Mazpilsēta

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
Labvakar, dāmas! :)

Nesen atbraucu mājās no dzimtās mazpilsētas, biju satikties ar draudzeni, patarkšķēt, paklačoties. Sen nebiju bijusi, tāpēc uzzināju visādus jaunumus par vecajiem draugiem un paziņām. Mājupceļā pārdomāju visu dzirdēto un sapratu, ka tā man ir pavisam cita pasaule. Klausījos un brīnījos - vai man tiešām agrāk ar šiem cilvēkiem bija tik daudz kopīga? Protams, ne par visiem runāju, bet nu...

Pastāstiet, kādas ir sajūtas, kad jūs apciemojat savu dzimto pilsētu (šoreiz nerunāju par mīļajām vecāku mājām, bet gan tieši vecajiem draugiem)?
30.12.2012 22:51 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Pievakare, ok! Varbūt es ne tā izteicos. Es runāju tieši par savu klasi. Neviens, es atvainojos, neviens no tiem, kas ir palicis turpat uz vietas, nav neko tālāk par vidusskolas līmeni arī ticis. Jā, ir augstskolas arī Jelgavā, piemēram, ok. Bet Daugavpilī? Nu, nezinu. Tas pats vien ir. Un atkal - es nerunāju par visiem, bet par tiem, ko zinu es.

Bet savai pilsētai es nekad, nekad arī neesmu jutusies piederīga. Man nepatīk un es par to nekaunos. Esmu latviete un man nepatīk, ja veikalā ar mani sāk runāt krieviski, ja cilvēki, kas ir krievi un ar kuriem es runāju latviski, par to apvainojas un sāk mani par to aprunāt, ka es esot neaudzināta un nepieklājīga, jo nerunāju ar viņiem krieviski. Man nepatīk, ja, aizejot uz kādu pasākumu, pēc tam vari klausīties par sevi dažādus stāstiņus par to, ka jau esi apprecējusies, par to, ka nedzer, tātad stāvoklī, un vēl sazin ko.
30.12.2012 23:43 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Konkrēti manā miestā ir 2 mazi veikaliņi, nav neviena bankomāta, pamatskola ar kkādiem 50 bērniem, iedzīvotāju skaits ap 200, nav ne slimnīcas, ne bērnudārza, nekā tāda, autobuss cauri kursē pāris reizes dienā, ar vecākiem attiecības nekādas, retu reizi esmu tajā pusē, tad ieskrienu, ne tādēļ, ka būtu iedomīga tur neiegriežos. Mums ir ļoti jauka māja, ļoti labprāt tur brauktu ciemos... Neesmu no tām iedomīgajām tikai tāpēc, ka lūk pilsētā dzīvoju, lai gan ir redzēti tādi varianti kā modes dāmas ar 12cm papēžiem klumburē pa zemes ceļu un pirms pāris gadiem priecājās par to, ko varēja nopirkt, tagad sarauc degunu un pasaka pff, te tak nekā nav, tik lētu maizi ēst netaisos.
30.12.2012 23:52 |

Reitings 2569
Reģ: 16.07.2012
Es gan esmu 100% rīdziniece, bet bērnībā visas vasaras pavadīju laukos - Talsi, Rūjiena, Ventspils, Valmiera, viss vēl mazāks- lauku ciemati. Rīga jau pati nav nekāda lielpilsēta. Mazpilsētas tomēr ir lauki, viss atkarīgs no paša cilvēka. Pēc manas pieredzes jeb redzētā - 50/50 ir forši cilvēki, kuri laukos nepavada visu laiku , regulari brauc uz Rīgu, uz ārzemēm, interesējas par mākslu, kultūru, ballējas, studē, strādā, utt. Otra puse kaut kā peld pa dzīvi, piestrādā, mīlējas un ķīvējas, lieto alkoholu vairāk nekā vajadzētu, vairāk lauķi nevis lauku cilvēki.
30.12.2012 23:57 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Mazpilseetu laasts ir valsts politika. Tas ir tikai dabiski,ka attiistiiba notiek pilseetaas, tomeer jebkura NORMAALA valsts veelas radiit apstaakljus, lai novadu iedziivotaajiem enbuutu jaakaunaas par to,ka ir ne no pilseetas. Iznjemot, protams, muusu veiksmes staastu..

Latvijaa mazpilseetaas darbs ir tikai vieteejaa paartikas veikalaa, varbuut veel kaadaa veikalinjaa un valsts iestaadees,kas ir izseetas bezjeegaa. Un, protams, celju buuvnieciiba,jo,kaa zinaams, Latvijai tachu vajag bezjeegaa daudz asfalteetus celjus uz ikvienu vismazaako miestu. Un, protams, mums veel ir nedaudz valsts un nedaudz zviedru mezhu, ko izcirst.

Bet reaali vareetu radiit normaalu zemnieku saimnieciibu tiiklu, taisiit maaju viinu, vareetu nodarboties ar tuurismu, varetu pashi maajaas razhot kaut ko no visiem tiem importa miljoniem,ko Latvija iegaazh sevii no Kjiinas.. Vareetu,ja gribeetu...

Es uzskatu,ka Latvijaa ir kopaa 4 pilseetas... Apmeeram kaadas 10- puspilseetas un tad ir paaris ciemati un ... millziiga, milziiga nekuriene...
31.12.2012 00:00 |

Reitings 2715
Cilvēki ir dažādi. Intereses un vērtības arī. Likt vienādības zīmi starp laukiem un lūzerību ir diezgan aprobežoti, lai neteiktu vairāk. Un augstprātīgi.

Patiesībā es piekrītu šim. Vajadzēja jau rēķināties, ka diskusija aizies paaugstinātos toņos. Jo vairāk lasu komentārus, jo vairāk saprotu, ka patiesībā gribēju runāt par to, pa cik dažādiem ceļiem aiziet cilvēki, kas bijuši līdzīgās starta pozīcijas un tas tiešām ir atkarīgs no daudz kā vairāk nekā dzimtās pilsētas. Vienkārši tikšanās ar draudzeni no manas mazās pilsētas manī uzjundīja šīs domas un tieši tāpēc diskusiju saistīju ar to. Man žēl, ja tiku pārprasta, jo es neesmu ne aizmirsusi no kurienes nāku, ne pārtraukusi kontaktēties ar saviem vecajiem draugiem. Tā nav, bet ļoti, ļoti bieži ir tā, ka viņu stāstītajā klausos it kā no malas, it kā vērojot - es vairs neesmu tur iekšā un uz daudzām lietām skatos citādi, nekā agrāk. Nu ja, nav jau viņu vaina, ka es esmu mainījusies :)
31.12.2012 00:05 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Sallij, skaidrs, taa ir tava pieredze. Es tikai gribeeju noraadiit par to, ka ne tikai Riigaa var attiistiit sevi. Daudzi jaunieshi no citaam pilseetaam brauc studeet uz Jelgavu, Ventspili, Liepaaju utt. un attiista sevi arii aarpus Riigas.

Ebe, saprotu tavu domu, bet formuleejums tieshaam nepareizs jau virsrakstaa - mazpilseeta.

Excite, manupraat, paaraak liels dramatizeejums. Protams, situaacija nav pati labaakaa un buutu kaut kas jaamaina, tachu atkal uzsveert, ka tas ir tikai muusu (Latvijas) veiksmes staasts - absurdi.
31.12.2012 00:08 |

Reitings 2715
Turklāt esmu arī neprecīzi izteikusies - mana dzimtā mazpilsēta patiesībā nav pilsēta, kurā gāju skolā. Es esmu no Rīgas, dzimusi Rīgā, bet visus brīvlaikus, brīvdienas, vasaras pavadījusi šajā pilsētā, tāpēc uzskatu to par savu. Visus turieniešu pazīstu jau no bērnības.
31.12.2012 00:11 |

Reitings 2715
Pievakare, es jau sapratu, sapratu, ka nepadomāju, kā ne tā uzrakstu... Nu nekas, šādu diskusiju arī interesanti palasīt :)
31.12.2012 00:12 |

