Atbalsts no vecākiem

Reitings 339
Reģ: 06.11.2012
Vai jūs 24 gadu vecumā pieņemtu naudu no vecākiem?
Piemēram, ja ģimene piedāvā nopirkt tev auto vai aizvest ceļojumā?
13.01.2013 14:17 |

Reitings 1352
Reģ: 10.08.2012
Atkal viena otru noliek, bet katram taču ir savs viedoklis, mēs visi nevaram 'būt vienādi.
Vieni vecāki uzskata, ka bērnam no 18 jābūt pastāvīgam, cits saka pretējo, ka labāk lai mācās dienas nodaļā augstskolā un estrādā. Katrai ģimenei un katram tas ir individuāli.
Es savos gados nepelnu tik ļoti daudz un mamma maksā par dzīvokli, es pērku ēst, kaut kā tā, kad dodu naudu šī neņem, maksāju pati par studijām.
14.01.2013 09:12 |

Reitings 704
Reģ: 13.06.2011
Man vissmieklīgākais liekas tas, ka tie, kam mašīnu vai dzīvokli ir nopirkuši vecāki, uzdod citiem jautājumus - ko tad jūs nepērkat dzīvokli? Tad gribas teikt, ja jums pašiem būtu jāmaksā, jūs tik gudri nerunātu. Piekrītu, ka dzīves modeļi ir dažādi, bet tiešām smieklīgi ir tas, ka tie, kam pašiem galva nesāp par dzīvokļa kredītu, gudri māca citus, lai tie arī ņem dzīvokli kredītā, tas taču ir tik easy (protams, jo piķo vecāki). :D
14.01.2013 10:20 |

Reitings 677
Reģ: 02.08.2009
es no vecāku palīdzības normas robežās neatsakos un domāju,ka neatteikšos arī tad,ja pati strādāšu, jo zinu vecāku finansiālo st. Protams, mašīnu vai dzīvokli pirkt neļautu, bet kādu mēbeli tiko ievācoties gan... Kaprīžu dēļ jaunu datoru nepirktu, bet ja noplīstu esošais, tad pieņemtu palīdzību. Ceļojumam (ja dodos viena) naudu neprasītu, bet labprāt kaut kur dotos kopā ar viņem. Mamma jau vairākkārt teikusi,ka plezīram naudu nedos un arī ne kārtējai lupatai, kas stāv skapī... Ja piedzimtu mazais un vecāki piedāvātos ko nopirkt (gultiņa, ratiņi), tad arī neattiektos.. tā būtu kā dāvana!
14.01.2013 10:38 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Mana uztvere ir tāda - ja dāvina, tad pieņemu, ja dod, tad ņemu, man nav problēmu ar to pat, ja esmu patstāvīga. Ja kāds man teiktu - gribi uzdāvināšu mašīnu, ziniet, es neateiktu :D Un man pilnīgi vienalga par tām, kas pīkstētu - tu to nenoplenīji pati - nu un, labi dzīvot aizliegts?
14.01.2013 10:45 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Visam ir jābūt normas robežās. Neuzskatu, ka pareizi ir ja vecāki pārāk atbalsta savus bērnus, neļaujot viņiem pašiem izsisties. Bet katram ir sava metode kā dzīvot, un droši, ka tā ir vispareizākā. Katrā gadījumā vairāk priecājos un novērtēju tos cilvēkus, kas bez palīdzības paši tikuši dzīvē galā, nekā tos, kuriem ir viss atnests uz paplātes. Nesaku, ka slikti ir palīdzēt, pati vēlētos, lai man būtu bijusi savādāki studiju gadi, bet ir normas, kad tu palīdzi un kad tu jau kaitē savam bērnam.
14.01.2013 10:52 |

Reitings 8407
Reģ: 29.01.2009
Nu drīz jau man būs tie 24, bet man vecāki maksā par augstskolu un tieši tāpēc, ka viņi to var atļauties, vairākas reizes esmu teikusi, ka ņemšu kredītu un maksāšu pati, bet vienmēr lieli strīdi par to bijuši, viņiem galvenais, ka es mācos un, ka man tas patīk. Kā arī biju sakrājusi naudu ceļojumam uz ASV, tomēr man to izmaksāja, taču drēbes pirku par savu naudu tur un pat vakariņas izmaksāju visiem.

Tā kā ikdienā naudu neprasu un dzīvoju ar savu, tad nu ļauju viņiem sev sagādāt prieku tādā veidā, ka viņi mani palutina.

Arī draugam, kuram 28 viņa mamma izmaksāja ceļojumu uz Angliju, jo viņa māte pati jutās vainīga, ka īsti neko nav maksājusi dēla dzīvē, jo viņš pats visu sasniedzis - man sākumā tas likās dīvaini, bet nu it kā jau jāļauj jebkurā vecumā vecākiem iepriecināt savus bērnus un kaut ko izmaksāt.

Kā arī es tagad mācos un veidoju savu nākotni tā, lai vecumdienas vecākiem varētu nodrošināt bezrūpīgas.
14.01.2013 10:54 |

Reitings 1705
Es neatteiktos! Ja jau piedāvā, tātad viņiem nav problēmu ar šīs dāvanas iegādi, turklāt dāvanu pasniegšana taču arī pašam dāvinātājam ir patīkama. Cita lieta būtu pilnībā dzīvot uz vecāku kakla...
14.01.2013 11:00 |

Reitings 3652
Reģ: 26.10.2012
Ella,
Cik atceros,Tu medicīnu studē.Tas ir normāli-nestrādāt.

Bet Tev manuprāt nepareizs priekštats par strādāšanu un naudu. Tā nauda,ko nopelni, NAV pamatā iekrāšanai,bet gan ikdienas vajadzību apmierināšanai. Ja iepriekš mamma pērk wc papīru,tad tagad pašai jāpērk. Un tad atnāk saprašana,cik viss patiesībā ir dārgs.
14.01.2013 11:17 |

Reitings 2494
es nekautrējos paņemt no vecākiem naudu, ja man to vajaga vai ja vecāki ļoti uzser, ka vēlās to man dot. Tajā pašā brīdī es arī nekautrējos viņiem dot naudiņu un piekodinu, ja kādreiz kaut ko vajag - tad lai zina, ka palīdzēšu cik varešu - to es saku katru reizi, kad aizbraucu ciemos... jo uzskatu, ka viņi man ir devuši visu, kas ir pašiem un es darīšu viņiem visu to labāko...
14.01.2013 11:22 |

Reitings 494
Reģ: 13.12.2011
tas ir tikai normālo ka vecāki palīdz bērniem un otrādi
14.01.2013 11:31 |

10 gadi
Reitings 13809
Kamēr studēju bakalauros, nestrādāju.Par studijām, paldies Dievam, vecākiem nebija jāmaksā, bet, ja vajadzētu, būtu maksājuši. Vasarā pēc bakalaura izlaiduma (22 gados) sāku strādāt pastāvīgi, mācījos maģistros, saņēmu stipendiju, tāpēc no vecākiem vairs naudu neņemu. Jo man pietiek. Tik bagāti, lai nopirktu man dzīvokli, mašīnu vai ceļojumu, viņi nav, tāpēc man nav jālauza galva - pieņemtu vai nepieņemtu.
Pašlaik ņemu no vecākiem dārzeņus, augļus, šo to burciņās. Naudu man nedod, jo man nevajag. Ja nevarētu pati iztikt, droši vien, ka pieņemtu arī to.
14.01.2013 13:57 |

Reitings 160
Reģ: 06.10.2011
Studēju pirmajā kursā. Tēvs apmaksā studijas (bija inside jociņš, ka vecumdienās par to viņu iekārtošu labā pansionātā, khih) un dzīvoju arī vēl pie mammas.

Ģimene salīdzinoši turīga un Tētim nekad nav žēl iedot kaut ko, uzturēt, taču, eventually pašai tas apnika un, sākot studēt, sāku arī strādāt uz pusslodzi. Nopelnīju naudiņu pa virsu, ko tērēt sevis lutināšanai un pasākumu biļetēm, drēbēm, izklaidei, etc. To pašai kauns prasīt, kaut pamata tēriņus vecāki nosedz. Un arī laba sajūta pašai, ka varu pati kaut ko jau no savas dzīves apmaksāt.
Iespēju robežās cenšos cīnīties pati, taču arī ģimene man saka, lai vispirms mācos, jo tā ir prioritāte. To arī daru.
Būs man vēl laiks viņiem atdarīt.

Neuzskatu, ka 18 - 19 gadu vecumā jaunietim sevi pašam ir jānodrošina - ne jau studijas + dzīvoklis + apģērbs, ēšana.
Man bijušais klasesbiedrs neaizgāja studēt, bet strādā uz pilnu slodzi. Viņam specifiska profesija, viņš iekārtojās tur jau bez izglītības, jo smadzenes un pieredze ir svarīgāk, kā papīrs. Un arī vēl nepelna TIK daudz, dzīvo pie mammas, bet jau cīnās.
Lielai daļai studentu NAV tā laika, lai strādātu, it īpaši, ja grib palikt budžetā, jo nepietiek taču, ka iestājies ar labām sekmēm; viņas vajag uzturēt visu laiku. Jaunietis var sākt sevi uzturēt daļēji, taču arī ir atkarīgs, vai bērns parazitē un vecākus izmanto, ļaunprātīgi plēšot naudu, vai vienkārši tiek uzturēts, kas, savā ziņā, ir vecāku pienākums - atbalstīt, cik var.
Situācijas ir dažādas.

Atbildot uz diskusijas autores jautājumu, es noteikti pieņemtu. No mammas gan ne, mammai ar naudiņu pašvakāk, bet no tēva - kāpēc ne? Ja viņš to varētu atļauties, un viņam jau patīk savas meitiņas palutināt, ja tas ir kaut kas pa retam un īpašs. Bet atkarīgs no situācijas, no konkrētās lutināšanas.
14.01.2013 14:19 |

Reitings 2870
Reģ: 20.12.2012
Nevienu nenosodu, kam savādāk vai citādāk, katram savs dzīves modelis iekārtots un katram pašam sava dzīve jāveido:)
Es strādāju un pati pelnu no 15 gadu vecuma un tas man ir sniedzis lieliskus rezultātus. Absolūti nepiekrītu tikai tam, ka studējot nav vēlams sevi mocīt ar strādāšanu. Cilvēks, kurš grib var visu un darbs kaulus nelauž. Darbs arī ir izglītošanās un vairumā gadījumu neatsverama pieredze.
Ticu, ka daudzas domātu savādāk, ja novadītu kaut pāris darba intervijas studentēm, kuras pēc 20 nāk iekārtoties darbā ar saviem bakalauriem un maģistriem rokās. Darba pieredzes, protams, nav, bet to varētu pieņemt. Ir gan tik ļoti jūtams, cik teorētisks ir cilvēks, cik ļoti nepārzina darba vidi, cik grūti bieži ir adaptēties, būt pastāvīgam. Cik bieži gadās, ka vēlas milzīgu algu, jo rokās taču LU maģistrs...
Ja man būtu turīgi vecāki, iespējams minimalu palīdzību pieņemtu. Tikai minimālu. Tagad lepojos ar savu dzīves modeli. 21 gada vecumā man ir izglītība, ļoti plaša un vērtīga darba pieredze un bagātīgs CV, pati varu par visu samaksāt un esmu jau vairākus gadus pilnīgi pastāvīga.
Bet, kā jau minēju, tas ir mans dzīves modelis un uzskati. Katrs, lai veido to kā vēlas pats:)
14.01.2013 14:29 |

10 gadi
Reitings 6337
Reģ: 01.04.2009
Esmu ģimenē vienīgais bērns, vecāki naudu deva līdz kādiem 22 gadiem, jo studiju laikā nestrādaju, bet nekas to neesmu izmantojusi ļaunpratīgi un prasījusi vairāk kā man vajadzēja ēšanai un kojām/dzīvoklim. Nekad neesmu uzdzīvojusi par vecāku naudu un prasījusi, lai sūta vēl :D Iztiku ar mazumiņu. Arī tagad nepelnu daudz, bet nu jau arī no vecakiem neprasu. Protams, mamma šad tad nopērk man kādu našķi vai teātra biļeti izmaksā, bet tas viņai sagāda prieku, tāpat arī man patīk viņu iepriecināt.
14.01.2013 21:12 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
Es domaju atkarībā no apstāķļieem ja dzīvo viena un knapi savelc galus kopā tad jā, bet ja vnk tāpat kādām ballītēm tad protams nē.
14.01.2013 21:24 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Man vispār liekas normāli,ka ģimenē cilvēki viens otram palīdz

+

Mamma maksāja manas studijas, un lai piedod man, ka es tolaik meklējos un nesapratu, ko īsti man vajag no dzīves.
Bet tagad toties es nomaksāju viņas rēķinus (dzīvokli, zemes nod., telefonu utml.) katru mēnesi.
16.01.2013 01:17 |

Reitings 137
karinjo
Plus Tev!

Tā arī, manuprāt, ir pareizi!
Vecāki palīdz Tev, un Tu vēlāk palīdzēsi viņiem!

Tik daudzi vien aizmirst to pēdējo!
16.01.2013 01:52 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Karinjo-prieks par tevi!:)
16.01.2013 02:02 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
Vecāki palīdz Tev, un Tu vēlāk palīdzēsi viņiem!

Tik daudzi vien aizmirst to pēdējo!

šim, protams, var piekrist no tāda viedokļa, ja bērni nākotnē ir nodrošinātaki par vecākiem. bet, ja vecāki ir labi situēti, tad kāda jēga man viņiem kaut kā konkrēti palīdzēt? es varu tikai iepriecināt ar dāvaniņām utt. tas tā, offtopic bik, ja padomā loģiski :)
16.01.2013 09:56 |

Reitings 2552
Reģ: 11.04.2011
Ar LV pensijām neviens te vecumdienās nebūs labi situēts!
16.01.2013 09:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits