Vegāns

Reitings 143
Reģ: 31.01.2011

Kāda atšķirība starp vegānu un veģetārieti? Māte gūgle, šoreiz nepalīdz :-/

19.07.2011 00:55 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es paskatijos Wikipedia-izskatas ,ka vegans un strict vegetarians ir gandriz viens un tas pats-need pilnigi neko ,kas nak no dzivnieka-ari olas ne!Vispar loti interesanta diskusija! :-)
19.07.2011 03:41 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Ja es ar draudzeni kur aizeju ciemos, viņa ir tā, kura visiem skaļi paziņos, ka neēdu gaļu un ka to, to, to un to neēdīšu :D Smieklīgi. Pati nekad nepalieku tukšu vēderu un gaļas šķīvi vienkārši padodu tālāk. Bet redz citus tas tracina un viņi sāk tincināt un kacināt, un malt vienu un to pašu, cik ļoti nepareizi es dzīvoju.
Man tā nepavisam nav modes lieta, kaut vai tīri emocionāli empātijas dēļ es to nespēju iedabūt iekšā.
19.07.2011 03:59 |

Reitings 509
Reģ: 24.03.2011
vienrz, Tu saki tieshi to, ko es domaaju! esnee un paareejaas liikju eedaajas (sorry, parasti par to neizsakos tik rupji, bet shoreiz te jau velk uz provokaacijaam no to meitenju puses) domaa, ka citu dziivu radiibu nogalinaashana un eeshana ir bez maz vai muusu pienaakums un taam radiibaam buutu jaabuut pateiciigaam, ka TIE PRETIIGIE RADIIJUMI, KAS SEVI SAUC PAR DIEVIEM ZEMES VIRSUU ,taas audzee, lai peec tam vienkaarshi nokautu! Man shii "logjika" ir vienkaarshi dzilji pretiiga un aizskarosha!
19.07.2011 04:58 |

10 gadi
Reitings 1237
Reģ: 15.12.2009
vegānisms vairāk iet kopā ar garīgo attīstību.
Kā sevi var garīgi pilnveidot,attīrīt,ja gruz iekšā velns sazin ko?
arī joga nav tikai fiziskajai formai,visa pamatā ir pilnīgi cits,ko iedomājamies.
Piemeram,meditācija, joga bez piedomāšanas ko ēd nav savienojami,protams, virspusēji staigājošai miesai tas nav saprotams. Viegli jau pakļauties pierastajām normām ,sēdēt pie televizora un pēcāk čivināt cik esmu nelaimīgs.
19.07.2011 12:54 |

Reitings 2226
Reģ: 29.07.2009
miss_Kristine bet zālītei arī sāp,to ar nedrīkst :-D
19.07.2011 13:14 |

Reitings 874
Reģ: 29.01.2009
Šī tēma atkal un atkal ir tēma ar diviem viedokļiem.

Manas domas - vegānisms, veģetārisms, tāpat kā netradicionalā orientācija man netraucē, ja man to neuzbāž un nesāk stāstīt cik es slikti dzīvoju, ja ēdu gaļu. Es dzīvoju vienreiz, man garšo gaļa, manam organismam ta ir nepieciešama.

Ja gadus 20 atpakaļ kāds atļautos kaut ko šitādu runāt - fui, es neēdu gaļu, viņu man liekas pašu izceptu sulīga karbonādē, jo mēs esam ziemeļu tauta, un mūsu mentalitāte un organisms ir radīts tā, ka nespējam normāli funkcionēt bez gaļas, ja neēdam gaļu, to ir jāaizvieto ar produktiem, kas nodrošina līdzvērtīgu sastāvdaļu uzņemšanu.

Ja pie manis nāk ciemos cilvēks, kas neēd gaļu, man ir pilnīgi vienalga par to, jo tā pēc maniem uzskatiem ir viņu problēma, ne manējā ;)

Bet ja tā pavisam godīgi - tad veģetārieši man šķiet tādi nedaudz smieklīgi modes pakaļskrējēji (it sevišķi jaunieši), kas neēd gaļu tikai tāpēc, ka tas ir stilīgi un modīgi.

Reiz sanāca ikdiena kontakteties ar cilvēkiem, kas ir izteikti veģetārieši jau daudzus gadus - un vienīgais varu pateikt, ka viņu veselība ir par 50% sliktāka, nekā man, imunitāte vispār 0, tieši tāpat kā viņu berniem - slimoja visu laiku. Labi, ka vismaz nāca pie prāta un atļāva bērniem pašiem izvēlēties, ko viņi grib ēst.

19.07.2011 13:53 |

Reitings 874
to diosa -> tie, kuri ed gaļu nav līķēdāji. Šis teiciens no veģetāriešu puses mani visvairāk tarcina.

Un vēl liekas smieklīgi, ka cilvēks gaļu neēd kādus pāris mēnešus un ir iecēlis sevi bez maz vai svēto kārtā - smieklīgi.
19.07.2011 13:55 |

Reitings 2186
Reģ: 12.07.2009
miss Puma
Ļoti pareiza atbilde :)
19.07.2011 14:01 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
Man pazīstamie vegāni un veģetārieši ir ļoti veselīgi un sportiski cilvēki. Tas, ka ir indivīdi, kuri nemāk šādi ēst, nenozīmē, ka veģetārais uzturs pasliktina veselību.

Pati neesmu veģetāriete tieši šīs nemācēšanas dēļ, bet maksimāli izvairos no gaļas. Patiesībā - ēdu tikai vistu. Zinu, ka arī vista ir dzīva, viņai sāp un viņa grib dzīvot, bet neesmu iemācījusies gaļu aizvietot pilnībā. Un mani aizspriedumi pret gaļu ir saistīti ar to, ka man vienkārši ir žēl to dzīvnieku. Šī iemesla dēļ arī nenēsāju ne ādas, ne kažokādas, neapmeklēju cirku un lietoju tikai ekokosmētiku, kas uz dzīvniekiem testēta netiek. Neuzskatu dzīvniekus par otršķirīgām būtnēm un viņiem nav jācieš tikai tāpēc, ka kaut kāda cacka grib kažoku vai kāds vecis grib māgā iestūķēt steiku.
19.07.2011 14:02 |

Reitings 874
Nikoleete - varu likt galvu ķīlā, ka 50% tavu lietu ir no dzīvniekiem, neticu, ka Tev nav neviena ādas apava, vai spilvens ar dūnu pildījumu - nu NETICU!!!

Ēst gaļu nav slikti, tāpat kā nav slikti neēst gaļu, slikti ir mest otram ar akmeni sakot, ka vot es neēdu gaļu, es esmu labaks, bet tu kas ēd - esi slepkava un iznīcinātājs.

Ir daudzi cilvēki, kuri veselības dēļ nedrīkst lietot uzturā gaļu, un viņam daudz vairāk pieklātos saukt sevi par veģetārieti, bet viņs to nedara, bet arī nevienam nepārmet to, ja kāds ēd gaļu.
19.07.2011 14:07 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Man šķiet,ka te strīdēties ir bezjēdzīgi.Katram savs.Tāpēc ir kkā stulbi mēģināt uzspiest savas domas kā vienīgās pareizās.
Es neēdu gaļu kopš bērnības un jūtos pat ļoti labi.Nezinu kā citi,bet es nekādai modei nesekoju un katra teikuma galā neuzsveru,ka neēdu gaļu.Nevienu nespiežu darīt tā kā es.Mani arī īpaši neinteresē argumenti kāpēc gaļēdāji ēd gaļu.Viņu izvēle.Mani tas tāpat nemainīs.Ciemos aizejot problēmas nav bijušas.Vienmēr ir padomāts arī par savādākiem ēdieniem,nevis tikai gaļu.
19.07.2011 14:09 |

Reitings 853
Neesmu pret vegānismu vai veģetārismu kā dzīvesveidu, kas zina, varbūt pašai dzīve iegrozīsies tā, ka neēdīšu gaļu un nenēsāšu ādas apavus un somas.
Bet visvairāk manu prātu nodarbina jautājums - ar ko veģetārieši/vegāni baro savus kaķus un suņus? arī liek soju ēst?
19.07.2011 14:09 |

Reitings 1867
Mans spilvens ir no aitu vilnas ( jā, jā, no vilnas izstrādājumiem nevaru atteikties ) un no ādas man nav pilnīgi nekas! Tāpat kā man nekad nekas nav bijis no kažokādas.
Neredzu tajā nekādu problēmu, mūsdienās ir tik daudz iespējas no dzīvnieku izcelsmes lietām atturēties!
19.07.2011 14:11 |

Reitings 1867
Ķirsīti, tu smiesies, bet patiešām ir cilvēki, kuri savus dzīvniekus uztaisījuši par veģetāriešiem. Tas gan man neliekas pareizi, jo neatbalstu brīvās gribas laupīšanu. Katrs var lemt tikai par sevi. ja esi veģetārietis, tad tā ir tikai tava izvēle un citi savukārt var izvēlēties to, kas viņiem patīk.
19.07.2011 14:16 |

Reitings 853
traki, kad domā tikai par savu ideju padarīt pasauli labāku, neēdot citus, bet nemaz neaizdomājas, ka, piemēram, suņa pamatbarība ir gaļa, un tā dabā vienkārši iekārtots. tā ir dzīvnieku mocīšana, nenodrošinot piemērotu uzturu.
19.07.2011 14:21 |

Reitings 800
Reģ: 10.10.2010
Esmu ievērojusi, ka Latvijā pret veģetāriešiem, vegāniem un savādāk domājošajiem jebkurā citā jomā parasti ir lielas negācijas. Cilvēki nespēj pieņemt, ka viedokļi un vajadzības var atšķirties. Ka visi nav vienādi. Un ,ka varbūt tā cita cilvēka domāšanā darīšanā ir arī kas tāds, ko varētu paņemt sev. Liela daļa cilvēku pat necenšas analizēt. Man patīk tas teiciens, ka ar viedokli ir kā ar transportu, ja nav savējā, tad izmanto sabiedrisko. :D

Kas attiecas uz mani. Intereses pēc papētīju, ko tad īsti gaļa satur tādu, ko nevar uzņemt ar citiem produktiem. Un izrādās, neko, jo dzīvnieks pats vitamīnus un citas vielas pats neražo, bet uzņem no barības, ko apēd-dārzeņi, graudaugi u.c.. Tātad apgalvojums par par to, ka gaļa ir īpaša ir muļķības. Varbūt vienīgi ar gaļu var uzņemt arī augšanas hormonus, ko nevar uzņemt ar dārzeņiem. :D
Par to nogalināšanu. Man ir neizpratne, tad kāpēc Jūs palīdzat bezpajumtniekiem kaķīšiem, lai viņi nenomirtu? Tas tak pēc būtības arī ir lopiņš(!) Nav labi dalīt dzīvās radības vērtīgajos un mazāk vērtīgajos.

Aizbraucat kādreiz apskatīties kādos apstākļos tur un nokauj gaļai audzētu dzīvnieciņu un varbūt pamēģiniet pašas! Ja tas jums šķiet normāli. Patērējot pārtikas plēvē ietītu gaļas gabalu, mēs esam norobežoti no domām par to, kā šī gaļa līdz plauktam ir nonākusi. Tas pats ir ar pienu un olām. Tos lietot varbūt nav nemaz tik slikti, bet tās fermas un vistu kūtis ir īsta dzīvnieku mocīšana. Tie nav omes lauki. Un pērkot šos produktus, mēs atbalstam dzīvnieciņu spīdzināšanu. Es zinu par ko runāju, jo esmu redzējusi.
19.07.2011 14:27 |

Reitings 1867
Un runājot par olām - esmu ļoti priecīga, ka mūsu veikalos pieejamas kūtī un brīvos turēšanas apstākļos audzētu vistu olas. Ir jau dārgāk, bet par krāsa tām ir savādāka.
19.07.2011 14:32 |

Reitings 1441
Reģ: 09.04.2011
es pati esmu gandrīz vai veģitāriete, jo gaļu varētu teikt, ka vispār neēdu, un man arī ir tā, ka vienmēr ciemos ejot maigi sakot "piesienās" pie tā, ka neēdu to karbonādīti vai vistiņu :D bet es vienkārši pieklājīgi atsakos no tā un viss, tas ir ļoti nepareizi gaļēdājiem uzspiest gaļu citiem vai veģitārietim uzspiest savu pārtiku tādam, kurš labprātāk apēd gaļas kumosu ;) tāpēc nekad neko īpaši nekomentēju, vienmēr tak atrodās uz galda kaut kas, kas nav ar gaļu un kas man garšo :) nav ko lietas sarežģīt :)
19.07.2011 14:37 |

Reitings 1632
Reģ: 26.04.2010
Par dzīvnieku barošanu ,drusku off-topic.Mana suņa trenere ir visēdāja,taču uzskata,ka sausās barības(pārstrādāti dažādi dzīvnieku izcelsmes produkti,ja tā tos var saukt) ,lai kādu firmu tās nebūtu,nav nekas labs. Gaļu arī dod minimāli.Suns tā 10 dienas pie viņas dzīvoja,jāņem vērā vēl stress,jo saimnieki pazuduši, un 3 treniņi dienā, rezultātā zaudēja 10% sava svara. Nezinu,manuprāt, dzīvniekiem ir jābūt visēdājiem.
19.07.2011 14:45 |

Reitings 853
kaķi/suņi ir kļuvuši par visēdājiem cilvēku ietekmē. ja cilvēks nebūtu pieradinājis dzīvnieku ēst "cilvēku barību", tad līdz pat šai dienai, iespējams, mūsu mīluļi pārtiktu tikai no gaļas, tā viņu senči ir savvaļas kaķi/vilki.
bet jebkurā gadījumā, mana mazā suņuka ēdienkarte sastāv pārsvarā no dzīvnieku izcelsmes produktiem, jo tajos ir viss, kas sunim nepieciešams, lai arī viņš nesmādē kādu karoti ar auzu pārslām, griķiem vai kartupeļiem.
19.07.2011 14:56 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits