Par smaržām

24.04.2008, zane_nikodemusa

Izrādās, ka smaržas mēs iegādājamies labu atmiņu vadīti. Piemēram, ja tev patīk smaržas ar ābolu aromātu, tas var liecināt, ka ābolu smarža tev saistās ar kādām patīkamām atmiņām. Kaut vai vecmāmiņas ābolkūku. Savukārt, ja tu kādreiz esi pārēdusies melones, tu nekad neiegādāsies smaržas ar meloņu aromātu.

Kaut kur lasīju, ka cilvēkam ožas atmiņa veidojas līdz 25 gadiem, un, pamatojoties tieši uz to, mēs iegādājamies smaržas. Piemēram, man ļoti patīk smaržas, kurās ir jasmīna nots. Šķiet, tas tāpēc, ka jasmīnu ziedēšanas laikā ir mana dzimšanas diena un tā man saistās ar ļoti pozitīvām emocijām.

Savukārt neviens mani nepiespiestu lietot smaržas, kurās ir arbūza nots, jo reiz nedēļu Pēterburgā nodzīvoju pie vecākiem cilvēkiem, kuru dzīvoklim bija īpatnēja smaka, līdz ar to arī viņu vannas istabā atrodamā arbūzu dušas želeja man šķita kas šausmīgs. Un vēl ir viena konkrēta dezodoranta smarža, kura man asociējas ar neizgulēšanos un agro celšanos skolas laikā, tāpēc, sajūtot to šodien, momentā saraucu degunu. Vai tev ir bijis līdzigi?

Komentāri [13]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
jā tas ir tiesa ka mums katram veidojas smaržu atmiņa ;)vienreiz tik spēcīgi to sajutu-Kollonā pasmaržoju smaržas kas man patika agrāk un uzreiz kā filmu redzēju prātā savu darba dienu toreizējā darbā.Tāpat ar vīriešu smaržām-sajūt un uzreiz prātā kāds bijušais puisis.. :-P
23.05.2008 23:16 | saite | Atbildēt

+0
kad biju mazinju, dievinaaju visu, kas saistiits ar vaniljas smarzu....bet tagad, pasarg, Dievs, tikai ne to!!! :-D
29.04.2008 18:58 | saite | Atbildēt

+0
essnee, tāds skaitlis man it kā ir palicis atmiņā. Kaut, ja tas ir kārtējais mistisko britu zinātnieku pētījums, tad patiesības tajā var arī nebūt :)
28.04.2008 13:17 | saite | Atbildēt

+0
Esmu saldeno aromātu piekritējas, tāpēc mani nesaista vieglās - augļu, jūras utt. smaržas.
Visbiežāk sajūtot kādu smaržu (kaut vai uz ielas) asociācijas rodas par konkrētu, pazīstamu cilvēku, kas tās lietojis. Vai arī par kādu posmu, kad pati emsu ko līdzīgu lietojusi.
25.04.2008 17:36 | saite | Atbildēt

+0
Man ļoti patīk citrusu smarža,bet nu nekādi nevaru iedomāties,kas man ar viņu saistās,nekas tāds īsti nav bijis un nav arī mīļākie augļi..mhhh
25.04.2008 01:56 | saite | Atbildēt

+0
Man šīs asociācijas vairāk saistāmas ar smaržām, sajūtām, ko esmu piedzīvojusi, izjutusi. Ar ēdamiem gan ne :-P
Un, ja sajūtu kādu smaržu, kas man par kaut ko pozitīvu atgādina, tad apreibstu no šīs sajūtas... kļūstu dulla... :-D
24.04.2008 19:09 | saite | Atbildēt

+0
Ir, ir tās asociācijas. It sevišķi, kad uz ielas kādam jūtu smaržas, kuras pati kādreiz esmu lietojusi. Uzreiz tas periods nāk atmiņā:) Un man ir sejas skrubis, kurš smaržo pēc apvītuša siena - bērnība un lauki:)
Saki, līdz 25 gadiem? Tad jau man vēl ir laiks kaut ko darīt lietas labā:D
24.04.2008 18:36 | saite | Atbildēt

+0
Man pārsvarā visas smaržas ir ar saldu aromātu, jo tas man asociējas ar kaut ko bērnišķīgu un mīļu. Dažas ir arī ar tropisku aromātu, jo tās man saistās ar vasaru, pludmali un palmām. Jā, piekrītu, ka smaržas mēs izvēlamies pēc kaut kādām asociācijām.
24.04.2008 18:17 | saite | Atbildēt

+0
Esmu "kritusi" uz saldām smaržām, bet kad rudenī parādījās Black XS, tad miera nebija, kamēr tās nedabūju, jo viņu aromāts ir tāds savādāks un pievilcīgāks nekā citām. Tās man tagad būs kā ziemai radītas. Tā kā bērnības vasaras man atmiņā ir kā tikko pļautas zāles smarža(vnk dievinu to smaržu), tad biju priecīga, kad Avonā parādījās tualetes ūdens ar šo aromātu. (l)
24.04.2008 18:00 | saite | Atbildēt

+0
Pašai jau jau kādus 5 gadus ir vienas un tās pašas saldeni svaigās smaržas, nevienas citas nepatīk.
Zinu vienas sieviešu smaržas, kuras manā uztverē ož pēc nemazgājušās cilvēka, bet viena dļa salkano vīriešu aromātu man atgādina nepatīkamu elpas smaku it kā cilvēkam būtu zobi sastrutojuši. Vēēē...
Labu ēstgribu tām, kuras šobrīd ēd :-D
24.04.2008 17:35 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits