3 Piemēri.
1) Man viens draugs strādāja valsts iestādē par projektu vadītāju savā specialitātē, kurā ieguva augstāko izglītību. Saņēma 500 uz rokas arī krīzes gados, darba auto, utt.. Bet viņam tas nepatika. Aizgāja. Tagad maļās pa pelniem. Viņš pabeidza būvniekus un, jāsaka, ka būvnieki ir vieni no masu produkcijām Latvijā.
2) Līdzīgs stāsts par otru draugu- beidza RTU(vai LU, nekad neatceros) ekonomistus, 5 gadus strādaja bankai līdzīgā iestādē, bet jau gadus 3 ir noskaidrojis, ka tas viss viņam nepatīk. Kas tas nav tas, ar ko viņš grib dzīvē nodarboties. Un pusgadu jau mēģina- atkārtoju- mēģina atrast jaunu grūdienu- jēgu dzīvei. Domāja braukt uz Āfriku brīvprātīgā darbā, domāja, varbūt iet ko jaunu studēt. Gāja uz visādiem mistiskiem kursiem. Neko neatrada. Es mēģināju viņam no Anglijas palīdzēt atrast kādas iespējas aizceļot pasaulē(sevis meklējumos). Kaut kā nejauši atradu internetā kādu latviesu organizētu braucienu- ieteicu un viņš teica jā.. Ar domu, ka nopirks biļeti vienā virzienā. Izrādās, ka ir pat īpaša mājaslapa.. http://www.avanturisti.lv/- bet nu redzēs kā viņam ies. Drīz brauk prom.
Un 3) Es pats. Strādāju no 15mit gadiem. 22 gados pabeidzu augstskolu. Treknajos gados nodzīvoju labi, pēc treknajiem nokritu. Nokritu tā, ka sapratu, ka Latvijas izglītības sistēma ir būvēta uz puņkiem un reāli netiek kontrolēta. Ekonomisti, finansisti, vadītāji, ārsti tika ražoti bezjēgā, kā rezultātā vienā jaukā dienā viss Tevis(un citu labu studentu) ieguldītais darbs var izrādīties lieks. Un nu jau kādu laiku mani nomoka tā pati problēma, jo, lai gan esmu izglītots, ar labu darba pieredzi, labām atsauksmēm, es nezinu, ko es gribu darīt šai dzīvē, man nav ne mazākās jausmas, kur es būšu pēc gada, vai diviem. Tas ir nomācoši. bez darba nav cilvēki bez izglītības, bet cilvēki, kuriem ar savu izglītību nav vietas Latvijas darba tirgū.
un visbeidzot - Manas māsas vīrs(ne latvietis) pabeidza Londonā inženierus. Un tagad pelna maizi tirdzniecībā(un, jāsaka, ir sasodīti labs). Jo saprata, ka viņš negrib būt inženieris..
Bet es esmu pilnībā pārliecināts, ka, jo īpaši Latvijas situācija ir tāda, ka 86% cilvēku nemaz iedomāties nevar, cik ļoti viņu dzīve mainīsies tuvāko gadu laikā. Pat tie, kas domā, ka savā arodā, darbā vai patreizējā darba vietā valda stabilitāte.
Vēlies sākt ko no jauna? Galvenais ir sākt.. Un pat nav svarīgi, ko īsti. Jo ne no Tevis būs atkarīgs, būs tā profesija derīga, vai nē..