gudri vai negudri - kredīts studijām?

Reitings 436
Reģ: 08.04.2010
Atkal jaunais pirmkursnieku bums - augstkolas cīnās par studentiem, daudzi vidusskolu beidzēji ies mācīties, maksā daudz tās studijas un daudzi ņems kredītus....
Kā jums tas liekas, vai tas ir apdomīgi, jo daudzi pašreizējie augstskolu absolventi nevar atrast darbu, bet kredīts jāmaksā :( es uzskatu, ja ja ir valsts galvots kredīts un ex-students nevar atrast darbu vai nestrādā savā nozarē kredītu būtu jādzēš
22.08.2012 19:18 |

Reitings 55
Reģ: 01.12.2009
reala situacija shaja valsti ir tada,ka,pat,ja atrodi darbu,tas var but apmaksats nozhelojami,neatbilstoshi iegutajai izglitibai. shaja valsti nakotnei garantiju nav nekadu. agrak biju patriote,domaju-nu ja,nekad no shejienes prom nebraukshu,lai vai ka,bet tagad-redzot to visu shluru+nesalidzinamo izglitibas kvalitati citur(nerunaju par visam jomam,bet 80% taa ir)+pensiju es no shis valsts tapat vairs nesagaidishu,tapec domaju,ka tieshi tagad,kad esam jaunas,robezhas ir valja,galva uz pleciem,varam studet un stradat-tieshi tapec butu pratigi veidot savu nakotni arvalstis. ok,ja ir iespeja studet LV budzheta+to,ko pasham patik,tas ir citadi,bet MAKSAT par studijam sheit-diezgan neprognozejams un nepardomats solis.protams,tikai manas domas.
22.08.2012 22:12 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Bet tas, kā māca šeit ir ļoti garlaicīgs un neinteresants. Lai nu paliek. Es savu viedokli izteicu. Alise vismaz sniedza kaut kādu ieteikumu, kā varētu uzlabot demogrāfiju un kā būtu, iespējams, labāk studēt, a jūs tam brūkat virsū. Būtu ieteikušas vismaz citus variantus, kā risināt šo tik lielo problēmu valstī.
22.08.2012 22:13 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Piekrītu katram vārdam, ko saka missssy. Šeit vairs nav ko gaidīt.
22.08.2012 22:14 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Man šķiet, ka vaina ir tajā, ka Latvijā rotējas tikai akadēmiskā izglītība. Mēs visi gribam būt novērtēti, izpelnīties atzinību, tāpēc skrienam uz to, kas ir prestiži, taču ne jau visi šie tūkstoši grib un var kļūt par doktoriem. Un, protams, tad, kad esi samaksājis tūkstošus par "zināšanām", roku darbu vairs negribas darīt.
22.08.2012 22:19 |

Reitings 55
biziy,par tiem materialiem gan nesaki. LV pasniedzeji reti kursh vairak par trim vardiem angliski spej pateikt,kur nu vel kaut ko pashiem iztulkot no kadas sveshvalodas un padalities ar arzemju info ar saviem studentiem..man ir pieredze divas augstskolas,viena no tam vispar pasniedzejs radija 20 gadus vecus ekonomikas datus. ko te teikt?
Eiropaa mes skaitamies tikai tapec,ka arpuse ir nomainiti karogi no sarkanajiem uz sarkanbaltsarkanajiem un musu partikas cenas ir tadas pashas ka vinjiem (lieki piebilst,pat augstakas)+mums ir izcilas personibas kulturas laukaa-, bet visur citur esam treshaa pasaules valsts,un taa muus ari uztver. tapec nebrinos,ka LV diplomiem praktiski svara nav.
22.08.2012 22:19 |

Reitings 5395
Reģ: 29.01.2009
es gribēju rakstīt garu penteri, bet tad sapatu, ka nav jēgas! Nu ja nepatīk, tad brauciet ar prom, bet nu vells nav tik mells kā to mālē! Ja Tev ir neveiksmiga pieredze, tas nenozīmē, ka visiem tāda ir!
22.08.2012 22:24 |

Reitings 497
Reģ: 31.01.2009
Budžeta vietas vajadzēja vairāk tajās programmās, kurās trūkst speciālistu un mazāk tajās, kurās to ir papilnam.

