Ķēdes suns

16.11.2007, baiba_gabranova

No sava dzīvokļa loga redzu privātmāju, kuras pagalmā pieķēdēts skaists melns suns. Ēdamā viņam netrūkst, jo bļoda vienmēr stāv pilna, bet ne jau tāpēc viņš nenolaiž skatu no mājas durvīm, gaidot parādāmies kādu no tās iemītniekiem.

Es nesaprotu, kāpēc cilvēkiem vajadzīgs suns, ja viņi tur to pie ķēdes. Piesiets sargsuns tāpat nevar pasargāt māju no svešiniekiem. Un, ja maniem kaimiņiem ir pieticis naudas, lai uzceltu milzīgu māju un žogu tai apkārt, kāpēc suni nevar laist skraidīt pa pagalmu? Vai, ja tik ļoti žēl, ka dzīvnieks izbradās mauriņu, uzcelt viņam pietiekami plašu voljēru?

Šīs mājas iemītnieki pat nenojauš, cik daudz mīlestības un prieka ģimenei var sniegt suns. Esmu pavērojusi: katru reizi, kad viņi pārrodas mājās no darba, viņi paiet garām sunim kā tukšai vietai, pat nesasveicinoties. Bet suns tomēr ik reizi cerīgi luncina asti un smilkst, lūdzoties, lai kāds ar viņu parotaļājas. Vienīgā, kas ar suni komunicē, ir pavecāka sieviete, kura laiku pa laikam izskrien pagalmā, lai dusmīgi nolamātu kustoni par riešanu. Ģimenē aug divi mazi bērni, kuri par suni neizrāda ne mazāko interesi. No bērna skatu punkta jau laikam arī nav nekā interesanta dzīvniekā, kurš visu laiku atrodas vienā vietā un uzvedas vienādi. Šie bērni uzaug ar pārliecību, ka dzīvnieks ir cilvēka vergs, kuru nav vērts mīlēt, kuru var spīdzināt vai – labākajā gadījumā – ignorēt.

Atzīšos, es nevaru saņemties un aiziet pie šiem kaimiņiem, lai aizrādītu par viņu nepareizo izturēšanos pret suni. Tagad mēģinu sakūdīt draudzeni, kura strādā dzīvnieku patversmē – viņa šajā jautājumā ir īpaši kareivīgi noskaņota un arī drosmīgāka pēc dabas. Tikai ko mēs panāksim? Mīlēt jau to suni viņi tāpat nesāks. Ko jūs darītu šādā situācijā?

Komentāri [21]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Manā ģimenē tikpat skumja situācija: omamai pie mājas pieķēdēts suns, kurš visu savu mūžu tā vien nav redzējis neko vairāk par ielas galu un sajutis tik ciešo siksnu sev ap kaklu, bet patēvam mājās arī ir savu mūžu gandrīz nodzīvojjis suns, kuru es atzīzīstu, ka mīlu, jo es ar viņu biju uzaugusi, bet turēt suni dzīvoklī, vēl pie tam - tas nav nekāds mazais klēpjsunītis... žēl vnk, kaut arī es tik mīlu dzīvniekus, es zinu, ka labāk neuzņemos aprūpēt dzīvnieku, ja es viņu tādējādi mocīšu (t)
24.11.2007 17:36 | saite | Atbildēt

+0
Tie kas tur suni pie kjeedes nepaartraukti,nav izmaacaami!Taads ir vinju uzskats.Par tureeshanu pie kjeedes nevar sodiit,ja nu gadiijumaa taa ir par iisu.Par vardarbiibu pret dziivniekiem gan varot!BUUTU interesanti zinaat cik Latvijaa ir sodiiti par poaarkaapumiem pret dziivniekiem!
23.11.2007 16:20 | saite | Atbildēt

+0
tad jau labāk nošaut nekā turēt pie ķēdes. tā nav dzīve. man rodas jautājums - priekš kam tad tai ģimenei vajag to suni?
21.11.2007 23:14 | saite | Atbildēt

+0
tikko izgāju ārā un kārtīgi izdauzījos ar savu suņuku ;)
18.11.2007 20:21 | saite | Atbildēt

+0
Par sunju saimniekiem-neticu,ka cilveeki,kuri gadiem tur suni pie kjeedes nepieveershot uzmaniibu pat sliktos laika apstaakljos-ir gatavi uz kaut kaadaam sarunaam-attieksme pret suni jau paraada,kas vinji ir!!!
18.11.2007 02:11 | saite | Atbildēt

+0
neatbalstu dzīvnieku turēšanu pie ķēdes, kā arī dzīvokļos!
es ieteiktu satikt kaimiņus tā, it kā nejaušu un vienkāŗši parunāties, tad piebilst, cik jums smuks suns, noteikti mīļs, pajautāt vai bieži ar viņu spēlē'jas, kā bērni uztver, nav problēm!! pārvērs to sarunu par kopīgu tēmu, teikt, man arī suns un pastāstīt, kā forši arviņu spēlēties, tad varbūt tie cilvēki aizdomāsies, ko palaiduši garām. var jau arī uzbrukt un teikt, atlaidie taču no ķērds utt, bet kas zin, kādi iemesli un attieksme. :-)
17.11.2007 23:29 | saite | Atbildēt

+0
Ir jau dariits!Suns joprojaam niikst pie kjeedes.Tika izsukta VDP[valsts veterinaaraa dienesta paarvaldes darbinieki} nekur nevareeja piesieties,pat par to,ka kjeede iisa.Tomeer atklaaja,ka sunim nav pases,par to uzlika sodu+par to ka nebija potes.Vismaz kaut kas.Nekas jau no saimnieka puses nemainiijaas,ja nu saaka aizdomiigi gluuneet uz visiem,kursh tas stukatsh.UN VEEL TAA ATTIEKSME-redziet,ka mana atieksme pret suni ir pareiza.
17.11.2007 04:06 | saite | Atbildēt

+0
Ir jau dariits!Suns joprojaam niikst pie kjeedes.Tika izsukta VDP[valsts veterinaaraa dienesta paarvaldes darbinieki} nekur nevareeja piesieties,pat par to,ka kjeede iisa.Tomeer atklaaja,ka sunim nav pases,par to uzlika sodu+par to ka nebija potes.Vismaz kaut kas.Nekas jau no saimnieka puses nemainiijaas,ja nu saaka aizdomiigi gluuneet uz visiem,kursh tas stukatsh.UN VEEL TAA ATTIEKSME-redziet,ka mana atieksme pret suni ir pareiza.
17.11.2007 04:06 | saite | Atbildēt

+0
17.11.2007 04:05 | saite | Atbildēt

+0
Skumji gan apzināties cik tas dzīvnieciņš ir bezspēcīgs.. Vajag viņam palīdzēt. Pārvariet sevi un aizejat aprunāties ar saviem kaimiņiem, varbūt viņi tad sāks aizdomāties...
Salīdzinoši mans suns ir varen laimīgs. Dzīvojam privātmājā, suņuks pa nakti guļ iekšā, bet pa dienu skraida gar māju+vēl vedam pastaigā. Runājot par tām dobēm, labs līdzeklis ir radio sēta. Ļoti iedarbīga, un suns jau tagad ir sapratis kur var staigāt un kur ne.
17.11.2007 02:31 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits