māte vs draugs

Reitings 895
Reģ: 29.01.2009
Esmu nonākusi diezgan neapskaužamā situācijā. Centīšos īsi, bet nez, vai sanāks.

Manai mammai ir 5 bērni, no kuriem es esmu vecākā. Pēc manis dzimušajiem bērniem ir 12, 4, 2 un 2 gadi (pēdējie bija dvīņi). Tā nu sanāca, ka krīzes laikā mūsu ģimene zaudēja visu - māju, uzņēmumu, divas mašīnas... Bet vēl bez tā palika diegan lieli parādi. Man tad jau bija pāri 18, daļu mammas parādus uzņēmos uz sevi. Patēvs strādāja un dara to joprojām, bet tik un tā, arī ar visiem pabalstiem, ko viņi saņem no valsts, knapi savelk galus kopā. Bonusā visam nāk ome ar progresējošu Parkinsona slimību un vecākais no brāļiem ir garīgi nestabils. Vienvārdsakot - murgs. Dzīvo viņi dziļos laukos, pašvaldības piešķirtā dzīvoklī, diezgan smagos apstākļos.

Es jau kādu laiku esmu savā dzīvē - man ir draugs, bērns. Miljonāri neesam, bet naudas pietiek gan pašiem, gan bērnam. Vispār, dzīvojam diezgan izšķērdīgi. Nesen saņēmu lielāku naudiņu no ārzemēm, jo biju tur strādājusi grūtniecības laikā. Nedomājot trešdaļu piešķīru mammai, lai nopērk mašīnu. Problēmas sākās ar to, ka kādu laiku viņa nevarēja atrast, uz kā, lai mašīnu noformē, jo mums visiem ir parādi, es gan savu daļu pa druskai maksāju, bet tomēr pastāv risks, ka to auto vienkārši arestēs. Palūdzu draugam, vai viņš nebūtu ar mieru vismaz uz laiku piereģistrēt to mašīnu uz sevi, un tad tik sākās. Es pat nopietni to nebiju apdomājusi, vienkārši sarunā izspruka nepārdomāts jautājums. Ja to tā kārtīgi apdomā, es nebūtu viņam prasījusi nemaz, bet viņš tā aizsvilās... Es jau tā pārāk daudz darot mammas labā, esot sev dzīvi viņas dēļ sabojājusi, savam bērnam neko nedodot un tā tālāk.

Tie visi bija stulbi pārspīlējumi, bet tik sāpīgi kaut ko tādu klausīties. Viņam naudu priekš mammas neprasu, cik nu varu, dodu no sevis. Un tās nav nekādas astronomiskas summas, vnk reizi pa reizei pārskaitu 20 Ls, ja jūtu, ka viņiem varētu būt tāda situācija, ka nav, ko ēst. Par mašīnu arī bija mana ideja. Mamma arī nekad nav prasījusi, lai sūtu viņai naudu. Es vienkārši jūtos parādā sievietei, kura devusi man dzīvību.

Īsti nesaprotu, kā lai tagad nogludinu attiecības ar savu draugu, jo saprotu, ka viņam tas grauž. Viņa ģimenē tādas lietas nav notikušas, visi ir pārtikuši, veiksmīgi cilvēki. Zinu, ka viņam liekas, ka mana ģimene tagad maksā par savu stulbumu, bet man tāda nostāja ir baigi sāpīga.

Vienkāršs jautājums - kā jūs rīkotos šādā situācijā? Varbūt nevaru paskatīties uz to visu no malas, pārāk emocionāli uztveru, tāpēc ceru dzirēt kaut kādus objektīvus viedokļus.
16.08.2012 00:35 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Es vispirms domātu kā parādus nomaksāt un tikai tad par mašīnas pirkšanu. Konkrētajā situācijā es arī nepriecātos, ka kāds gribētu uz mana vārda reģistrēt mašīnu, jo parādi tādi, ka uz sava vārda nevar.
16.08.2012 08:13 |

Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Sorry nelasīju pārējo atbildes...

Bet manā uztverē... mammai dāvināt mašīnu nevis nomaksāt parādus dēļ kuriem var atņemt mašīnu ir diezgan idiotiski ( sorry). Ja viņiem ik pa laikam nav ko ēst, tad ko viņi lies tajā mašīnā iekšā?? Tam arī vislaik sūtīsi naudu?

Man šķiet normāli, ka mammai palīdzi ik pa laikam ar tiem 20ls un varbūt nedaudz ar tiem parādiem, BET tagad pirkt mašīnu ir neprāts un peikrītu tavam draugam... drīzāk būtu uztaisījusi krājkontu savam bērnam, lai viņam nekad negadās šāda situācija...
16.08.2012 08:34 |

Reitings 142
Reģ: 07.06.2012
Es arī atteiktu kāda cita auto reģistrāciju uz sava vārda, īpaši ja cilvēkam ir visādas problēmas, kuru dēļ nevar reģistrēt pats sev. Tas jau nav tikai vārds reģistrācijas apliecībā, tā ir liela atbildība, tai skaitā visi sodi ir uz auto īpašnieka vārda.

Tavs draugs noteikti rīkojās nepārdomāti un nepareizi sakot tādas lietas, bet (zinot sevi) es darītu tieši tāpat - esmu ļoti neiecietīga pret citu cilvēku problēmām, kurās viņi nonāk sava stulbuma, atbildības trūkuma, bezdarbības utt. rezultātā. Ir cilvēki, kuri nepavisam nav apveltīti ar spēju iejusties citu cilvēku ādā un atsevišķas situācijas izprot tikai tajās nonākot paši.

Ģimenei IR jāpalīdz, tikai jāizvēlas pareizas metodes, manuprāt, būtu jāsāk ar parādu atmaksu.
16.08.2012 09:46 |

Reitings 2728
Tavs draugs ir egoistisks vai arī nespējīgs iejusties cita situācijā. Vai arī tāds radījums, kas paša mātei un ģimenei spētu pagriezt muguru grūtā brīdī un stumt iekšā lašmaizes un par to nedomāt. Tādi cilvēki ir biedējoši pretīgi un pret tādiem man nekad nespētu veidoties cieņa. Bet varbūt Tu vari ar viņu aprunāties un pateikt, ka šie cilvēki ir Tava ģimene un, ka Tev sirds sāp, ka viņiem tā jādzīvo un nespēj par to nedomāt. Iespējams viņš spētu saprast?! Es arī nespētu dzīvot laimīga, zinot, ka manai ģimenei klājas grūti. No tādas domas vien sirds sažņaudzas - es atdotu visu pēdējo, kas man ir, lai tikai mani vecāki nedzīvotu trūkumā un māsām viss būtu.

ROXY, Tu laikam nespēj iedomāties, ka gadījumā, ja cilvēki ir izlikti no savas mājas un dzīvo sociālajā dzīvoklī, tad parādi varētu būt MILZĪGI? Kā, lai tādus atdod, ja cilvēkiem nebūs darba (nebūs mašīnas - nevarēs izbraukāt uz darbu)?
Un kāds vēl krājkonts - varbūt pēc 18 gadiem par 20 latiem, kam tagad ir kaut kāda vērtība (kaut vecākiem palīdzot), varēs vienu baltmaizi nopirkt. Vai vēl labāk - banka, kurā nauda tiks krāta aizies pa pieskari kā lielākā daļa.
16.08.2012 09:47 |

Reitings 3216
Reģ: 12.01.2010
Mašīnu nopirkt jau ir viens. Bet tās apkope. it sevišķi, ja pa lētu naudu pirktas veca mašīna. visas apskates utt.
man tas atgādina slaveno tekstu - "ja nav maizes, ēdiet kūkas"! lai gan no otras puses, ir jau grūti bez sava auto, bet līdz brīdim, līdz nepieciešams remonts utt.

uz sava vārda arī neļautu reģistrēt, pat ja būtu pārliecināta, ka nebūs nekādu sodu utt problēmu. nu arī skatoties, kādas attiecības tavam draugam ar tavu ģimeni.

Bet no tavas puses apsveicami, ka esi gan parādus maksājusi, gan tagad tā palīdzi :)
16.08.2012 09:53 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
nu tavs draugs dzīvojis pārtikušā ģimenē, nesaprot tavus vecākus.bet aizsvilties te neredzu par ko, ja negrib reģistrēt uz sevi tad tā arī var pateikt... bet ir viens iemesls kāpēc var neregistrēt uz sevi- ja nu vini sataisa sodus , pārsniedz ātrumu, soda punkti ies viņam. šī iemesla dēļ viens cilveks nereģistrēja uz sevi mašīnu pat māsai...tā kā varbūt nav tik traki ;)
16.08.2012 09:54 |

Reitings 6676
skaya

Kāpēc citi var uz darbu aizbraukt ar sabiedrisko transportu ( laukos starpcitu tādi arī ir un parasti tajos laikos ( pāris reizes dienā) kad cilvēkiem uz darbiem jābrauc...

Ja parādi ir MILZĪGI, un nav ko mutē bāst, tad pie mūsu benzīna cenām, uz tikkko atrastu darbu laukos ( cik sapratu dzīvesvieta ir dziļos laukos) meitaj atkal būs jāskaita nauda... '

Draugu absolūti saprotu... nav viņš neiečietīgs cūka, kā dažas te raksta... bet vienkārši saprātīgs... nepārrakstīšu ko rakstīja Carra bet viņai taisnība, mašīnu uz sava vārda iedot citam, ir mega atbildība, avāriju gadījumā, sodi, visas nodevas ko viņi ar saviem milzīgajiem parādiem noteikti nemaksās būs uz viņa pleciem...
16.08.2012 09:59 |

Reitings 2643
Reģ: 06.01.2011
varbūt negrib reģistrēt uz sava vārda, bet jautājumi kas skar finanses īpaši nebūtu apspriežami, ja netiek prasīts viņam.. ja arī iespējams tas viss aiziet no kopējā maka, bet ja netiek paņemts pēdējais lats, tad vienmēr esmu uzskatījusi ka vecākiem ir jāiedod...

lai arī man mammai nav nepieciešamība pēc finansiālas palīdzības, es reizēm tāpat vien ieskaitu viņas kontā naudiņu.. jo ļoti labi apzinos, kad tajā laikā kad mācījos ļoti palīdzēja man... kāpēc lai es to šobrīd nedarītu,ja varu to atļauties... mans vīrietis zin, ka skaitu un neatļaujas neko piebilst, jo zin manu nostāju pret vecākiem...
tie ir mani vecāki un ja būs nepieciešams es izdarīšu visu lai viņiem būtu viss ko vajag...

necenties izvēlēties mamma vai draugs- tas nav vajadzīgs... sakārto tās lietas tā- ja būs vajadzība palīdzēšu savējiem, nepatīk- samierinies... vecāki Tev būs vienmēr...
16.08.2012 10:12 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
bet vispār nesaprotu kā var aizliegt un kaut ko iebilst pret naudiņas ieskaitīšanu vecākiem. pat , ja cilvēki ir precējušies un maks kopīgs , cieņai ir jābūt pret otras puses vecākiem, un ja otrs ieskaita 20, 50 vai 100 latus nav jātaisa skandāli. es ar prieku ko nopērku mammai , jo viņa man daudz ir palīdzejusi, un ja man tagad sāktu skalot smadzenes - kāpēc pirku utt... man būtu baigās dumsas
16.08.2012 10:16 |

Reitings 6676
Draugam vienkārši grauž, ka meitene iespringusi uz palīdzēšanu mātei, nevis tērē šo naudu viņu kopīgajam bērnam un savai ģimenei... puisim zemapziņas instingts, liek sargāt savu ligzdiņu kā ērglim, un domāju tāpēc vi'ņš tā sacepās... es tavā vietā mēģinātu viņu saprast...

Un vēl pie mašīnas tēmas atgriežoties... nedomā, ka labāk, pa to naudu omi ielikt, kādā rīgas slimnīcā un ārstēt, nekā sencīšiem mašīnu pirkt?
16.08.2012 10:25 |

Reitings 3216
Parkinsona slimību nevar izārstēt. slimnīca viņiem vēl sliktāk, vēl vairāk pasliktinās atmiņa, ja ir prom no mājām.
16.08.2012 10:27 |

Reitings 472
Reģ: 09.08.2012
Pilna dirsa ar parādiem,bet vajag ekstras,mašīnu utt,domātu vispirms kā parādus nomaksāt. Pilnībā atbalstu tavu draugu.
Forši izklausās, parādi, valsts piešķirtie pabalsti,bet naudiņa priekš auto atradīsies,tagad tikai jādomā kā noslēpt to ka ir auto :D. Nodokļu maksātāju izmantotāji.
16.08.2012 10:37 |

Reitings 6676
kibermeitene

Vot 100% tas ko vislaik mēģinu te pateikt ( nav man laikam talants sakarīgi izteikties :D)

Pakalns

Par slimību tik daudz nezinu, bet nu mana doma, ka vecmammai nav labi uzturēties tur kur nav ko ēst un kur nav labi apstākļi... :(
16.08.2012 10:39 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Laikam liela daļa, nelasīja, kādēļ mašīna ir nepieciešama. 8 km nav tik daudz, ar kājāmm protams, neiesi katru dienu, bet varbū risinājums ir velosipēds? Lauku rajonos daudziem tas ir labs risinājums, protams, ja veselība atļauj. Nezinu kā ziemā, kad daudz sniega un ceļi netīrīti, bet uz kādu laiku varbūt der. Ak, jā, bet ka pārtiku atvest ar vello, nu nezinu, bet domāju, nav slikts variants, ja tiešām ir tāda nepieciešamība.

Saprotu arī draugu, bet viņam pārmest ir lieki, viņš to tāpat nesapratīs, jo ir audzis citādākā vidē un šādas problēmas nav bijušas.

Noteikti atbalsti vecākus un lai drīzumā viss nokārtojas :)
16.08.2012 10:42 |

Reitings 3216
spotlight - ir jau tie pieliekamie grozi, kas ir samērā ietilpīgi :) un vispār laba ideja!
16.08.2012 10:44 |

Reitings 1571
Nu taču, palsiet komentārus, pirms izteikt savu noraidošo viedokli! Meitene rakstīja, ka mašīna vajadzīga, lai mamma tiktu uz darbu citā pilsētā, uz kurieni sabiedriskais transports nekursē, kur var nopirkt lētāku pārtiku utt. Dažreiz tā mašīna ir tiešām nepieciešamība, nevis ekstra!
Tas, par kādu naudu lies benzīnu, veiks apkopi un maksās nodevas, jau ir cits jautājums.
No vienas puses- saprotu drauga atteikumu noformēt mašīnu uz sevi (jau uzrakstītie meiteņu komentāri par atbildību, sodiem utt.). No otras puses- nesaprotu aizsvilšanos par meitenes vēlmi palīdzēt ģimenei no savas naudas, kad pašiem un bērnam viss ir nodrošināts. Droši vien pajautātu, kā viņš rīkotos, ja paša ģimenei iestātos grūti laiki. Jo neviens neko uz priekšu nevar paredzēt, ne vienmēr viss atkarīgs no cilvēku stulbumu/ prātīguma. Dažreiz var vienkārši nepaveikties. Un ko tad? Tiešām uzspļaus saviem vecākiem?
16.08.2012 10:44 |

Reitings 1123
Reģ: 18.04.2012
Pēc vairākiem komentāriem liekas, ka daudzas šeit ir dzīvojušas pārpilnībā un nezin, kā ir tad, kad no rīta pamosties un nav ko ēst.
Dzīvē daudzi kļūdās un iekuļās parādos, lai arī ir parādi, bet jādzīvo arī tālāk, jādomā par ko paēst, par ko izdzīvot un kā lēnām atmaksāt parādus.
Okey, mašīna ir dārgs prieks, bet ja tā ir vienīgā iespēja, lai strādātu, tiktu uz veikalu? Ja galīgi mašīna atteiksies darboties un vajadzēs daudz līdzekļus tad pārdos un meklēs citus risinājumus.
Atbalstu to, ka Ance palīdz savai ģimenei un to, ka vīrietis ir dusmīgs par to tā ir viņa problēma. Ieteiktu Tev viņam nestāstīt vispār par to, ka sūti viņiem naudiņu.
Cerams, ka Tavai ģimenei ar laiku sāks viss nokārtoties ;)
16.08.2012 10:45 |

Reitings 1571
Vispār - jā! Velosipēds ir ļoti laba doma!
16.08.2012 10:46 |

Reitings 1123
Reģ: 18.04.2012
Velosipēds ir laba doma, bet tikai, kad to atļauj laikapstākļi. Ziemā, kad ir daudz sniegs tad nav reāli pa LV ceļiem izbraukt ar velosipēdu.
Tā kā ziemā uz darbu tikt nevarēs.
16.08.2012 10:50 |

Reitings 1149
Reģ: 27.04.2009
Tu esi malacis!

Daudzas te nosoda par mašīnas iegādi, bet nu es domāju, ka tie 400lati varbūt uz kopēja parādu fona neko daudz nemainītu... tas nebūtu ilgtermiņā. Tu vienreiz samaksātu daļiņu parādā, bet ko pēc tam???
Bet ja mātei būs auto, tad iespējams viņa ilgtermiņā varēs pamazām dzēst savus parādus, strādājot un katru mēnesi kaut ko iemaksājot.
Un nedomāju, ka kādam būtu kas jānosoda... cik daudz ir dzirdēts gadījumi, kad bērni izaug un beigās vēl noņem vecākiem pēdējo, atstāj uz ielas, iespundē pansionātos vai vēl sliktāk...
Protams, es drauga vietā arī negribētu uz sevi reģistrēt automašīnu, tā jau ir cita lieta, un tur Jums jāizdomā kāds cits variants.
Un par balastiem, malači! Ja valsts ko dod, tad ir jāņem.
Man ome ir invalīds, ratiņkrēlsā. Es ar mammu noteikti varētu viņu pilnībā apgādāt ar visu nepieciešamo, bet es izdaru tā, lai valsts mums piešķirtu kādu palīdzību transporta izdevumiem, vai veselības aprūpei.

Lai Tev izdodas atrisināt savu situāciju. Un malacis, ka palīdzi savai ģimenei!
16.08.2012 10:56 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits