Kad biju Briselē, piedzīvoju ne vienu vien aizsprieduma sabrukumu. Ar meitenēm gadījās nomaldīties pēc ekskursijas - aizbraucām ar metro uz citu pilsētas galu, uz to, kur viesnīcai bija paredzēts būt nākamajā dienā. Un, loģiski, ka nevaram atrast savu viesnīcu, maldamies, maldamies, bet jau tumšs, pāri pusnaktij. Vienīgie cilvēki, kas vēl kaut kur staigā, bija arābi, jo, principā, aizbraucām uz tādu īstu arābu rajoniņu. Ko es varu teikt? Ļoooti izpalīdzīgi cilvēki. Satikām gan maza veikaliņa pārdevējus, kuri angliski gan ne īpaši mācēja, bet kartē mēģināja atrast, pat pasauca no otrā stāva un pamodināja savu veco tēvu, kurš tur "ilgāk jau dzīvojis, varbūt zinās". Satikām laipnu viesnīcas administratoru, kurš meklēja pareizo adresi internetā un lika skriet uz pēdējo metro (nezinu, ko būtu darījušas, ja nebūtu paspējušas). Satikām tādus īstus musulmaņus, garajos apģērbos un ar bārdām, kuri sīki izstāstīja ceļu, bet ļoti piekodināja, lai uzmanamies, jo "neesot drošs rajons". Tikām līdz kādai ielai, kur tuvojās neuzticama paskata arābs, kurš vispār izskatījās pēc narkomāna. Gājām tik uz priekšu, lai ātrāk no viņa tiktu prom, viņš iet pakaļ, kaut ko saka. Sapratām tikai - it's dangerous, don't go there. Nu jā, pēc pāris metriem brauc pretī mašīna ar skaļi dārdošu mūziku un ar vīriešiem, kas izliekušies pa logu. Tad paklausījām un negājām tur. Un beigās iegājām kādā picērijā, viesmīlis kā reiz beidza darbu un piedāvājās mūs pavadīt līdz viesnīcai, jo esot ļoti netālu. Tā arī bija, pavadīja līdz pat durvīm. Labi, ka tā, jo pa ceļam bija jāiet garām vienai ļoti šaubīgai kompānijai, no kuras jau tāpat skanēja uzsaucieni un svilpieni. Tā, lūk, mums izgāja. Tajā pašā naktī, cita meiteņu grupiņa arī nomaldījās, vaicāja ceļu baltajiem. Un viens no šiem baltajiem nozaga vienai no meitenēm telefonu.
Ko es ar to gribēju pateikt? To, ka tiešām nav jāspriež pēc cilvēkiem pēc viņu reliģiskās piederības, tautības, utt., bet pēc paša cilvēka. Protams, es tagad nedomāju, ka visi arābi vai musulmaņi ir mīļi un jauki kā mazi jēriņi, jo es zinu, ka ir arī pretēji eksemplāri. Bet man ir skaidrs, ka stereotipi ne pie kā laba nenoved. :-P