Dzīvoju Somijā, bet Zviedrijā (konkrētāk Stokholmā) esmu bijusi vien 2 reizes. Nespēju novērtēt, kura man patīk vairāk, jo 1)esmu bijusi Zviedrijā tikai kā tūrists un 2) Somiju zinu daudz daudz vairāk un esmu arī diezgan apceļojusi. Ja par galvaspilsētām, tad Stokholma man patīk daudz vairāk. Helsinki man īpaši nepatīk, no Somijas pilsētām man mīļākās ir Turku un Oulu, bet labprāt dzīvotu arī Rovaniemi.
Par cilvēku glītumu/neglītumu - šeit, kā jau visur ir gan tādi, gan tādi :D Salīdzinoši daudz apaļas meitenes, puiši liekas vairāk rūpējas par savu augumu. Nepatīk meiteņu stils - tie legingi (neatkarīgi no figūras) un kedas kājās..fui. Uz ielām un baseinā var redzēt ļoooti daudz sportojošu pensionāru, kas pozitīvi, bet ļooti maz sportojošu meiteņu :D
Par dzīvi - te viss ir dārgi, ja salīdzina ar LV cenām/algām, bet, ja skatās attiecībā pret Somijas algām, tad ir pilnīgi ok. Kā tūrists uz šejieni diez vai brauktu dēļ tām pašām cenām, jo LV vidējo algu ir ļoti vienkārši iztērēt 3 dienās (ieskaitot viesnīcu, ēšanu) :D
Patīk, ka te ir ļoti droši - ejot tumsā mājās, nebaidos, ka kāds uzbruks, ka klubā kāds apzags vai no rīta mašīnai nebūs spoguļu. Manuprāt, šī valsts ir ideāla ģimenes veidošanai. Šeit ir ļoti laba izglītības sistēma, sociālās garantijas, u.tml.
Negatīvais - tā kā dzīvoju vairāk uz ziemeļiem, tad rudenī ir visai pelēks un ziema ir garāka. Bet dzīvošanai ziemeļos ir liels pluss - pa logu var skatīties ziemeļblāzmas :)
Bet, ja par ēdienu, tad es nākamnedēļ bibliotekā ņemšu somu tradicionālo recepšu grāmatu, pēc tās studēšanas varēšu labāk pakomentēt ēdienu. Bet man ļoti garšo ziemeļbrieža gaļa, viili un rahka. Un salmiaki arī beidzot iegaršojās! :D