Studēt aktieros, būt aktierim?

Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Sveikas!
Mans stāsts. jau no bērna kājas esmu gribējusi kļūt par aktrisi, kaut kā bija tas tēlošanas gēns manī iekšā, pat tad, kad vēl īsti ne runāt mācēju, ne arī ko no pasaules sapratu. toreiz vēl tās vēlmes bija ļoti nenoteiktas (nesapratu ne, kurā virzienā iet, ne kas, kur kā pasaulē ir iekārtots), tad izaugu, pienāca 10. klase, sāku skatīties konkrētāk, kā savu ieceri īstenot. Noskaidroju, ka LV ir tikai viena skola, kas piedāvā aktieru apmācību un līdz ar to mans vienīgais reālais variants. uz ārzemēm nebraukšu, jo jau šeit, Latvijā, tā ir tāda diegan utopiska vēlme, jo konkurence ir milzīga un daudzi ir talantīgi, tad ārzemēs tikt šajā profesijā uz augušu ir neiespējami. Tas nenozīmē, ka es uzskatu sevi par netalantīgu, esmu spējīga un skolā man šīs lietas padevās ļoti labi, tiku sūtīta uz dzejas lasīšanas konkursiem, ludziņās saņēmu galvenās lomas un pelnīju par to labas atzīmes. Taču es tajā pašā laikā apzinos, ka tādu kā es ir simtiem un uz vienu vietu aktieros katru gadu pretendē apmēram 20 cilvēku, taču arī iekļūšana laimīgo sarakstā, kas tikuši nav garantija nākotnei, jo labākajā gadījumā trešdaļu no aktieru absolventiem pēcāk uzņem strādāt kādā teātrī.

Vārdu sakot, es stāvu ar abām kājām uz zemes un šobrīd jau saprotu, kā pasaulē grozās tās lietas. Man nav rozā brilles uz acīm un neceru, ka kļūšu par baigo holivudas vai vēl tur kādu zvaigzni, tomēr vēlme savu ieceri, protams, ir saglabājusies cauri visiem dzīves gadiem. no mazotnes līdz pat šim brīdim, kad jau esmu pabeigusi 12. klasi.

Aktiermeistarības kursu LKA uzņem reizi divos gados, šogad iekrita ''tukšais'' gads un, lai iestātos, jāgaida vēl gadu. Jūnijā absolvēju 12. klasi, respektīvi, es jau mēnesi sēžu mājās, vēl vienpadsmit tādus nosēdēšu - neziņā, kas būs, kā būs, vai tikšu, vai kas izdosies. Neziņa par nākotni smacē un galina. Jo vairāk lasu un klausos no pieredzējušākiem cilvēkiem par šo lietu, jo mazāk uzmundrinoša un cerīga manis izvēlētā nākotne kļūst.

Ko es vēlos dzirdēt no Jums? Padomus, kā rīkoties. Gaidīt gadu, tikmēr kaut kur piestrādājot, (neveiksmes gadījumā šis būs lieki izšķiests laiks) vai atmest visas cerības un stāties citā augstskolā un profesijā, kur ir reālas izaugsmes iespējas nākotnei?
Jeb stāties citā augstskolā, gadu nomācīties tur un nākamgad tomēr mēģināt iestāties kārotajos aktieros? Variantu ir daudz.

Vispār gribās jau dzirdēt uzmundrinājumus - ka ir jēga tam, ko šobrīd daru, ka viss sanāks. Varbūt kāda ir tiešā saskarē ar teātri un var dot kādu vērtīgu padomu no dzīves pieredzes? :)
08.07.2012 23:02 |

Reitings 85
Reģ: 15.05.2009
Zinu, ka vienu gadu savā fakultātē redzēju vienu jauno aktrisi/šī brīža uzlēcošo un daudzsološo. :) . Viņai, ja nemaldos, bija līdzīga situācija. Viņa gadu studēja psiholoģiju (pieļauju, ka budžetā) un tad stājās uz aktieriem.
Manuprāt, pareizi darīja, jo psiholoģija jau noderīga arī aktiermākslā+ tajā gadā var sevi labi pilnveidot. :)
09.07.2012 22:48 |

Reitings 187
Reģ: 22.04.2012
Jā, tādu stāstu ir daudz. Ir bijuši neskaitāmi gadījumi, kad aktieros studējošie ir vairākkārt stājušies aktieros. Tik pat daudz ir gadījumu, kad pēc videnes aiziet uz iestājeksāmeniem tīri joka pēc. Tāpat arī gadījumi, kad kursa vadītāji kādu noskata bez maz vai uz "ielas" un paņem savā paspārnē. Takā, principā jau laimesspēle... kā visur citur dzīvē.. :)
09.07.2012 23:14 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Vispirms: kāpēc tu domā, ka pastrādāt kaut kur gadu pēc vidusskolas, un tikai tad studēt - tas ir izšķiests laiks? Manuprāt tieši otrādi. Pastrādājot gadu, tu varētu daudz daudz skaidrāk saprast, ko tu gribi.

Pastrādāt var gan "izšķiežot" laiku, gan arī ar jēgu. Piemēram, vadīt pasākumus bērniem ir labs treniņš aktiera iestājeksāmeniem (un nesaboja tevi kā "tīrradni", ja jau tai skolai tas tiešām ir svarīgi). Mana draudzene, kam ļoti interesē teātris un visa tā vide, studiju laikā piestrādāja ... teātra garderobē. Galvenokārt tāpēc, lai apgrozītos tajā vidē, skatītos pa brīvu izrādes, sapazītos ar aktieriem un režisoriem.

Ja tu tomēr izvēlies gadu studēt kaut ko citu, te arī ir varianti. Varbūt tas būs nepopulārs viedoklis, bet var mēģināt http://www.3arodskola.lv/ apgūt lietvedes profesiju. Tas ir viens gads mācību (tieši tik, cik tev ir lieks laiks), uzņem ar vidusskolas izglītību bez konkursa un bez maksas, var apvienot ar darbu (kaut vai darbu teātra garderobē). Ja pēc gada tevi aktieros neuzņem, tev būs lietvedes diploms un kaut kāda darba pieredze, varēsi stāties studēt kaut kur citur (filologos, psihologos, režisoros, kulturologos, žurnālistos...). Tu NEKO nebūsi ne zaudējusi, ne palaidusi garām. Ja izlemsi papildus studijām piestrādāt, ar lietvedes diplomu kabatā tev darbs atradīsies daudz vieglāk, nekā tiem studentiem uzreiz pēc vidusskolas.
10.07.2012 08:56 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits