Kad kāds zina tavā vietā

29.04.2008, baiba_gabranova

Ir tādi cilvēki, kuri visu zina labāk. Vismaz viņiem tā šķiet. Parasti tādās situācijās, kad kāds man mēģina iestāstīt, ka man obligāti ir jādara tas un vēl šitais, jo man tā noteikti būs labāk, es cenšos pārvērst visu jokā, bet ko darīt, ja tas neizdodas?

Klasisks piemērs notika vakar, kad par spīti pamatīgām pavasara apaukstēšanās sajūtām devos apsveikt draudzeni vārda dienā. Viņa bija noīrējusi brīnišķīgu pirtiņu pie pašas jūras, kurā es ar lielāko prieku dotos jebkurā citā situācijā, bet vakar zināju – man tas beigtos ar necelšanos no gultas. Es taču pazīstu sava organisma resursus – pirts, protams, stiprina imūnsistēmu, taču tikai tad, ja to dara regulāri. Es pirtī eju tik reti, ka katru reizi tas man ir vesels notikums.

Taču pirts saimnieks – visnotaļ simpātisks un sirsnīgs vīrs – par visām varītēm sāka mani pārliecināt, ka arī man ir obligāti jāiet jānoperas (starp citu, pa ceļam tur vēl kāds gabaliņš jābrien pa aukstu jūru). Un ar parasto pieklājības frāzi „nē, paldies, šoreiz nē!” nepietika. Saimnieks kļuva arvien uzstājīgāks un uzstājīgāks. Lai taču es beidzot tielēties, es pati redzēšot, ka rīt būšot vesela kā rutks. Pirts izdzenot visas slimības. Un apņēmīgi sāka gatavot man speciālu tēju un priedes slotiņas. Bezierunu rīkojums īsti mačo garā.

Lai nesāktu kašķēties ar pilnīgi svešu cilvēku draudzenes vārda dienā, es izvēlējos klusiņām pazust un visai tai jezgai pa vidu aiziet pastaigāties gar jūru. Un pie sevis nodomāju – interesanti, ko runīgais pirts saimnieks teiktu, ja, ļāvusies viņa pierunāšanai, es šodien būtu pilnīgi un galīgi slima un piezvanītu viņam to pastāstīt? Diezin vai viņš tad skrietu pie manis ar savām zāļu tējām. Parasti šāda „zinu visu labāk” pārliecība neietver sevī ilgtermiņa atbildību.

Kad tu pēdējoreiz piedzīvoji situāciju, kurā kāds cenšas tev iestāstīt, „kā tev būs labāk”? (Mammas atgādinājums uzvilkt siltāku džemperi neskaitās.) Un kā tu uz to reaģēji?

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Mana mamma vienmer zina labaak par visiem un visu...nesen sezam plapajam - jautaju,ka tev skiet kas bija pirmais ola vai vista :D nu tas tads diskutejams jautajums bija domats...ka vina saka man tur runat kadu stundu no vietas un beigu beigas nekada diskusija nesanaca,jo lai ko es teiktu vina saka ka taa nav un vina zinot labak :D un ta ir vienmer,mamma doma ka vina ir gudraka tikai tapec ka ir vecaka,par nelaimi tas attiecas ari uz manam attiecibam, vina vienmer zinas kadas ir vai nav pareizakas attiecibas,bet nu es jau esmu pieradusi un paklausos ko vina saka,bet savas domas nemainu un reti kad izdaru ka vina saka... :)
30.04.2008 11:20 | saite | Atbildēt

+0
man tagadeejaa drauga mamma ir taada, kas ''visu zina labaak''. taa kaa es tgd dziivoju ar vinju un draugu zem viena jumta, es labi izjuutu gjimenju atshkjiriibas - mana mamma dariija taa, bet shitaa dara taa. Bet shitaa negrib pienjemt, ka var buut arii savaadaak. shobriid esmu ienjeemusi poziiciju ''nedaru neko''. neesmu drauga mammai to teikusi, teicu tikai draugam, ka nav jau jeega kko dariit (piem, taisiit eest), ka shii staavees blakus un tik un taa viss buus nepareizi. pat taadaa situaacijaa, ja vinja paarnjem daraamo un dara tieshi taapat. un arii ar eeshanu ir taa - vinja ''vislabaak zina'', kad es esmu un kad neesmu paeedusi. pareizaak sakot - es nekad neesmu paeedusi. (tievais augums man ir no dabas nevis no dieetaam). ehh... es vareetu saraxtiit veselu romaanu par to, cik ''es esmu stulba, neveikla, bet vinja gudra un extra superiiga'' :D
29.04.2008 20:54 | saite | Atbildēt

+0
pukū, sūdīgs astrologs yev bija- viņi nemaz nedrīkst tā darīt :D
nezinu, es parasti ļoti pastāvu par to, ko gribu/negribu un neesmu nogurdināma-ja zinu/jūtu, ka nevajag, tad neviens mani arī nepierunās :-P
29.04.2008 17:02 | saite | Atbildēt

+0
:-D man tāds visa labāk zinātājs trāpījās astrologs. Protams, ka es viņam daudz neko nestāstīju, tikai uzdevu jautājumus, piemēram, vai ir labvēlīgs laiks mācībām, nekustamā īpašum pirkšanai...Varat iedomātie, kas man bija par cirku, tikai nevis par rubli, jāmaksā bija dārgāk :-D :-D :-D :-D :-D
29.04.2008 16:02 | saite | Atbildēt

+0
Oij, kaut kā sen tā nav bijis, bet es atceros visnotaļ spilgti, kā pirms gadiem pieciem toreizējā drauga mamma mani ar varu aiz rokas vilka pie galda un lika ēst savu negaršīgo pārtiku, neskatoties uz to, ka es biju paēdusi:D Viņa bija pilnīgi pārliecināta, ka es sēžu uz diētas un teica, ka tāpat man neesot jēgas badoties, jo palikšot resna jebkurā gadījumā pēc cik tur gadiem:D Tas bija šausmīgi! :D
Bet par pirti tam onkulim bija taisnība- tā tiešām visas slimības izdzen ārā:)
29.04.2008 16:00 | saite | Atbildēt

+0
Kaut kā tas "zinu labāk" parasti tiešām nāk no padzīvojušie vīriešiem:) Tāda spītīga ietiepšanās, principi...Man arī liekas, ka svarīgi darīt tā kā sirds, ķermenis saka, mēs ,sievietes tomēr ļoti labi mākam ieklausīties savās sajūtās.:)
29.04.2008 15:55 | saite | Atbildēt

+0
Ha, manī arī bieži neuztver nopietni, saku NĒ, bet tiek uzskatīts, ka es kautrējos (piem., paldies, nē, esmu paēdusi) :-D Nav patīkami, ja absolūti tevī neklausās, bet maļ savu maļāmo (e)
29.04.2008 15:38 | saite | Atbildēt

+0
Man ir tāda priekšniece, kura uzskata, ka ir gudrāka par visiem. Bet pats interesantākais, ka vēlāk pārmet kāpēc mēs pārējām kolēģes nevaram izdarīt viņas vietā. Mēs jau varētu, ja zinātu, bet,ja viņa neko nestāsta, nepaskaidro.. :-/un kad vēl sāk labot manus sastādītos dokumentus, katru punktu, komatiņu un atstarpi-vienu vārdu sakot-"PIEKASĀS" (e)
29.04.2008 14:09 | saite | Atbildēt

+0
Jā, jā - kāds vienmēr zina labāk nekā pats! Kā tad! 8-) :-D
Dažreiz rīkojos līdzīgi kā tu - cenšos nemanāmi nozust. Taču dažreiz - saku savu "nē" kaut vai līdz rītam. Ja nejūtos, ka man tas par visām varītēm jādara - tad-> nav jādara. Un lai arī visi to dara, bet es - palieku es un nedaru! ;-) :-)
Uzskatu, ka cilvēks pats sev izvēlas labāko un nevajag izlikties vis-gudrākam un vis-varošākam par viņu un censties uzspiest viņam savu viedokli un nostāju! :-)
29.04.2008 13:11 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits