Viena mana draudzene ļoti viltīgi un ātri vienmēr attaisnojas ar tādām īsām frāzēm, kas uzreiz apstādina. Piem. "Man nav laika. Esmu aizņemta. Man tagad daudz darāmā. Es steidzos." u.c. , bet mana pieklājība mani tracina. Sēdēšu un uzklausīšu, kaut jau sen kavēju un pēc tam jāskrien pa galvu un kaklu. Kaut kā neērti atteikt cilvēkam.
Par piemēru varu minēt ikdienas negatīvismu - Īrēju istabu pie jaunas ģimenītes, ar kuriem kopā dzīvo arī vīrieša mamma. Abi jaunie ir noslogoti, strādā ļoti daudz un nepievērš uzmanību mammai. No vienas puses jau var saprast, ka cilvēkam gribās uzmanību, aprunāties, bet tiklīdz es esmu dzīvoklī, tā tik viņa nāk un nāk pie manis, lai stāstītu savas negācijas no jaunības dienām, konkrētās dienas, vai arī to, kas viņai nepatīk dēlā vai viņa sievā. Es pati studēju un strādāju, esmu tiešām nogurusi un pārnākot gribu būt viena, arī es gribu atpūsties, bet nē, man nav miera. Bieži sanāk kavēt darbu vai skolu, jo viņa kā nevar, tā nevar beigt runāt. Cilvēks nemaz nejūt, ka otram traucē. Tā nu es cenšos no viņas izvairīties, bet uz wc vai virtuvi taču arī jāiet. Ko jūs sakat, kā pieklājīgi likt noprast cilvēkam, ka es esmu aizņemta, vēlos pabūt viena? Negribu aizvainot, bet laikam bez tā šajā situācijā neiztikt.