Reitings 6037
Es saprotu, ka ne visur tā ir. :) Konkrēti manā pilsētā - es būtu priecīga, ja būtu kādi uzlabojumi. Darba - nav, izņemot varbūt pārtikas veikalus, vienīgā iestāde - dome, utt. Bet uzlabojumus grūti sagaidīt, ņemot vērā apstākļus. Biju vienā domes sēdē. Pirmkārt, paši deputāti mani šokēja, ierodoties uz to nonēsātos džinsos un lauku zābakos, tas jau it kā nekas, bet nu, tie ir tiešām parasti lauku cilvēki, kas ievēlēti, bez īstām zināšanām, saprašanas.. priekšsēdētājs izsaka plānus vairāk koncentrēties uz sadarbību ar citu pilsētu, lai nebūtu tā mūžīgā saikne ar krievisko Daugavpili, bet nē - neviens to neatbalsta. Kamēr nebūs cilvēku, kas gatavi darboties un saskarties ar grūtībām procesā, tikmēr nekas nenotiks. Bet tur atkal pretī tas, ka - tie, kas vēlas darboties un kam ir idejas, tie nepaliek tur, līdz ar to arī netiek ievēlēti. Riņķa dancis.
31.12.2012 00:21 |

Reitings 3431
Reģ: 19.08.2009
Man vispār interesanti lasīt ko nu katra uzskata par mazpilsētu vai pat laukiem.. Ventspils, Valmiera, Talsi? Nu ja es būtu 100% rīdziniece, tad varbūt man arī viss ārpus Rīgas būtu lauki, ka pilsētu ar 40 tūkst. iedzīvotājiem nosauktu par laukiem :D

Man patīk apciemot savu pilsētu, jo 2 gadu laikā ir notikušas diezgan spēcīgas pārmaiņas, daudz sakoptāka, sakārtotāka pilsēta ir palikusi.. tad sanāk, ka katru reizi atbraucos ieraugu kaut ko jaunu, tas tā forši, ka pilsēta nekur nepazūd, bet turpinās attīstīties :) Par draugiem, vidusskolas draugi man tie paši arī ir palikuši ar kuriem uzturu kontaktus, varbūt tās izmaiņas kontaktējoties ar vecajiem draugiem notiek, ja satiek pēc ilgākiem gadu pātraukumiem.. Man 2 gadu laikā nekas būtiski nav mainījies, patiesībā man nav daudz paziņu kuri arī palikuši turpat pilsētā, visi ir aizgājuši vai nu mācīties vai strādāt un katrs turpinam attīstīt sevi :)
31.12.2012 00:23 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Pievakarei- tas nav tikai muusu staasts- tas driizaak ir "otraas skiras" Eiropas staasts.. Par piemeeru varu mineet Itaaliju... Protams, tagad vinjiem kriize,jo Siestas, Fiestas un citas balliites,kameer Vaacieshi turpinaaja straadaat, dariija savu, tomeer ja pabrauc pa Itaalijas mazpilseetaam- gandriiz katram ir kaads mazais gjimenes bizness- aadu gjeereetava, maizniica, picu ceptuve, zvejas laiva, utt, utt..

Bet Latvijaa... Bet Latvijaa to visu dariit nevar,jo... saproties, mums razhot "nav izdeviigi".. Taa es domaaju muusu "veiksmes" staastu..
31.12.2012 00:23 |

Reitings 4258
Man vispār interesanti lasīt ko nu katra uzskata par mazpilsētu vai pat laukiem.. Ventspils, Valmiera, Talsi? Nu ja es būtu 100% rīdziniece, tad varbūt man arī viss ārpus Rīgas būtu lauki, ka pilsētu ar 40 tūkst. iedzīvotājiem nosauktu par laukiem

Jaa, mani arii tas ir nedaudz paarsteidzis, bet taa taas lietas patieshaam notiek arii aarpus shiis diskusijas un forumiem - esmu sastapusies ar nopietni izteiktiem uzskatiem, ka Jelgava ir lauki. Protams, nevaru teikt, ka sheit ir nereaali liela pilseeta, kuraa alkstu dziivot, bet arii sheit ir augstskola, daudzas skolas, veikali, bankas, sabiedriskais transports un +/- viss paareejais, kas sastopams Riigaa, taapat kaa veel daudzaas citaas Latvijas pilseetaas. Taa kaa taa lauku izpratne ir nedaudz savaada.

Excite, skaidrs, biju paarpratusi tevi.
31.12.2012 00:38 |

Reitings 2569
Nu tur jau tā lieta, jau rakstīju, ka ir visādi cilvēki gan laukos, gan pilsētā, ja lietoju vārdu lauki, tas nav jāsaprot ar negatīvu pieskaņu.

Ja visu dzīvi esmu braukusi uz laukiem uz iepriekš minētajām mazpilsētām, tās man arī šķiet lauki. Nevienam jau nerādu ar pirkstu un nesaku - Tu esi no laukiem, jo zinu, ka daudziem tas dīvainā kārtā šķiet aizvainojoši.
31.12.2012 00:45 |

Reitings 4258
Queen, protams, sarunaas ar sev tuvajiem tu vari jebkuru lietu saukt jebkaadaa vaardaa, tachu parasti tas nonaak liidz treshajaam personaam (kaut vai forumaa) un tad vinjiem rodas pamats domaat, ka tu patiesi to pilseetu uzskati par laukiem, nevis, ka tev ir taads ieradums no beerniibas.

Varu paskaidrot, kaapeec man ir nepatiikami dzirdeet, ja manu pilseetu nosauc par laukiem - jo lietas ir jaasauc vinju iistajos vaardos. Es saprotu, ar ko atshkjiras lauki no pilseetas (kaut vai tas, ka pilseetaas ir infrastruktuura, lielaaks iedziivotaaju skaits utt.) un kaadas asociaacijas ir ar vaardu "lauki" (kaut vai ieraksti googlee un apskaties, kaadas bildes izmet), taapat es zinu, ka Latvijaa visas shiis pilseetas kaa Jelgava, Talsi, Valmiera utt. oficiaali ir pilseetas. Ja man pasaka, ka Jelgava ir lauki, tad man ir neizpratne - vai cilveeks tieshaam nesaprot, ka Jelgavaa ir daudz iedziivotaaju, ir LLU, ir ntaas skolas un beernudaarzi utt.?
31.12.2012 01:02 |

Reitings 6037
Pievakare, es arī, piemēram, nesaku, ka Jelgava ir lauki. Es runāju tieši par savu pieredzi, savu ~1500 iedzīvotāju pilsētu, kur iedzīvotājiem vienīgā izklaide, šķiet, ir citu aprunāšana.
31.12.2012 01:13 |

Reitings 3431
liels +++
Queen, protams, sarunaas ar sev tuvajiem tu vari jebkuru lietu saukt jebkaadaa vaardaa, tachu parasti tas nonaak liidz treshajaam personaam (kaut vai forumaa) un tad vinjiem rodas pamats domaat, ka tu patiesi to pilseetu uzskati par laukiem, nevis, ka tev ir taads ieradums no beerniibas.
31.12.2012 01:15 |

Reitings 1229
Reģ: 15.05.2012
Te nu parādās rīdzinieku lielais intelekts - Talsi, Valmiera, Ventspils un citas PILSĒTAS, izrādās, ir LAUKI :)
Interesanti gan...
31.12.2012 01:18 |

Reitings 4258
Sallij, skaidrs ;)
Pashlaik vienkaarshi daliijos ar savaam domaam/pieredzi, jo ir naacies paaris reizes dzirdeet dziivee tieshi shaadu izteikumu.
31.12.2012 01:19 |

Reitings 2569
Neesmu precīzi izteikusies - es gan saucu, gan uzskatu mazpilsētas par laukiem. Tik pat labi lauki vietā var lietot province, kā nu pašam labāk tīk, jo visas tās pilsētiņas, miesti ir mazi, visi kā viens, tādēļ lauki. Es, domājot par tādu iedalījumi lielpilsēta/pilsēta, mazpilsēta, utt. , Rīgu un Liepāju lieku kā pilsētas , Daugavpilī neesmu bijusi, nevaru spriest, taču viss mazākais, pasauli ņemot, ir un paliek lauki. Jo vairāk redzu ārpus valsts, jo mazāka paliek Rīga, par pārējām vietām nemaz nerunājot.
Tam nav nekāda sakara ar universitātēm, sabiedrisko transportu, bet gan to, ka mazā, apdzīvotā teritorijā saimnieko saujiņa cilvēku, tā ir mana izpratne par laukiem.
31.12.2012 01:26 |

Reitings 3431
Queen - Tīri intereses pēc, tu tiešām abas bildes nosauktu par laukiem? Vai kā īsti tu definētu otro bildi?

31.12.2012 01:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits