Kristīt vai nē

17.06.2008, erika_berzina

Vasara ir tāds laiks, kad gandrīz vai katru nedēļu iekrīt kādas kāzas, kristības, dzimšanas dienas ballītes. Īsts svētku uzlidojums. Pirms pāris nedēļām bijām uz kādas mazas radinieces kristībām. Viss jau bija ļoti skaisti, kaut gan arī diezgan nogurdinoši (kristības kopā ar dievkalpojumu ilga kādu pusotru stundu), un tieši tad es vēlreiz aizdomājos par to, vai es kristītu savu bērnu (kurš nemaz nesaprot, kas ar viņu šajā brīdī notiek) vai nē.

Kad mazajai radiniecei (viņai nav pat vēl gadiņš) mācītājs tuvināja savu roku un teica Dieva vārdus, meitenīte visu laiku viņa roku grūda nost. Skats no malas bija tāds nedaudz komisks. No vienas puses jau var saprast, viņa grūda prom sveša cilvēka roku, bet, no otras puses, varbūt viņa nemaz negribēja, lai viņu kristī. Jo jautājums - "Vai jūs piekrītat, ka jūsu bērns tiek kristīts?" jau tika uzdots vecākiem, nevis bērnam.

Jā, laikam jau kaut ko tādu var izlemt tikai tad, kad tu pats esi izvēles priekšā - kristīt savu jaundzimušo bērnu vai nē. Es nenāku no pārlieku reliģiozas ģimenes, kaut gan arī es esmu kristīta. Tikai atšķirībā no šī mazā bērniņa, ar mani tas notika 18 gadu vecumā. Un es pati varēju izvēlēties, vai man to darīt vai nē. Un pie tam, es skaidri apzinājos, kādu soli es speru un ko tas viss nozīmē.

P.S. Kā ir ar tevi? Vai tu esi kristīta? Un vai tu esi domājusi par to, vai kristīsi arī savus bērnus?

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Man bērnībā bija bērnības svētki. Nokristījos un iesvētījos tik pirms diviem gadiem, jo bija paredzētās kristības krustmeitiņai.
Pašlaik domāju, ka savus bērnus kristīšu. Ir jau bērnam tajā brīdī neapzinīgs vecums, ka viņš nesaprot, kas tiek darīts, bet tieši tāpēc 18 gados viņš var pats izvēlēties vai iesvētīties vai nē.
25.06.2008 12:38 | saite | Atbildēt

+0
tb - neesmu.
21.06.2008 23:28 | saite | Atbildēt

+0
ļoti lielā mērā piekrītu Diagnoze-blondīne viedoklim..Atšķirība tikai tajā, ka kaut kādā mērā ticu Dievam. Bet par Bībeli un dažādām reliģiskām dogmām domāju tieši tāpat. Kristīta neesmu, jo nevienai reliģijai vai sektai nepiederu. Mani vecāki arī nē. Jokojot pie sevis domāju - būtu varbūt labi, ja vecāki būtu nokristījuši, - varētu kādā smukā baznīcā precēties..:D Tomēr, ja nopietni, pateicos vecākiem, ka viņi ir atstājuši man brīvu izvēli, kādu pasaules uzskatu turēt par savējo. p.s. arī man ir krustmāte un neviens man neiestāstīs, ka viņa nav mana krustmāte tikai tāpēc, ka ņeesmu kristīta. ;-)
21.06.2008 23:27 | saite | Atbildēt

+0
man jau liekas ka krista mācītājs nevis krustvecāki :-/
20.06.2008 19:20 | saite | Atbildēt

+0
Chanely, es neticu Dievam... Un reliģiju, baznīcā iešanu, bībeli utt. uzskatu par vislabāko mārketinga triku visā vēsturē, no sērijas-kā vislabāk ietekmēt pūli. Tāpēc domāju, ka bērniņš būs gana laimīgs, ja viņu mīlēs apkartējie nevis tāpēc, ka mazotnē veikts kāds rituāls... Savus krustvecākus mīlu kā sev tuvus cilvēkus neatkarīgi no tā, ka viņi nav mani krustījuši/kristījuši utt. Punkts.
20.06.2008 12:44 | saite | Atbildēt

+0
Diagnoze-blondine, ja Tu neesi krustīta, kā Tev var būt krustvecāki... padomā loģiski... Krustvecāki nav vis kaut kādi tur iecelti "amatā" cilvēki, bet gan cilvēki, kas Tevi ir KRUSTĪJUŠI!
20.06.2008 02:44 | saite | Atbildēt

+0
Muļķības jūs te runājat!
Mazs bērniņš netiek kristīts tāpēc, lai viņš tur būt baigi reliģiozais no bērna kājas, bet gan tāpēc, lai viņam būtu SVĒTĪBA! Lai mazā dvēselīte jau no bērnu dienām būtu Dieva aizsargāta. Jūs tiešām to nenovēlat saviem bērniem??? Un jā, ticību un reliģisko praksi viņš tiešām PATS varēs izvēlēties, kad būs liels un pats izlems, respektīvi, kad viņu iesvētīs. Tas parasti jau ir pusaudža gados vai jau pieaugušam esot. Viņš varēs izzēlēties, vai laulāsies baznīcā, vai apmeklēs baznīcu utt. Bet kā var liegt mazam bērniņam Dieva svētību???
20.06.2008 02:42 | saite | Atbildēt

+0
Viennozīmīgi-NĒ! Bērns lai pats vēlāk izlemj, ko iesākt ar savu dzīvi-nevēlos uzspiest nekādas reliģijas vai ko tamlīdzīgu. Pati neesmu kristīta, taču krustvecāki man ir. Agrāk bija tādi bērnības svētki, tur tad arī tāds svinīgs pasākumiņš notika, kur krustvecāki tika godināti.
18.06.2008 11:33 | saite | Atbildēt

+0
Esmu kristīta maziņa (līdz gada vecumam) un man ir liels prieks par to! :-) Esmu nezisakāmi pateicīga saviem vecākiem, ka viņi mani nokristīja jau bērnībā! :-)
Iedomājies kāds prieks - man taču ir krustmāte un krusttēvs (kurš diemžēl nu ir miris, bet joprojām mājo manā sirdī un manās jaukajās bērnības dienu atmiņās)! Atceros, kā gaidīju abus ciemos, cik daudz prieka mums bija kopīgi pavadītos brīžos! Un ar kādu prieku un lepnumu stāstīju visiem, ka man ir krustvecāki!!!! :-) :-) :-) :-P :-P
Te es varētu ilgi un dikti stāstīt...!!!! :-P
Viennozīmīgi arī savus bērnus gribētu kristīt, kad viņi ir maziņi un nevis 18 (vai cik tur gados), kad viņi jau ir lieli, laupot viņiem jau bērnībā iepazīt tuvāk krustvecākus un pats galvenais, par ko nepieminēju, ļaut viņam iepazīt dievu bērnībā, kad viņš ir mazs un pūkains kā ēņģelītis, nevis kad salasījies n-tās grāmatas par n-tām teorijām, un kad viņam galva griežas riņķī no pārpilnības un jā, kad jau pats sev esi noteicējs un kristietība tev ir a līdz zemei nomīta dubļos... :-|
Ģimene un vecāki ir tie, kas bērnībā mūs veido un liek pamatus mūsos un kāpēc liegt vecākiem darīt mums labu? :-|
17.06.2008 16:55 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits