Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Somija vs Zviedrija

Reitings 1319
Reģ: 10.10.2010
Sveikas tās, kuras nav aizgājušas tusēt un visas pārējās arī! :)

Mani jau sen interesē skandināvu valstis. Tiešāk sakot, īpaši šīs divas. Izdzirdot šo valstu nosakumus, smieklīgi, bet kņudoņa vēderā parādās :D . Ko jūs man varat pastāstīt par šīm valstīm. Protams, var google ienākt un palasīt wikipediju, bet šoreiz man laikam vairāk jūsu, personīgie viedokļi interesē. Vienalga par ko: cilvēki, ēdiens, atmosfēra, alga, dzīvošana.

Un vēl, Skandināvu vai skandināvu?
17.03.2012 22:53 |

Reitings 1319
...
17.03.2012 22:54 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Esmu bijusi vairākkārt gan Somijā, gan Zviedrijā.
Mani Skandināvijas valstis vispār īpaši nesaista (vienīgais, uz Norvēģiju gribētos), bet no šīm divām viennozīmīgi daudz labāk patīk Zviedrija.
Somija (ok, esmu bijusi tikai Helsinkos) likās līdz ārprātam garlaicīga. Arī paši somi īpaši nepatīk - diezgan nesmuki cilvēki un asociējas ar lētā alus strēbējiem. :D

Zviedrija patīk daudz vairāk, Stokholma ir diezgan forša un arī zviedri liekas sakarīgāki cilvēki.

Neuztvert šo personīgi, tikai mani subjektīvie iespaidi! :)

Par otru jautājumu, mnuprāt, pareizāk ir Skandināvijas valstis. Un šajā gadījumā es vismaz rakstu ar lielo burtu.
17.03.2012 22:58 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Mans subjektīvais viedoklis. Subjektīvs gan tāpēc, ka Somijā man dzīvo draugi, gan tāpēc, ka Zviedrijā esmu bijusi darba dēļ, bet Somijā vairāk tomēr atpūtusies. Somija patīk labāk, jo dzīvošana tur ir lētāka, attieksme pret iebraucējiem labāka, arī vide ir mazāk atšķirīga. Zviedrijā ir tā, ka tur bez valodas zināšanām varētu klāties krietni grūtāk nekā Somijā, studiju programmas ir labākas (vismaz tās, kuras esmu salīdzinājusi/pētījusi). Ja domā par nākotni+valoda nav sveša, tad iesaku Zviedriju. Ja tomēr svarīgs ir arī kaut kas cits, tad Somiju.
17.03.2012 23:04 |

Reitings 1475
Reģ: 05.01.2010
Kabe,
tu domā ar valodas zināšanām angļu vai tieši zviedru valodu? Jo cik saprotu Zviedrijā gandrīz lielākā daļa prefekti runā angliski.
17.03.2012 23:06 |

Reitings 7596
no tam visam neesmu bijusi Norvēģijā bet ļoti gribētos.stāsta ka daba tur esot pasakaina :)
17.03.2012 23:09 |

Reitings 5709
Par tiem neglītajiem cilvēkiem Somijā nepiekritīšu (varbūt tūristus redzēji?), jo pazīstu vairākus ļooooti hot somu vīriešus. (l) Vispār skandināviem ar vīriešiem ir paveicies krietni vairāk, manā skatījumā. :)

Par valstīm.. Somijā ir fantastiski ezeri. Tiešām fantastiski. Arī daba polārā loka apvidū - burvīga. Kultūra, mentalitāte, izpratne par pienākumiem.. somiem tas ir augstā līmenī.

Ar zviedriem bijusi krietni mazāka darīšana, tāpēc nespriedīšu.
17.03.2012 23:12 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Gardumiņa, zviedru. Angļu valodā perfekti ar mani runāja gan Somijā, gan Zviedrijā, taču tad, kad pati interesējos par studiju iespējām, nezinot nedz somu, nedz zviedru val., Somija pēc draugu atsauksmēm bija labāks variants. Bet es minēju, ka tas ir subjektīvais viedoklis. Ja būtu jāizvēlas starp Dāniju vai Zviedriju, piemēram, tad es ieteiktu otro.
17.03.2012 23:13 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Jā, es arī biju pārsteigta, cik šeit (Zviedrijā) perfekti runā angliski, ok, te ir pilns ar ārzemniekiem, bet pat 80 gadīgas zviedru kundzītes, sakumā šķiet, itkā nacionāli noskaņotas, konservatīvas, (kas, protams, vispār zviedriem ir raksturīgs ļoti daudzās lietās)- nē, nē, es jau neprotu tā īpaši labi, bet kad sāk... man tiešām acis lielas, ļoti pareizi un bez akcenta.
17.03.2012 23:14 |

Reitings 15092
Salomē, tūristi ir tie, kuri radījuši iespaidu par tiem lēta alus strēbējiem. :D
Esmu gan darbu, gan draudzeņu nedarbu (:D) dēļ satikusi somu vīriešus - nuuu ne tos skaistākos eksemplārus acīmredzot. :D
17.03.2012 23:17 |

Reitings 5087
Valodas ziņā esmu izlaista vispār, gausi man iet ar to zviedru valodu, jo nevienā mirklī nav radušās problēmas saziņai angļu valodā, pat tad, kad strādāju Galerijā, apkalpoju klientus angliski.
17.03.2012 23:17 |

10 gadi
Reitings 2910
Reģ: 27.08.2009
Somija man tagad visu mūžu būs mīļa valsts, jo asociējas ar ļoti patīkamu laiku manā dzīvē, bet nu, ja tā objektīvi, tad mīnusi ir laikapstākļi (ļoti mainīgi, vismaz šajā rudenī un ziemā);
samērā kalnains reljefs (ar LV salīdzinot), ko paspilgtina dārgais sabiedriskais transports un cilvēku tieksme uz pārvietošanos ar velosipēdiem - protams, ja gribi uzlabot fizisko formu un nav žēl laika un spēka, tad tas nav uzskatāms par mīnusu;
tas, ka viss tomēr vidējam latvietim liksies dārgs;
pieļauju, ka draugus varētu būt grūti atrast, jo somi nav uz iepazīšanos tendēti;
veikalu darba laiki (svētku dienās ciet, brīvdienās saīsināts darba laiks), alkohols reti izkaisītos spec.veikalos;
maz izklaižu iespēju, īpaši, ja pierasts pie Rīgas naktsdzīves, viss veras ciet agri;

pozitīvais:
sakopta vide;
laipni, pieklājīgi cilvēki, arī atsaucīgi vajadzības gadījumā;
fascinējoša daba, īpaši galējos ziemeļos;
organizētība, termiņu, sab.tr.grafika ievērošana;
veselīga attieksme pret pasauli - pastāv ļoti daudz second-hand veikalu, kuros iepērkas un savas mantas bez snobisma nodod dažādu soc. slāņu cilvēki;
maz pīpējošu vai uz ielām dzerošu cilvēku, daudz sportistu - kopumā iedvesmo veselīgākai dzīvei.

Par Zviedriju nemācēšu teikt, esmu bijusi tikai Stokholmā, pilsēta kā pilsēta.
17.03.2012 23:21 |

10 gadi
Reitings 2910
Reģ: 27.08.2009
Ak jā, angliski ļoti labi runā visi līdz ~60g. vecumgrupai. Un par somu vīriešiem piekritīšu Salomē - tīri vizuāli liela daļa (daudz, daudz lielāka kā Latvijā) ir končas, bet tas jau, protams, no gaumes atkarīgs. (Es konkrēti te runāju par jauniem puišiem, ne vīriešiem ap 30.)
17.03.2012 23:24 |

Reitings 5087
Zviedri ir glītāki par somiem, kam vairumam ir nosliece uz apaļīgumu, baltu ādu, skropstu trūkumu, tipisks soms, manuprāt, nedaudz izskatās pēc mopša. Zviedros nereti var manīt ļoti klasiskus vaibstus, iizteiktu kaulu struktūru, vairāk uz kalsnumu, slaidi, gari, turklāt viņi ir pārsteidzoši iedeguši, solārijs lielā cieņā (plaši izplatīta drop in sistēma, kad samaksā automātā, pats iztīri un guli kaut stundu, neviens nekontrolē tavu ādas stāvokli, ne vecumu), tādu mūsdienu dendija stilu. Teikšu, ka vīriešiem šeit ir daudz stilīgākas drēbes kā Latvijā. Ko nevar teikt par sievietēm, nav elegances, plati maisveida paltraki, šļūcamzābaki. Pārsvarā zemo šasiju, platiem pleciem, druknas.

Es varētu rakstīt daudz tādu sīkumu, jo visu šo gadu tiešām esmu pavadījusi vērojot, bet varbūt nevajag, par daudz.....
17.03.2012 23:25 |

Reitings 1319
karinjo, es tiešām būšu priecīga to visu lasīt. :D
17.03.2012 23:35 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Esmu bijusi visās Skandināvijās valstīs, mani favorīti ir Islande un Norvēģija, taču, ja runājam par diskusijā minētajām valstīm, tad piekrītu meitenēm, kas raksta par Somijas ziemeļu skaistumu, īpaši to izbaudīju, kad devāmies uz Nordkapu Norvēģijā. Tādi ūdeņu plašumi, lieli, kuģojami ezeri, uz ceļiem manāmi ziemeļbrieži, kas ne tikai mierīgi ceļa malā gumza zāles kumšķus, bet dažkārt negaidīti izlec uz brauktuves..., nelieli zvejnieku ciematiņi, ganu būdas ar zāli apaugušiem jumtiem un sūnām, kadiķi, ķērpji. Ir reģioni, kas ir civilizācijas tikpat kā neskarti, mierīgi var nobraukt 200km un neieraudzīt nevienu cilvēku un mašīnu.

Zviedrijā bieži sanāk būt darba darīšanās, bet tas jau ir pavisam kas cits, tā ir zibenīga ieskriešana Stokholmā un -žikt- atpakaļ mājās :)
18.03.2012 00:43 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Zaķi! Somus par neglītiem nosaukt! Tu Kimi esi redzējusi? Ja jā, tad fuj, kauns Tev. :D
18.03.2012 00:48 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Dzīvoju Somijā, bet Zviedrijā (konkrētāk Stokholmā) esmu bijusi vien 2 reizes. Nespēju novērtēt, kura man patīk vairāk, jo 1)esmu bijusi Zviedrijā tikai kā tūrists un 2) Somiju zinu daudz daudz vairāk un esmu arī diezgan apceļojusi. Ja par galvaspilsētām, tad Stokholma man patīk daudz vairāk. Helsinki man īpaši nepatīk, no Somijas pilsētām man mīļākās ir Turku un Oulu, bet labprāt dzīvotu arī Rovaniemi.
Par cilvēku glītumu/neglītumu - šeit, kā jau visur ir gan tādi, gan tādi :D Salīdzinoši daudz apaļas meitenes, puiši liekas vairāk rūpējas par savu augumu. Nepatīk meiteņu stils - tie legingi (neatkarīgi no figūras) un kedas kājās..fui. Uz ielām un baseinā var redzēt ļoooti daudz sportojošu pensionāru, kas pozitīvi, bet ļooti maz sportojošu meiteņu :D
Par dzīvi - te viss ir dārgi, ja salīdzina ar LV cenām/algām, bet, ja skatās attiecībā pret Somijas algām, tad ir pilnīgi ok. Kā tūrists uz šejieni diez vai brauktu dēļ tām pašām cenām, jo LV vidējo algu ir ļoti vienkārši iztērēt 3 dienās (ieskaitot viesnīcu, ēšanu) :D
Patīk, ka te ir ļoti droši - ejot tumsā mājās, nebaidos, ka kāds uzbruks, ka klubā kāds apzags vai no rīta mašīnai nebūs spoguļu. Manuprāt, šī valsts ir ideāla ģimenes veidošanai. Šeit ir ļoti laba izglītības sistēma, sociālās garantijas, u.tml.
Negatīvais - tā kā dzīvoju vairāk uz ziemeļiem, tad rudenī ir visai pelēks un ziema ir garāka. Bet dzīvošanai ziemeļos ir liels pluss - pa logu var skatīties ziemeļblāzmas :)
Bet, ja par ēdienu, tad es nākamnedēļ bibliotekā ņemšu somu tradicionālo recepšu grāmatu, pēc tās studēšanas varēšu labāk pakomentēt ēdienu. Bet man ļoti garšo ziemeļbrieža gaļa, viili un rahka. Un salmiaki arī beidzot iegaršojās! :D
18.03.2012 10:57 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Piekrītu, ka Somijas ziemeļos ir skaisti - tikko man vieni ziemeļnieki savu dzīvesvietu prezentēja, turklāt tagad nodarbojos ar šīs vietas analīzi, bet dzīvot ilglaicīgi es tur nekad nevarētu - nez cik daudzas meitenes patiešām ilglaicīgi priecājas par sniegu, aukstumu un polāro nakti :D Ja runa par dzīvošanu, tad vēl milzīgais bezdarbs un tas, ka šie ziemeļnieki angliski runā nudien šausmīgi. Cenšos, bet gandrīz neko nesaprotu :D

Ja man būtu jāizvēlas starp šīm 2 valstīm, tad ņemtu Zviedriju un konkrētāk dienvidu daļu. Somijas pilsētas man liekas diezgan neglītas, bet lauku dzīve nekad nav bijis mans sapnis.
18.03.2012 11:39 |

Reitings 502
Jau brīdī, kad prāmis sāka iekuģot Zviedrijas teritorijā, iemīlējos tajā valstī. Pusotru mēnesi tur nodzīvoju un iemīlējos vēl vairāk - valoda, daba, cilvēki, pilsētas, pilsētiņas. Tāds miers, harmonija.
Daba, principā, ir līdzīga LV dabai, tikai ir akmeņaināka, klinšaināka. Laika apstākļi arī ir līdzīgi. Cilvēki ir pieklājīgi, atvērti, ļoti labi zina angļu valoda (reti kurš bija tāds, kas nespēj angliski komunicēt). Zviedrijā bijām būvniecības preču veikal;a, iepirkāmies ar draugu, pārdevējs tā vienkārši izsaka komplimentus man, apjautājas draugam, vai esmu viņa sieva, viņš saka, ka nē. Pārdevējs uzreiz: "Bet varētu būt, vai ne?" :) :D LV tas liktos uzbāzīgi un ziņkārīgi, bet ne ZViedrijā. Mēs gan dzīvojāmies pa mazu pilsētiņu, Stokholmā, iespējams, tā nemaz nebūtu.
Dzīves līmenis tur, protams, ir krietni augstāks - dārgāks, bet cenas ir atbilstošas ienākumiem.
Pilsētas skaistas. Man patīk, uz turieni es varētu pārvākties :)
18.03.2012 12:44 |

10 gadi
Reitings 4299
Reģ: 03.08.2009
Somijā neesmu bijusi, bet Zviedrijā nodzīvoju pus gadu. Patīk ciemoties, bet dzīvot tur gan man nepatiktu, jo man nepatīk skandināvu mentalitāte. Darbā visu laiku jāsaskaras ar viņiem un, šķiet, ka tā sabiedrība dzīvo kaut kādā burbulī, un viņi nesaprot elementāras lietas, pārāk daudz uzticas svešiniekiem. Kas par daudz, tas par skādi. Un vēl tas, ka, sakarigi parunāt ar sava vecuma divdesmitgadnieku ir praktiski neiespējami. Prāts parādās tur apmēram no 30. Bet nav nekāds brīnums, jo viņiem līdz 25 gadiem ir normāli ka vecāki uztur...

Zviedu valoda gan man patīk tāpēc to arī mācos. :)
Somu valoda ir smieklīga, piemēram, @ ir miukumauku :D
18.03.2012 14:07 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits