Studēt aktieros, būt aktierim?

Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Sveikas!
Mans stāsts. jau no bērna kājas esmu gribējusi kļūt par aktrisi, kaut kā bija tas tēlošanas gēns manī iekšā, pat tad, kad vēl īsti ne runāt mācēju, ne arī ko no pasaules sapratu. toreiz vēl tās vēlmes bija ļoti nenoteiktas (nesapratu ne, kurā virzienā iet, ne kas, kur kā pasaulē ir iekārtots), tad izaugu, pienāca 10. klase, sāku skatīties konkrētāk, kā savu ieceri īstenot. Noskaidroju, ka LV ir tikai viena skola, kas piedāvā aktieru apmācību un līdz ar to mans vienīgais reālais variants. uz ārzemēm nebraukšu, jo jau šeit, Latvijā, tā ir tāda diegan utopiska vēlme, jo konkurence ir milzīga un daudzi ir talantīgi, tad ārzemēs tikt šajā profesijā uz augušu ir neiespējami. Tas nenozīmē, ka es uzskatu sevi par netalantīgu, esmu spējīga un skolā man šīs lietas padevās ļoti labi, tiku sūtīta uz dzejas lasīšanas konkursiem, ludziņās saņēmu galvenās lomas un pelnīju par to labas atzīmes. Taču es tajā pašā laikā apzinos, ka tādu kā es ir simtiem un uz vienu vietu aktieros katru gadu pretendē apmēram 20 cilvēku, taču arī iekļūšana laimīgo sarakstā, kas tikuši nav garantija nākotnei, jo labākajā gadījumā trešdaļu no aktieru absolventiem pēcāk uzņem strādāt kādā teātrī.

Vārdu sakot, es stāvu ar abām kājām uz zemes un šobrīd jau saprotu, kā pasaulē grozās tās lietas. Man nav rozā brilles uz acīm un neceru, ka kļūšu par baigo holivudas vai vēl tur kādu zvaigzni, tomēr vēlme savu ieceri, protams, ir saglabājusies cauri visiem dzīves gadiem. no mazotnes līdz pat šim brīdim, kad jau esmu pabeigusi 12. klasi.

Aktiermeistarības kursu LKA uzņem reizi divos gados, šogad iekrita ''tukšais'' gads un, lai iestātos, jāgaida vēl gadu. Jūnijā absolvēju 12. klasi, respektīvi, es jau mēnesi sēžu mājās, vēl vienpadsmit tādus nosēdēšu - neziņā, kas būs, kā būs, vai tikšu, vai kas izdosies. Neziņa par nākotni smacē un galina. Jo vairāk lasu un klausos no pieredzējušākiem cilvēkiem par šo lietu, jo mazāk uzmundrinoša un cerīga manis izvēlētā nākotne kļūst.

Ko es vēlos dzirdēt no Jums? Padomus, kā rīkoties. Gaidīt gadu, tikmēr kaut kur piestrādājot, (neveiksmes gadījumā šis būs lieki izšķiests laiks) vai atmest visas cerības un stāties citā augstskolā un profesijā, kur ir reālas izaugsmes iespējas nākotnei?
Jeb stāties citā augstskolā, gadu nomācīties tur un nākamgad tomēr mēģināt iestāties kārotajos aktieros? Variantu ir daudz.

Vispār gribās jau dzirdēt uzmundrinājumus - ka ir jēga tam, ko šobrīd daru, ka viss sanāks. Varbūt kāda ir tiešā saskarē ar teātri un var dot kādu vērtīgu padomu no dzīves pieredzes? :)
08.07.2012 23:02 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
gabriela_20186, ko lūdzu, teātris ir māksla, bet filmas mēdz būs visādas? Come on, es nesauktu DT pēdējā laika repertuāru par mākslu ar ļoti intelektuālu saturu. Nerādu ar vienu pirkstu uz visām izrādēm reizē un pats izpildījums protams, ir kvalitatīvs, bet arī seklai Holivudas filmai par izpildījumu neko nevar pārmest. Visur pasaulē ir teātri, kuru repertuārs ir vienkārši izklaidei un tam, lai atnāktu, pasmietos un aizietu.
09.07.2012 20:15 |

Reitings 121
Reģ: 29.01.2009
Marta, nu man nebij jādejo. Cik pa miglu atceros citiem bij. Aizkulisēs vispār bija interesanti klau''ities, kā pēkšņi kāds uz skatuves iebrēcas vai izdod dīvainas skaņas.
Man bija loma jāspēlē, jādzied. Jārunā. Likās ka pārbauda emocijas. Nu tā arī bija!
09.07.2012 20:16 |

Reitings 121
Lou, ir starpība -

teātris kā dzīvs process vnm būs māksla.
kino var uzņemt arī tādu, kas nedrīkstēs saukties - māksla.
09.07.2012 20:18 |

Reitings 187
Reģ: 22.04.2012
Da Tu nemaz nezini vai aktieri ir tas ko gribi. Tev šobrīd tā škiet, jo neesi ar šo profesiju saskārusies. Gadu sēdēt mājās ir pilnīgi muļķīgi. Turklāt, aktierus LKA neuzņem reizi divos gados, bet normāli reizi četros gados. Tagad ārpus kārtas uzņēma krievu kursu, tāpēc sanāca ik pēc diviem. Tā kā pagājušogad uzņēma jaunu kursu, tad tagad nākamo kursu uzņems tiaki pēc četriem gadiem. Ja vien nenotiks kas ārkārtējs un Siliņam nesāks pietrūkt naudas, kas protams tā var notikt. Bet, manuprāt, tas ir muļķīgi. No kursa, kas aktierus beidza pagājušajā gadā (Nacionālā teātra kurss) Nacionālajā štatā tika 4, viens aizgāja uz Valmieru. Pārējie visi ir ārpus štata. Un nejau tāpēc, ka viņi būtu slikti aktieri, bet tāpēc, ka, ja var tā teikt, teātri ir pārpildīti. Latvija ir pārāk maza tik lielam aktieru skaitam.
Bet nu studēt aktieros nenoliedzami ir burvīgi. Ja neaiziesi strādāt uz kādu no teātriem, tā tik un tā būs neatsverama dzīves pieredze.
Bet ko es ieteiktu darīt, protams, mēģināt stāties aktieros, un, ja nesanāk, mēģināt to darīt vēl un vēl un vēl un vēl un vēl un vēl, līdz Tevi uzņem, vai komisija palūdz to vairs nedarīt. Bet, pagaidām izvēlēties kādu blakus profesiju. Režisors, operators, nu vienalga. Piemēram septembrī LKA uzēņem kino kursu, kur kopā mācīsies gan režisori, gan operatori, gan montāžas režisori un pēc otrā gada varēs izvēlēties, par ko Tu vēlies kļūt.
Un mācoties šajā kursā iespējas spēlēties aktieros nu gan būs daudz. :)
Vai arī vēl variants ir draudzēties ar jaunajiem režisoriem. :) Viņiem neprātraukti ir daudz dažādu darbiņu, kuros vajag aktierus.
09.07.2012 20:23 |

Reitings 2304
Es nepiekrītu. Tehniski abos ir iesaistīta aktiermeistarība kā māksla un scenārijs arī tāpat - kā mākslas darbs. Atšķirību es nejūtu un neredzu it nemaz, nav tā, ka jebkura draņķīgākā glezna vienmēr būs māksla, bet zīmējumam, kas veidots Photoshop nāksies sevi attaisnot ar saturu. Un parasti tomēr to, kas ir māksla nosaka tieši pēc satura. Bet nu katram jau savs viedoklis.
09.07.2012 20:25 |

Reitings 121
Atšķirību es nejūtu un neredzu it nemaz

Te tu pārspīlē. Jo atšķirība ir, un mest kino ar teātri vienā maisā nevar. Kaut vai tāpēc, ka vienu epizodi var uzfilmēt daudzreiz, bet nospēlēt uz skatuves vienreiz.
Labi, protams - dzīvot ir māksla, tad arī kino ir māksla. Nevaru nepiekrist, ka arī kino cilvēki zin aktiermeistarību.

Jā, viss kas notiek ir māksla.

Tomēr, teātris neapšaubāmi ir dzīvāks, īstāks. Tas to padara par tādu ko gribas saukt šajā vārdā.
09.07.2012 20:42 |

Reitings 121
Santa, kādu krievu kursu?
09.07.2012 20:43 |

Reitings 121
Santa aktierus ir sajaukusi ar olimpiskajām spēlēm.
09.07.2012 20:46 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Es tavā vietā iestātos LKA SKS LatvijaSkandināvija. Jo ja tevi nepaņems nākamgad aktieros varēsi vismaz studiju laikā strādāt un kādu labu naudiņu par to saņemt, lai būtu kāds pamatkapitāls mācībām ārzemēs vai kkā tā.
09.07.2012 20:48 |

Reitings 2304
Tātad jebkurš teātra pārstāvis arī ir pārāks mākslinieks par kino pārstāvi? Jā, nospēlēt uz skatuves var vienu reizi, bet es tiešām neuzskatu, ka katrs mazpilsētas teātra uzvedums, kurā piedalās vietējās mājsaimnieces ir māksla. Tad jau visa mūzika arī un jebkurš popmūziķa šovs? Ņemot vērā to, cik daudzi uzskata mūziku par varenāko no mākslām. Tas (šovs popmūzikā) taču arī notiek dzīvajā, notiek tajā mirklī, un notiek vienu reizi.
Priekš manis Tarkovska vai Bergmana (vai daudzu citu) kino ir augstākā mākslas izpausme, un es noteikti nemestu nevienu no mākslām kaut kādā atsevišķā masā un nepadarītu to pārāku par citu, jo mūsdienās viss ir transformējies un sadalījies divās daļās - masām domātais un tas, kas vēl ir īsts, kvalitatīvs, augstvērtīgs un nācis no dvēseles un tai arī domāts, nevis peļņai.
09.07.2012 20:49 |

10 gadi
Reitings 4365
Santai vispār laba doma.
09.07.2012 20:51 |

Reitings 187
Gabriela - es runāju par Gruzdova kursu (piesaistītu Krievu drāmai) , ko LKA ārpus kārtas uzņēma, nu ja nejaucu gadus - 2011. gadā.
Šajā kursā uzņēm studentus, kam dzimtā valoda ir krievu.
09.07.2012 20:53 |

10 gadi
Reitings 4365
Santai taisnība. atceros kā kaitināja tas krievu kurss - mūždien arī kafejnīcā visu prasīja krieviski. Besī. Kultūras augstskola taču :D
09.07.2012 20:53 |

Reitings 187
Un par kino un teātrei gribētu teikt tā - tās ir divas atšķirīgas mākslas. Un tās nav ne vienā maisā liekamas, ne savstarpēji salīdzināmas. Tas kas strādā uz skatuves teātī, nestrādā kino un otrādāk, tas aktieris, kas ir labs teārī, bieži vien ir pilnīgi nederīgs kino. (Vispār jau tā tas ir lielākoties. Un Latvijā izteikti problemātiski, jo atsevišķas kino skolas aktieriem nav. Arī LKA pamatus liek dramatiskā teātra aktieriem tikai un vienīgi.) Ir ārkārtīgi daudz izrāžu kas ir pilnīgi mēsli un ir tik pat daudz kino filmu, kas nav nosaucamas par mākslu. Bet ir arī šedevri, gan kino, gan teātrī. Tikai vienīgā atšķirība, ka teātra šedevri ir īslaicīgi, kino šederi ir praktiski mūžīgi.

Bet Astra, vēl es Tev gribēju piebilst.. Neapmeklē nekādus aktieru kursus, ja vien tie nav Eižvērtiņas Skativē un arī tikai ar tādu noteikumu, ka pēc tam stājies Eižvertiņas vadītajā kursā. :)
Tāpat nemācies arī koledža vai Risebā, kur piedāvā studēt kaut ko kas saistīts ar režiju vai ko tamlīdzīgu.
Tu to vari darīt, bet tad principā var aizmirst par tikšanu LKA. Kur nu vēl aktieros. Un nejau tāpēc, ka tā citur piedāvātā izglītība būtu sliktāka.. Nekorekti tā būtu teikt. Katram savs. Bet tāpēc, ka LKA tiešām labrātrāk uzņem tīrrdaņus, kas vēl nekur citur nav "sabojāti".
Bet, toties, ja Tu mēģināsi iekļūt kādā no citām studiju programmām - tā var būt teātra, kino režija, operatormāksla, dramaturģija, tad iespējas tikt aktieros, ja esi talantīga, ir lielākas. Jo pasniedzēji jau ir un paliek tie paši. :) Ja redzēs, ka Tev ir iekšās būt aktierim, paši palīdzēs tikt aktieru kursā.
09.07.2012 21:07 |

Reitings 121
Es apgalvoju, ka nevar runāt vienlaicīgi par kino un par teātri. Jo tie nav viens un tas pats. Tādā ziņā, ka cilvēki nesaskata atšķirības.
Savukārt teātri es aizstāvu tikai tāpēc, ka pati esmu tajā uzaugusi.
09.07.2012 21:16 |

Reitings 121
Santa es 2011. gadā stājos un krieviski man neprasīja.
09.07.2012 21:17 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Tēmas autore šķiet tāds zaļš skuķis, kurš par sevi ir pārāk augstās domās. Es gadu izmantotu kādām citām studijām, kaut vai tāpēc, ka pastrādāt vienmēr var paspēt.
09.07.2012 21:21 |

Reitings 187
Nu lūk, es savukārt esmu no kino vides, tāpēc principā atzīstu kino par visu mākslu mākslu, kas sevī pēc būtības asimilē visus pārējos mākslas veidus.

Ko Tev neprasīja? Krieviski runāt?
Nu varbūt es gadus jaucu. Tad tas bija gadu iepriekš 2010. gadā.
Katrā ziņā, Gruzdovs uzņēma krievu kursu un uzreiz pēc tam Eižvērtiņa savējo.
09.07.2012 21:23 |

Reitings 121
jā es stājos pie Eižvertiņas.

visu mākslu māksla ir reliģija.
09.07.2012 21:29 |

Reitings 187
Nu ja, tad sajaucu gadus.
Reliģija nav māksla. :) Bet varbūt par to šajā diskusijā nediskutēsim. :)
09.07.2012 21:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits