Lielākā daļa to cilvēku, pasaules mērogā, kurus es cienu un gribētu viņiem līdzināties ir bez izglītības. Ne tikai uzņēmēji un kaut kā jauna ieviesēji, kas pabeidza tikai skolu vai pameta universitāti pirmajos kursos, bet arī konkrēti manu darbības jomu pārstāvošie. Par savu es saucu visu radošo sfēru, tā kā pati studēju to. Bez mākslīgas sevis saslavēšanas, bet tomēr uzskatu sevi par inteliģentu, domājošu un interesantu cilvēku. Universitāte man to nav devusi, es tāda biju vienmēr, cik vien sen sevi atceros. Universitāte nav arī spējusi aizlāpīt tos robus, kuri man sevī nepatīk, ja kaut kas mainās uz labo pusi, tad pateicoties tam, ka pati interesējos un daru to sevis dēļ.
Atgriežoties pie šiem visiem maniem elkiem - atrast kādu ar augstāko izglītību ir grūti. Varbūt no 10 cilvēkiem tie būtu kādi divi. Nevaru iedomāties, ko pašpietiekamam cilvēkam var dot augstākā izglītība. Ja ir mērķis un zini kā to darīt, studijas bieži vien ir traucēklis.
Te kāda teica, ka nezina nevienu, kurš nožēlo to, ka mācījies. Es gan zinu. Varbūt ne gluži nožēlo, bet es zinu kādu visai savā jomā (atkal jau radošajā) veiksmīgu vīrieti, kuram ir pabeigta maģistrantūra un viņš vienmēr teicis, ka mājās iemācījies krietni vairāk nekā skolā, tikmēr kamēr lekcijās bieži vien bija garlaikots un uzskata, ka varējis arī nemācīties, bet tā kā budžetā, tad nu žēl tikai iztērēto laiku. Nemaz nerunājot par tiem kaut ko sasniegušajiem, kas iesāka un saprata, ka nav vērts turpināt.
Te laikam ir ļaunākais punkts par mani pašu, jo ja man kāds jautās, kādēļ tad es studēju, man jāsaka, ka tas ir kontaktu, apmaiņas programmu, stipendiju un citu iespēju dēļ, kas tiek dotas studentiem. :-D Piemēram, es vēlos nākamgad sākt mācīties ārzemēs, bet tas ir tikai tādēļ, ka man ir bail, ka es nespēšu "iefiltrēties" tajā mani interesējošajā jomā bez izglītības un augstskolā iegūtajiem paziņām.
Nobeigumā visus manus uzskatus par izglītību par saīsināt līdz Kventina Tarantino citātam - "When people ask me if I went to film school I tell them, 'no, I went to films.'" :-D