Es studēšu PR, un tikai tāpēc, ka nespētu sevi piespiest mācīties tos studiju priekšmetus, kurus jāapgūst visādiem indženieriem u.t.t., bet gan vēlos studēt kaut ko vismaz mazliet interesējošu.
22.08.2012 22:30 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
un pati pirms gadiem 4 biju prestižā zviedrijas skolā, kur pitagoru mācījās 12. KLASĒ!!!!
22.08.2012 22:31 |

Reitings 4183
visur citur ir zelta bedre, tikai ne LV. :D
22.08.2012 22:31 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
aisse Z-O, tu laikam domā, ka lielākoties cilvēki brauc prom aiz laba prāta ...
22.08.2012 22:35 |

Reitings 3966
Ja viņai dzēstu kredītu, tad demogrāfija uzlabotos

gribetos zinat kursh musdienas dzesh kreditu...
22.08.2012 22:38 |

Reitings 4183
ja ir trīs bērni, tad dzēš :D
22.08.2012 22:39 |

Reitings 5395
tu laikam domā, ka lielākoties cilvēki brauc prom aiz laba prāta ...

Nē, es tā nedomāju, bet es arī neuzskatu, ka pie pilnīgi visām cilvēka neveiksmēm vainīga ir izglītība, universitātes un tas, ka nevar izvēlēties pareizo programmu, kur katru gadu nestudē simtiem citu cilvēku!!! Un tieši tāpat neuzskatu, ka vainīgi pie manām likstām ir visi citi vainīgi!
22.08.2012 22:40 |

Reitings 3966
Kas jums iestastija ka arzemes ir labaka izglitiba neka te? Varbut valodu papildus iemaciisities, bet vai bus labaka izglitiba? Pieraadijumus luudzu.
Ja nav darba pieredzes, darba ar izglitibu nenjem.......
22.08.2012 22:41 |

Reitings 3966
Labi LV ari nav diezko labaaka izglitiba bet nu tas taa.
22.08.2012 22:42 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Piekrītu meitenēm, kas saka, ka nav jēga ņemt kredītu un pēc tam kārties nost. Izglītības kvalitāte ir zem katras kritikas, jo ekonomiskā situācija un emocionālais klimats neveica sajūtu, ka augstākā izglītība ir manas izdotās naudas vērta. Tas ir bizness, kurā tu visiem esi pie vienas vietas, galvenais maksā. Beidz uz 4,5 vidusskolu, aizej uz kārtējiem juristiem vai PR, a darba nav. :D Tak nebūs, mīļie cilvēki. Aiziet uz tādu mēs*u, kas nevienam nav vajadzīgs un nu tik čīkst. Kam ir ārzemēs vajadzīga šī humanitārā varza un pseido reklāmisti, kas vienu rindkopu nevar uzrakstīt bez kļūdām? Jau atkal LU pirmajā vietā ir komuikāči, vadības zinības, kas vispār ir atsēdēšana un angļu filologi. Ar kuru galu domā skolēni un viņu vecāki, nezinu.. :D
Varat smieties, bet es esmu iestājusies budžetā tajā paša neperspektīvajā humanitārajā varzā, jo zināju, ka man būs budžeta vieta un interesēja novirziens. :D
Lai izdotu naudu - nekad. Darba iespējas - nekādas, tikai caur blatu, sociāla sistēma zem katras kritikas utt.
un par tām daudzajām budžeta vietām - baltu filologi ir nākamie bezdarbnieki, tikai žēl, ka viņi strādās ar filoloģiju visdrīzāk nesaistītā jomā.
22.08.2012 22:47 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Latvijaa ir taa probleema, ka lielaakaa dalja ir taadas visaptveroshas studijas, kaut kaadi pr, ekonomisi, veesturnieki, nu visas universitaates. Ljoti maz cilveeku maacaas reaalu amatu. Tas man liekas Francijaa ir forshi. Jau vidusskolaa var iet uz visaadaam tehniskajaam, pavaaru skolaam, da jebko iisteniibaa un taalaak turpinaat augstajaa izgliitiibaa. Tikai Latvijaa jau kruti skaitaas pabeigt parasto videni un tad iet kaut kaadaa plashaa nozaree maaciities. Par maz mums to speciaalistu specifiskaas lietaas.
22.08.2012 22:50 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Man sametās dusmas. Tik aprobežota diskusija.
1) Nevajag iet studēt kaut kādās kreisajās universitātēs, kur tā izglītība tiešām ir apšaubāmas kvalitātes un kur apšaubāms ir ik vārds studenta virzienā.
2) Kredīta ņemšana, neņemšana ir atkarīgs no studenta slinkuma pakāpes:
- ir variants vasaras periodā doties uz ārzemēm - piemēram, Dānijā vai Norvēģijā pietiek ar mēneša, pusotra darbu, lai segtu studiju maksu gadam un vēl kāds bišķīts pāri paliktu. Nevēlies smērēt rociņas un liek muguriņu, pajautā sev vai vispār vēlies mācīties.
- ir vēl variants. Apvienot darbu ar studijām. Izdali semestra maksu uz mēnešu skaitu un parēķini, cik katru mēnesi ir nepieciešams ieskaitīt universitātei. Varbūt, nenopirksi sev kruto kosmētiku vai dabūsi gadu nēsāt vienas drēbes, bez īpašiem papildinājumiem, bet vismaz iegūsi izglītību un parādā neko nepaliksi.
- protams, ir arī variants, ka iestājoties augstskolā nomaksā pirmo gadu un tad tiešām reāli arī mācies, jo cik es zinu - tad katrā NORMĀLĀ augstskolā katru gadu notiek rotācija budžetam. Negribi mācīties, tad maksā. Ne visi var - kā jau šeit viena meitene teica - būt doktora grāda īpašnieki.

3) Kas attiecās uz to, ka Latvijā būtu nekompetenti pasniedzēji - viss atkarīgs no fakultātes. Piemēram, savā fakultātē nevienā novirzienā neesmu sastapusi pasniedzēju, kurš būtu garlaicīgs, nekompetents vai neprastu angļu valodu. Labi, iespējams - ir liels akcents un brīžiem sanāk neskaidri kaut ko izrunāt. Bet, nebūsim aprobežoti - cik sen Latvijā ir reāla nepieciešamība pēc angļu valodas kā tādas?! Vajag arī domāt ar galvu, pirms celt galdā kādus apvainojumus.

4) Kas attiecās uz studijām ārvalstīs. Nenoliedzami, ir labākas un sliktākas universitātes. Tomēr, es gan nezinu, cik labu izglītību var iegūt, neko par to nemaksājot. Nezinu, kā vidējais latvietis ir iedomājies ar savām ūber augstajām prasībām attiecībā pret savu dzīves līmeni, ir iedomājies izdzīvot ārzemēs studējot. Tiešām nezinu. Bez tam, ir dzirdēti ļoti daudzi studenti, kas atgriežoties - arī no tādām valstīm kā Vācija, nožēlo notrallināto laiku. Zāļe ir zaļāka Kembridžā, nevis Āfrikā.

5) Un, ja nu tomēr - kāds ņem šo kredītu. Iesaku izlasīt VISU līgumu. Reāli, lielākā daļa no Jums, varu derēt - nav pat ar vienu aci iešķielējusi. Jo reāli, trīs gadus aktīvi sekoju līdzi visiem piedāvatajiem studiju kredīta variantiem. Atvieglojumi ir un, manuprāt, pietiekoši.

6) Un, es - oponēju viedoklim, ka Latvijā ir nekvalitatīva izglītība. Iespējams, dažos novirzienos tā tiek monotoni pasniegta, bet pārsvarā tas ir profesijās, kur monotons ir pats darbs. Galu galā, viss atkarīgs arī no paša studenta iniciatīvas - ko Jūs gaidījāt? Ka pasniedzējs savos cienījamos gados Jums klauno auditorijas priekšātēlos, lēkājot uz vienas kājas??? Ir studijas ir darbs, ko tu ieguldi. Nevis tas, ko tev pasniedz uz paplātītes.

NEGRIBIET MĀCĪTIES, NEVAJAG - bet beidziet meklēt attaisnojumus savam slinkumam.
Man vajadzēs arī kādu, kas pagalmu slauka.
22.08.2012 22:51 |

Reitings 497
Reģ: 31.01.2009
inženieriem
22.08.2012 22:52 |

Reitings 55
amia, arzemes izglitiba ir saistita ar praksi. sheit mes,ka jau te mineja,spiezham tikai uz tiri akademisko variantu. atsedi lekcijas,uzraksti bakalauru,pabeidz skolu,un realo darba vidi ne pazisti (ja pats studiju laika jau taja nestrada),ne ari kadam darba devejam dizhi gribas uzticeties studentam,kursh macits teoretizet.
22.08.2012 22:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits