Mīlas dziesmu neprāts

09.04.2008, elina_stengrevica

Kopš es studēju psiholoģiju, man daudz sanāk domāt, kāpēc cilvēki veido atkarīgas attiecības. (Viens no plašāk sastopamajiem un viegli saskatāmajiem atkarības veidiem ir dzīvot attiecībās ar cilvēku, ar kuru kopā ir grūti, piemēram, alkoholiķi vai agresīvu tipu, un neizbeigt šīs attiecības. Vienmēr atrodas simts iemeslu, kāpēc mēs nevaram aiziet prom no šī cilvēka.) Jo it kā tas ir neloģiski: izvēlēties ciest, kaut dziļā mīlestībā pret sevi ir skaidrs, ka ar citu cilvēku dzīve varētu būt daudz foršāka.

Es šoreiz nerakstīšu par iemesliem - ne par to es gribēju rakstīt šo blogu. Gribēju uzrakstīt, ka viena no jaunu cilvēku ļoti nozīmīgām dzīves un pasaules izzināšanas jomām - mūzika un dziesmas - ir pārbagāta ar atkarīgu attiecību modeļiem. "I can't live without you" - protams, mīlas skurbumā šķiet, ka nevarētu. Bet ir skaidrs, ka varētu, turklāt ja viņš "go away" un izvēlas dzīvi bez manis, tad ir pilnīgi muļķīgi savu dzīvi padarīt nožēlojamu un skumt pēc kāda, kurš mani negrib. Jo kāds cits kā reiz meklē tādu kā mani.

Vai arī "we will never be apart". Neesam tak Siāmas dvīņi! Un kā lai cilvēki pilnveidojas, sevi meklē un attīsta, ja neredz tālāk viens par otra degungalu? Tieši tāpēc jau rodas apsīkums un apnikums attiecībās, jo neviens attiecībās nenes klāt neko jaunu - ne individuālus iespaidus vai pārdzīvojumus, ne jaunas idejas vai citu pieredzi. Cilvēkiem taču jāattīstās, un ne jau visi pāri attīstās vienā ātrumā un līdzīgā telpā, bet pārlieku vienam otru ierobežojot un piesaistot sev pārāk tuvu, zūd iespēja attīstīties, rodas īgnums, sajūta, ka nespēj realizēties utt.

Paklausoties mīlas dziesmu vārdos, atkarīgas attiecības no popkultūras elku puses ir norma, standarts un atzīta vērtība. Atkarīgas attiecības tiek novērtētas kā liela mīlestība un skaista uzupurēšanās. Bet kas tā par mīlestību, ja mēs neļaujam viens otram attīstīties vai lūdzamies dzīvot ar kādu, kurš mūs negrib!

Tāpēc es domāju, ka popkultūra jauc mūsu prātus un bieži vien nespēj atšķirt īstu mīlestību no tādām attiecībām, no kurām būtu jāmūk. Tagad seko sakrālais jautājums - nu un? Ko es varu darīt? Jāmēģina uzrakstīt dziesma "Es netaisos gadiem raudāt spilvenā un nebaidos riskēt veidot citas, labākas attiecības. Ja tu mani pamet, es atradīšu kādu citu, ar kuru kopā mēs abi būsim ļoti laimīgi."

Komentāri [5]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Bet es domāju, ka tas ir skaisti.Cilvēku near tik viegli aizmirst, tad jau tu īstenibā neesi nemaz mīlējis.turlāt neeuzskatu, ka vienmēr ir kaut kāda uzupurēsanās,dažreiz cilvēkam vajag vienkārši palīdzību.man patīk šīs mīlas dziesmas un dažas arī es varētu attiecināt uz savu dzīvi.Es ļoti mīlu savu vīru un zinu ka bez viņa mana dzīve nebūtu pilvērtīga.
13.04.2008 19:26 | saite | Atbildēt

+0
NJaa.. neviens nav neaizstaajams :)
09.04.2008 14:25 | saite | Atbildēt

+0
Ak, kā kādreiz, tīņu gados, man patika šīsdziesmas... :-P
Pirmās simpātijas, emociju pārbagātība un "mīlestība uz mūžu". Un, ja vēl attiecīga satura dziesma - iz tēmas "I can't live without you", nu tad viss komplekts! :-D
Tagad, raugoties ar šī brīža acīm, liekas muļķīgi... Cilvēkam ir jāaug garā, jāattīstās un tas, ka viņš bez otra cilvēka nevar dzīvot skan dīvaini...un ļoti maz ticami...
09.04.2008 12:37 | saite | Atbildēt

+0
Šito rakstu vajadzētu parādīt mana drauga bijušajai, viņa ir tipiska "I can't live without you" :-D Man gan mīlas dziesmas patīk, iedvesmo (l) , bet tās man neaizmiglo acis. Dažreiz smieklīgi šķiet, ka mūziķis, kurš dzied kaut ko līdzīgu "we will never be apart", īstajā dzīvē ir baigais babņiks :-D
09.04.2008 11:52 | saite | Atbildēt

+0
Nu, es zinu arī mīlas dziesmas, kur ir nelaimīgas beigas, un vispārējais noskaņojums ir "pie kājas." :) Tā ir foršāk. Tās gaudu dziesmas tak tāpat nav iespējams klausīties.
09.04.2008 11:37 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits