par latvisku Latviju

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009

http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded

Tiek vākti paraksti, lai rosinātu izmaiņas Satversmes 112.pantā, kas to izteiktu šādā redakcijā: „112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā. Pamatizglītība ir obligāta.” Likumprojekta pārejas noteikumos savukārt ir noteikts, ka ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam.

Informācija par vietām kur var parakstīties visā Latvijā un ārpus tās.

http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html

Iesiet parakstīties? :-)

11.05.2011 19:08 |

Reitings 454
Reģ: 13.11.2009
demoiselle, un vel viena lieta - ja jau esi tāda patriote, kādēļ mācies Francijā? Kādēļ neiegūsti izglītību savā dzimtenē???? :D
Mežģīnīte - nekur tālu ar savu lepnumu tikuši neesam,diemžēl.
Lollipop, bet es nesaprotu - kur ir peoblēma atbildēt tantiņai krieviski? Mani piemēram netracina,ja nesaprot latviski - es pateikšu krieviski. Kādēļ jābūt tik pricipiāliem? :D
11.05.2011 23:46 |

Reitings 953
Reģ: 13.02.2010
Cupcake
Tevis pieminētajā iestādē krievu valodu ir lietderīgi zināt nevis tāpēc, ka tā valoda ir populāra, bet tā vienkāršā un prastā iemesla dēļ, ka KRIEVI NEVIENU CITU VALODU, KĀ TIKAI SAVU KRIEVU VALODU-NEZIN!!! Tas ir gluži kā tajā anekdotē- satiekas divi krievi ar francūzi. Francūzis piedāvā sešas valodas, izņemot krievu un tā arī neko nespēj sarunāt ar krieviem. Un krievi beigās viens otram saka- nu re, ko viņam līdzēja tās 6 valodas, ja viņš tāpat ar mani neko nevarēja sarunāt.

Tas, ka kāds sadarbojas ar klientiem, nenozīmē, ka pakalpojumu sniedzējam ir jāprot klienta dzimtā valoda. Sūtot no e-baya es negaidu un neceru, ka ķīnieši ar mani latviski sarunāsies. Starptautiskajā saziņā praktiski visur Eiropā lieto angļu valodu un šī nu ir tā valoda, kas būtu jāzin ikvienam. Par trešo valodu runājot- var pastrīdēties- kura noderīgāka- franču vai krievu. Man pat liekas, ka franču.
11.05.2011 23:46 |

Reitings 2518
Reģ: 25.01.2010
http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html
11.05.2011 23:48 |

Reitings 454
she-e, bēt kādēļ krieviem ir JĀZINA latviešu valoda? Kas tād nostādni ir devis? Tu? :D Tā jau ir viņu problēma,ja viņi nerunā latviski,jo ikdienas dzīve tādā veidā viņiem tiek manāmi apgrūtināta. Tieši tādēl tie,kas grib iemācīties latviešu valodu arī iemācās. Un tici man, ar pašapziņu man ir viss kārtībā un nav vajadzības apliecināties un pacelt pašapziņu šeit,ka zinu krievu valodu. Es to minēju kā piemēru, tādēļ nerauj ārā no konteksta kaut kādas frāzes un neizdari savus secinājumus :D
11.05.2011 23:50 |

Reitings 135
Reģ: 09.12.2010
Es iešu.

Cupcake, kas par to, ja cilvēks nemāk runāt krieviski, vai tas uzreiz norāda uz viņa inteliģenci (tās trūkumu) - pasaulē ir simtiem citas valodas, ar ko krievu valoda tik īpaša, ka visiem tā būtu jāzina??
11.05.2011 23:50 |

Reitings 454
lollipop, bet tu taču piekritīsi,ka ir ļoti ērti un apsveicami,ja ar klientu vari sarunāties viņa dzimtajā valodā?! Labs serviss :D Es piemēram priecātos un būtu patīkami pārsteigta, ja ķīnietis Ķīnā ar mani runātu latviski :D :D
11.05.2011 23:53 |

Reitings 7
Reģ: 15.11.2009
Nesaprotu, par ko te strīdēties. Jaunākā paaudze zina latviešu val. Tā vecākā paaudze, kas dzīvoja PSRS laikā, tā jau nezina un nezinās valsts valodu, bet tie kas jau sākot no 90 gadiem dzima, tie jau visi zina valsts valodu. + paskataties, kas tagad ir latviešu skolās, jau puse no skolēniem ir krievalodīgie. Tāpēc nav pamata strīdiem, valsts nākotne ir nevis vecākajā paaudzē, bet jauniešos. Nejauciet to visu! :-)
11.05.2011 23:53 |

Reitings 953
Cupcake
Es varu atbildēt svešvalodā tūristam. Bet es nepiekrītu un nepieņemu to, ka man- šīs valsts pilsonei- obligāti ir jāzina divas valodas, bet kaut kādiem nepilsoņi var atļauties man pieprasīt ar viņiem runāt svešvalodā. Un par vēsturisko izcelsmi runājot- tikpat labi var teikt, ka ikvienam jāzina vācu valoda. Jā, varu atzīties, dažreiz, kad man ir labs garastāvoklis un kāds man uzplijas ar krievu valodu- es piedāvāju vācu un angļu valodu saziņai. Nez kāpēc krievi it nemaz neatsaucas uz šādu piedāvājumu. Ja svešvaloda, tad svešvaloda- kāda starpība kāda :) Un jā, es pati ļoti labi zinu krievu valodu un varu brīvi sarunāties. Es tikai vēlos sagaidīt to brīdi, tad arī krievi valsts valodā runās tikpat brīvi, kā es krieviski.
Un par tām latviešu šaurajām pierītēm... to var pateikt tikai cilvēks, kas nekad nav izglītojies kopā ar krievvalodīgajiem :-D :-D :-D Tā teikt- nav salīdzinājis attapību :D :D
11.05.2011 23:57 |

Reitings 454
III, beidzot kāds mierīgs un ļoģisks viedoklis :D
Kreimene, krievu valoda nav īpaša savā būtībā, bet šīs valodas zināšana, dzīvojot Latvijā ir vajadzīga un noderīga. Un es nevienā brīdī neesmu teikusi,ka krievu valodas nezināšana kaut kādā veidā norāda uz cilvēka inteliģences līmeni.

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Cupcake - jo Latvijaa nebija iespeejas studeet, lai vareetu straadaat savaa sapnju profesijaa. Bet ir viena cita lieta - es esmu cieminjsh Francijaa, taapat kaa krievi ir cieminji Latvijaa. Vieniigi es sheit runaaju franciski, nevis latviski, angliski vai krieviski, un ja man pienaak klaat kaads francuuzis uzprasiit kaut ko, es vinjam neatbildu "shto?" un nenospljaujos, ja man pateiktu, ka sheit jaarunaa franciski (ljoti biezhi gadiijies ar babuljaam pie origu mikrinjiem). Man jau nav nekas pret krievu tautiibu in general, pashai sheit labi draugi no Krievijas, kuri, starp citu, runaa arii franciski, dziivojot sheit. Vieniigi Latvija ir Latvija, un Latvijaa ir jaamaak runaat valsts valodaa. Pat araabi, kuri sheit paarnjem visu Franciju, un ir biistamaaki nekaa saliidiznoshi miermiiliigie krievu urljiki, runaa franciski (ok, savaa starpaa lai runaa tajaa savaa valodaa).
teema vispaar daudz diskuteejama, un man jau kaadu laiku iisteniibaa ir saacis palikt mazliet vienalga, jo taapat visa pasaule iet uz dibenu

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
:D it kā šis palīdzēs lai uz ielas nerunātu krieviski... arī turpmāk, pat ja skolā mācīsies LV, savā starpā runās krieviski..

personīgi es pirms 3 gadiem krievu valodu nezināju necik... tagad zinu perfekti, un esmu par to tikai priecīga, jo tā ir valoda, kas man tagad ļauj sarunāties aRī ar lietuviešiem, poļiem... iemācoties šo valodu esmu tikai ieguvusi, un ieguvusi arī daudz labu draugu, kuru man nebūtu, ja es šo valodu nezinātu. un mani neuztrauc, ja viņi nemāk ar mani runāt latviski, galvenais, ka mēs viens otru saprotam!
12.05.2011 00:00 |

Reitings 953
Cupcake
Latvijā dzīvojot krievu valoda ir noderīga, jo ir ļoti daudz šaurpierainu cilvēku, kas nav spējīgi 20 gadu laikā apgūt minimāli nepieciešamo vārdu krājumu.
Un vari tu ar visiem krieviem runāt krieviski, lai viņiem vēl mazāk vajadzētu latviešu valodu un tad saviem bērniem varēsi vairs latviešu valodu nemācīt, jo viņiem vairs nebūs ar ko latviski runāt. Domā taču ko tu raksti un kādas sekas rodas no tādas nostājas kāda ir tev.
12.05.2011 00:02 |

Reitings 454
"Un par tām latviešu šaurajām pierītēm... to var pateikt tikai cilvēks, kas nekad nav izglītojies kopā ar krievvalodīgajiem Tā teikt- nav salīdzinājis attapību" - visi tie krievi, ar kuriem es esmu izglītojusie kopā(un tie ir bijuši daudzi gadi), varu teikt,ka daudzi ir daudz attapīgāki, zinošāki un inteliģentāki par citiem, mani ieskaitot :D Tu man labāk pasaki,kas notiks tad, kad visi šeit dzīvojošie krievi runās latviski - kas reāli mainīsies, piemēram konkrēti Tavā dzīvē? Tu mierīgāk gulēsi? :D Es vispār nesaprotiu - kādēļ tāds cepiens par visu šito? :D
12.05.2011 00:02 |

Reitings 264
Reģ: 18.05.2009
Cupcake, arī diskusija par krievu valodu no tavas puses ir tikai švaki secinājumi. Ir cilvēki, kuriem savas valsts vērtības ir svarīgas, izejot no visa, "stulbie letiņi" var iemācīties arī piecas valodas, gan jau arī gudrie krievi varēs. Un tas, vai viņiem ir jāzina, noteiksim vien mēs paši, ne tikai es viena :)
12.05.2011 00:03 |

Reitings 399
Reģ: 29.01.2009
Ļoti interesanta diskusija. Pati neiešu, jo man ļoti tālu balsošanas vieta (ap 650 km). No sākuma domāju, ka ietu, ja varētu, bet palasot VISUS komentārus, tiešām uzmācās šaubas, jo ir TIK daudz argumentu, un patiešām pamatotu - gan par, gan pret.
Galu galā es atbalstu, ka LV visiem valsts skolās jāmācās latviešu valodā, bet būtu jauki, ja tas notiktu valdības iniciatīvas un pārdomāta (labvēlīga latviešu valodai) plāna ceļā. Respektīvi, ja to visu ievirzītu pareizajās sliedēs, tad pēc divām paaudzēm krievu valoda vairs nedominētu un problēma kā tada atkristu. Kaut vai ņemot vērā to, ka vecās krievu tantes nav nemirstīgas, izglītoti krievvalodīgie jaunieši māk latviešu valodu un lietotu arvien vairāk, ja būtu attiecīgi apstākļi utt...
Bet mūsu valdība joprojām nav iemācījusies (jebkurā jomā) pielietot ilgtermiņa stratēģiju (kura šajā gadījumā būtu bijusi nepieciešama jau pirms 20 gadiem, tad arī tagad problēma nebūtu tik samizlusi).
Un varbūt ne tik daudz referendus, cik propogamda par to tikai vēl vairāk sašķeļ latviešus un krievvalodīgos. Abi tik vēl vairāk iespītēsies.
Man nepatīk naids. Bet valsts valodai gan ir jābūt vienai. To ir jānosargā. Krievvalodīgā dominante "uz ielām" ar laiku izmirs. Es tā ceru, un ar savu rīcību centīšos to veicināt.
12.05.2011 00:03 |

Reitings 953
III
Nu principā jaunā paaudze runā latviski tikai tie, kas nāk no latviešu skolām. Jaunā paaudze, kas nāk no krievu skolām, vai nu nerunā nemaz latviski vai runā tā, ka neko no tā murga nevar saprast. Man puse kursa bija tādi, kas vairāk par labdien nesaprot.
12.05.2011 00:04 |

Reitings 264
Reģ: 18.05.2009
Aha, un kas būs, ja krievi nezinās valodu, kā tad viņi savā attapībā varēs izpausties, kaut vai pa mūsu mazo zemīti? Tu jau pati iecepies par šito visu, neviens neliek pazudināt krievu val. no mūsu valsts, tikai pieklājīgu tās valodas zināšanu :) Take it easy :)
12.05.2011 00:05 |

Reitings 454
Lollipop, es zinu,ko rakstu un sekoju līdzi,tā kā nevajag man aizrādīt! :D Maniem bērniem problēmu nebūs,jo viņi augs bilinguālā ģimenē :D
Demoiselle, tu runā Francijā franciski,jo tev ir tāda vajadzība(un šeit nav runa par to,ka tu cieni tās valsts kultūru un valodu) un es ļoti labi zinu,ka francūži principiāli nemīl runāt citās valodās . Tie krievi,kuri šeit nerunā latviski - acīm redzot viņiem nav tādas vajadzība. :D Tiem kuriem vajadzēs - iemācīsies un runās :D
12.05.2011 00:07 |

Reitings 953
cupcake
Man tiešām ir iznācis dažādās izglītības iestādēs, tai skaitā kursos būt kopā ar krieviem. Es negribu apšaubīt tavas prāta spējas, bet es neesmu sastapusi kādu krievu, kas būtu attapīgāks par vidusmēra latvieti. Krievi māk iekalt no galvas, bet kad ir jāizmanto loģiskā vai abstraktā domāšana- tā viss, viņi sāk kasīties, kas tas nav mācīts, ka viņi to nezin. Protams, ir izņēmumi- nevar visus vienā maisā likt- es te runāju tikai par tādu kopējo tendenci, nacionālo iezīmi. Jo, protams, ir arī izcili prāti krieviem un šauras pieres latviešiem, bet es viennozīmīgi nepiekrītu, ka latvieši būtu stulbāki par krieviem. Kaut vai tas, ka es krievu valodu apguvu tāpat uz ielas- skolā to nemācoties, bet krievi, kam to māca daudzus gadus skolā zin to sliktāk nekā es krievu.
12.05.2011 00:11 |

Reitings 135
Reģ: 09.12.2010
Cupcake - tāpēc jau viņiem nav vajadzības runāt latviski, jo daudziem latviešiem ir līdzīga nostāja, kā Tev. Šādi turpinot, ātri vien pārkrievosimies un par latviešu valodu varēsim lasīt tikai vēstures grāmatās.
12.05.2011 00:11 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits