Dizaineru apģērbs Latvijā

11.03.2008, elina_stengrevica

Sen jo sen nebiju to darījusi, bet apmēram pirms mēneša man nācās izstaigāt gandrīz visus Rīgas veikalus, kuros nopērkami prestižo zīmolu apģērbi (pati zini, kuri tie ir. Nevaru to šeit minēt, lai nedabūtu pa kaklu no reklāmas nodaļas.). Teikšu atklāti - es neeju uz šiem veikaliem, jo ne tie mani pievelk, ne arī es tajos varu kaut ko atrast. Bet, tā kā bija jāiztērē dāvanu karte, saņēmos un gāju.

Vispār dizaineru apģērbiem ir viena fīča, kuras dēļ es tam tērēju naudu (ārpus Latvijas). Pārsvarā gadījumu tie ļoti labi izskatās, un tas ir patiešām apbrīnojami, ka ja salīdzina dizaineru apģērbu ar precīzi tādu pašu pakaļdarinājumu, tad pēdējais uz auguma nu nekādi neizskatās tik labi - kaut arī uz pakaramā tos būtu neiespējami atšķirt. Jo dizaineru veidotā apģērba ražotāju komandā ir simts un viens cilvēks, kuri rūpējas ne tikai par to, lai džemperis būtu uzšūts, bet pat par diega spīdumu, dzijas griezumu un auduma kritumu tādā un citā leņķī. Tā ir smalka sistēma, kuras rezultātā drēbes patiešām izskatās ekselenti.

Ieejot Rīgas prestižo brendu veikalā, es jūtos neērti. Esmu vienīgā visā veikalā, kaut ārā dzīvība kūsāt kūsā: ir darbdienas vakars. Uz garumgariem pakaramajiem skumji karājas daži kostīmiņi un džemperīši (vienā vai divos izmēros), un vienu reizi nostaigājot tiem garām, ir pilnīgi skaidrs, ka manai gaumei neatbilst nekas. Bet tas pat nav stāsts par gaumi. Man patīk, ja veikalā es varu aizrauties: ka tur ir foršs tas un vēl kaut kas, un gribas pamērīt vēl to un to. Ja var stumdīt pakaramos un iztēloties sevi šajā vai tajā žaketē... Bet te vienkārši nav, ko mērīt.

Toties pakustoties par katriem pieciem metriem, kaut kur nozvana sensors - lai veikala vadītāji zina, kur es atrodos. Viņi jau nevar nezināt, jo pārdevēja man kā pielipusi seko 50 cm attālumā! Es saprotu, ka viņa vēlas palīdzēt, bet kā jau padomju gados augušam cilvēkam man šķiet, ka viņai šķiet, ka es tūlīt kaut ko nozagšu.

UN CENAS! Meitenes, es biju mēma. Tikko esmu atbraukusi no Amerikas un, lai arī kā man negribētos salīdzināt šīs divas valstis, man jāatzīst, ka cenas Latvijā ir pazemojošas. (Par to es vēl uzrakstīšu nākamajā bloga ierakstā.) Žakete, kurai ir visai attāls sakars ar jaunākajām modes tendencēm (nu labi, kaut kas tur spīd), un kurai ir tikai viens izmērs vienā eksemplārā, nedrīkst maksāt 700 latu. Adīti svārki pa 300 latiem. Vai tiešām atrodas kāds, kuram to būtu iespējams pārdot? Droši vien. Ja nebūtu pieprasījuma, nebūtu piedāvājuma.

Es ātri izsprāgu ārā no pāris šādiem veikaliem. Beigās atradu veikalu, kurā bija gan normālas pārdvējas, gan plašāka izvēle. Iztērēju dāvanu karti, bet gandarījuma man nav. Kaut kas šajā sistēmā pamatīgi klibo, un mans veselais saprāts saka, ka es tā neesmu.

Komentāri [8]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Es arī nevaru ciest, ka veikalā nevaru justies brīvi, ka seko, tāda sajūta, ka notur mani par potenciālu zagli. Ar draudzeni bijām iegājušas vienā veikalā uz Brīvības ielas, sargs mums sekoja burtiski uz soļa, jutāmies šausmīgi neērti, pat man no rokām zābakus izrāva, kad centos atlikt plauktā. Tā arī neko nenopirkām. Bet no otras puses pārdevējas var saprast, jo esmu redzējusi pie kases kā apsargs no vienas dāmiņas milzīgās somas velk ārā sazagtās drēbes.
11.03.2008 16:50 | saite | Atbildēt

+0
Pff, es vienreiz intereses pēc iegāju vienā veikalā, kur ir simtiem latu vērtas drēbes. Ja uz ielas redzētu tādas kādam mugurā, es padomātu, ka tam cilvēkam ar gaumes izjūtu kaut kas nav kārtībā, nevis, ka viņš tik daudz pelna, ka var luksus drēbes mugurā vilkt:D
11.03.2008 16:14 | saite | Atbildēt

+0
Havaja, ekstra tā ir tikai pie mums. Ārzemēs tā žakete visdrīzāk nemaz nemaksātu tādu summu un tur normāli pelnošs cilvēks varētu to atļauties.
11.03.2008 15:55 | saite | Atbildēt

+0
Tieshi taa, man ljoti nepatiik tas ka ieej kaadaa mazaa vai daargaa veikalaa un paardeveeja ir ras klaat, kaut arii zinu ka vinja tik grib paliidzeet tomeer man nepatiik ka vinja seko katram manam solim. Man patiik apdomaat un papeetiit lietas, pasapnjot un padomaat kur man tas piestaavees un arii cenas protams :), bet vinja paardeveeja dazhreiz piedaavaa tik to daargaako kas ir ! Nu nevaru es justies briiva ja manam solim visu laiku seko. Eju iekshaa shaados veikalos tikai tad ja tur jau ir kaads cilveeks, citaadi ir kautkaa mazliet neerti :-/
11.03.2008 15:21 | saite | Atbildēt

+0
bet vai tad 700 Ls par žaketi nav ekstra!! ja drēbes( dizaineru) piemums maksātu ap simtu, tad tā nebūtu nemaz nekāda ekstra, bet ja vieni svārki maksā pusotru mēnešalgu, tad arī cilvēki skatās uz to, kurš to var atļauties, jo tādi ir retie izredzētie:)
11.03.2008 14:58 | saite | Atbildēt

+0
Vispār jau Amerikas cenas pat nav vērts salīdzināt ar mūsējām....
Kas attiecas uz latvijā nopērkamajām dizaineru drēbēm - Latvijā manuprāt tas piedāvājums ir visai niecīgs. Un tas tiešām tiek uzskatīts par kaut ko extra, kaut gan tā nemaz nevajadzētu...
11.03.2008 12:42 | saite | Atbildēt

+0
Latvijā dizaineru lietas nepērku tā iemesla dēļ, ka te tās tiek uzskatītas par kaut ko ārkārtīgi sevišķu, gandrīz pārpasaulīgu. Ja tu tādas drēbes pērc, tad esi Dievs! :-| Protams, cenas arī ir pieskaņotas šādam lietu statusam.
Ārzemēs dizaineru lietas nav nekas sevišķs. Tur katrs vidusslāņa cilveks var sev kaut ko no tā visa atļauties. Vasarā, kad biju Spānijā, mani ļoti tas pārsteidza. Un arī šo preču veikalos neviens neglūn virsū kā sargsuns, cilvēku ir daudz, visi jūtas brīvi un cenas ir pilnīgi normālas.
Ja ir vēlme pēc brendu lietām, uzskatu, ka tās ir vērts pirkt tikai ārzemēs.
11.03.2008 12:14 | saite | Atbildēt

+0
Nu jā, salīdzināt Amerikas cenas dizaineru drēbēm ar Latvijas cenām, protams, ir iespaidīgāk, bet nevajadzētu piemirst to, ka nevienā Eiropas valstī tik lēti, kā Amerikā nav un, visticamāk, nebūs... Protams, Latvija noteikti arī Eiropā ir ja ne pati dārgākā zeme, tad viena no.
11.03.2008 11:33 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits