Aprīļa nummurā rupja kļūda rakstā - 3 sievietes, 3 ēdienkartes!

Reitings 9
Reģ: 29.03.2009
Sveikas meitenes!
Es zinu, ka maija begās runāt par aprīļa nummuru nav diez ko jēdzīgi, bet es gribēju šo ierakstu veikt jau kād laiku atpakaļ, bet laika trūkuma dēļ to neizdarīju, un kā nekā mēdz teikt: labāk vēlāk nekā nekad.
Kā jau virsrakstā minēju, ka lasot aprīļa Cosmopolitan esmu ieraudzījusi visai rupju kļūdu, kuru man kā kārtīgai veģetārietei bija grūti nepamanīt un kura pat sarūgtināja.
Piedodiet, bet jūsu piedāvātā "vēģetāriete" nemaz nav veģetāriete, jo viņa ēd zivis. Bet par
veģetārieti skaitās tad, kad ēd veģetāru uzturu, un veģetārs uzturs pilnībā izslēdz tādus pārtikas produktus, kuru izcelsme nāk no nokautiem dzīvniekiem, ieskaitot zivis, dzīvnieku taukus un pārtiku, kurā ietilpst šie produkti.
Salīdziniet šos 2 vārdus angliski: vegetarian; vegetable. Vai ir kāda līdzība to uzbūvē? Protams, ir! Vārdu pirmā puse veg-, vegeta-. Un pat šis pierāda to, ka vēģetārieši ēd tikai augu izcelsmes produktus.
Es saprastu, ja cilvēks-parastais 1 dienu (vai vairākas), nedēļu vai pat mēnesi atslodzei nelieto jebkuru no gaļām, ir pat dzirdēts arī, ka vegāns paņem atslodzi, lai uzētu gaļu. Bet tādu cilvēku dēļ, kas sevi sauc par "veģetāriešiem", bet tai pašā laikā ēd zivis, mēs - īstie veģetārieši- dzirdam no saviem tuviniekiem un draugiem, paziņām tādas stulbības kā: tu jau zivis/vistu ēd, vai ne?; tur jau nekāda gaļa nav?, un pēdējo jautājumu attiecinot netikai uz zivīm/vistu, bet arī uz desām un visādiem jūras iemītniekiem.
Es ceru, ka Cosmopolitan vairs nepieļaus šādu rupju kļūdu nākotnē. Jo man kā striktai ovo-lakto-veģetārietei jau 3 gadus, šī kļūda lika visiem matiņiem sacelties no drausmām.
29.05.2012 10:23 |

Reitings 7596
Reģ: 29.01.2009
skaidrs es neesmu vegjetariete jo 1x gadā apēdu zivs gabaliņu :D
29.05.2012 11:06 |

Reitings 826
Reģ: 27.04.2012
veģetārismam ir vairāki paveidi, ne veidi - t.i. - tie, neskaitot gaļu , neēd vēl atsevišķus produktus - pienu, olas, medu, nevalkā vilnu, zīdu, nelieto kosmētiku, kažokādu, ādu utt..
29.05.2012 11:07 |

Reitings 925
Reģ: 20.04.2012
Lou, ok, nepareizi rakstīju, atzīstu. Bet jā, veģetārieši traucē, ja savas vajadzības uzspiež citiem, piemēram, atbrauc ciemos kaut vai uz nedēļu, tad nu gatavo īpaši veģetārietim.
29.05.2012 11:10 |

Reitings 2295
Farfalla Vendetta, parasti jau ir otrādi. Veģetārietis atbrauc ciemos, a tur priekš tikai gaļas ēdieni. Un ko tad viņam atliek ēst uzgrieztos gurķīšus un tomātiņus... Tāpēc nereti izveidojas maldīgs priekšstats, ka veģetārieši tikai salātlapas grauž. Vini ēd, un ēd pamatīgi. Bet diemžēl latviešu virtuve nepazīst veģetāro virtuvi
29.05.2012 11:15 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Farfalla Vendetta, man tādi izteikumi šķiet neglīti, jo grozi kā gribi, gāļēdājs vienmēr ir priviliģetā situācijā, jo viņu ir vairāk. Nedomāju, ka ja tev cilvēks rūp, ir grūti pagatavot salātus bez gaļas vai atrast kādu vienkāršu dārzeņu ēdienu vai pašu ciemiņu pieaicināt gatavošanas procesā. Ja vien runa nav par vegānu, ar tiem sarežģītāk. Es negribētu tādus draugus/radus, kuri mani neciena. Tas ir tāpat, kā bezkaunīgi smēķēt nesmēķētāja klātbūtnē, kaut gan var arī aiziet tālāk prom no viņa.
Ārzemēs normālās iestādēs visur ir ēdienkartes veģetāriešiem, ir pat lielveikali veģetāriešiem, nemaz nerunājot par atsevišķiem stendiem un kad rīko viesības, vienmēr jautā vai būs veģetārieši un to, cik daudz. Manuprāt, tā arī civilizētā pasaulē jāizturas pret cilvēkiem, īpaši tādēļ, ka veģetārieši pasaulei dara vairāk laba, nekā slikta.
29.05.2012 11:16 |

Reitings 7596
Farfalla Vendetta nepazistu nevienu vegjetarieti kas uzspiestu savas velmes!pati atpushos kompanijas kur visi dievina galju un parsvaraa uz galdiem salikti eedieni ar galju bet ne jau es atnaacu eest un labi ka vismaz viniem topaa svaigi darzenji ar merciti :D man derees :D
29.05.2012 11:17 |

Reitings 925
Iespējams, man ir slikta pieredze ar veģetāriešiem, jo, cik bijusi saskare (ne tā mazākā, vairāki, arī dzīvots kopā), vienmēr savas prasības, vajadzības uzspieda apkārtējiem.
Jā, nav grūti vienreiz, divreiz pagatavot atsevišķu ēdienu, bet ne jau regulāri.

Ja esi izvēlējies šādu dzīvesveidu, nesagādā citiem neērtības un rēķinies, ka daudzi to īsti nesapratīs, jo tiem, kam nav bijusi saskare ar veģetāriešiem, daudz kas nav skaidrs.
29.05.2012 11:26 |

Reitings 2258
Jo man kā striktai ovo-lakto-veģetārietei jau 3 gadus, šī kļūda lika visiem matiņiem sacelties no drausmām.

Labāk padomā kapēc tik muļķīga kļūda parastā sieviešu žurnālā izraisa tevī tādas dusmas..
29.05.2012 11:29 |

Reitings 2304
Man laikam jāpriecājas, ka mani draugi un radinieki pret mani tā neizturās. Ja cilvēks pie tevis ciemojas regulāri, tātad viņš tev ir tuvs un man nebūtu grūti. Tikpat labi tas var būt arī kāds ar cukura diabētu vai alerģiju pret konkrētiem produktiem vai citām veselības problēmām. Nevaru iedomāties situāciju, kurā man būtu grūti pagatavot šiem cilvēkiem kaut ko atsevišķi. Es to saucu par rūpēm par sev tuvajiem un svarīgajiem un elementāru cieņu.

Un par to, ka daudzi nesaprot, goda vārds, šim arī velku paralēles ar seksuālo orientāciju, jo ir 21. gadsimts un, ja uz galvas kaut kas vairāk par tukšu podu, tad jau sen zināms kas ir veģetārieši un vismaz tik daudz, ka tie neēd gaļu. Nerunāju par to, ka jāzina visas nianses.
29.05.2012 11:32 |

Reitings 2304
Visi mūsdienās visiem sagādā neērtības, invalīdi, jo viņiem redz, vajagot liftus un nobrauktuves un veci cilvēki, jo lēni kustās sabiedriskajā transportā.
Man tiešām nešķiet, ka es pārspīlēju, jo es nesaprotu kādas gan neērtības var sagādāt sveša vai vēl trakāk - tuva cilvēka ēdienkarte.
29.05.2012 11:34 |

Reitings 925
Tikpat labi tas var būt arī kāds ar cukura diabētu vai alerģiju pret konkrētiem produktiem vai citām veselības problēmām. Nevaru iedomāties situāciju, kurā man būtu grūti pagatavot šiem cilvēkiem kaut ko atsevišķi.

Šiem, atšķirībā no veģetāriešiem, nebija izvēles.
Tādiem, protams, bez ierunām atsevišķs ēdiens.
29.05.2012 11:35 |

Reitings 925
Lou, Tu neizproti to, ka Tu runā par dažādiem apstākļiem?
Veģetāriešiem būt par tādiem ir pašu izvēle, pārējiem nav izvēles!
29.05.2012 11:36 |

Reitings 2304
Tad tevi kaitina viņu izvēle, nevis tas, ka tev ir grūti pagatavot viņiem atsevišķi? Tu vispār saproti ko pateici? :D Tu sākumā apgalvoji, ka tev ir grūti regulāri viņiem pagatavot, bet kāda starpība vai tās ir veselības problēmas vai izvēle? Tiešām neglīta attieksme pret apkārtējiem. Tu runā tā, it kā tev veģetārieši pāri nodarījuši.

Un ja kas, var arī sacīt, ka man personīgi tā nebija izvēle, jo es nesaprotu kā var ēst dzīvniekus un pakļaut tos ciešanām. Jā, tā ir mana izvēle - nedarīt pāri dabai.
29.05.2012 11:38 |

Reitings 608
Piedod autore, bet kāpēc ir jāsacepas par kaut kādu rakstu, kurā īstenībā nav nepareizība, bet gan nekonkrētība attiecībā uz pieminētās sievietes uztura veidu. Viņa ir pescoveģetāriete- veģetārisma paveids, kurā var lietot zivis.

Pati esmu veģetāriete jau septīto gadu un skaidri zinu, ko nozīmē būt veģetārietei. Manuprāt,
Tava cepšanās un dusmas par konkrēto rakstu ir lieka.
29.05.2012 11:42 |

Reitings 925
Manā uztverē ir starpība - veselības problēmas vai izvēle.
29.05.2012 11:43 |

Reitings 6324
Ieinteresēja šis temats, sāku lasīt vegsoc.org.
Jūs nelietojat arī kosmētiku, kur izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti, izmēģināti uz dzīvniekiem? Arī saimniecības preces? Apavus nenēsājat ādas?
Neēdat kūkas, nelietojat želatīnu? Neēdat maizi?
Vispār mana pirmā doma, ka tas ir dārgi un nav straujas dzīves dzivotājiem iespējams, ja ievēro visu šajā vegeterian society minēto un ir absolūts veģetārietis, kas tiešām nelieto neko ar dzīvnieku piedalīšanos.
29.05.2012 11:43 |

Reitings 6324
Un par veģetāriešiem ciemiņiem runājot, man šķiet, ka to vajag pieteikt iepriekš vai ņemt līdzi, jo parasti cilvēki nerēķinās un gaļēdāji dod priekšroku lavašam ar lasi, nevis zaļumiem, tas tā - piemērs. Un ja nebūs kas ēd tos zaļumus, tad lieka izšķiešanās.
29.05.2012 11:45 |

Reitings 446
Un kā veģetārieši uzņem ciemiņus gaļēdājus? Tīri tā intereses pēc? Cep viņiem steiku? :-D
29.05.2012 11:45 |

Reitings 925
Tāpat palieku pie tā, ka lielākajai daļai vēģetārisms ir tāpēc, lai slēptu savus mazvērtības kompleksus, lai izceltos citu vidū - cits ar apģērbu, cits ar tetovējumiem, tie ar ēdienu.
29.05.2012 11:47 |

Reitings 2304
MeiteneVārdāKristīne, tie, kuri nelieto neko ar dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām ir vegāni, nevis veģetārieši, jo daudzas sastāvdaļas tiek iegūtas arī nekaitējot veģetāriešiem. Bet jā, es zinu daudzus veģetāriešus kuri nelieto želatīnu, vismaz ne to, kas ir dzīvnieku izcelsmes.
Un es personīgi, nenēsāju ādas apavus, gandrīz (atskaitot vienu vai divas lietas no dekoratīvās) visu kosmētiku pērku eko veikalos (tātad, nav arī testēta) un saimniecības preces tāpat. Man tas nešķiet sarežģīti un es zinu ļoti daudzus cilvēkus, kuri tiešām ievēro visu. Tas ir dzīvesveids, kurš sākumā aizņem daudz laika lai visu izplānotu, bet tikai sākumā.
29.05.2012 11:48 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits