Kaut gan esmu krietni jaunāka, atļaušos tomēr atbildēt.
Esmu bijusi ceļojumos ārzemēs (neskaitot Baltijas valstis) ja nemaldos sešas reizes. Piecas no šīm sešām ar gidu. Vienīgā reize, kad nebija gida, bija ceļojumā uz Baltkrieviju, jo tur mēs braucām apciemot radus. Un, lai cik arī dīvaini tas nešķistu, tas bija pats vērtīgākais ceļojums, jo es pirmoreiz guvu ieskatu citas valsts iedzīvotāju ikdienas dzīvē. Iepirkos tajos pašos veikalos, kur viņi, ēdu to pašu, ko viņi. Vienīgais, ko nedarīju - negāju uz kolhozu strādāt, jo tur mūs milicija pat tuvu nelaida, jo bijām no Latvijas. Tas bija patiess šoks mums, kas esam pieraduši teikt, ko gribam, darīt, ko gribam, iet, kur gribam. Šobrīd plānojam līdzīgu ceļojumu uz Kubu - bez gidiem. Vēlamies redzēt Havannu tādu, kāda tā nav redzama parastiem tūristiem.
Grupu ceļojumos mani neapmierina:
1) drūzma - visur jāiet barā, bez tam apmeklē parasti vietas, ka šķiet saistošas vairumam tūristu.
2) laika limits - jābūt visur konkrētos laikos, dienās, viss pieteikts. Tas man atgādina tās šausmas, kad 2006. gadā skrējām 40 cilvēku barā cauri Briselei, lai apskatītu čurājošo puisīti, kas apģērbts Latvijas hokeja izlases tērpā.
3) tas, ka lielākoties nav īstas izdevības tiešām apskatīt vietas, jau augstāk minēto iemeslu dēļ. Es zinu, ka esmu bijusi pie Mulenrūžas... 2 minūtes. Man pat attēls galvā no tās nav saglabājies.
4) nav iespēju apskatīt sev interesējošos obektus. Esot Parīzē, mūsu grupa nobalsoja, ka grib braukt ātrāk uz Vāciju, uz atrakciju parku, nevis iet apskatīt Versaļas pili... tas visu izsaka.
Mans ideālais grupu ceļojums:
1) gids tevi "savāc" lidostā, aizved uz viesnīcu.
2) dienu vai divas notiek grupu ekskursijas pa interesantākajiem objektiem, kur gida skaidrojums ir TIEŠĀM nepieciešams (man, piemēram, Eifeļa tornī gidu nevajag, jo tur augšā viss tāpat ir skaidri un gaiši rakstīts).
3) pēc grupu ekskursijām, gids paskaidro, kā izdevīgāk lietot transporta sistēmu, izdala zīmītes ar viesnīcas adresi un - aidā, dodies dzīvē. Man vajadzētu vismaz 3 dienas tādas, kad es varētu pati iet un nākt, kā man sagribās.
4) pēc tam gids atkal visus sadabū rokā un nogādā lidostā.
Zinu, ka parasti tā tas notiek braucot uz kūrortiem -tevi savāc, aizved uz viesnīcu un dari, ko gribi. Bet es vēl esmu par jaunu, lai dzīvotos pa k;urotiem, vairāk gribas baudīt tieši svešzemju kultūru.