Pārvarēt bailes

28.11.2007, erika_berzina

Jau no bērnības esmu baidījusies no lieliem suņiem un... zobārsta. Bailes no suņiem man nācās pārvarēt nu jau vairāk nekā pirms desmit gadiem, bet ar bailīgo zobārsta jautājumu tiku skaidrībā tikai pirms kāda mēneša. Nu uz pasauli varu skatīties daudz bezbailīgākām acīm.

Ar suņiem viss sākās tā - kad man bija seši gadi, kopā ar vecākiem devāmies ciemos pie mammas draudzenes. Pie vārtiņiem mūs sagaidīja viņu lielais vilku sugas suns, kurš aiz lieliem priekiem uzlika man uz pleciem ķepas, sāka laizīt seju un tad pēkšņi viņa augšzobi atradās pie manas pieres, bet apakšzobi kaut kur pie vaiga. Šoks bija milzīgs. Par laimi vienīgais, kas tagad atgādina par šo notikumu ir tik tikko saskatāma rētiņa.

Un tā es sāku baidīties no suņiem, skolas laikā pat dažreiz nevarēju iziet no mājām, ja pagalmā skraidīja kāds noklīdis šunelis. Tad bija jāsauc palīgā mamma. Bet reiz, nākot mājās no skolas, pagalmā mani sagaidīja milzīgs aitu suns. Bija tikai divi varianti - vai nu es baidos un viņš man uzbrūk vai arī pārvaru savas bailes. Nezinu, kur manī radās spēks, bet, ieraugot šo milzīgo suni, es spēju novērst no viņa skatienu un paiet garām. Bailes noriju gluži kā tādu rūgtu riebīgu tableti. Tagad ar suņiem esmu daudz draudzīgākās attiecībās, tomēr, ja redzu uz ielas kādu klaiņojošu lielu suni, tad gan labāk jau laicīgi pāreju ielas pretējā pusē.

Bet, runājot par zobārstu, pat īsti neatceros, kad sāku tā pa īsto baidīties. Nav jau tā nekāda patīkamā lieta, bet mūsdienās par laimi tas vairs nav tik sāpīgs process kā agrāk. Pirms mēneša (man vajadzēja saņemties kādu gadu!) beidzot devos pie zobārsta un jau uzreiz paziņoju, ka man ir ļoti bail. Bet smaidošā daktere teica, lai es tik daudz nesatraucos par to visu un sāka man lasīt priekšā anekdotes. Īsti pasmieties gan nevarēju, bet bailes bija kā ar roku atņemtas.

P.S. No kā esi baidījusies tu? Un kā pārvarēji savas bailes?

Komentāri [17]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
man arī kaut kas nedaudz ir no klausrofobijas.No suņiem un zirnekļiem gan nav bail.Stulbi,bet man visvairāk ir bail no tā,ka man varētu palikt bail :-D daļēji sanāk,ka man bail no visa,bet man tā gluži neliekas.
04.12.2007 01:57 | saite | Atbildēt

+0
zhuliana, cilvēki saka, ka es esot skaista:)
Shade, nu, man ir kaut kas nedaudz no klaustrofobijas. Gluži nav jau bailes liftā iet, bet, atrodoties ļoti, ļoti mazā telpā, liekas, ka var beigties gaiss, ka tur būs par maz vietas, lai atvēzētos gadījumā, ja būtu jāizlaužas ārā. Turklāt neciešu, ja ierobežo manu kustību brīvību - ja man piesien rokas pie ķermeņa klāt, kaut vai uz joku, man kaut kāda panika sākas, jo tad vairs neesmu kontrolētāja pār savu ķermeni. Bet, cik ir runāts ar cilvēkiem, kam bail no zirnekļiem, ir divi varianti - vai nu ir bail, ka tas zirneklis var ielīst kādā ķermeņa atverē (tādas bailes es saprotu), vai arī ir bail tāpēc, ka liekas riebīgi. Bet tās jau nav bailes, tas ir riebums. Un neciešu tos cilvēkus, kas saka, ka nav īsti normāli, ka man riebīgi šķiet suņi. Nu, bet goda vārds! Gan man viņi šķiet riebīgi, gan arī viņi apdraud manu dzīvību un veselību. Kāpēc mazs zirneklītis var būt riebīgs, bet suns nē?
01.12.2007 18:02 | saite | Atbildēt

+0
tas bija essnee
30.11.2007 23:41 | saite | Atbildēt

+0
Ka tik pati neesi pretīga... :-/
30.11.2007 23:40 | saite | Atbildēt

+0
Manas lielakas baile ir no sniem, jo 5 gadu vecuma mani sakoda vecmaminas suns, un pedejais punkts bija 4 klase kad mani sakoda draudzenes buldogs, pec si pedeja kodiena pat nokluvu slimnica un paldies Dievam tiku cauri tikai ar 4 suvem. Tomer tagad suniem netuvojos jo ir paranojiskas bailes!Mums ar draugu tagad ir majas sunits, bet pr prieku man tas ir no mazajam skirnem un es skaidri zinu ka vina man iekost nevar tik stipri lai ar mani kaut kas bistams atgaditos.Zinu ari to ka sis manas bailes es nekad neparvaresu, jo pat tagad vel ieraugot lielaku suni, man sirds stajas un es pilniba sastingstu, un ta ir lieta ko nevaru kontrolet.
29.11.2007 23:45 | saite | Atbildēt

+0
essnee - un kā tad Tu izskaidrosi klaustrafobiju?! Nekas taču notikt nevar, bet cilvēkiem bail, grūti elpot, utt. Es saprotu, ka nenomiršu, utt, bet vienkārši man ir BAIL.
29.11.2007 18:46 | saite | Atbildēt

+0
Kā var no zirnekļiem baidīties? :D Viņi taču ir tik maziņi un mīlīgi, un neko sliktu nevar nodarīt. Man mājās ir tarantulveidīgais zirneklis, vienreiz iekoda, jo es pati biju vainīga, un nekas no tā kodiena nebija. Un tāds Latvijas parastais pat to nevar! Bet suns tak var ar vienu kodienu nogalināt vai sakropļot!
29.11.2007 16:17 | saite | Atbildēt

+0
es arī baidos no zirnekļiem, bet neko nevaru tur padarīt...
tikai kliegt pēc palīdzības
29.11.2007 15:53 | saite | Atbildēt

+0
No suņiem man bailes nav, drīzāk kaķi liekas ārprātīgi neprognozējami un vienā brīdī murrā, nākošajā - ieskrāpē.
Bet man ir paniskas bailes no zirnekļiem. Kad ieraugu, krītu panikā - raudu un neko sakarīgu pateikt un izdarīt nevaru, kur nu vēl to zirnekli nosist vai izmest pa logu (t) Vienu reizi nakts vidū teltī pamanīju zirnekli - nu ko, draugam 4 naktī bija jāceļās un jādabūn tas zirneklis prom. Lieki piebilst, ka pēc tam normāli pagulēt nevarēju, jo likās, ka visur rāpo zirnekļi :'-(
Un vēl man ir bail palikt vienai mājās, it sevišķi vakarā, pa nakti vēl jo vairāk. Ja vajadzētu palikt vienai pa nakti, laikam ietu pie kādas draudzenes gulēt :D Bailes pastiprina tas, ka mums pēdējā laikā mājās spokojās ( nu Goda vārds - gan es, gan draugs esam redzējuši baltas ēnas naktī cilvēka veidolā, un ne vienu reizi vien :'-( , daudzi netic. Es arī neticētu, ja nebūtu redzējusi :D )
Otrās bailes vēl varu pārvarēt, bet pirmās.. nesanāk. Laikam, ja paliktu viena mājās un ieraudzītu zirnekli, sajuktu prātā un tītos prom :D
29.11.2007 15:38 | saite | Atbildēt

+0
No ārstiem man nekad nav bijis bail - man ārsta apmeklējums bērnībā bija balva par paklausīgu uzvedību, nevis bubulis:) Bet suņi... Viņi visi man kož! Jo vairāk kož, jo vairāk baidos, jo vairāk baidos, jo vairāk kož. Apburtais loks, ko nevar pārraut. Esmu mēģinājusi pieiet pie suņa un paglaudīt, bet nu ārprāts... Nu nevar tās bailes pārvarēt! Un es domāju, ka nevajag arī, suņi ir pretīgi un kož, un es nesaprotu, kā kādam viņi var patikt.
29.11.2007 00:38 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits