Padalīšos arī es ar saviem mīļākajiem citātiem, kurus rūpīgi pierakstu kladē. Vēlāk patīkami pārskatīt un pakavēties atmiņās, jo katrs citāts pie manis atnācis kādā atsevišķā laika posmā.
"Dzīvē nepieciešami šādi sniegputeņi, mazliet neveiksmes un negulētas, ar domām zvaigžņotas naktis... Un vēl ir nepieciešams, ļoti, ļoti nepieciešams tāds logs, kas neizdziest, kamēr tu neesi pārnākusi mājās, vienalga, vai tas būtu pusnaktī vai uz rīta pusi". (Indrāne)
"Ir teiksma par putnu, kas dzied tikai reizi mūžā - saldāk nekā jebkurš cits virs zemes. Reiz šis putns atstāj ligzdu, dodas meklēt ērkšķu krūmu un neliekas mierā, kamēr to atrod. Tad apmeties tā dzelkšņainajos zaros, spiezdams krūtis pret pašu garāko, asāko ērkšķi, tas sāk savu dziesmu. Un uzveikdams neizsakāmās mokas, dzied tā, ka mirstot pārspēj cīruļa un lakstīgalas treļļus. Viena vienīga brīnumaina dziesma, kuras cena ir dzīvība. Taču visa pasaule apklust, to klausīdamās, un Dievs debesīs smaida. Jo par pašu brīnišķīgāko jāmaksā ar dedzinošu sāpi.
Putns ar ērkšķi krūtīs - tas klausa nepielūdzamam likumam: kaut kas nezināms urda to mesties uz dzelksni un dziedot mirt. Mirklī, kad ērkšķis iedurās krūtīs, putns nenoskārš, ka nāks nāve; tas tikai dzied un dzied, līdz izsīkst pēdējais dzīvības spēks, kas ļautu vēl izdvest skaņu. Taču mēs iedurdami krūtīs ērkšķi, - mēs zinām. Mēs saprotam. Un tomēr mēs to darām." (Kolīna Makkalova, Dziedoņi ērkšķu krūmā)
"Es taču esmu laimīga,” viņa teica.
Es stāvēju un raudzījos viņā. Tas bija tikai viens vārds, bet tāds vārds, kādu es vēl nekad nebiju dzirdējis. Es biju pazinis sievietes, bet arvien tās bija bijušas tikai paviršas satikšanās, dēkas, reizēm kāda raiba stunda, kāds vientuļš vakars, bēgšana no sevis paša, no izmisuma, no tukšuma. Es arī cita nekā nebiju vēlējies, jo biju mācījies, ka ne uz ko citu nevarēja paļauties kā vien uz sevi pašu un labi ja uz kādu biedru. Tagad nu pēkšņi redzēju, ka es varēju kādam cilvēkam kaut kas būt, vienkārši tādēļ, ka dzīvoju, un ka tas bija laimīgs, kad biju pie tā. Ja to tā izsaka, tas izklausās ļoti vienkārši, bet, ja par to padomā, tas ir kaut kas milzīgs, kam nemaz nav gala. Tas ir kaut kas tāds, kas cilvēku var pilnīgi saplosīt un pārveidot. Tā ir mīlestība un tomēr kaut kas cits. Kaut kas tāds, kam var dzīvot. Mīlestībai vien vīrietis nevar dzīvot. Cilvēkam gan." (Ē.M.Remarks, Trīs draugi)
"Tu atdevi visu, visu sevi, nekā Tev nebija žēl, tāpēc, ka Tu biji kā bērns, Tu biji dāsn, Tu mīlēji. Turpretī, kādai citai žēl pat skatiena, bet tai pieder visas manas domas. Kādēļ? Vaicā to divpadsmit mēnešiem, vaicā kuģiem jūrā, vaicā mūsu sirds neizprotamajam radītājam." (K. Hamsuns)
"Dzīve ir īsa un smaga, un nevienam nav tiesību aizliegt man vismaz sapņot!" (Veihueja, Šanhajas mīlulīte)