Tā kā šodien svinu 1 mēneša jubileju, kopš esmu bez pumpām :) nolēmu dalīties savā pieredzē, kā cīnījos ar Acne Vulgaris.
Man ir 25 gadi un pēdējos gados sāka iekaist sejas āda, kas sākumā nebija tik traģiski, bet pagājušā gada vasarā sākās pavisam traks iekaisums un to vairs nespēja nekas nomaskēt.
Devos pie dermatologa ar domu, ka nelikšu to dermatoloģi mierā, kamēr viņa mani neizārstēs :D
Izvēlējos iet uz Prof. J. Ķīša estētiskās dermatoloģijas klīniku, jo cenas bija demokrātiskas (pirmā vizīte 15ls un 10 ls par atkārtotu vizīti) un izlasīju daudz labu atsauksmju par šo iestādi. Mana dermataloģe tur ir Ieva Trukšāne. Man ļoti patika viņas attieksme, jo viņa izprasīja visu par manu problēmu, slimības vēsturi, ieradumiem, sejas kopšanu. Nosūtīja uz plašām analīzēm, lai pārbaudītu visus faktorus, kas izraisa iekaisumu. Un kopā izstrādājām sejas atveseļošanās plānu, kas bija šāds:
1. 1 mēnesis antibiotiku kurss, kas apturēja iekaisumu procesus un kopš šī antibiotiku kursa man vairs nemetas tās sāpīgās pumpas zem ādas, kuras pat nevar izspiest.
2. Seju rītā un vakarā mazgāju ar Dr. Wolff ziepēm
3. Pēc mazgāšanas rītā Dr. Wolff toniks un Dr. Wolff krēms/fluīds
4. Pēc mazgāšanas vakarā recepšu medikaments-gēls Differin, kas ir lobošs līdzeklis. (lietojot šo līdzekli nevar uzturēties saulē)
Ārstēšanos sāku septembrī, novembrī devos uz atkārtotu vizīti pie dermatoloģes. Neteikšu, ka bija kaut kas labāk, bet vismaz nebija sāpīgo pumpu un āda bija līdzenāka. Izrakstīja vēlreiz recepti Differin gēlam un teica, lai turpinu. Tā arī darīju, paralēli sāku lietot banāna mizu :) t.i. berzēju seju ar banānu mizu (ar to pusi, kas ir banāna iekšpusē)+ nopirku LUSH toniku ar tējas koka eļļu+ LUSH želeju Ātrā tīrība. Sāku lietot zivju eļļu, naktssveces eļļu un kompleksos vitamīnus ādai, nagiem, matiem.
Un tā pārmaiņus lietojot Dr. wolff, LUSH un Differin gel esmu jau posmā, kad nemetas vairāk pumpas un pazūd jau iepriekšējo pumpu pēdas.
Piebildīšu, ka es nemainīju savus ēšanas paradumus un lietoju make-up kā ierasts.
Varbūt vēl tāds svarīgs faktors, ka es iekšēji biju noskaņota uz to, ka man būs tīra un skaista āda :)
Mans ieteikums un novērojums- akne nepāriet 1 vai 2 mēnešu laikā (man tie bija 5 mēneši) un galvenais ir nepadoties un pildīt ārsta norādes.