Kad sākas vasara?

06.07.2007, elina_stengrevica

Nesen kādā pasākumā mēs ar draugiem un draudzenēm runājām par to, kad kuram sākas vasara. Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos, bet vasara nebūt nesākas 1.jūnijā, tā sākas... atkarībā no dzīvesveida.

Kāds izteicās, ka galīgi nepareizi esot tas, ka astronomiskā vasara sākas 21.jūnijā. Ka diena, kad diena ir visgarākā un nakta visīsākā, īstenībā esot jau vasaras vidus. Un vasara sākoties apmēram maijā, kad ziedi ir pilnbriedā un dabai - ja salīdzina ar diennakts ciklu - ir vēls rīts. "Kā vasara var sākties tad, kad dienas jau kļūst īsākas?" vaicāja kāda meitene.

Cits viedoklis bija, ka vasara sākas ar skolēnu brīvdienām. Tā ir jau bērnībā izveidojusies sajūta, ka vasara sākas 1.jūnijā. Apmēram tajā nedēļā notiek brauciens uz laukiem un tad vasaras uzdzīve līdz pat rudenim, kas iestājas 1.septembrī.

Mēģināju noformulēt arī savu "vasaras sajūtu". Man laikam vasara sākas katru gadu citā laikā. Šogad - izteikti 1.jūlijā, kad bija beigušās mācības un vakaros var beidzot darīt, ko grib. Citu gadu - kaut kad maijā, kad ievācos pie draudzenes mājiņā pie jūras, mēs taisām auksto zupu un katru dienu pēc darba es no pilsētas braucu "pretim vasarai, saulrietiem un jūrai".

Un kāpēc vispār ir svarīgi noformulēt, kad sākas vasara? Laikam jau tāpēc, lai dzīves skrējienā nepalaistu garām tos brīžus, kad jāvāc tējas, jāsien pirtsslotas, kad zemenes ir vislētākās, kad obligāti jātaisa sakņu piena zupa, kad jāiet naktī jūrā peldēties vai gulēt sienaugšā. Lai pilsētas dzīvē nepazustu saikne ar dabu un gadalaikiem. Man tas ir svarīgi.

Komentāri [5]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Man gadalaiki mainās pēc tā, kāds gaiss ārā ir. Nu atšķiras tak vasaras ziedu gaiss no rudens lapu gaisa. Un ziemas sniega gaisa, un pavasara mitrā plaukuma gaisa.
08.07.2007 00:02 | saite | Atbildēt

+0
Es ar domāju, ka pēc Jāņiem ir cauri. Senos laikos arī vasara sākās maijā. Un ir tā, kā Elīna raksta, ka 21. jūnijā jau diens sāk sarauties (24.06.laikam). Un septembrī, kad sākas astronomiskais rudens, ir tas pats. Rudens reāli augustā iesākas.
06.07.2007 19:51 | saite | Atbildēt

+0
Man mamma vienmēr saka, ka varara pēc Jāņiem "ir cauri". :-D Vot tas mani tiešām tracina. Man vasara sākas nemanot, bet es dievinu to sajūtu, kad apmēram nedēļas laikā sāk zaļot koki, tad zied ceriņi - tad es jūtu, ka vasara pavisam tuvu!!! (l) Šogad sapratu, ka vasara jau te, kad smaržoja jasmīni un es ēdu zemenes! (l)
06.07.2007 17:09 | saite | Atbildēt

+0
Visspilgtāk vasaru izjūtu liepu ziedēšanas laikā, jo tad it kā beidzot "pielec", ka tā ir sākusies, un reizē nāk prātā domas par rudeni. Tomēr ceru, ka nepiederu pie tiem, kuri jau no Jāņiem sāk runāt par to, ka vasara beidzas. Lūk, tādas runas un runātājus gan man gribas apklusināt.
06.07.2007 16:04 | saite | Atbildēt

+0
Man vasara parasti sākas tai mirklī, kad pirmo reizi ar plikām pēdām izbrienu zālē... tādas kosmiskas sajūtas.
06.07.2007 15:13 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)