kalpone ?

Reitings 43
Reģ: 10.07.2011
Pirms mēneša sākām dzīvot ar draugu kopā.
Vispār kopā esam jau vairākus gadus un līdz šim viņš vienmēr bijis diezgan čakls un citreiz pat šķita, ka drusku par daudz pedantisma, bet nu tas vairāk izpaudās tajā laikā, kad uz pāris mēnešiem biju pie viņa kojās padzīvot pa prakses laiku. Vienmēr aizrādīja, ja nebiju kaut ko izdarījusi vai sakārtojusi- likās pedantisks.
Bet nu...sākām dzīvot kopā un praktiski jau no pirmās dienas sācis mani uztvert vairāk kā kalponi. Darbu dalīšana ir praktiski tikai strīdu iemesls, ja gribas pastrīdēties, tad var mēģināt aizrādīt viņam, ka man ir jādara visi darbi.
Tagad ir sesijas beigas, daudz brīva laika, tad nu arī varu čubināties kā pelnrušķīte, lai kā besītu, ka viss jādara man.
Tūlīt sākas 2.studiju semestris, lekcijas līdz 8iem vakarā, man fiziski nebūs laika un spēka būt viņa personīgajai mājkalpotājai na haļavu, nē- ne jau par naudu iet runa, bet kaut vai par novērtējumu vai paldies.

Kā skaidrot to, ak tiklīdz sākam dzīvot kopā darbi jāveic nevis MUMS, bet MAN ?
Kā panākt, lai viņš sāk uztvert saimnieciskos darbus par kopdzīves sastāvdaļu ?
30.01.2013 19:01 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
kaķi, tiešām, kāds jums ģimenes budžeta sadalījums - cik kurš tajā ieliek?

Varbūt izklausīsies vecmodīgi, bet es arī uzskatu, ja vīrietis strādā no rīta līdz vakaram un viens pats pelna, kamēr sievietei ir daudz brīvā laika, ka tomēr sievietei būtu vairums mājas darbu jāizdara. Savukārt, piemēram, brīvdienās abi var kopā pagatavot ēst, vai sieviete pagatavo ēst, vīrietis pēc tam novāc galdu un nomazgā traukus.

Man arī ir bijuši periodi, kad jūtu, ka daru daudz vairāk kā vīrietis, bet abi pelnījām vienlīdzīgi, maksājumus veicām puslīdz uz pusēm vai vismaz daļu viens, daļu otrs un tāpēc pieprasīju arī vienlīdzīgu darbu sadali, lai nav viss man vienai jādara. Tomēr, ja tagad būtu studente, kas nestrādā, bet vīrietis uzturētu sevi, mani un mūsu kopīgo dzīves vietu, tad pati censtos gan māju sakārtot, gan ēst pagatavot, domāju, ka to mierīgi var apvienot ar studijām.
30.01.2013 21:19 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Tomēr, ja tagad būtu studente, kas nestrādā, bet vīrietis uzturētu sevi, mani un mūsu kopīgo dzīves vietu, tad pati censtos gan māju sakārtot, gan ēst pagatavot, domāju, ka to mierīgi var apvienot ar studijām.
Tieši tā, vīrietis ja visu maksā tomēr strada.Tas ka autore izvēlas studet , nu vēl nenozimē ka otram javergo par diviem.
30.01.2013 21:22 |

Reitings 419
Reģ: 08.01.2013
Gadījumā neesi kopā ar manu bijušo? :D Pilnīgi izklausās pēc viņa. :D
Bet zini, šitādiem puišiem vajag māti, jeb draudzeni, kura ir kā māte. Kura tur ucinās un vienmēr ir pagatavojusi ēdienu, gan rītā, vakarā un pusdienā. Un, kura vēl pagūst māju uzturēt vienmēr perfektā kārtībā. Nezinu vai šitādiem maz var ieskaidrot to, ka viņiem ar kaut kas mājās jādara. Varbūt tik ar laiku to sāks saprast, kas zina...
30.01.2013 21:26 |

Reitings 4298
Kubiete, nav jau runa par vergošanu. Ja kopdzīvi uzskata par vergošanu otram, tad jautājums, vai vispār tādai kopdzīvei ar konkrēto vīrieti ir jēga.
30.01.2013 21:31 |

Reitings 1244
Reģ: 09.11.2012
Ance -pilnigi visaa piekriitu tev.

Manupraaat taa jau ir nirgaasanaas par sievieti! -viirietim arii ir maajaas jaadara dazi darbi neatkariigi no taa vai straadaa vai nee.
Es sobriid arii juutos kaa maajkalpotaaja.
Piemers:paaris dienas atpakal,maneejais dodoties uz darbu virtuvee nogaaza zupas katlu,tikai atskatijaas pasmeejaas un aizgaaja.
beerna audzinaasanaa arii nepiedalaas.
......peedeejaa laikaa arvien vairaak saprotu,ka siis atieciibas nav prieks manis,man izdeviigaak dziivot tikai sev un beernam,nevis teelot mammu vai apkopeeju mazgaajot smirdiigaas zekes (ar rokaam,mums nav velasmasinas) utt.
30.01.2013 21:46 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Manupraaat taa jau ir nirgaasanaas par sievieti! -viirietim arii ir maajaas jaadara dazi darbi neatkariigi no taa vai straadaa vai nee.
Pfff. Sanāk, ka viens strādā kaut vai standarta 8h dienā + vēl vakarā mājās darbi, bet sieviete visu laiku var savas lietas darīt? (es nerunāju par tām, kas mājās mazus bērnus audzina)
Es esmu tikai PAR to, ka katram jāiegulda atkarībā no savām iespējām. Man, piemēram, ziemā ir nežēlīgi daudz darba, sagaidu, ka man vismaz ko ēst būs mājās, bet turpretī vasarā īsti nav, ko darīt - tad mierīgi varu viena ēst sataisīt kaut vai visu nedēļu :)
30.01.2013 22:12 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
tāpēc ka daudzi vīriešu uzskats- sieviete ir tā ,kurai jāveic mājasdarbi, bet vīrietim divreiz gadā ir jāiedzen kāda nagla, jāsalabo piecos gados vienu reizi ledusskapis ( ja vispār māk labot), tv.,
ir vīrieši ,kuri gan skalda malku, gan nes smagos iepirkuma maisiņus, gan uzceļ, saremontē māju, bet ,manuprāt ,tādi ir mazākumā. laukos var būt arī iznāk vairāk veču darbi, bet pilsētā..
Ja man pateiktu- nomiršu badā, jo nedabūšu kūka, tad es pateiktu- tik ātri nevar nomirt, no kūkas neapēšanas nenomirst dabā un vispār cilvēks ilgi un dikti var iztikt bez ēšanas. kad sagribēsies ļoti ēst,tad pats aizvilksi pēcpusi līdz kūkai un paņemsi:D
protams, mēs palūdzams viens otram atnest dvieli ,ja esam dušā un aizmirsām paņemt, vai arī uzsmērēt maizītes, vai arī atnest apelsīnu no otras istabas,bet tas nav tā, kad katru dienu lūdzas viens otram un ir izmantošanas līmenī.
kad Tev lekcijas būs līdz 8 vakarā, tad pati izplāno,ko varēsi un gribēsi darīt, jo nav jau daudz laika ,lai daudz paveiktu mājasdarbus,ja ņem vēra, ka ir jāsagatavojas vēl nākamās dienas lekcijām, jāatkārto, jāizpilda patstāvīgais darbs, mājasdarbs utt.
30.01.2013 22:32 |

Reitings 3755
Reģ: 22.10.2012
Pfff. Sanāk, ka viens strādā kaut vai standarta 8h dienā + vēl vakarā mājās darbi, bet sieviete visu laiku var savas lietas darīt?

Par to jau at autore nestrīdās. Stāst ir par laiku, kad arī sievietei ir darbalīdz kakla, bet tik u tā jāpaspēj viss.
30.01.2013 22:32 |

10 gadi
Reitings 206
Reģ: 27.01.2013
Man laikam šajā gadījumā ir īsts zelta gabaliņš trāpījies, jo ēst gatavo, traukus mazgā un pat māju uzkopj. Protams, abi darām to uz maiņām, kad nu kuram vairāk laika un vēlēšanās.

Ir dažreiz pat gadījies, kad man uznāk "super tīrīgais režīms" un viņš pamana, ka es beržu visu pēc kārtas, piedāvā palīdzēt.

Pēc sava ex gan vācu visu, līdz sapratu, ka tas nekam neder. Vienīgais, kas manā gadījumā palīdzēja, bija protests, kad pateicu, ka neko neuzkopšu (protams, pēc izrunāšanās, kad nelīdzēja), līdz viņš sapratīs, ka pašam arī kaut kas jādara.
30.01.2013 22:39 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
ir vīrieši ,kuriem būs vienādas prasības tīrības ziņā gan pret sievieti,kura nestrādā, visu dienu sēž mājās, gan pret sievieti ,kura 9-16 studē, 17-22 strādā. viņiem būs vienalga, ja sieviete ir nogurusi. neies tak viņi mazgāt traukus, grīdas utt.
30.01.2013 22:41 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
es varu pateikties viiramaatei par to, ka vinja ir izaudzinaajusi kaartiigu cilveekus, nevis memmesdeelinju. es vienmeer attieciibu saakumaa pieliku viirieti pie trauku mazgaashanas un griidas slauciishanas taa it kaa nejaushi no seerijas - ui, maz laika, paliidzi luudzu. ja neciiksteeja, tad vareeja runaat taalaak.
31.01.2013 00:49 |

Reitings 261
Reģ: 20.01.2013
Miss_Tiina-man ir tapat,neciesami vienkarsi.
savu pakalu uz prieksu nepakustinas:D
31.01.2013 01:02 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Pazīstama tēma.

Mans dārgums principā palīdzēt cenšas, brīvdienās ēst gatavo, ja agrāk atnāk no darba, arī pa nedēļu kādu reizi. Traukus mazgā bieži. Cenšas palīdzēt ar bērnu.

Bet šā vai tā ir "mīļā, uztaisi, lūdzu, tēju!", "kur ir ...?", "padod, lūdzu, ....", ārā iet ar bērnu arī ir "noguris" un "auksti", veļas mazgājamo mašīnu arī, nez kāpēc, iedarbina pats arvien retāk. Es ik pa laikam pabļaustos par tēmu dzimumu vienlīdzība, bet nu, principā viņš tiešām daudz strādā, bet es esmu mājās ar bērnu.

Mums atšķiras audzināšana. Pēc tā, kā viņš runā par saviem vecākiem, es saprotu, ka to, kā viņa māte vienmēr viņa tēvu apčubināja (pusdienas, tēja, mājas darbi), viņš vienmēr ir uztvēris kā pierādījumu/pazīmi tam, ka mamma tēvu ļoti, ļoti mīlēja. Es atkal to uztveru kā būšanu par kalponi.

Ieteikšu izrunāties, regulāri pamudināt puisi kaut ko darīt. Bērna sakarā - nevis "esmu nogurusi, palīdzi", bet gan "mazais tik ļoti labprāt pavada laiku ar tevi, ar mani viņam jau apnicis". Pēdējais variants strādā labāk, nekā pirmais.

Vēl te forumā neatceros kura meitene reiz stāstīja, kā atbildējusi par pusdienu gatavošanu savam puisim sestdienas dienā. Puisis jautājis: "Ko mēs ēdīsim?" un viņa, mīļa kā saulīte, sacījusi "Dārgais, ko uztaisīsi, tas būs labi, netaisi neko sarežģītu!" Tā kā, manuprāt, vajag runāt, vajag skaidrot, vajag nepiekāpties, bet zāģēšanu un skandālus gan labāk retāk. No puiša puses, draudēt ar nomiršanu badā, ja meitene nenes kūku, ir, vispirms, bērnišķīgi, un arī necieņa.
31.01.2013 08:12 |

Reitings 90
Mans draugs arī vienīgais bērns ģimenē, no mājas darbiem vispār neko nemācēja, ne kā veļasmašīnu ieslēgt, ne kā pelmeņus izvārīt.
Bet kad sākām dzīvot kopā jau pašā sākumā izrunājām, ka viņam vajadzēs palīdzēt
Jo abi strādājam 8.00-17.00, līdz ar to abi esam vienādi noguruši.
Tad tā arī sadalām darbus, ja viens taisa vakariņas, tad otrs sakārto māju un otrādi.
Vienmēr visās situācijas var rast kompromisus, galvenais to darīt, nevis strīdēties.
Bet nu, ja abi atnākat vienā laikā mājās un vīrietis nosēžas pie TV un pieprasa vakariņas, tad tas nav vīrietis un nav vērts ar tādu būt kopā :D
31.01.2013 09:12 |

10 gadi
Reitings 13809
Mūsmājās no mājas darbiem laikam jau es daru lielāko daļu, bet, ja es palūdzu, vīrs iztīra gan māju, gan uztaisa ēst.
Traukus es mazgāju tikai tad, ja mājās esmu viena pati.
31.01.2013 09:15 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Patīk šīs tēmas, kuras kāds izdomā no zila gaisa. Ja autorei tiešām kas tāds liktu uztraukties, tad viņa censtos arī atbildēt uz jautājumiem, jo šajā gadījumā algas attiecība abu starpā izsaka daudz. Neķeros pie vīrieša nosodīšanas tikai tāpēc, ka kāda pačīkst, ka viņai jākārto mājās, jo cik nav tādu, kurām vienīgais darbs, ko ikdienā darīt, esot ar visu apgādātai, ir mājas uzturēšana kārtībā.
31.01.2013 09:32 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
ja otrs cilveks strāda , bet es visu dienu esmu mājās, tad logiski , ka tīru māju un gatavoju. un nav man grūti arī tēju uztaisīt un pienest klāt , un es to neuzskatu par pazemojumu- tieši otrādi- daru ar prieku! man ir prieks ko palīdzet otram utt..
pareizi jau DIO teica, kas tad būs vēlāk? attiecībās spītība, iedomība , lepnība un citas graujošas lietas ir jāmet pie malas
31.01.2013 09:43 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Vai nebūtu prātīgi sagaidīt to aizņemto laiku tev un TAD spriest par to kā viņš tevi uztver? Saprastu, ja tad, kad pārnāc vēlu, viņš liek tev berzt grīdu, bet tagad..
31.01.2013 09:54 |

Reitings 680
Reģ: 01.04.2012
Ārprāts, es tādu vīrieti nekad nepaciestu! Mēs dalām darbus! Un ja mīl, tad tādas lietas otram nerunā...
31.01.2013 10:08 |

Reitings 2728
attiecībās spītība, iedomība , lepnība un citas graujošas lietas ir jāmet pie malas

Pilnīgi piekrītu!

Ja ir tik aprobežotā veidā jāspītējas par to, kurš veiks kādus darbiņus mājās, tad vajag kārtīgi apdomāties, kur tāda kopdzīve var aizvest? Ja jāsalīdzina algas čeki un tad matemātiski jāsadala/jāizlozē pienākumi un to proporcijas, tad tas ir nedaudz skumji.

Iepriekšējās attiecībās arī VISU nācās darīt man vienai un tās attiecības diezgan ātri no manas puses bija sevi izsmēlušas, jo otrs bija bezkaunīgā veidā uzkundzējies un nenormāli slinks tēviņš. Kam man tādu, kas nespēj pat istabu sakārtot, kamēr studēju un strādāju, bet viņš "meklē darbu"? :D

Protams, man arī ir bijusi sajūta, ka pašreizējās attiecībās daru vairāk kā otrs attiecībā uz mājas darbiem, BET jāatzīst godīgi - tā ir tikai ilūzija. Kaut kā dabiski esam 'sadalījuši' kārtojamās zonas - draugam ir istabas, jo viņam pietiek pacietības katru disku, grāmatu u.tml. apslaucīt, bet es pucēju vannas istabu un virtuvi, jo man labāk sanāk visu tur saorganizēt. Problēmu vairs nav.
31.01.2013 10:08 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!