Ētiskā dilemma(vēl mazliet par abortiem)

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Ar šīs tēmas uzsākšanu, es, protams, riskēju, bet man tiešām šķiet, ka varbūt būtu noderīgi un interesanti palasīt dažādus viedokļus. Pirms metamies iekšā, man nenāk ne prātā kādu aizvainot, sadusmot vai provocēt.

Zinām, ka mūsdienās medicīna platiem soļiem ir gājusi uz priekšu. Var veikt dažādas analīzes arī sakarā ar grūtniecību u.c. Vispār par šo tēmu aizdomājos, redzot, paziņas ģimeni, kurā aug bērniņš ar BCT.
Kāds ir jūsu viedoklis - vai tad,ja analīzēs atklātos(nezinu vai tā jau var, bet ja nē, tad domājam nākotnē), ka gaidāmais bērns ir smagi slims - BCT, Dauna sindroms un tml. vai bērnu paturētu, vai veiktu abortu? Vai uzskatāt, ka ja "liktenis" tā ir lēmis, tad tā tam jābūt un audzinātu, mīlētu tādu, kāds viņš ir, vai tomēr izmantotu mūsdienu tehnoloģijas un bērnu nepaturētu?
Zinu, ka smaga un zināmā mērā muļķīga tēma, bet pasaule uz to iet. Vai tas ir labi, ka mūsdienās dabiskā atlase izpaustos šādi, pašu vecāku rokām, bērnus ar smagām slimībām pat nelaižot pasaulē, vai tomēr uzskatāt, ka tā ir bēgšana no problēmām un nevajadzīga iejaukšanās? Vai izvēle laist šādu bērnu pasaulē ir iespējas došana viņam, vai nežēlestība,apzinoties, ka visu mūžu viņš var palikt nespējīgs par sevi parūpēties?
07.03.2013 13:15 |

Reitings 71
Reģ: 16.10.2012
Nu runājot par BCT, nav jau analīžu, kur var noteikt būs vai nebūs, jo parasti rodās dzemdību laikā vai pēc kādas izslimotas infekcijas grūtniecības laikā, noteikt var tikai ģenētiskās kaites.
Te ir pielīdzinātas divas dažādas lietas, BCT un Dauna slimība, domāju,ka vieglāk audzināt bērnu ir ar Dauna sindromu kā tādu,kas nefunkcionē tīri fiziski, nu es runāju par smagākām BCT pakāpēm. Pati ikdienā strādāju ar šādiem bērniem, vairāk gan BCT.
07.03.2013 17:09 |

Reitings 452
Reģ: 07.02.2011
Ja godīgi, es nezinu, ko es darītu. Ceru, ka man tāda izvēle nebūs jāizdara!
Gluži manas domas :)
07.03.2013 17:33 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Man šķiet, ka šī nav īsti ētiska dilēma, es zinu vēl ētiskāku un vēl dilēmīgāku saistībā ar šo tēmu.

Tā ir smagi un neglābjami slimo jaundzimušo eitanāzija.

Šis jautājums ik pa laikam tiek cilāts ārzemju presē. It kā no vienas puses, jā, bērns ir piedzimis tik slims (un kaut kādu iemeslu dēļ grūtniecības laikā to nevarēja konstatēt), ka visu atlikušo mūžu tas pavadīs mocībās/dārzeņa stāvoklī, līdzi mokot arī vecākus, bet no otras puses, arī tas ir cilvēks, kuram ir tiesības dzīvot.
07.03.2013 18:27 |

Reitings 13796
becky - jā, tevis minētais stāsts ir tāds dillemīgāks. To, ko es tagad teikšu, nevarētu teikt, principā, bet labi - mēs ar brāli spriedām, pareizāk sakot viņš aizsāka. Kad ziedot.lv vāc naudu, tas bieži arī ir bērniem-dārzenīšiem, cik liela jēga ir no tā, ka tas bērns no nekā nevaru, būs spējīgs pamirkšķināt ar aci? Nu tā arī savā ziņā ir dilemma - ir jēga, vai nav tam?
07.03.2013 18:30 |

Reitings 3755
Reģ: 22.10.2012
Piekrītu becky. Slimo bērnu eitanāzija ir nopietns jautājums. Tāpat kā pieaugušo.

Bet es pati... droši vien, šis un izvarošana būtu vienīgais scenārijs, kurā atbalstu abortus. Pati droši vien arī veiku, bet nez vai saņmetos... Grūti būtu.

Atsevišķas slimības iespējamību bērniem var noteikt arī pirms dzemdībām, taču tie jau ir lieli termiņi. Ja nemaldos, tas bija 5. mēnesis, bet galvot nevaru. Iespējams, ko jaucu. Jebkurā gadījumā, tas, ko jūs dēvējat par abortu ir visparastākās dzemdības. Tas bērniņš ir jāpiedzemdē un, kad viņš nonāk šādā vidē, viņš nevar izdzīvot. Cik saprotu, pirms dzemdībām un to laikā, tas vēl ir dzīvs... Lūk, to nezinu, vai es varētu.
07.03.2013 18:34 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Tas viens, otrs ir valsts līdzekļi, kas tiek tērēti šo bērnu, hm, pat ne ārstēšanā, ko varētu novirzīt tiem bērniem, kuri var atlabt. Bet no otras puses, nostāties tā bērna mātes lomā.

Es atceros, skatījos "Prjamoj Efir" par šo tēmu, tur piedalījās nearestējamo bērnu vecāki, kuru bērnu uzturēšana apgabalam izmaksā miljonus un bērniem ar ārstējamām slimībām atsaka bezmaksas ārstēšanu, jo "beigušās kvotas, naudas nav" un kā tu tagad atņemsi vienam, iedosi citam, vai priekš kam dot neglābjamam, ja var izglābt glābjamo, traki!
07.03.2013 18:35 |

Reitings 3755
Reģ: 22.10.2012
as bija 5. mēnesis,
kad varēja noteikt dauna sindromu.
07.03.2013 18:36 |

Reitings 13796
becky - tas ir traki, bet jā, vecākiem jau gribās to cerību, var saprast.
07.03.2013 18:37 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
šeit tāds interesants stāsts no Kenediju ģimenes. Joseph P. Kennedy un Rose Kennedy viņiem laulībā piedzima deviņi bērni, no kuriem vienam bērnam bija kādas nopietnas problēmas, meitenīte (Rosemary Kennedy) kādā no dokementālajām filmām Rose ļoti uzsvēra, ka tieši šis slimais bērns ir Dieva dāvana (tēlaini tulkojot, šis bērns viņai būs vienmēr, kuru nekad neviens neatņems) Tātad varbūt jāskatās ir no citas puses, vai bērnus vienkārši piedzemdēt vai audzināt viņus un rūpēties par tiem visu mūžu, bet šī ir ļoti smaga tēma un nedod Dievs nonākt situācijā, kur jāizšķir SAVA nedzimušbērna liktenis, tā teikt būt tiesnesim.
07.03.2013 18:38 |

Reitings 91
Reģ: 18.01.2013
vecākiem jau gribās to cerību, var saprast.

Tas gan. Onkoloģijas lekcijā pasniedzēja to pašu minēja par bērniņiem, kuriem audzējs ir neārstējams - vecāki tāpat pieprasa staru un ķīmijterapiju. Viņiem vajag apziņu,ka dara visu iespējamo.
07.03.2013 18:38 |

Reitings 10816
Reģ: 29.01.2009
es ljoti daudz par sho esmu domajusi un domaju,ka berninju nepatureetu... pashlaik taa domaju,et nekad nevar zinaat... bet es domaju,ka tas ir gan laak vecakiem,gan pasham taadam berninjam...
07.03.2013 18:51 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Es noteikti taisītu abortu.
Man ir cits jautājumsnuz lidzīgo temu. Ja jūsu bērnam dzemdību dēļ būtu BCT - jūs viņu atstātu mājās vai tomēr nodotu bērnu namā, apmeklētu un meģinātu taisīt ajuno?
07.03.2013 19:54 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Man ir cits jautājumsnuz lidzīgo temu. Ja jūsu bērnam dzemdību dēļ būtu BCT - jūs viņu atstātu mājās vai tomēr nodotu bērnu namā, apmeklētu un meģinātu taisīt ajuno?

Es domāju, ka otro variantu nemaz neizskatītu. Es atbalstu abortus, jo neuzskatu, ka auglis vēderā ir personība (+ vēl daudzi citi argumenti, kāpēc dažreiz labāk bērnu nedzemdēt - tie visi izteikti jau tajā abortu diskusijā). Savukārt bērnam piedzimstot, kad tas jau ir cilvēks ar personību, man liktos nežēlīgi pret viņu un sevi (jo mani mocītu nenormāli liela vainas apziņa un citas negatīvas emocijas) viņu atdot.
07.03.2013 20:05 |

Reitings 1244
Reģ: 09.11.2012
Nē, nelaistu pasaulē slimu bērnu, ja to zinātu. Kādēļ mocīt viņu, sevi, citus.

+++
07.03.2013 20:09 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Es uz to filozofiski raugos. Bērna dvēsele gribēja ienākt pasaulē, bet kaut kādas ģenētiskas kļūmes dēļ tā dvēsele ir iesprostota funkcionēt nespējīgā ķermenī. No šāda viedokļa šķiet pareizi atbrīvot dvēseli un ļaut tai iemiesoties vēlreiz veselā ķermenī.

Tik daudz slimu bērnu ir tāpēc, ka cilvēks neļaujas dabiskajai atlasei. Grūtniecības tiek saglabātas, dzemdībās sniegta palīdzība, līdz ar to piedzimst visi tie, kas dabā būtu dabiskās atlases dēļ nomiruši. Tas nav mans viedoklis, bet gan ārstu.
07.03.2013 20:16 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Varbūt skarbi, bet es esmu egoiste, un es nevēlētos savu dzīvi upurēt bērnam. Ja ir dota iespēja izvēlēties jau pirms dzimšanas, nevis notiek kāds neparedzēts nelaimes gadījums, tad mana rīcība būtu skaidra.
07.03.2013 20:28 |

Reitings 738
Reģ: 14.10.2011
Nelaistu pasaulē. Es nespētu noskatīties kā mans bērns visu mūžu mokas. Tās būtu ciešanas mūžu garumā gan man, gan bērnam pašam.
07.03.2013 21:34 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Varu teikt, ka gadiijumos, kad beerns piedzimst tik slims, ka diez vai nodziivos liidz 10 gadiem, es atbalstu atljaushanu nomirt. Kam beebiiti mociit ar 30 un vairaak operaacijaam, kuras tik pagarina dziivi par pusgadu? Tas katrs pusgads ir saapju un cieshanu pilns. Ik pa laikam uzpeld taadi "varonjstaasti" par vecaakiem, kuri ciinaas par neglaabjami slimiem beerniem. Manaa skatiijumaa vinji nav varonji, bet tieshi preteeji - ljoti lieli egoisti, kuri nespeej palaist to, kuram taapat ir lemts aiziet. To pashu es attiecinu uz maaksliigu dziiviibas uztureeshanu neglaabjami slimiem pieaugushajiem. Kam lieki mociit iesprostoto dveeseli un tuviniekus, turot daarzeni pie sisteemas 5 gadus? Uztureet jau teoreetiski mirushus cilveekus vegeteejoshaa staavoklii ir pretdabiigi un pagarinaat kaada agoniju veel jo vairaak.
07.03.2013 22:44 |

Reitings 7682
Reģ: 31.01.2013
Esmu par šo tēmu domājusi un varu godīgi atbildēt ka nezinu kā rīkotos. Ir reizes kad šķiet veiktu abortu, ir reizes kad no domas vien kamols kaklā, kā es savu miesīgu bērnu nogalēšu. Ar prātu jau saproti, ka tam pekainim normālas dzīves varbūt nebūs, bet egoisms dara savu.
07.03.2013 22:47 |

Reitings 7682
Reģ: 31.01.2013
Vienīgais par ko esmu gandrīz pilnībā pārliecināta, ka veiktu medicīnisko abortu, situācijā ja man pateiktu bērnam ir kāda sirdskaite vai cita smaga problēma un viņš uzreiz pēc dzimšanas nomirtu.
07.03.2013 22:49 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits