Olbaltuma kūkas
Sastāvdaļas:
* 3 vidēju olu baltumi
* 230 g pūdercukura
* 50 g lazdu riekstu, grauzdēti, bez miziņas
* ½ citrona miza, sarīvēta
* vaniļas ekstrakts
Šis var būt gan liels, liels cepums, gan cepums, kas pasniegts kā kūka. Ja plāno šādas mazas kūciņas pasniegt pēc lielas un pamatīgas maltītes, tad tās cep daudz mazākas. No ārpuses tie ir izteikti kraukšķīgi, bet iekšpusē – sulīgi mīksti.
Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Ar cepampapīru izklāj vienu lielo cepeškrāsns pannu.
2. Rupji sakapā lazdu riekstus.
3. Tīrā bļodā liec olbaltumus un puto. Kad izveidojušās pirmās vieglās putas, pievieno apmēram 1 lielu ēd.k. cukura, turpinot putošanu un neizslēdzot mikseri. Nākamo cukura porciju pievieno, kad iepriekšējais jau labi iemaisījies. Tā pa vienai vai divām karotēm, pēc katras labi sakuļot, iemaisi visu pūdercukuru. Tas prasīs apmēram 7–9 minūtes. Olbaltums ir gatavs, kad tas ir ļoti spīdīgs un, paceļot slotiņu, tas no tās nenokrīt, bet turas klāt ļoti stingri. Līdz ar pēdējo cukura porciju pievieno arī vaniļas ekstraktu.
4. Olbaltuma masā iecilā (nemaisot pārlieku aktīvi) lazdu riekstus un citrona miziņu. Uz sagatavotās plāts liec 4 lielus cepumus/kūkas un liec krāsnī. Cep 20 minūtes. Tad samazini temperatūru uz 120 grādiem un turpini cepšanu vēl 35 minūtes. Izslēdz krāsni, ļoti uzmanīgi paver durvis 2 cm platumā un ieliec koka karoti. Atstāj cepumus atdzist krāsnī vismaz 6 h vai, vislabāk, visu nakti.