Talku gaidot

15.04.2009, zane_nikodemusa

Atzīšos: pēdējā laikā tik daudzi aktīvi runā par skriešanu, ka arī es to izmēģināju. Nu jau pāris nedēļas vismaz katru otro dienu izmetu loku pa tuvējiem parkiem. Pēdējo reizi nopriecājos, ka distanci varu veikt bez aizdusas un īdēšanas, ka neko nevaru. Taču stāsts šoreiz nebūs par skriešanu, bet par to, ko tās laikā redzu...

Ja agrāk vienkārši brīnījos par čipsu pakām un citiem atkritumiem, kurus ievēroju parkos un ceļmalās, tad tagad - uzsākot skriešanas treniņus - manī sāk mosties visai agresīvs kārtības mīlētājs. Tā, piemēram, kādu vakaru savā mīļākajā parciņā pamanīju trīs puišeļus, kuri dauzīja stikla pudeles. Acumirklī piegāju viņiem klāt un teicu, lai izbeidz darīt muļķības. Pēc īsas vārdu apmaiņas katrs devāmies uz savu pusi. Intuīcija gan man teica priekšā, ka sīkie tik ātri mierā neliksies, tāpēc es izlēmu viņiem sekot. Protams, ka mani "draugi" turpināja dauzīt pudeles! Tā kā man līdzi bija mans milzu vācu aitu sugas suns, tad piesolīju šiem, ka, ja vēl kaut reizi redzēšu, ka viņi te dauza pudeles, uzlaidīšu viņiem virsū suni. Lai gan man pašai riebjas šāda veida draudi, tomēr citu variantu šajā situācijā neredzēju. Puikas patiešām pazaudēja visu savu bravūru un, gluži vai astes kājstarpē ierāvuši, aizvilkās prom. Savukārt es vēl brīdi parkā padežūrēju, lai šie saprot, ka runāju nopietni.

Pēc tam, kad parkā biju veikusi audzināšanas stundu, pārdomāju, vai es pati patiešām itin neko neatstāju aiz sevis. Un tad man bija jāatzīst, ka atstāju gan. Tiesa, ne es, bet mans suns. Šķiet, tikai pāris reizes esmu savākusi to, ko viņš aiz sevis atstāj parkā, jo vienmēr sevi aizstāvu ar domu, ka reti jau viņš tiek izvests ielās un lielākā daļa mēslu tāpat tiek aprakta mūsu mājas komposta kaudzē. Tomēr pat tās dažas reizes vajadzētu gan (it sevišķi, ja es nodarbojos ar citu pāraudzināšanu), vai ne?

Sestdien, 18. aprīlī tiek organizēta Lielā Talka, kuras patrons ir pats Valdis Zatlers. Man šoreiz konkrētajā dienā gan ir citi plāni, taču tas, ka ikdienā nemetu zemē ne saldējuma, ne konfekšu papīrus un regulāri tīru radu lauku īpašumu apkārtni un ceļmalas, vai tas, ka iepriekšējā nedēļas nogalē pēc laivošanas pa Ogri savācu visus plastmasas maisiņus, kas peldēja laivā un apkārt tai, man šķiet gana vērtīgi darbiņi kopīgā labuma vārdā.

Vai Tu piedalīsies Lielajā talkā? Un, ja "jā," tad kur? 

Komentāri [16]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Valmieras pusē norit projekts "Valmiera Goes Green", kurā jaunieši veido īsfilmu par videi draudzīgu dzīvesveidu :)
Es domāju, ka katram vajag aizbraukt uz aktritumu izgāztuvi un paskatīties, kas un cik DAUDZ pēc mums paliek :( Un vismaz pusi no mūsu saražotajiem atkritumiem nevar pārstrādāt, tāpēc tā tiek ierakta mūsu mīļajā Latvijas zemītē!!! :(
P.S. Dzirdēju, ka rīt būs slikts laiks - lietus, slapjš sniegs, stiprs vējš :(
17.04.2009 23:03 | saite | Atbildēt

+0
Kad bija vairāk laika, regulāri piedalījos "Pēdu" organizētajos vides sakopšanas pasākumos. Lai kā gribētos atkal iesaistīties, laika trūkuma dēļ nesanāk, toties savas laku mājas pagalms, gan tiks sakopts! :-)
17.04.2009 05:47 | saite | Atbildēt

+0
17.04.2009 03:14 | saite | Atbildēt

+0
Mums skola piedalās Lielajā Talkjā, tādēļ līdz ar to, arī es tur piedalīšos :)
16.04.2009 23:10 | saite | Atbildēt

+0
Zane jaapiekriit tev ka patiessaam shajaa gadsimtaa valda atkritumi paari paareem! (e) :-(
16.04.2009 21:54 | saite | Atbildēt

+0
p.s. vasarā šis miskastes :-D uzdevums tiks uzticēts somai. labi ka to gan es iztīru biežāk nekā kabatas!
16.04.2009 18:17 | saite | Atbildēt

+0
nezinu kāda gan tur var būt motivācija.
visvairāk mani ..hmm.. fascinē (?) tāds skats, ka miskaste uz ielas gandrīz tukša, bet tai apkārt un tuvumā viss samests.
vai tad tiešām tā tik liela piepūle - iemests miskastē?
nu nezinu...
es nebūt neesmu pedante, bet zemē neko nemetu, vienīgi manā gadījumā biežāk būtu jātīra kabatas, jo sakrājas konfekšu papīriņi, saldējuma iepakojumi, košļeņu papīri. un tad, kad iztīru, tad izvelku no kabatām tādu kaudzi. kauns pašai, ka šitā biju staigājusi apkārt. laikam nekam citam mēteļa kabatas neizmantoju kā vien lai papīrīšus sabāztu..
16.04.2009 18:16 | saite | Atbildēt

+0
Manuprāt, labi strādā jau par banalitāti kļuvušais teikums, ka jāsāk ar sevi, savu ģimeni un apkārtni. Starp citu, vakar vakarā LTV1 rādīja tādu kā dokumentālo filmu "Laika jautājums", kura aizskāra arī atkritumu jautājumus. Tā man kārtējo reizi atgādināja, cik daudz es vēl varu darīt vides labā. Piemēram, izvēlēties ekonomiskās spuldzes vai nenopirkt jaunu krekliņu tikai tāpēc, ka iegribas. Taču man nepatīk ekonomiskās spuldzes dizaines un arī bez jauna krekliņa man ir grūti izdzīvot, tāpēc tikai turpinu piekopt savus videi nedraudzīgos ieradumus. Droši vien līdzīga motivācija vada tos, kuri met zemē papīrus un pudeles.
16.04.2009 18:03 | saite | Atbildēt

+0
mēs talkosim Siguldas mežos. tūristi manuprāt ir viscūcīgākie, laikam svešā vietā sirdsapziņa ļauj visu zemē mest, kur pagadas.. un skumji ka manas mīļākās pastaigu vietas ik pa brīdim klāj lielas atkritumu kaudzes..
bet vispār es ceru ka manu dzimto Juglu sakops.. aizbraucot pie mammas ciemos, tik skumji paliek, izstaigājot bērnības takas.. kādreiz tur gar juglas ezeru tik skaisti bij, ģimenes varēja atpūsties.. bet tagad viena vienīga miskaste! nekāda prieka tur būt! stulbi jau izklausīsies, bet kad es augu, laikam cilvēki kārtīgāki bij. laikam taisnība tev ir, ka tagad ir vairāk iepakojumu, ko zemē mest. bet kā ar to cīnīties? vai ar vienu talku būs kas labots? uz mirkli jau jā, bet gribētos pārmaiņas ilgtermiņā!
16.04.2009 17:10 | saite | Atbildēt

+0
Pagājušajā nedēļā sakopām savu sētu, šosestdien, Lielās talkas ietvaros, tīrīsim mežu, kas pretīm manu vecāku mājai.... Pašiem taču patīkamāk atrasties tīrā un sakoptā vidē!!!
16.04.2009 14:13 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits