māte vs draugs

Reitings 895
Reģ: 29.01.2009
Esmu nonākusi diezgan neapskaužamā situācijā. Centīšos īsi, bet nez, vai sanāks.

Manai mammai ir 5 bērni, no kuriem es esmu vecākā. Pēc manis dzimušajiem bērniem ir 12, 4, 2 un 2 gadi (pēdējie bija dvīņi). Tā nu sanāca, ka krīzes laikā mūsu ģimene zaudēja visu - māju, uzņēmumu, divas mašīnas... Bet vēl bez tā palika diegan lieli parādi. Man tad jau bija pāri 18, daļu mammas parādus uzņēmos uz sevi. Patēvs strādāja un dara to joprojām, bet tik un tā, arī ar visiem pabalstiem, ko viņi saņem no valsts, knapi savelk galus kopā. Bonusā visam nāk ome ar progresējošu Parkinsona slimību un vecākais no brāļiem ir garīgi nestabils. Vienvārdsakot - murgs. Dzīvo viņi dziļos laukos, pašvaldības piešķirtā dzīvoklī, diezgan smagos apstākļos.

Es jau kādu laiku esmu savā dzīvē - man ir draugs, bērns. Miljonāri neesam, bet naudas pietiek gan pašiem, gan bērnam. Vispār, dzīvojam diezgan izšķērdīgi. Nesen saņēmu lielāku naudiņu no ārzemēm, jo biju tur strādājusi grūtniecības laikā. Nedomājot trešdaļu piešķīru mammai, lai nopērk mašīnu. Problēmas sākās ar to, ka kādu laiku viņa nevarēja atrast, uz kā, lai mašīnu noformē, jo mums visiem ir parādi, es gan savu daļu pa druskai maksāju, bet tomēr pastāv risks, ka to auto vienkārši arestēs. Palūdzu draugam, vai viņš nebūtu ar mieru vismaz uz laiku piereģistrēt to mašīnu uz sevi, un tad tik sākās. Es pat nopietni to nebiju apdomājusi, vienkārši sarunā izspruka nepārdomāts jautājums. Ja to tā kārtīgi apdomā, es nebūtu viņam prasījusi nemaz, bet viņš tā aizsvilās... Es jau tā pārāk daudz darot mammas labā, esot sev dzīvi viņas dēļ sabojājusi, savam bērnam neko nedodot un tā tālāk.

Tie visi bija stulbi pārspīlējumi, bet tik sāpīgi kaut ko tādu klausīties. Viņam naudu priekš mammas neprasu, cik nu varu, dodu no sevis. Un tās nav nekādas astronomiskas summas, vnk reizi pa reizei pārskaitu 20 Ls, ja jūtu, ka viņiem varētu būt tāda situācija, ka nav, ko ēst. Par mašīnu arī bija mana ideja. Mamma arī nekad nav prasījusi, lai sūtu viņai naudu. Es vienkārši jūtos parādā sievietei, kura devusi man dzīvību.

Īsti nesaprotu, kā lai tagad nogludinu attiecības ar savu draugu, jo saprotu, ka viņam tas grauž. Viņa ģimenē tādas lietas nav notikušas, visi ir pārtikuši, veiksmīgi cilvēki. Zinu, ka viņam liekas, ka mana ģimene tagad maksā par savu stulbumu, bet man tāda nostāja ir baigi sāpīga.

Vienkāršs jautājums - kā jūs rīkotos šādā situācijā? Varbūt nevaru paskatīties uz to visu no malas, pārāk emocionāli uztveru, tāpēc ceru dzirēt kaut kādus objektīvus viedokļus.
16.08.2012 00:35 |

Reitings 890
Reģ: 31.01.2012
Velosipēds nav slikta doma, bet tas nav risinājums ilgam laikam, jo domājams, ka ziemā ar viņu nebrauks un rudenī/pavasarī nav diez ko labi laikapstākļi un tad arī var gadīties, ka laikapstākļi ietekmēs to,kā pārvietoties..
Domāju, ka tava rīcība ir pareiza un nenosodāma, tā taču tava ģimene.. it īpaši, ja tu naudu neprasi draugam, tad neredzu iemeslu viņam cepties un dusmoties uz tevi ;) mašīnu var iegādāt, bet, protams, jāskatās, jāskatās uz to transportu.. pašu lētāko variantu gan neieteiktu, lai kaut cik tā garantija, ka mašīna ies, bet, ja sanāk, var jau arī kādu velo nopirkt, tomēr, savā ziņā, ja būs kaut viens velosipēds, būs arī ieekonomēta nauda vasarās, piemēram.. tad nebūs tā, ka vajag obligāti izmantot mašīnu, ja var aizbraukt un nokārtot lietas ar velo, nevajadzēs arī ļoti lielās summas tērēt benzīnam visu laiku.
16.08.2012 10:57 |

Reitings 2302
Reģ: 13.06.2011
Man, protams, nav tik liela tā problēma, bet, ir reizes, kad nākas mammai aizdot naudiņu, sevišķi tagad, kad mazā māsa skolā jālaiž. Es, protams, nekad neatsaku, ja man ir tā naudiņa ko iedot... Un tagad, kad es esmu nonākusi tādā situācijā, kad man nauda ir jāprasa draugam, lai varētu nomaksāt parādu, viņš man brauc virsū, kapēc man mana mamma nepalīdz, cik viņam ir skaidrots, ka, gan viņa, gan patēvs pelna knapi minimālo. Un mašīna daudz naudas paņem, jo visādi neplānoti izdevumi, patēvs var teikt mājās nerādās, caurām dienām un citreiz pat naktīm strādā, lai vairāk kapeikas mājās atnestu, bet viņš to nesaprot, jo viņa vecāki ir diezgan turīgi, dzīvo labi, nekā netrūkst, pats arī labi pelna... Grūti viņam to paskaidrot un pieņemt.. Bet tā nu tas ir..
16.08.2012 11:16 |

Reitings 8272
vispār stulbi reģistrēt mašīnu uz tava drauga vārda, pēc tamja kas notiek, maksā viņš un ja taviem vecākiem nav tās naudas...bet ja mashina ir jelej benzins, tehniska un vel visadas shaizes, noteikti jau neatmaksajas braukt ar mashinu iepirkties :D
gan jau ka ir kads veids ka vinja tiks uz darbu.tu tachu pec tam visam mashinas vajadzibam nespesi nodroshinat lidzeklus.. lai vinji parvacas uz kadu normalu pilsetu. protams ka dzivojot nomale neka ari nebus, tas ari ir ekonomiski neizdevigi. tur dzivojot vismaz butu jabut darzam.iedosi naudu seklam un talak lai pashi audze. shads ir pareizaks risinajums
16.08.2012 11:17 |

Reitings 259
Reģ: 03.02.2012
Par to mašīnu saskatu trīs puses,1kārt,protams,stulbi,ka draugs nevar/negrib palīdzēt Tavai ģimenei,kaut gan tas būtu tikai normāli!
No otras puses,sāksies visādi sodi,fotoradari,kas būs uz Tava drauga vārda...
Un Tev iesaku ari mazliet uzmanīties,ja tomēr mašīnu paraksta uz drauga vārda...dzīvē gadās visādi un šķiršanās gadījumā,draugs var pievākt to mašīnu(nesaku,ka ta bus,vnk pieļauju tadu domu)
16.08.2012 11:17 |

Reitings 1123
Reģ: 18.04.2012
Sany, Tu vari lasi, ko Ance raksta? To dzīvokli viņiem piešķīra pašvaldība. Viņiem tak nav par ko īrēt pašiem savu dzīvokli pilsētā.
16.08.2012 11:20 |

Reitings 362
Reģ: 01.03.2012
Es par draugu :) pietiek jau ar to ka pārskaiti laiku pa laikam naudu, mašīna nav vajadzīga, ja dažreiz nav naudas pārtikai, un var saprast draugu, un viņa reakciju, kad piedā'vaja noformēt auto uz viņa lai radinieki braukātu.
16.08.2012 11:22 |

Reitings 259
Ok ja kkads opelis
16.08.2012 11:23 |

Reitings 259
.....tad vinam drosvien nebus vajadzigs
16.08.2012 11:24 |

Reitings 5709
Ance, par laulībām jautāju tāpēc, ka, acīmredzot, jums tomēr ir kaut kādi iekšējie (finansiālie) šķēršļi, kādēļ šis solis šķiet nevajadzīgs. Es, piemēram, aizdomātos tādā situācijā, jo mana ģimene ir daļa no manis un ja draugs to nevar pieņemt, tad tas ir ļoti, ļoti skumji...
16.08.2012 11:24 |

Reitings 2494
palīdzētu ģimenei (mammai, brāļiem, māsām)... Ar draugu, kas man ir šobrīd šādas situācijas pat nav iedomājamas.. viņš drīzāk pats skaitītu maniem vecākiem naudu nekā dusmotos par sādu situāciju...

Nauda takš dzīvē nav galvenais.. ja jums pietiek, kāpēc nepalīdzēt saviem tuvajiem?

Ja jums pašiem būtu tā ka knapi galus var savilkt kopā - tad varētu vēl padomāt...

Vēl arī varu teikt - draugi nāk un iet (cerams, ka ne šajā situācijā, jo jums ir kopīgs bērniņš), bet ģimene ir viena...
16.08.2012 11:25 |

Reitings 362
Reģ: 01.03.2012
visur jābūt robežai
16.08.2012 11:31 |

Reitings 17
Es arī nepiekristu reģistrēt mašīnu uz sava vārda. Bez liekiem paskaidrojumiem.
Manai ģimenei arī krīzes laikā gadījās visu zaudēt..Tajā laikā jau dzīvoju ar savu puisi (tagadējo vīru) un nu mums ir bērniņš. Atbalstīju vecākus cik vien spēju, līdz brīdim, kad reāli sapratu, ka viņi mani sāka uzskatīt par maku no kura aizlienēties ...pārāk bieži un skarbi. Arī vīrs sāka ieverot, ka mūs izmanto un sāka piegriezt skābekli finansējumam. Jo kamēr strādāju un nesēdēju mājas ar bērnu es vecākus balstīju no savas naudas, pēc tam jau no kopējiem resursiem,un galu beigās jau reāli vīra iekrājumus devu. Pārtraucu to darīt, citādāk pārāk izlaižas. BET nu katram jau tie iemesli ir savi.. BET tik un tā, ja vīrs lūgtu man piereģistrēt mašīnu uz sava vārda priekš vecākiem, es to nedarītu.
16.08.2012 11:40 |

10 gadi
Reitings 160
Ieteiktu mammai iet uz fiziskas personas maksātnespēju.
3,5 gadus pamocīsies,bet tad būs miers no parādiem.
16.08.2012 13:56 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
http://nekrize.lv/personas-maksatnespeja/

Maldīgs ir priekšstats, ka fiziskas personas maksātnespējas pasludināšana ir pasākums, kas ātri un viegli ļaus atbrīvoties no visiem parādiem.
16.08.2012 14:04 |

Reitings 27552
Parādu dzēšanai tiek izmantoti savi ienākumi, rēķinot, ka tā būs aptuveni viena trešā daļa no ikmēneša ienākumiem. Ja cilvēks saņem minimālo algu, kas patlaban ir 180 Ls, tad parādu dzēšanai būs jāatvēl 60 Ls. Pēc 3 gadu maksāšanas perioda beigām persona var prasīt tiesai nenosegto parādu daļu dzēst. Ideālā gadījumā ar to arī viss noslēdzas, un cilvēks ir atbrīvojies no parādiem un var sākt jaunu dzīvi.

Man jautājums, kā cilvēks var izdzivot ar 120 ls? Un vēl nav skaidrs, ja nu vinam nekā nav? Tad ši procedura ir nepieejama?

zini ika Kolonnas īpašniece Plaudes k-dze parada 5 milnoji, iesniedza maksatnespeju. Reizē praktiski ar Ķirsonu. Viņnai uz rokas dzīvosanai atstaja 6 00 ls. un jamaksa menesi....50lati.! Ta luk tas LV notiek:D
16.08.2012 14:08 |

10 gadi
Reitings 160
Kubiete, tas tak galīgi vecs raksts. Līdz ar to tajā principā vispār nav aktuālas informācijas.

Zinu daudzus,kas aizgājuši uz maksātnespēju un nenožēlo. Principā nezinu nevienu, kas nožēlotu, jo vairāk vi'ņiem neviens nedraud, no algas nerauj nost 60% un nekādā citādā veidā neitekmē viņu personīgās dzīves.....

Cilvēkiem parādās saule tuneļa galā.
16.08.2012 14:09 |

Reitings 27552
Turklāt

Cik ir minimālā summa, no kuras var pieteikt maksātnespēju?

Gan esošajā, gan jaunajā Maksātnespējas likuma redakcijā summai, kam ir iestājies samaksas termiņš, jābūt vismaz 5000 latu apmērā, bet summai, kam iestāsies apmaksas termiņš gada laikā, – 10 000 Ls.

Ar cik lieliem mēneša ienākumiem jārēķinās, ierosinot fiziskās personas maksātnespēju?

Vidēji ap 500 Ls mēnesī, lai spētu segt administrācijas, savus un apgādājamo izdevumus bankrota procedūras laikā un pēc tam dzēst parādu, nenonākot galīgā trūkumā. Ja cilvēkam šādu ienākumu nav, maksātnespēju pasludināt nevar.

ja nu parads palicis 2 000 tikai?
16.08.2012 14:10 |

Reitings 779
Reģ: 02.09.2009
Man ir ļoti līdzīga situācija ar manu ģimeni. Vienkārši man gan mamma, gan tēvs uzskata, ka nevis vecakiem jāpalīdz bērniem, bet man ir jāuztur vecāki un brālis. Mamma aizbrauca uz ārzemēm, bet viņas kredīti jāmaksā man, brālim nauda uz māju, lai būtu ko ēst jāskaita man, tēvs pats pazaudēja darbu, bet uzskata, ka brālis nav uz viņa atbildību, tāpēc skolā japalaiž man viņš. Tikai tas nekas, ka es nestrādāju, esmu darba meklējumos. Tas nevienu neinteresē. Bieži sanāk paprasīt tos desmit latus draugam, lai aizskaitītu brālim. Viņš arī par šo situāciju riktīgi besas, bieži strīdamies. Saka, lai es neliekos ne zinis, bet es nevaru atstāt brāli novārtā, jo zinu, ka tēvam ir pilnīgi vienalga, vai ledusskapī ir kaut kas vai nav.

Ja kāds teiks, jā, bet vecāki tev ir devuši visu bērnībā un tagad vajag palīzēt viņiem. Mūsu situācijā tā nav, visus augstskolas gadus kā atnācu uz Rīgu mamma nav iedevusi man ne santīma. Viņa uzskata, ka man pašai ir sevi jāuztur jau no 15 gadiem.
16.08.2012 14:10 |

Reitings 27552
Kubiete, tas tak galīgi vecs raksts. Līdz ar to tajā principā vispār nav aktuālas informācijas.

Tas raksts ir uzreiz tapis pecd jaunā maksātnsepejas likuma. Un vairs likums nav mainīts.
16.08.2012 14:11 |

Reitings 27552

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits