20:39 |

Reitings 1516
Reģ: 01.07.2011
šausmas, es pat nezināju, ka tā var būt! es arī īrēju, bet īres naudu pārskaitam vai aiznesam dzīvokļa saimniekam, pats ir bijis dzīvoklī tikai tad, ja viņam atnākušas kādas vēstules vai paziņojumi. laikam jau jāpriecājas par uzticību, mēs paši gan samaksājam komunālo rēķinus pēc pastkastītē iemestajiem rēķiniem, gan arī katru mēnesi paši apskatāmies elektrības skaitītāju un samaksājam

es domāju, ka tev noteikti jāceļ kādi iebildumi, bet labāk dari to ļoti diplomātiski, jo mazums kā tante var reaģēt...
27.03.2013 20:46 |

Reitings 237
Reģ: 30.01.2010
Tikko pārcēlos uz jaunu dzīvesvietu un nu skatīšos kā būs ar saimniekiem. Sarunājām, ka sazvanīsimies, kad atnāks rēķins un tad sarunāsim - tikties personīgi, vai atstāt naudu uz galda, lai paņem. Mani būtībā apmierina abi varianti, uz to dienu vienkārši piekārtošos.
Mani vairāk izbrīna tie izīrētāji, kuri domā, ka pēc 5 gadu termiņa dzīvoklī viss būs kā tikko pēc remonta. Piedodiet, bet tomēr jārēķinās ar kaut kādu mēbeļu, tehnikas nolietojumu. Tās pašas tapetes gaitenī laika gaitā tomēr kļūst netīras un ne vienmēr ir iztīrāmas. Nekad cūkkūti neesmu atstājusi izvācoties, bet jāsaka, ka nelieli defekti nemanot parādās. Uzskatu, ka kaut kādi amortizācijas izdevumi ir jāiekļauj īres maksā, nevis jāceļ panika, ja 5 gadu laikā tiek pamanīts skrāpējums uz grīdas (nemainīs tak īrnieks visu grīdu vienas švīkas dēļ).
27.03.2013 20:54 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Par to ibanku ir slidens jautājums, jo tiem, kas saņem katru mēnesi no īrniekiem konkrētu summu un nav reģistrēti kā nod.maksātāji, var vid piesieties, tāpēc drošībai ir saņemt naudu personīgi
27.03.2013 20:56 |

Reitings 2840
es pati 1x mēnesī braucu pie saimnieces,viņa arī ir kundzīte gados.man nav grūti reizi mēnesī aizbraukt pie viņas, it īpaši,ja viņa dzīvo 15 min no manis. ievācoties viņa man pateica-netaisos braukt un kontrolēt. un kad draudzene te dzīvoja,saimniece arī 4 gadu laikā nevienu reizi neatbrauca.

runājot par atslēgu, man tomēr drošāk,ka saimniekam ir rezerves atslēga, jo bieži braucu uz laukiem, un ja nu tomēr kaut kas notiek, lai viņi var tikt dzīvoklī

iepriekšējā dzīvoklī/majā gan bija tā,ka saimniece bieži nāca iekšā,,kad manis nebija, vai vakaros. nedaudz traucēja tas, jo bieži man ir neliels haoss mājās.
27.03.2013 21:19 |

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
mēs komunālos maksājam paši, kad bija jāmaksā īre, tad pārskaitījāmm uz kontu, kad vēstules, pēdējā laikā nonesam lejā, iekšā nav bijusi kādus 3 mēnešus. Viņai atslēgu nav, līguma mums nav, jo dzīvokli dabūjām caur paziņām, bet principā esam sveši cilvēki. Uzticās mums. priecājos, ka tagad īsti nesanāk nākt iekšā, jo parasti suns iezīmēja savu teritoriju. :D
27.03.2013 22:05 |

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
Papildinot lellite - mēs bijām šādā situācijā kā topošie īrnieki dzīvoklim Āgenskalnā. Tiem līgumā bija sacīts, ka reizi mēnesī ierodas saimnieki (kas džīvo stāvu zemāk) un pārbauda. Tad nu redzējām baisāko nekārību, remontēts dzīvoklis bija tāāā nolaists, visur netīri trauki, pannas saturs jau zaļš, pats īrnieks bija kaut kur aibrucis, mūs ielaida apskatīt bez viņa ziņas. Tā kā gribēja to netīreli izmest, jo šis maksā mazu summu, nolaida dzīvokli.

Nepaņēmām dzīvokli, jo kur loģika - apakšējasi dzīvoklis nenolaists, tikko svaigi remontēts par 20 ls lētāks kā augšējais nolaistais, plus cena nebija maza, par 15 kvadrātmetriem. Argumenti - drošība, "privāta kāpņutelpa", tikai kaimiņdurvīs operdziedātāja dzīvo, tad jautājums, ja jau privāta kāpnes uz 2. stāvu, kaimiņiene kāpj pa logu?:D
27.03.2013 22:11 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Vasarā ar draugu īrējām tādu kā nelielu dārza mājiņu, kas bija būtībā iekārtota kā māja. Izīrējām no pavecas kundzītes, kuras privāta māja tieši blakus atradās. Sākumā viss bija burvīgi, pirmo nedēļu likās ļoti jauka kundze, Un tad sākās! Nāca iekšā jebkurā diennakts laikā, iepriekš nebrīdinot. Un nenāca pakaļ īrei, bet gan tā vienkārši paskatīties, parunāt. Bija gadījums, kad tikko bijām uztaisījuši pusdienas, visi trauki vēl nebija nomazgāti, šī ienesās iekšā kārtējo reizi un sāk draudēt ar mešanu ārā, jo, lūk, netīri trauki mājās ir (mūsu personīgie trauki). Vismaz reizi nedēļā nāca mūs lamāt, jo nešķirojam atkritumus, veļu nežāvējam uz griestu lampas (mēs ko skolā neesam gājuši? idioti!). Varēja ienākt iekšā 8 no rīta un lamāties uz mani, ka es slinka, gultā guļu, neko nedaru. Toties kad vajadzēja notīrīt gadiem aizaugušo jumtu, pieskrūvēt druvis un pārmazgāt logus - vienmēr laipni palūdza. Reāli tā bija briesmīgākā īrēšanas pieredze, bet toreiz gluži izvēles iespēju nebija, pacietām vien viņu pāris mēnešus. Mācība - pie pensionāriem labāk neīrēt.
27.03.2013 22:23 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Autorei iesaku vismaz izrunāt jautājumu par laiku saskaņošanu, ja iespējams - arī par īres maksas pārskaitījumu uz konta. Bet noteikti nepieļaut šādu visatļautību. Jūs tomēr maksājat par to dzīvojamo platību.
27.03.2013 22:26 |

Reitings 833
Reģ: 10.03.2013
Vispār tas ir sliktais tonis - rādīt dzīvokli potenciālajiem īrniekiem, kamēr dzīvoklī atrodas iepriekšējie īrnieki un viņu mantas.
Es no tādas mākleru firmas neīrētu un pati būtu diezgan dusmīga, ja nāktu skatīties dzīvokli, kamēr tajā dzīvoju.
Noteikumi par īres maksu un nolietojumu tiek vienmēr atrunāti līgumā.
27.03.2013 22:41 |

Reitings 149
Reģ: 26.03.2013
Mani vecāki izīrēja dzīvokli arī no skata normālam pārim, abiem bija jau pāri 40. Un jā 2 gadu laikā viņi dzīvoklī bija iegājuši 1x. Viss beidzās ar to, ka abi izšķīrās, nozuda ārzemēs, palika parādi, kas nebūtu pats trakākais, BET dzīvoklī visas grīdas, plīts, vannasistaba un pārējais - pieaudzis ar netīrumiem un putekļiem. Tā bija mācība, tagad arī diezgan bieži mēdz ierasties pie īrniekiem, bet ar noteikumu - ka pirms tam ir vienojušies pa telefonu un kāds ir mājās, lai nebūtu nekāda privātuma pārkāpšana.
27.03.2013 23:59 |

Reitings 295
Reģ: 24.10.2012
Iepriekšējā dzīvoklī mums arī bija tā, ka neredzam saimniekus - nosūtām rādītājus ar sms, saņemam summu un pārskaitām.

Taču, izrādījās, kamēr nebijām mājās, esot nācis, mums nezinot. To atklāju reizē, kad ar galvassāpēm sēdēju mājās klusumā. Bez klauvēšanām, zvanīšanām, pa taisno slēdza vaļā durvis, jo bija pārliecināts, ka neviena nav mājās. Briesmīgākais, ka biju tikko izlīdusi no vannas, slapjiem matiem un halātā. Labi, ka bija atstāta atslēga durvīs un es biju tā, kas pēdējo slēdzeni atslēdza. Mūžam neaizmirsīšu to saimnieka seju, kad pamanīja, ka pieķerts un mēģina izdomāt iemeslu, kāpēc atnācis. Nejauši vēl atzinās, ka esot nācis regulāri.

Jaunajā dzīvoklī saimniece ierodas mēnesī pāris reizes, taču tas netraucē, jo vienmēr paziņo par to iepriekš un tālāk par gaiteni parasti nenāk.

Tādas lietas ir jānorunā, slēdzot līgumu, taču garantijas nekādas, ka nenāks, kamēr neesat mājās. Tas viss ir atkarīgs no paša saimnieka, kāds cilvēks. Veciem tantukiem var būt vienalga par līguma saturu, jo, viņasprāt, viņa tikai atnāk paskatīties kā klājas viņas īpašumam.
28.03.2013 09:56 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits