Diezgan savādas ir atmiņas par šo vājprāta nakti Lasvegasā. Pēc pieciem gadiem? Sešiem? Šis laiks šķiet kā vesels mūžs vai vismaz tā Nozīmīgākais Periods- tāda kā kulminācija, kas nekad neatkārtosies. Sanfrancisko sešdesmito gadu vidū- tas bija ļoti īpašs laiks un vieta, īpašs liktenis - būt tā sastāvdaļai. Varbūt tas kaut ko nozīmēja. Varbūt arī ne- raugoties no laika distances... Bet nekādi izskaidrojumi, nekādas vārdu, mūzikas vai atmiņu kombinācijas nespēj iespaidot to sajūtu, apziņu, ka tu tur biji, dzīvoji tajā laika un pasaules stūrītī. Lai ko tas arī nozīmētu...
Nav viegli izzināt vēsturi- tam traucē tās pērkamā interpretācija-, bet arī bez īstas pārliecības par „vēstures” patiesumu visnotaļ saprātīga šķiet doma, ka palaikam tās priekšgalā kā garš, spožs triepiens uzzibsnī veselas paaudzes enerģija; laikabiedriem šīs parādības iemesli nekad nav īsti skaidri; arī retrospektīvs skatījums nespēj izskaidrot, kas patiesībā notika.
Manas spilgtākās atmiņas par to laiku šķiet saistītas ar vienu vai piecām, vai varbūt četrdesmit naktīm- vai ļoti agriem rītiem-, kad es pamatīgā kaifā pametu Filmoras iestādījumu un tā vietā, lai dotos mājup, drāzos ar savu lielo „Lightning 650” pāri Līča tiltam ar ātrumu simt jūdzes stundā, ģērbies „L. L. Bean” šortos un „Butte” kovboju jakā... vai dārdināju cauri Dārgumu salas tunelim pretim Oklendas, Bērklijas un Ričmondas ugunīm, īsti nezinot, kur nogriezties, kad būšu ticis viņā galā (vienmēr noslāpējot vāģi pie barjeras, pārāk apdullis, lai ieliktu kloķi neitrālajā pozīcijā, kamēr lūkoju sagrabināt sīceni)... bet vienmēr svētā pārliecībā, ka neatkarīgi no tā, kādu ceļu izvēlēšos, nonākšu vietā, kur cilvēki būs tikpat sabliezušies un traki kā es,- par to man nebija ne mazāko šaubu...
Ārprāts valdīja jebkurā vietā, jebkurā diennakts stundā. Ja ne Līča viņā pusē, tad braucot gar zelta vārtiem vai prom pa 101. ceļu uz Lasaltosu vai Lahondu... ikvienā vietā varēja uzšķilt dzirkstis. Visur valdīja tā fantastiskā visaptverošā sajūta, ka viss, ko mēs darām, ir pareizi, ka mēs noteikti būsim uzvarētāji...
Domāju, tieši tas bija mūsu galvenais trumpis- pārliecība, ka mēs nenovēršami pieveiksim Veco un Ļauno spēkus. Ne jau sliktā vai- jo vairāk- militārā nozīmē, tas mums nebija vajadzīgs. Viss notiks ļoti vienkārši: mūsu enerģija gūs virsroku, padarot gluži liekas jebkādas cīņas, mūsu pusē vai viņējā. Mums piederēja šis mirklis, mūs nesa līdzi varens, krāšņs vilnis...
Un tagad, nepilnus piecus gadus vēlāk, jūs varat uzkāpt kādā stāvā Lasvegasas pakalnā un paskatīties uz rietumiem, un, ja jums būs pareizais redzējums, varēsiet gandrīz vai saskatīt paisuma līniju- to vietu, kur mūsu vilnis pēdīgi sašķīda un aizplūda atpakaļ.
/Hanters Stoktons Tompsons- "Bailes un riebums Lasvegasā"/
Šis tik tiešām ir mans visvismīļākais citāts. Un, nē, es nevarēju to saīsināt.