Stila un iedvesmas avots ikvienam!

22.03.2012

Apgāds Zvaigzne ABC tikko izdevis unikālu grāmatu – "Modes vēsture", kurā apskatītas tērpu veidošanas tendences pēdējo divu gadsimtu laikā – no astoņpadsmitā gadsimta beigām līdz pat mūsdienām.

Šo izdevumu jau pamanījuši un ārkārtīgi atzinīgi novērtējuši arī Latvijas modes un stila guru. Bruno Birmanis: "Tik visaptveroša grāmata latviešu valodā pieejama pirmo reizi. Varētu sacīt, ka šis ir pamatu pamats modes vēsturē. Ļoti viegli lasāma, tiešām lasāma. Svarīgi arī, ka autore ievērojusi kontekstu starp modi un sabiedriski politiskām norisēm. Es ļoti priecājos, ka šī grāmata papildinās manu krājumu."

Natālija Jansone uzsver: ""Modes vēsture" noderēs visiem interesentiem, ne tikai ar modi saistītiem cilvēkiem. Grāmatas trumpis ir tas, ka viss ir ļoti viegli atrodams un modes notikumi vērtēti kontekstā ar laiku. Personiski man patīk vēl tas, ka še vietu atradis arī Aleksandrs Makvīns, viņa darbi un biogrāfija."

Izdevuma unikalitāte rodama vairākos aspektos; tā kā grāmatas par tērpu modi latviešu valodā vispār izdotas maz, šajā modes virzieni ir apskatīti līdz pat prognozei par to, kā mode mainīsies laikā līdz 2020. gadam. Uzmanība veltīta arī katra laikposma aksesuāriem – apaviem, rotām, jostām, brillēm, somiņām, cepurēm, turklāt saistībā ar attiecīgā laikposma stila ikonām – Tvigiju, Bridžitu Bardo un Odriju Hepbernu, Madonnu, Rolling Stones, Gregoriju Peku un daudziem citiem.

Autore Nikola Džeina Stīvensone kopš 1966. gada publicē rakstus par modi un strādā par stilisti, pašreiz viņa Londonas Mākslas universitātē lasa lekcijas par modi un stilu kinofilmās un ir veidojusi izstādes par dažādām izcilām modes un stila pasaules slavenībām. Savukārt grāmatas tulkotāja Stella Pelše pati ir mākslas vēsturniece, tāpēc grāmatā maksimāli precīzi parādīta modes saistība ar attiecīgajā laikmetā valdošajiem modes un mākslas stiliem. "Modes vēsture" stāsta par augsto modi, prêt-à-porter apģērbiem un ielu stilu. Tā ir gan izsmeļoša uzziņu literatūra, gan aizraujošs stāsts par modes vēsturi, gan noskaņu un iedvesmas avots, kas turklāt papildināts ar brīnišķīgiem attēliem un fotogrāfijām.

Komentāri [16]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Aij, cik jauki! :) Pirmo reizi mūžā esmu vinnējusi kādā konkursā!!! Esmu neizsakāmi priecīga :)))
28.03.2012 21:29 | saite | Atbildēt

+0
Sveikas! Konkurss noslēdzies - ar prieku paziņojam divas uzvarētājas, kas dāvanā saņems minēto grāmatu. Sveicam meitenes ar segvārdiem Gardumiņa un Rita Vidže. Ar uzvarētājām sazināsimies personiski! Paldies visām, kas piedalījās konkursā!
28.03.2012 17:42 | saite | Atbildēt

+0
Nu jau sāku lasīt.
Patiešām interesanti izzināt modi sākot no tās pirmsākumiem . :)
27.03.2012 17:28 | saite | Atbildēt

+0
Mode... Četros burtos ietērptā modernās pasaules krāšņākā sastāvdaļa. Tā izdaiļo, izkrāso, veido un rada, ir nesadalāma un neatņemama ikdienas dzīvē un.. tik skaista. Jā, pati mode. Tā dod mums iespējas izzināt pagātni, sajust tagadni ne tikai ar savām acīm, bet arī caur citu cilvēku priekšstatiem un reizēm mēdz pavērt skatu arī nākotnē. Man mode, galvenokārt, ir burvīga izdevība katru dienu izdzīvot citādi. Pēc rīta dušas, atverot skapja durvis un domājot, vai šodienai vairāk derētu laškrāsas kardigans ar iemīļotajiem džinsiem vai melnie zīmuļsvārki un stīvinātā blūzīte, es jūtos tik sievišķīgi jauki, jo nekad nevaru izvēlēties. :) Mode ir estētiskākās un acīmredzamākās dzīves ikdienas izvēles. Tā ir fantāziju augsne mūsu iekšējās pasaules un noskaņojuma atspulgam, kas kā konfekšu veikala apmeklējums bērnam, liek patīkamā satraukumā ietrīcēties katras sievietes sirdij.
27.03.2012 15:38 | saite | Atbildēt

+1
Modi pielīdzinu karuselim - bezgalīgs, ciklisks krāšņums un labi pazīstams jau no bērnības. :) Kad kaut reizi esi vizinājies šajā karuselī, tad tu no tā izkāp kā hameleons,jo tā dod pieredzi,kā to viltīgi izmantot katrā dzīves situācijā. Reizēm man nepatīk, ka modi mūsdienās pasniedz kā preci - it īpaši reklāmās, kur aicina "nopirkt" individualitāti no pakaramā. Tas taču nav iespējams!!!
26.03.2012 17:55 | saite | Atbildēt

+1
Mode, manuprāt, ir kas tāds no kā ir jāgūst prieks - bauda. Tā ir sava veida mākslas izpausme. Ja tev ar to nav jautri, ja tas nesagādā prieku, tas nav tā vērts. Manuprāt mode ir vairāk prieks un eksperementēšana, tas ir justies labi par to kāds Tu esi, kā izskaties, izmēģinot daudz ko jaunu izskata ziņā un galvenais labi pavadīt laiku. Mode ir lielisks pašizpausmes veids, jo īstenībā ja labi ieskatās tā ir ik uz stūra, pat visvienkāršākajās lietās un "antimodiskajos" cilvēkos :) Mode manā uzskatā ir brīvība tam kā Tu izskaties gan iekšēji gan ārēji, pilnībā atbrīvots cilvēka iekšējais ES :)))
26.03.2012 11:32 | saite | Atbildēt

+0
Mode man ir īsts piedzīvojums drēbju skapī!
Mode manu pelēko ikdienu padara krāšņāku!
Mode man neļauj stāvēt vienā laikā!
Mode mani apraksta dažās sekundēs svešiniekiem!
Mode man ļauj eksperimentēt ar sevi un ķermeni!
Mode manu maciņu iztukšo visvairāk! :D
Bet tā vispārīgi, mode ir kas skaists..tā ir aizraušanās, lai cilvēkam būtu interesantāk dzīvot. :)
Patīk apskatīt kā laika gaitā viss mainās, kā izgudro ko jaunu un nebijušu. Fakts, ka apģērbi padara ķermeni skaistāku, ar pareiziem paņēmieniem var arī izmainīt figūru.
Bet mode katram ir arī sava, kā saka - tas ir ritms, kur soļus izvēlamies mēs paši!
25.03.2012 19:17 | saite | Atbildēt

+0
Pirms daudziem gadiem, kad biju bērns, daudzas savas skolas brīvdienas pavadīju pie savas vecmāmiņas Rīgā. Īstā dzīvesvieta bija mazpilsētā, tieši tādēļ braucieni uz Rīgu likās, kas ļoti nozīmīgs.
Dzīvojoties pie vecmāmiņas, kādu dienu vecmāmiņas atvilktnē atradu ļoti vecus modes žurnālus, ja nemaldos tie varēja būt žurnāli „Rīgas Modes”. Tie likās tik nereāli - skaistas sievietes, skaisti zīmējumi, tā laika dizaineri un, protams, APĢĒRBS! Ar vecmāmiņu kopā izskatījām visus, viņa man stāstīja par savu jaunību – kā ģērbusies, kas toreiz likās skaisti un, kas varbūt ne tik skaisti. Kā tagad ir viss mainījies un kā viņa to uztvēra tagad ar savām acīm. Runājām par modi visās dzīves sfērās – gan arhitektūrā, gan mūzikā ... Pirmo reizi mūžā, skatoties ar sava bērna acīm, es sapratu, cik modes mīloša ir mana sirmā omīte! Viņa savos 70 gados joprojām krāsoja lūpas, viņa joprojām veidoja frizūras (viss bija pēc tā laika jaunākajām modes tendencēm). Viņa visu laiku bija līdzi laikam. Un ziniet, tas ir nācis man mantojumā! Tagad, kad vecmāmiņas nav, varu teikt viņai lielu paldies – jau no tiem laikiem zināju, ka mana nākotne un karjera būs saistīta ar modi. Tā arī notika. No savas mazpilsētas pārcēlos uz galvaspilsētu – Rīgu. Sāku mācīties modes sfērā. Es pilnīgi tiku apburta ar modes tendencēm, ar modes vēsturi, ar modes prognozēšanu. Manuprāt, tā ir viena no skaistākajām mākslas nozarēm. Pat, ja modes skeptiķi saka, ka ir muļķīgi sekot modei, viņi neapjauš, ka vienalga – gribot / negribot, mode ietekmē visas mūsu dzīves sfēras. Tikai vai mēs mākam to visu sniegto paņemt?
Un vienmēr atcerēšos, ko mana omīte man teica : „Meitiņ, modē viss jaunais būs labi aizmirsts vecais” Toreiz nesapratu, tagad gan. Tādēļ ir tik svarīgi arī modes vēsturi pārzināt, ja modi uzskatāt par savu dzīves sastāvdaļu! Īsāk sakot, mode manā dzīvē nes lielu lomu jau no agras bērnības. Priecājos, ka tagad tā ir mana ikdiena un ļoti ceru, ka arī mana nākotne! Mode ar savu nepastāvību un krāšņumu, citreiz pat dullumu, ir mani savaldzinājusi pilnībā. Galvenais vajag tai ļauties 
23.03.2012 21:13 | saite | Atbildēt

+0
Man mode saistaas ar lielu radosu darbu-manaa saprasanaa ,taa ir maaksla!Salikt tonus,uztaisiit kaut ko taadu,kas veel tikai buus varbuut modee...!
Es tagad straadaaju ar savu 1930.gadu mezgiinu kleitu,kurai apaksaa ir vesels staasts!Es redzu to sievieti , juutu vinu !Vina esot kleitu uzvilkusi tikai paaris reizes ,ejot ar savu viiru-Latvijas virsnieku ,uz sviniigiem pasaakumiem!Es izjuutu caur so kleitu laikmetu, taa laika modi!Pats interesantaakais ,ka nekad nevareeju iedomaaties,ka vareesu atkal izmantot kaut ko no tiem laikiem ,muusu dienaas!Izdevaas !Tas lielaakais prieks!Paldies sievietei ,kura man so skaisto kleitu uzticeeja -atstaaja mantojumaa!
Veeleetos graamatu savaa iipasumaa tiesi sii iemesla deel-izjust pagaatni,caur modi!
23.03.2012 17:37 | saite | Atbildēt

+0
Priekš manis mode nav tikai kāds apģerba gabalu sakombinējums,tieši ar modes palīdzību es varu uzlabot garastāvokli gan sev,gan arī apkārtējiem cilvēkie. Mode padara manu dienu gaišāku. Neēsmu no tām, kas skrien pakaļ jaunākajām modes tendencēm un zīmoliem. Es vnk ģērbju to,kas man patīk un kādā apģērbā jūtos ērti. Īpaši dažāda smodes pērles var atrast dāžados second hand veikalos un protams mammas skapī arī. Mani fascinē tie cilvēki,kuri katru rītu ar lielu pacietību saskaņo visus savus apģērba gabalus un tiešām pēc tam staigā kā īsts modes mākslas darbs. Tik patīkami skatīties uz cilvēkiem,kuri ir parūpējušies tieši par savu personīgo stilu,nevis mēģina izskatīties pēc iespējas modīgāk. Manuprāt,mode tas ir katram savādāk saprotams. Mode-tās nav tikai lupatas, kuras ģērbjam,bet tas ir dzīvesveids kādu mēs izvēlamies dzīvot.
23.03.2012 15:05 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits