Pagaidām nerealizēta ideja

17.04.2008, baiba_gabranova

Vakar man piezvanīja draudzene un sāka pierunāt iesaistīties viņas organizētā projektā, kuru varētu nodēvēt par "zaļās pārtikas apgādes biedrību". Viņu ir tā izvedis ķīmiskais lielveikalu piedāvājums, ka viņa ir gatava samenedžēt domubiedru grupu, lai pa kārtai brauktu uz bioloģiskajām saimniecībām pakaļ tīriem produktiem.

Pagaidām viss vēl esot idejas līmenī, bet viņa jau vismaz ir uztaisījusi bioloģisko saimniecību listi, kas atrodas saprātīgā rādiusā no Rīgas, un tagad tikai empīriskā ceļā jāsāk izpētīt izdevīgākos piedāvājumus. Savācoties apmēram 8 draugu ģimenēm, man tikai reizi divos mēnešos būtu ar garu iepirkumu sarakstu kabatā jādodas uz laukiem un pēc tam jāizvadā draugiem viņu pasūtītās preces. Savukārt atlikušās septiņas nedēļas viņi man pievestu pie namdurvīm visu, ko būtu pasūtījusi es. Ideja, manuprāt, vienkārša un lieliska! Pats galvenais - tikai sākt.

Man gan pirmā reakcija bija - jā, bet es taču varu aiziet nopirkt dārzeņus arī savā iemīļotajā Āgenskalna tirgū. Uz ko draudzene man indīgi atcirta: "Ja? Un vai tev ir mazākā nojausma, ar ko tie tomāti ir migloti? Nekādi eko kvalitātes standarti tur prasīti netiek, tāpēc tirgus produkcijai ir atļauts viss, ka tikai raža laba." Es, protams, nevaru to pārbaudīt, bet, loģiski spriežot, draudzenei varētu būt taisnība. Savukārt, Rīgā pieejamā bioloģiskā pārtika ir nesamērīgi dārga.

Ir jau tā zaļā domāšana kļuvusi par tādu kā modes lietu, un paldies Dievam, ka tā! Ja vēl iedomājas, ka cilvēka pašsajūta un veselība vistiešākajā veidā ir atkarīga no tā, ko mēs apēdam, šķiet, ka nav prātīgi ignorēt tik būtisku lietu kā ēdiena kvalitāte. Diemžēl man nav lauku omītes, kura apgādātu mani ar dārza labumiem, tāpēc jāmeklē citas iespējas. Protams, es vēl nesaku - hop, vēl jau viss tikai idejas līmenī, bet ja mums tas izdosies, es noteikti pastāstīšu.

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Cik jauki dzīvot laukos un mieloties ar savu produkciju! ;-) (l) visu jau vienalga nevarēs izaudzēt pats, taču gana daudz var izaudzēt un priecāties, tai laikā nošausminoties par veikalos pieejamu pārtiku :-/
24.04.2008 17:37 | saite | Atbildēt

+0
www.ekovirtuve.lv
19.04.2008 17:10 | saite | Atbildēt

+0
Mani vecāki laukos iegādajas pienu no tantes, kuras gotiņas ganās pļavā, ja grib, var aiziet palūkoties, ko viņa ēd.. Olas no vistām, kuras rušinās turpat un gaļu no sivēniem, kuri auguši kūtī, kas nav aprīkota Eiropas standartu prasībām atbilstoši.. tā teikt- 100% natural :) Diemžēl es vairāk dzīvojos pa pilsētu, tāpēc tos labumus nobaudu retāk.. :)
18.04.2008 11:19 | saite | Atbildēt

+0
(s) Kā es šitā :-P
17.04.2008 19:35 | saite | Atbildēt

+0
Barba.go, man liekas, ka Elīnas komentārs bija domāts Baibas rakstam... :-P
17.04.2008 18:44 | saite | Atbildēt

+0
Piedod, Elīna, bet tās olas tiek atdotas tikai radiem. Mēs jau ar tās olas dabonam 3 x gada, jo biežāk uz laukiem nebraucam. Tā jau dzīvojam no veikala produkcijas. :-D
17.04.2008 17:03 | saite | Atbildēt

+0
Nu nezinu vai būt "zaļam" tagad ir modē. Man šķiet, ka cilvēki beidzot sāk saprast, ko nozīmē dzīvot veselīgi un rūpēties par vidi sev visapkārt.
Pati vēl pirms gada neinteresējos kas atrodas pārtikā, ko ēdu, kosmētikā, ko lietoju. Man bija pilnīgi vienalga. Bet tad vasaras beigās kāda paziņa izteicās par visu šo, ieteica mājas lapas utt. un nu "zaļais dzīvesveids" ir mana aizraušanās. Man vairs neviens "neiesmērēs" visas Mendeļejeva tabulas putru. Par laimi, omai ir dārzs, tātad pati varu audzēt dārzeņus un augļus. Un jā, vienkārši tracina, ka ieejot veikalā, no viņa izeju tā arī neko nenopirkusi(ja nu vienīgi jaunu žurnālu). Zinot, kas ir iekšā visā tajā pārtikā, pāriet ēstgriba. :-/
17.04.2008 15:37 | saite | Atbildēt

+0
Var pieteikties? Es aizvakar pusstundu lielveikala olu stendā meklēju olas ar pirmo cipariņu 1 uz marķējuma, kas nozīmē, ka olas dējusī vista ir dzīvojusies pa zaļu zāli un baudījusi dzīvi. Īsāk sakot, optimiste. Nevienu tādu neatradu. Ir tikai ar ciparu 3, kas nozīmē, ka vistas dzīvojušās komunaļņikā slēgtā telpā, viena otrai uz galvas (protams, nepārkāpjot Eiropas standartus :) ). Tā arī nenopirku. Izgāju no veiakla ar domām, ka labāk neko par produktiem nezināt - tā vieglāk dzīvot.
17.04.2008 15:06 | saite | Atbildēt

+0
Ideja laba :-) Man gan ir lauku radi, ēdam bioloģiski tīras olas, gaļu un kartupeļus :-D
17.04.2008 14:58 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits