Dzemdības mājās

03.06.2008, zane_nikodemusa

Vakar un šodien darbā daudz runājam par mājas dzemdībām. Nezinu, sakrita zvaigznes vai kas cits, taču mums visām četrām pēdējās nedēļas laikā ir sanācis dzirdēt par to, cik daudz radinieču, draudzeņu un paziņu pavisam nesen dzemdēja mājās vai to vēlas darīt nākotnē. Viena tāpēc, ka šausmīgi bail no slimnīcas, otra atgādina par sentēvu dzīves rituāliem, trešā apgalvo, ka tas ir mazāk stresaini un nav jādomā par ārstu vienaldzību.

Man pagaidām nav strikta viedokļa par to, vai esmu par vai pret dzemdībām mājās. Pagaidām šķiet, ka pirmo bērnu es noteikti labāk izvēlētos dzemdēt slimnīcā vai privātklīnikā, jo man vajadzētu to sajūtu, ka visi speciālisti, kas vien var būt nepieciešami, ir kaut kur tuvumā. Savukārt ar otro bērnu jau varētu padomāt par mājas dzemdībām, jo pašai vismaz būtu skaidrība, kā tas viss notiek. Tas tā sapņojot... Taču redakcijas karsto diskusiju rezultātā esmu nonākusi pie secinājuma, kas, piemēram, tieši mani visvairāk traucē skaļi atbalstīt mājas dzemdības. Šķiet, tā ir manas mammas, krustmātes, viņu draudzeņu pieredze. Toreiz - padomju laikos - attieksme pret dzemdētājām nebija diez ko iejūtīga (protams, vienmēr ir izņēmumi). Viņas tika atstātas vienas brīdī, kad tik ļoti ir nepieciešams mīļoto cilvēku atbalsts. Tāpēc arī manī snauž stereotips, ka dzemdības ir gluži vai iniciācijas rituāls, kas sievietei zobus sakodušai ir jāpārcieš vienai pašai zili krāsotās slimnīcas sienās.

Vēl jau aktuāls ir jautājums, vai mīļotajam vīrietim vai kādam citam tuviniekam lūgt piedalīties dzemdībās. Uzmanīgu mani darīja kāds gadījums, kuru šosestdien dzirdēju savos laukos. Tur kāda sieviete dzemdēja mājās, un to visu redzēja viņas pirmsskolas vecuma dēlēns. Puika kopš tā brīža vairs nerunā. Viņš kļuva mēms. Tagad logopēdi un psihologi strādā ar viņu, taču par izveseļošanās iespējām runā skeptiski. Protams, šī ģimene nav no labvēlīgākajām, taču šis gadījums, manuprāt, pierāda to, ka, lai arī dzemdības tiek uzskatītas par dabisku  notikumu, ne visi ir gatavi tās skatīt klātienē un ne visiem tās ir jāredz. Tāpēc stāsti par to, ka sievietes saviem vecākajiem dēliem piedāvā vai pat lūdz (ir, ir arī tādi gadījumi!) piedalīties savās dzemdībās, man šķiet gluži vai vardarbības piemērs. Un es ticu, ka arī dažiem vīriešiem dzemdību skati un sajūta, ka viņš nekādi nevar palīdzēt savai sievietei, var nodarīt daudz vairāk ļaunuma nekā labuma.       

Komentāri [10]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Tikai un vienīgi slimnīcā! Un, lai visi iespējamie speciālisti ir man blakus. Nu labi, es vispār gribu, lai man būtu ķeizargriezieni, jo manā ķermenī nav nevienas tik lielas atveres, lai pa to tiktu ārā vesels cilvēks. Paldies, nē:D It sevišķi, ja zina šo to no bioloģijas un evolūcijas procesiem, vaaah... Vārdu sakot - slimnīca, anestēzija, ķeizars, smuki aizšuj ciet un pa mājām:)
04.06.2008 04:22 | saite | Atbildēt

+0
Man ir divi dēli,vienam 3 gadi,otram 4 mēneši.Dzemdēju slimnīcā un labi ka tā,vecākais puika nedēļu pavadīja reanimācijā,tā ka mani par mājas dzemdību atbalstītāju nosaukt nevar,taču īpašu pretenziju pret to nav.Lasot iepriekšējās atsauksmes vēlos teikt,ka abās dzemdībās man klāt bija vīrs un mūsu attiecības tas nekādā ziņā nav mainījis,tās ir pat uzlabojušās!Viņš mani mīl un ciena!Gribu teikt ka normālās dzemdībās nav nekādas asiņu jūras un atsaukties uz kaut kādu paziņu teikto arī nav īpaši korekti,bet domas jau ir dažādas!Man seksuālā dzīve pēc dzemdībām nav cietusi un vīra attieksme ir (l) viņš ir atsaucies tikai pozitīvi un saviem vīriešu kārtas draugiem iesaka nepalaist garām šo brīdi!
03.06.2008 22:45 | saite | Atbildēt

+0
Es lasiiju,ka daudzi viiriessi peec tam kad piedaliijussies dzemdiibaas,paarstaaj uzluukot savu partneri kaa sievieti,bet redz vinnaa savu beernu maati.Es noteikti negribeetu,lai mans viirs piedalaas dzemdiibaas.Gadsimtiem sievietes ir dzemdeejussas vienas,bet tagad modernaa psihologgija tikkai smadzenes skalo.Un maajas dzemdiibas noteikti nee.Iedomaajies Tu piedzemdee beernu un Tev veel peec tam istaba jaatiira.Nezinu vai es speetu guleet tai gultaa peec tam. :-/
03.06.2008 22:17 | saite | Atbildēt

+0
Neapgalvoju, ka pēc vīra piedalīšanās dzemdībās-jūsu attiecības patiešām pasliktināsies, bet viņa domas/jūtas var mainīties. Ja interesē, iesaku izlasīt to rakstiņu no "Mans Mazais", ja nemaldos aprīļa numura. Ir jāskatās kādas ir pāru attiecības pirms dzemdībām un vispār pirms grūtniecības.
03.06.2008 16:46 | saite | Atbildēt

+0
Es arī pirmo bērniņu gribu dzemdēt slimnīcā, varbūt nākamo mājās, ja visi apstākļi būs tam piemēroti. Vispār es arī gribētu, lai dzemdībās piedalās mīļotais vīrietis, bet, ja jau sakāt, ka attiecības var mainīties uz slikto pusi... lai gan mans kolēģis arī piedalījās dzemdībās un viņa ģimenē viss o.k.
03.06.2008 16:23 | saite | Atbildēt

+0
Pirmo bērniņu noteikti gribētu dzemdēt slimnīcā, kā tu rakstīji "...vairāk drošības sajūtai..." :-)
Pēc tam jau zinātu, kas tas ir! ;-)
Par mīļotā vīrieša piedalīšanos dzemdībās... Nezinu, protams, varbūt, ka domas mainīsies līdz tam laikam, kad gaidīšu bērniņu, taču uz doto brīdi vēlētos gan sajust mīļotā atbalstu un klātbūtni...
P.S. Pirms 5 min saņēmām ziņu no kolēģes, kurai tikko piedzimis bērniņš! (l) Ai, cik tas ir jauki! (l)
03.06.2008 16:03 | saite | Atbildēt

+0
Pati dzemdēšu slimnīcā, par dzemdībām mājās neesmu īpaši domājusi. Aktuāls ir jautājums par līgumu slēgšanu ar vecmāti vai ārstu. Nezinu kuru izvēlēties labāk.
03.06.2008 16:00 | saite | Atbildēt

+0
Nesen žurnālā "Mans Mazais" bija raksts par ģimenes dzemdībām. Ir rūpīgi jāapdomā vai vīram piedalīties dzemdībās vai tomēr nē, jo redzētais/piedzīvotais var uzlabot vai pasliktināt attiecības starp sievieti un vīrieti. Rudenī gaidu piedzimstam bērniņu un ar vīru šo jautājumu esam apsprieduši un abpusēji vienojušies, ka vīrs dzemdībās nepiedalīsies.
03.06.2008 15:58 | saite | Atbildēt

+0
Par virieti ka dzemdibu dalibnieku ari nav laba pieredze, jo mans labs draugs piedalijas gimenes dzemdibas un tagad vairs nepienem savu sievu ka sievieti, jo vienkarsi nespej, bet kaut kad senak cits virietis man teica, ka katram virietim esot japiedalas dzemdibas, lai izprastu sievieti, ta ka viedokli dalas, bet neieteiktu risket, jo var gadities ka pirmaja situacija!Pati noteikti gribetu dzemdet slimnica, majas dzemdibas man neliekas pienemamas!
03.06.2008 15:32 | saite | Atbildēt

+0
Mana māsa ir mājdzemdību vecmāte un pati savu 3. bērnu dzemdēja mājās. Viņai palīdzēja tikai vīrs. Abi vecākie bērni bija aizsūtīti pie vecmāmiņas, jo tas skats tiešām nav jāredz. Kad viņi atbrauca, ieraudzēja jau tīru, apģērbtu un sapostu mazo brālīti.
Pati vēl par dzemdībām pat neesmu domājusi, tāpēc arī mājdzemdību jautājums man nešķiet aktuāls. Tomēr, zinot māsas un viņas pacientu pieredzi, uzskatu, ka tas nav nekas slikts. Ja sieviete mājās jūtās labāk un drošāk, nekā slimnīcā, tad kāpēc gan ne? galvenais taču ir tas, lai grūtniece dzmedībās justos labi. Neesmu vēl dzirdējusi, ka kādās mājas dzemdībās kaut kas būtu nogājis greizi vai būtu nepieciešama nopietna mediķu iejaukšanās. Runājot, par to mīļotā vīrieša piedalīšanos... Es esmu kategoriski pret. Viņam nav jāredz tas nepatīkamais skats, asiņu jūra, plīsumi un mokas. Ir dzirdēti neskaitāmi gadījumi, kad pēc piedalīšanās dzemdībās vīrietis vairs mīļoto nespēj uzlūkot kā sievieti. Vīrietim ir jāredz rezultāts, nevis process.
03.06.2008 14:59 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits