Sīpolu mizas.

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Es zinu, ka jūs visu zināt.

Tad nu, kurā veikalā pārdošanā ir manītas sīpolu mizas olu krāsošanai? Katru gadu esmu tādas redzējusi, bet šogad vēl nē!

P.S. Droši dalāmies ar olu krāsošanas knifiem ar! :)
22.03.2013 09:51 |

Reitings 10475
Linda, šis labs! Vīram pārsteigums.
- Kur kaklasaites?
- Krāsoju olas !:D

Aloe, tāpēc es saku gadus astoņus neesmu to darījusi, ja ne visus 10, bet šoreiz uz pasākumu jāņem.
22.03.2013 10:53 |

Reitings 171
Reģ: 08.09.2011
Vīram tiešām būtu pārsteigums :D
Bet tās kaklasaites var pameklēt kādos veikalos - pagājušajā gadā, tieši pirms Lieldienām, Maximā atradu zīda kaklasaites par padsmit santīmiem un olas sanāca tiešām krāšņas :)
22.03.2013 10:57 |

Reitings 1251
Reģ: 23.03.2010
Visu diskusiju slinkums lasīt, varbūt jau minējusi te kāda, bet jaunajā "Mūsmājas" žurnālā raksts un eksperiments ar dažādām dabīgajām olu krāsām. Man ļoti patika kā sanāk krāsojot melleņu zaptē un karkadē tējā, kā arī kurkumā. Baigi smukās krāsas sanāk :) Tur gan sanāk noņemšanās, jo baltās olas jānotur konkrētā novārījumā 42h, bet sanāk pa skaisto
22.03.2013 10:57 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Linda - ļoti skaistas tās olas! Bet jābūt tieši zīda vai ikviens slidens materiāls der? Jo zīds nav lēts. :)
22.03.2013 10:58 |

Reitings 1251
Reģ: 23.03.2010
jā, to kaklasaišu paņēmiens arī bija aprakstīts manis minētajā žurnālā. Šo numuru vērts nopirkt, ja nepieciešamas dažādas olu krāsošanas idejas :)
22.03.2013 10:59 |

Reitings 171
Reģ: 08.09.2011
_paris, esmu mēģinājusi tikai ar zīdu, jo viņš tā kā atdod to rakstu olām, bet precīzi nemācēšu atbildēt.
Bet kā jau teicu - ieteiktu pastaigāt pa veikaliem un, iespējams, tiešām var atrast lēti. Vēl variants - humpalās pameklēt.
22.03.2013 11:05 |

Reitings 9
Reģ: 21.03.2013
Tiem, kuriem nebūs iespējams nokrāst olas, iesaku šo recepti:
Lieldienu gardums: olas želejā
Raksts izveidots : http://www.nimbus.lv/svetki/edieni/lieldienu-gardums-olas-zeleja/
Ja arī Jūs vēlaties šādas gardās želejas olas uz svētku galda Lieldienās, Jums būs nepieciešams:
 7 olas
 100 grami vistas filejas
 Zirņi
 Kukurūza
 Viena sarkanā paprika
 2 ēdamkarotes želatīna
 zaļumi (dilles, pētersīļi, u.c.)
Vāriet vistas fileju sālsūdenī, līdz tā ir gatava (apmēram 20 minūtes pēc tam, kad ūdens ir sācis vārīties). Pēc tam, kad vistas fileja ir gatava, neizlejiet buljonu, kurā to gatavojāt, jo vēlāk Jums būs nepieciešama 1 glāze šī buljona.
Izšķīdiniet želatīnu vienā tasē auksta, vārīta ūdens un atstājiet to tur uz kādu laiku. Tikmēr rūpīgi nomazgājiet olas. Tad nocērtiet to augšiņas un izlejiet olu dzeltenumu un baltumu uz šķīvja. Tie jums nebūs nepieciešami, Jums vajadzēs vien olas čaumalas.
Tukšās čaumalas izmērcējiet sodas ūdenī un tad noskalojiet zem tekoša ūdens.
Tad sagrieziet gatavo vistas fileju un sarkano papriku nelielos kubiciņos. Pēc tam izšķīdiniet želatīnu glāzē karsta buljona.
Ielieciet čaumalas olu traukā, jo tā Jums būs vieglāk sapildīt tajās visu nepieciešamo. Vispirms ielieciet zaļumus un sarkanās paprikas gabaliņus čaumalas apakšā. Tālāk sekojoši salieciet gaļu, zirņus un kukurūzu. Tad ielejiet buljonu ar želatīnu olas čaumalā pāri visam jau tur esošajam. Atstājiet ledusskapī uz nakti un tad variet mizot nost čaumalu un baudīt garšīgās želejas olas.
22.03.2013 11:08 |

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
Pagājušajā gadā izmēģināju gan dabīgās, gan pirktās (zaļo) krāsas.

* Iepriekš olu notīra ar etiķī samērcētu marlīti - padara olas čaumalu "uzņēmīgāku" krāsai + noņem tos uzrakstus, ko uzštampē olu ražotāji.

* Vārot sīpolu mizās sanāk sarkanbrūnīgas olas, mellenēs (iepriekš mellenes pašas jāuzvāra, jāatstāj nedaudz ievilkties, lai tonis izteiktāks) - zilganas, alkšņu zaros (arī iepriekš uzvāra, uz pusstundu atstāj - brūnas līdz pat sarkanīgas).

* Klāt pēdējos gadus esmu iecienījusi pietīt ar diegu pirmās pavasara puķes - sniegpulkstenītes, krokusus - tad iekrāsojas balta zieda kontūra. Ja jau sulīgas lapas ziediem, nedaudz apakšā var palikt dzelten/zaļš.

* vienmēr olas samērcēju, uzlipinu sīpolu mizu gabaliņus un pietinu ar diedziņu (ja nav pārāk biezs, samanāmas švīkas neatstāj) - apakšā sanāk dzelten-sarkan raibs.

Sīpolu mizas, ja mammai nav no iekrātā, ko nočiept, pērkot veikalā 2 sīpolus, piešķinu maisiņā nedaudz no pārējiem sīpoliem. Tāpēc maximās un rimjos pagājušajā gadā redzēju jau dažus pavisam baltus (bez mizām) sīpolus :D :D
22.03.2013 11:20 |

Reitings 13796
Es izdomāju - man būs šokolādes olas un punkts :D

22.03.2013 11:25 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Šogad neko nekrāsošu, nav nekādas vēlmes.
Karkadē tējā vairs nekad nemēģināšu, jo visa krāsa nonāca nost.
22.03.2013 11:44 |

Reitings 10475
Pāri, beidz kārdināt! :)
Turklāt man darbā ar večiem būs jāsitas, es jau paredzu jokus par stiprākām olām, pilnīgi sēžu un gatavoju atjokošanas scenārijus! :D
22.03.2013 11:48 |

Reitings 13796
becky - jau galvā domā scenārijus, ja? :D Ui, man pašai TĀ gribās našķus, šokolādi, zemesriekstu sviestu.. laikam mr dara savu, hormoni trako :D
22.03.2013 11:55 |

Reitings 10475
Nu bet, kā jau vīriešu kolektīvā, kur ārpus darba pasākumos amatu nosaukumu nepastāv! :D
22.03.2013 11:57 |

Reitings 833
Reģ: 10.03.2013
Pagājušajā gadā krāsoju ar violeto kāpostu - iznāca zilas. Šogad prāta nenesas uz krāsošanu, tāpēc nebūs nekādas.
22.03.2013 11:57 |

Reitings 13796
becky - es jau sadomājos kaut ko nerātnu :D
22.03.2013 11:58 |

Reitings 4113
Reģ: 14.11.2012
Becky, es pagājušo gadu pirmo reizi savām rociņām krāsoju olas. Pilnīgi nahaļavu un sanāca kruti:D
Lietoju sīpolu mizas, kurkumu-pilnīgi netīšām vnk iemaucu katlā:D un visādas tējas, plēsu no palodzēm puķēm lapas, un pašai kkas bija sakaltēts, tad kko ar papīra līmlenti tizlojos:D
Ā, vēl nopirku arī tās ķīmiskās krāsas, bet!!!!!, tās es pievienoju 2 nažu galus,apmēram tik daudz, lai krāsiņai.... visa vārīšana, tīšana, uz haļavu un samācījos internetā, saplīsas kādas 4 olas no kādām 25cām.
Šāds bija iznākums:
22.03.2013 12:06 |

Reitings 84
Reģ: 04.12.2012
mēs ar mammu parasdti no papīta izgriežam visādus ķinķlziņus un tad pietinam klāt olām, un krāsojam sīpolu mizās
22.03.2013 12:07 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Man arī pašai ir iekrājušās tieši sarkano sīpolu mizas, gribu redzēt, kas nu sanāks.

Es pamēģināju pagājušajā gadā. Arī nekad nebiju lietojusi, bet neko labu nedabūju. Sanāca tādas pelēcīgi brūnas, nekas smuks. Ar parastajām daudz labāk.
22.03.2013 12:17 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
Nesvinu. Bet sīpolu mizas var nopirkt arī Rimi un Maximā, vismaz pagājušo gad varēja un tagad ar esot manītas :)
22.03.2013 12:23 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Lai nokrāsotu olas visdažādākajās krāsās nebūt nav nepieciešams izmantot veikalos nopērkamas ķīmiskās krāsas. Olas ir iespējams nokrāsot burvīgās krāsās izmantojot arī ledusskapī, garšvielu trauciņos un šur tur vēl mājā atrodamas lietas

Sarkanas
Sarkanās bietes – ½ l sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa. Pēc tam biešu novārijumā uzvāra olas. Olas 1 līdz 2 stundas atstāj šķīdumā krāsoties.
Avenes, aveņu zari
Dzērvenes, dzērveņu sula
Asinszāles
Sarkano vīnogu sula
Bietes vai marinēta biešu sula
Ķiršu kompots un sula
Granātabolu sula

Sarkanbrūnas
Alkšņu mizas un pumpuri
Čili pulveris
Paprika
Karijs

Brūnas
Sīpolu mizas – sīpolu mizas aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad novārījumā uzvāra olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu. Toņu dažādībai sīpolu mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu. Ja sīpolu mizu lapiņas pieliksi pie olas un ietīsi drāniņā, iegūsi uz olas raibus rakstus.
Melnās tējas novārījums
Stipra kafija

Gaiši brūnas
Kafijas novārījums – 100g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties. Pēc tam kafijūdenī uzvāra olas.
Diļļu sēklas

Zaļganbrūnas
Samteņu ziedi – kaltētas samtenes jānovāra vienu dienu pirms krāsošanas, lai krāsa labi ievilktos. Nākamajā dienā novārījumā uzvāra olas.

Zaļas
Rudzu zelmenis
Pelašķi
Piparmētras
Spinātu lapas (novārītas)
Šķidrais hlorofils

Zaļgandzeltenas
Bērzu lapas – novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Iegūtajā šķīdumā vāra olas 10 minūtes.
Dzeltenas ābolu mizas
Kumelītes – 8 ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un pusstundu ļauj ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā liek vārīties olas. Kad olas uzvārītas, tās vēl 2 stundas atstāj novārījumā krāsoties.
Siena gruž

Dzeltenas
Kurkums – 3 ēdamkarotes kurkuma ieber ½ litrā ūdens un ūdeni uzvāra. Novārījumā uzvāra olas un pēc uzvārīšanās vairākas stundas atstāj krāsoties
Valriektu čaumalas – 2 ēdamkarotes valriekstu čaumalu saberž un izvāra ½ litrā ūdens. Iegūtajā krāsas šķīdumā uz 1 - 2 stundām ieliek krāsoties karstas, vārītas olas.
Pūpolu zari ar mizu
Seleriju vai ķimeņu sēklas
Kliņģerīšu ziedu vai liepu tēja
Zaļā tēja

Gaiši dzeltenas
Ābeles zariņu mizas – zariņus nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 minūtes. Krāsa gatava.
Apelsīnu vai citronu mizas
Nātru vai spinātu lapas
Burkāni

Zilpelēkas
Mellenes – pēc krāsošanas nedrīkst slaucīt vēl nenožuvušas olas, jo to krāsa var nobrukt.
Melleņu kompots (ievārījums) vai upeņu ievārījums – olas uzvāra ievārījumā, pēc tam vēl uz 10 minūtēm atstāj tās novārījumā krāsoties.

Zilas
Sarkanie kāposti – sīki sakapātus kāpostus uz nakti iemērc ½ litrā ūdens, kuram pievienotas 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta jau vārītas olas liek šķīdumā krāsoties.

Violetas
Violeto (sarkano) sīpolu mizas - sīpolu mizas aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad novārījumā uzvāra olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.
Aroniju sula – ½ litrā uzvārītas aroniju sulas uz pāris stundām krāsoties liek vārītas olas.
Karkadē tēja
Vijolīšu ziedi un 2 tējkarotes citronu sulas
Hibisku tēja
Sarkanvīns
22.03.2013 12:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits